Vajende Hestehalegræs – Stipa tenuissima

Vi er klar til åben have i weekenden og har ‘tunet’ planterne, så godt vi kan. En af dem, der viser sig frem i disse dage, er vores hestehalegræs (Stipa tenuissima), der hører til gruppen af fjergræs. Det er ellers oplagt at fokusere på de farverige blomster, for eksempel dagliljerne, der står i samme haverum, men jeg har en svaghed for ‘alt det andet’. Det solide. Det diskrete. Dét, der fremhæver solisterne.

Aks på Stipa tenuissima

En af de plantegrupper, der er gode til at fremhæve andre, er græsser. Disse vajende yndigheder, der reagerer på den mindste bevægelse i luften, fremhæver omgivende store blade og kulørte blomster, så de bliver endnu større og endnu mere strålende.

Bronzefarvede aks på Stipa tenuissima - Hestehalegræs

FAKTA OM HESTEHALEGRÆS (STIPA TENUISSIMA)

Hestehalegræs har meget fine, tynde, grønne blade, der bliver brunlige om vinteren. Aksene blomstrer i juli-august og bliver til sidst smukt bronzefarvede. På afstand er der ikke stor forskel på blade og aks, så planten står hele sæsonen som en buket af fineste filigran.
Højden i vajende form er 50-70 cm.
Den kan lide sol og almindelig havejord – gerne lun og veldrænet. Som andre græsser bør den først klippes ned i foråret, så der ikke samler sig sne og vand i tuen, der kan rådne.
Det er en græs uden udløbere; den formerer sig ved frø og kan deles.  

Hestehalegræs, Stipa tenuissima, har fine aks, der er flot kontrast mod store blade, fx en figen

Hestehalegræs er på kanten til selv at være solist. Vi har den i en krukke, hvor den er meget tydelig og fanger øjet, fordi de lange tynde aks er en smuk kontrast til krukkens firkantede facon og hårde materiale. Og de er i fin kontrast til de kæmpestore blade på figentræet bagved.

Stipa tenuissima er én af de planter, jeg nødigst vil undvære.

Nogle steder kaldes den Nassella tenuissima. Hvis du er græskyndig, vil jeg gerne vide, hvad det rigtige navn er.

Lisbeth
——

Vil du have en mail, når der er et nyt indlæg? Tilmeld dig her. 

6 kommentarer til “Vajende Hestehalegræs – Stipa tenuissima”

 1. Hvor er de flotte, de græsser. Godt at fokusere på andet end blomstrende vækster, også. Dem vil jeg gerne se ì virkeligheden en dag…
  God havedage med åbne havelåger. Vejret bliver fint til det.
  Ses, Lis

  Svar
  • Hej Lis.
   Du skal være så velkommen ;-).
   Og tak for gode ønsker. De lover simpelthen tørvejr i Ebeltoft i weekenden. Hvor heldig kan man være (vejrguderne HAR læst mine ønskemails)
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar
  • Kære Lisbeth.
   Godt at høre, at flere anskaffer den, for den er altså meget spektakulær. Min vokser i en krukke og står bare uden nogen pasning. Jo en nedklipning i foråret og en sjat vand i ny og næ, da den står i en krukke. Held og lykke med den.
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth.
  Meget nyttig viden. Jeg har sået en pose frø med hestehalegræs i foråret og er nu blevet i tvivl om, hvor store de små planter mon blir. Det stod der nemlig ikke noget om på posen. Men her hos dig fandt jeg svaret + meget mere om det fine græs, som jeg har 30 små potter med. Og nu er jeg da blevet meget mere glad for dem :0)

  Svar
  • Hej Lise Lotte
   Velkommen til bloggen. Det glæder mig, at du fandt noget, du kunne bruge. Det er spændende, at du laver græsserne fra frø. Jeg købte min som plante, men den sætter masser af frø, så du bliver mere end selvforsynende nu 🙂
   Held og lykke med den.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar