Yndlingsplante: Bispehue ‘Orange Queen’

I den forgangne uge, da solen var fremme om tirsdagen og blæsten og chillfaktoren var tålelig, beskar havemanden vores bispehuer (Epimedium warleyense ‘Orange Queen’ også kaldet ‘Orange Königin’).
Jeg havde fået fjerde stik (coronavaccine) dagen før og var lidt klattet, så jeg blev inde og nøjedes med at se beundrende til og rose resultatet.

Det er nu ikke beskæringen, jeg vil fokusere på i dag, men derimod det faktum, at ‘Orange Queen’ er en af mine yndlingsplanter.

Bispehue ‘Orange Queen’ vokser her i haven som bunddække i to bede, der tilsammen dækker noget i retning af 12 m².

Sådan ser haverummet ‘Bispegården’ ud en hverdag i februar, når alle bispehuer er skåret ned til jorden.

‘Orange Queen’ blomstrer smukt i april, og bortset fra beskæringen i februar er det noget af det mest solide og nemme bunddække, man kan forestille sig (modstår alt: Sol, skygge, tørke, frost, snegle, ukrudt osv. osv.), hvilket gør den til en top-yndlingsplante.

Bispehue (Epimedium warleyense 'Orange Queen' syn. 'Orange Königin') og minipåskeliljer
Orange blomster i april. Måske blomstrer den allerede i marts i år, hvis de varme temperaturer fortsætter.

Der findes omkring 181 bispehuer (Epimedium), og de opfører sig yderst forskelligt. Nogle er stedsegrønne/vinterkønne. Andre er løvfældende. Nogle vokser i små fine tuer. Andre breder sig osv. Dermed sagt, at hvis du vil plante sådan en, så gør dig selv den tjeneste at læse lidt om sorten, inden du beslutter dig.

I mit kravometer (jf. indlægget: Alt det, mine planter skal kunne) ser ‘Orange Queen’ sådan ud:

Bispehue
(Epimedium warleyense ‘Orange Queen’)

Samlet score: 16 (17) ud af 22

UNDERHOLDNINGSVÆRDI
De fire, jeg altid falder for, og hvoraf mindst én altid skal være til stede, er markeret med fed:
6 UD AF 11
Synlige blomster *
Lang blomstring *
Nektar-/pollenplante *
Duft
Spiselig frugt
Smukke bær/frøstande
Interessant løv *
Efterårsfarver
Stedsegrøn / vinterpæn / forårsgrøn
Ingen tomme pletter i sommerbedene, fordi planten skal skæres ned efter blomstring
Fuglevenlig
UKRÆSEN 3 UD AF 3
Tåler mindst to ud af tre: Sol, halvskygge, skygge *
Tåler almindelig jord
Tåler tør jord / tørke
NEM AT PASSE  7 (8)  UD AF 8
Skal ikke vinterbeskyttes
Spises ikke af snegle
Sund uden lus, meldug. ol.
Skal ikke opbindes
Skal ikke beskæres * ()
Visne blomster skal ikke fjernes dagligt/ugentligt
Ingen væsentlige rodskud *
Ingen væsentlig frøspredning

* Synlige blomster
Bispehues blomster er ganske små – 1 cm i diameter, men når bare der er mange nok, danner de en vidunderlig orange sky, der svæver over bedene. Det kræver ganske vist, at vi skærer de gamle blade af i begyndelsen af februar, for gør vi ikke det, blomster den under de gamle blade (hvilket planten sådan set er ligeglad med), og hvis vi venter med at beskære, skærer vi alle knopperne af. Jeg taler af erfaring. Dumt!! Meget dumt! Planten er ganske vist også ligeglad med dette, men man bør helt klart tage sig sammen i februar, iføre sig termotøj og få det overstået.

Blomsteraks på Bispehue (Epimedium warleyense 'Orange Queen' syn. 'Orange Königin')
Bispehues blomster sidder på yndefulde aks, der er 40 cm høje.

* Lang blomstring
Begrebet ‘lang blomstring’ er lidt som at sælge elastik i metermål, for hvad er ‘lang’? Ofte varer ‘en blomstring’ sådan cirka godt og vel en tre ugers tid, og da jeg har billeder i fotoarkivet fra i hvert fald ét år, hvormed jeg kan dokumentere, at der var blomster i en hel måned, vil jeg kalde ‘Orange Queen’ for længeblomstrende. (Blomstringen varede garanteret også længere, for jeg lå ikke på lur dagligt og forevigede den sidste blomst.)

Bispehue (Epimedium warleyense 'Orange Queen' syn. 'Orange Königin') som blomstrende bunddække.
Blomsterne kommer før bladene, der er på vej op her på billedet. Om få uger dækker bladene det hele, inkl. blomsterne.

* Nektarblomster
Da bispehue blomstrer relativt tidlig (april), er den et godt supplement til biernes tidlige fødekilder.

* Interessant løv
I sommerhalvåret er bladene fabelagtige til at dække mine bede med én stor, grøn, rolig flade, som jeg elsker, men inden de kommer så langt, bliver de nye grønne blade (som I kan ane på foregående billede) orangeagtige som et tegltag.

I maj bliver bladene på Bispehue (Epimedium warleyense 'Orange Queen' syn. 'Orange Königin') orange.
Bispehuens blade er grønne i udspring, men bliver teglfarvede i maj, inden de igen bliver grønne.

Om sommeren lukker bladene fuldstændigt for fordampning og enhver form for ukrudt. Jeg gætter endda på, at den orange dronning kan vinde kampen mod skvalderkål (Aegopodium podagraria).

Grønt bunddække af Bispehue (Epimedium warleyense 'Orange Queen' syn. 'Orange Königin')
I august er hele haverummet dækket af et roligt grønt, tykt, tæt, beskyttende og vedligeholdelsesfrit tæppe. Langs fliserne danner bispehuerne i tilgift en meget smukt buet kant.

I løbet af vinteren bliver løvet brunligt, afhængig af hvordan vinteren er, men bladene dækker fortsat jorden, indtil vi skærer det hele ned i begyndelsen af februar. I år var de stadig halvt grønne, fordi vinteren har været så mild.

* Sol og skygge
Planten anføres oftest som velegnet til halvskygge og skygge, men de fleste af mine vokser, som I kan se på billederne, i stegende sol, så de må ikke selv have læst deres egen manual, for de trives storartet. De har endda en af de egenskaber, jeg holder ekstra meget af, nemlig at de ser ens ud i sol og skygge. Ikke noget med forskel i fx højde eller bladfarve.

Grønt bunddække af Bispehue (Epimedium warleyense 'Orange Queen' syn. 'Orange Königin')
Bispehuerne nærmest udhuset får en del skygge – resten får fuld sol.

* Tør jord / tørke
‘Orange Queen’ er tørketolerant, for mine har klaret masser af tørketider, og det er kun få gange, jeg har lagt en slange ud et par steder i bedene for at sikre, at i det mindste et par klumper af denne yndlingsplante ville overleve, men samtlige m² har overlevet år efter år, så mine bekymringer er åbenbart ubegrundede – sart er den ikke.

Når bispehue er så tørketolerant, skyldes det bl.a. det massive lag blade, der beskytter mod enhver form for sol og fordampning, men derfor kan den jo godt få en hygge-sjat.

* Beskæring
Det eneste arbejdskrævende, der er ved ‘Orange Queen’, er, som jeg skrev tidligere, at vi foretager en årlig vinterbeskæring, hvor alt fjernes og rives sammen i sække og baljer.
De øvrige 364½ dag passer den sig selv.

* Ingen væsentlige rodskud
‘Orange Queen’ breder sig stille og roligt, men man kan ikke kalde det for generende rodskud. Den bliver bare et dejligt tæt bunddække. Alligevel vil jeg komme med en kommentar til rødderne, for som I måske bemærkede på billederne af haverummet, så vokser mine bispehuer i bede, der er omkranset af fliser, og dengang vi anlagde haverummet og flisegangene, gravede jeg 20 cm filt ned langs fliserne, inden jeg plantede bispehuerne. Det var virkelig kvikt tænkt (når jeg selv skal sige det), for selvfølgelig vil den sætte rødder ud i flisefugerne, hvilket den engang demonstrerede ovre i et hjørne, hvor jeg ikke havde fået filten til at slutte tæt.
Hullet blev straks lukket og forsejlet med ny filt, og nu har vi absolut intet arbejde med, at de breder sig. Ingen kantstikning, ingen omplantning, ingen ting…
Hverken vanding, lus eller ukrudt.
Godt nok nemt!
Helt sikkert en yndlingsplante.

Orange blomst på Bispehue (Epimedium warleyense 'Orange Queen' syn. 'Orange Königin')

Til sammenligning kan du herunder se den samlede score på de yndlingsplanter, jeg hidtil har præsenteret i kravometeret:

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

32 kommentarer til “Yndlingsplante: Bispehue ‘Orange Queen’”

 1. Kjære Lisbeth

  Så flott din ‘Orange Queen’ er! Fint å få hjelp til å klippe de også 🙂
  Kravometer er et godt uttrykk! Ja, det er noen få planter som har alle de egenskapene.
  Jeg har noen epimedium i sol, og noen i skygge. Det ser ut til at de trives overalt.

  Hilsen Marit

  Svar
  • Kære Marit
   Jeg er vist en slags plantesamler: Jeg samler på dem, der kan ‘det hele’ eller i hvert fald meget. Ja, du har mange bispehuer, ved jeg. Det er en stor slægt, og jeg har kun to, men jeg har indtryk af, at de er meget nemme 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Hejsa
  Ja men den er jo fin, den jeg fik af dig lykkedes desværre ikke, der er nok for meget andet skrammel, der hvor jeg satte den, jeg må tilstå, at jeg ikke kan huske det.
  Fine billeder – især det af Bent og barnebarnet 🙂
  Mit bedste bunddække er rosenskovmærke, det er næsten for meget.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Den, du fik, har måske haft det for tørt i starten – de skal lige etableres – men så har du så meget andet lækkert.
   Jeg ville ønske, at rosenskovmærken kunne blive en af mine yndlingsplanter. Udseendet er jeg vild med, men den er jo mærkværdigvis ikke nem her i haven. Mærkeligt.
   Det er et sødt billede af barnebarnet, der vander, det synes jeg også. Hun ælsker det!
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Den er godt nok fin med de små orange blomster. Vores bispehuer står under den opstammede troldhassel. Der er flere slags. Nogle er gule, og nogle er lyserøde. Men det er nu sjældent, vi får den klippet ned til tiden. Den har det med at blive glemt. Men den laver den fineste fodpose til træet, og bladene er pæne hele året.
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Blomsterne er så fine, så fine, men jeg kan desværre ikke rigtig fotografere den fine blomstersky. Det er som om kameraet ikke kan finde ud af at fokusere.
   Jeg har den helt ærligt mest for bladene og alle de andre kvaliteters skyld, så jeg kan sagtens forstå, at du bare nyder fodposen året rundt.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Bispehue kan mange forskellige ting, det er jeg helt enig i, og jeg kan godt forstå, at den scorer højt på dit kravometer. Det er så ærgerligt at komme for sent med tilbageklipningen, for de stakkels blomsterknopper, som det går ud over, er så nydelige.

  Svar
  • Vi kom for sent med beskæringen et år, og selv om vi på det nærmeste klippede med en brodersaks, så røg der en masse blomster – og på den måde blev jeg en haveerfaring rigere.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Orange Königin är en vacker sockblomma men jag håller inte med om rotskotten. Om man odlar den i en fuktighetshållande jord som sockblommor mår bäst i ränner den snabbt iväg och behöver definitivt begränsas.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Jeg vil gerne tro, at den breder sig under de rette omstændigheder, så tak for tilføjelsen, det er godt at få præciseret. Heldigvis er den lukket inde med filt og fliser her i haven, så den ikke giver os problemer.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Hej Lisbeth

  Super portræt af denne livskraftige Epimedium!
  Den er et virkelig vellykket kryds mellem E. alpinum og E. pinnatum ssp. colchicum og blev opdaget i en have i Warley Place, England. – deraf navnet. ‘Orange Queen’ er en senere selektion udvalgt i Tyskland:)
  Du har helt ret: Skvalderkål har jeg set måtte give op netop for denne!

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Hej Karsten
   Tak for din kommentar (hyggeligt at høre fra dig), det var interessant med en forklaring på navnet. Den slags tilføjelser er altid sjove at kende. Egentlig mærkeligt at det er blevet tilladt med to ‘ens’ selektioner.
   Ha, jeg tænkte det nok, altså at den kan klare skvalderkål. Det er godt at høre fra en der har set det selv.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
  • Hi Caroline
   Thanks for your kind comment, it is nice to know that you have visited my blog and that you like to vist Denmark. The beach roses have nice flowers but unfortunately they are very, very invasive and since 2021 it is forbidden to sell them.
   I like Holland too – I have been there four times, visiting private gardens, Keukenhof and Appeltern among other things.
   Greetings Lisbeth

   Svar
 7. Skøn farve den har.
  Min alm gulblomsterende kan faktisk kvæle skvalderkål, eller rettere stoppe det i at brede sig. Den røde er vist ikke helt så fremfusende. Men jeg skal vist igang med nedklipningen. Det har jeg hele tiden udsat, der har været andre ting der liige skulle ordnes. Give gødning fks. Det gjorde jeg i dag, de lover styrtende mængder af regn de næste dage. Og måske er det de sidste regnvejr vi får dette forår. Sidste år var så tørt at meget af gødningen ikke regnede ned.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Jeg tænkte nok, den kan klare skvalderkål, den er VIRKELIG tæt i bladene. De forskellige sorter er meget forskellige. Jeg har en rød ‘Rubrum’, der er helt anderledes, nemlig stilfærdigt tuedannende og løvfældende.
   Åh, JEG skal da huske gødning – sørens osse at jeg ikke tænkte på det. Her får vi vist først regn til middag, så måske jeg kan nå det tidligt i morgen. Godt du nævnte det.
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Tak for “manualen” – jeg må snarest ud og se til mine Orange Queen i bedet langs huset. De er jo relativt nye og har ikke dannet noget tæppe endnu, Mr. M hævder endda at mange af dem er gået ud – meeeen, det må vist komme an på en prøve.

  Det er en fornøjelse at læse dine indlæg om planters score på dit kravometer – og billederne taler jo for sig selv. En super fin plante især med løvet, men bestemt også med lette orange skyer.

  kh Ulla

  Svar
  • Hej Ulla
   Selv tak. Hmmm… skulle de virkelig være gået ud? De er så seje. Kan de have tørstet? De skal lige have fat, før de klarer tørke. Jeg venter spændt på at du viser dem på bloggen 🙂 De nye skud ligger som bittesmå hvidligtgrønne skud nede i jordoverfladen, så hvis du ser dem, så skal du i hvert fald klippe, for de skyder megahurtigt, når først de går i gang.
   Tak, hvor er det sødt af dig at sige.
   Kh Lisbeth

   Svar
 9. Hvor er det altid hyggeligt at læse din haveblog, og se billeder fra jeres skønne have. Bispehue er en vidunderlig plante. Tror jeg må på jagt efter denne flotte farve. Tak for rådet om at klippe ned i Februar!

  Venlig hilsen
  Birte Oksen Møller

  Svar
  • Tusind tak for de søde ord, Birte. Det glæder mig, at du kan bruge skriblerierne.
   Farven er meget fin og klæder tegl, hvis du har det i nærheden, men den skal gerne afgrænses med noget. Da den er tørketålende, når først den er etableret, er den meget anvendelig i krukker. Det har jeg selv til gode at prøve, men de kunne garanteret være flot.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Kære Lisbeth.
  Jeg har i en del år haft en lille klynge bispehue, men har ikke set den blomstre siden jeg købte den. Gåden er løst, jeg har nemlig aldrig klippet den, så den har nok blomstret i ly af bladene. Jeg tror i øvrigt min var mere rødlig, det får jeg forhåbentlig opklaret i år, for nu vil jeg skynde mig at klippe den, når der kommer et ophold i regnen.
  Mange hilsener Jette.

  Svar
  • Kære Jette
   Der er mange, mange sorter, og de opfører sig meget forskelligt, men mon dog ikke din også har blomster. Hvor morsomt… du må straks ud med saksen (når regnen slutter).
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. E. ‘Orange Queen’ er på toppen af min indkøbsliste i år, så det var fantastisk at læse dit indlæg og få bekræftet, at den duer! Jeg havde tænkt at købe 1 stk. for at prøve den, men nu tør jeg købe 3 stk. med det samme. Jeg har et perfekt sted til den: kedelig tør skygge! 🙂

  Svar
  • Hej Sydney
   Du skal da bare springe ud i det… 🙂 Det er en skøn plante – i hvert fald her i haven.
   Husk blot at vande dem indtil de er etableret. Så tåler de tørken. Og hvis de kan lide at være der, så tænk på, om du skal begrænse dem, når du planter. Med fx filt eller en oversavet balje. Det kan også være, de står et sted, hvor du kan komme til med en spade. Det er jo bunddække.
   Rigtig god fornøjelse. Det bliver spændende at se dine planter og høre om erfaringerne.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Det ser virkelig fint ud med de store bede med bispehuer. Jeg deler din begejstring, bispehuer er smukke planter med fine kvaliteter. Dog synes jeg, det er et stort og hårdt arbejde at kravle rundt og klippe bladene af. Der var du lidt smart og sendte havemanden på job 😉

  Hilsen Elna

  Svar
  • Tak, Elna.
   Jeg plejer at klippe bladene med en elektrisk klipper, mens Bent river sammen og fylder i sækker. Han har dårlig ryg, så i år sad han på en taburet og brugte en god gammeldags hæksaks – og jeg må indrømme, at det blev pænere, så det var på alle måder en god ide, at sende ham derud Hi-hi.
   Jeg har i nogle år drømt om en buskrydder, men har ikke vundet dén kamp endnu… ;-))))) (Men bare mellem os: Jeg har ikke givet op.)
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Your Orange Queen is fabulous, Lisbeth, and it is wonderful to detect the sheer enjoyment in your narrative. We have been reading a great deal about the storms that have descended on Europe recently. I hope there was no damage where you lived. I gave strict instructions that your garden should remain untouched so I hope the storm creators listened and obeyed!

  Svar
  • Thank you David. The Queen is definitely wonderful.
   Oh I’m tired of wind and storms. Luckily (for me) the centre of this storm was south of my town, so the garden escaped damage. I only had one pot that fell over. Thank you for asking and not least for good instructions to the storm creators 😉 I’ll contact you in good time before the next storm.
   At the same time, I hope that you have not been bothered by the many demonstrations that we have followed here in our media.
   Greetings Lisbeth

   Svar
 14. Så fin den var, jeg liker oransje blomster så godt. Jeg har en sikkert helt vanlig Bispelue, mørk rosalilla. Jeg tror ikke blomstene blir så høye hos meg. Syns alltid det er vanskelig å vite når jeg skal fjerne det gamle bladverket, kommer litt an på været også. Det er nok litt tidlig her nå, men plutselig så er tiden der. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  Svar
  • Hej Ingeborg
   Jeg klipper mine bispehuer i begyndelsen af februar, og de har tålt både sne og frost efterfølgende, så de er hårdføre. Men der kan formentlig være forskel på sorterne.
   Tak i lige måde. Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar