Ugen der gak: Bøllesyge, bregne og buket

Som en slags opfølgning på sidste uges indlæg ‘Ser man det…‘, der handlede om ting, der har forbavset eller undret mig, har den forgangne uge heller ikke været uden ‘aha-der-kan-man-bare-se-Det-kommer-bag-på-mig-Oplevelser’.

Regn i Ebeltoft – wow!

Først og fremmest fik vi regn, hvilket er et særsyn her i Ebeltoft. Vi er så vant til, at prognoserne lover regn, men når det kommer til stykket, så kommer der aldrig noget.
Tænk, da vi stod op fredag morgen, var fliserne våde… Ikke så meget, at der var vådt under parasollen, men vådt var det dog, og alene dét var et særsyn. ‘Regnen’ var holdt op, da jeg kiggede ud, men i løbet af formiddagen kom der hele 10 mm. Det svarer til den samlede nedbør i juni, og da der yderligere kom 5 mm i går (uden at der blev vådt under parasollen), håber jeg, det er et godt varsel for juli.

Hvor meget vand, der nåede ned på jorden, er jeg i tvivl om. Hvis der kun kommer et par mm, så bliver det meste hængende på blomster og blade.

Bøllesyge i azaleaerne

Det næste, der overraskede mig, var vores azaleaer. Nu har jeg haft have i 40 år, og vi haft vores nuværende azaleabed i over 15 år, og jeg har aldrig set Bøllesyge, Klumpblad, Øreflipsygdom, eller hvad man nu engang vælger at kalde fænomenet.

Det er nemlig en svampesygdom, har jeg læst mig til, hvor svampen Exobasidium japonicum angriber azaleaer, og foranlediger nogle underlige klumper af meget varierende form og størrelse og farve på bladene.

Svampeklumper på azaleablade forårsaget af Exobasidium japonicum
Der er mange varianter af svampesygdommen. Jeg kan godt betro jer, at den øverst til venstre er svær at se på busken, for det ligner bare et par blade. Det samme er den helt til højre. Den ligner bare en vissen blomst eller blad.

På facebook kan jeg læse, at det er særligt voldsomt i år, så det er måske en undskyldning for, at jeg aldrig har set eller hørt om fænomenet. Måske jeg bare har været heldig og under alle omstændigheder, så har jeg nu lært det.

Man skal fjerne klumperne og komme dem i affaldsbeholderen, så de bliver brændt og ikke smitter videre.

Svampeklumperne skulle først sætte sporer i oktober, så jeg har formentlig et par måneder til at finkæmme planterne. Man overser meget, meget let de små svampe, der bl.a. ligner blade – eller sidder i al ubemærkethed på bladenes underside. De har da sikkert også været der et stykke tid, uden at jeg har bemærket det, så nu bliver det fast arbejde at tjekke planterne de næste par måneder.

Lige midt i billedet er spidsen af en gren med en vissen blomst. 1 cm til højre for blomsten (stadig på samme gren) sidder et par lidt lysere svampeklumper. Dælme svært at se.

Den gode nyhed er, at jeg skulle kunne forhindre næste års klumper, hvis jeg får fjernet svampene, inden de sætter sporer. Det er altså ikke en sygdom, der inficerer selve planten.
Du kan evt. læse mere om det her:
https://rhodospecialisten.wordpress.com/2011/07/22/klumpblad-i-japanske-azalea/https://www.plante-doktor.dk/boellesyge.htm

Genopstandelsen

Ugens næste overraskelse var bregnen Coniogramme japonica, der genopstod fra de døde.
Jeg købte den i 2019 på plantemarked i Kolding, men i 2020 var den død – der var ikke skygge af den, selv om jeg kiggede og smågravede. Til sidst fjernede jeg planteskiltet. Suk!
Den kan godt lide fugtig jord, og selv om jeg plantede den i skygge bag en brændestabel, hvor der var himmellys og gav den vand, så er og bliver Ebeltoft et tørt sted, det måtte jeg sande.

Coniogramme japonica i 2019 – det er grønne strittere midt i billedet (bag hostaen og foran brændestablen).

I år har det vist sig, at rødderne ikke har været helt døde i 2020, for der er kommet et blad.

Coniogramme japonica i 2021 – et glædeligt gensyn, selv om det bare er et blad.

Det er ikke meget, det indrømmer jeg, men bestemt et glædeligt gensyn. Det var måske den våde maj, der gjorde det. Jeg prøver derfor at vande igen, og hvis det ikke er nok, for her ER, som nævnt mange gange, tørt, så må vi skilles for alvor (for at vande den hver-hver anden dag står ikke på mit haveprogram). Jeg håber, vi kan indgå et kompromis, hvor den sætter et par blade hver år, hvis jeg lover at vande en gang imellem. Der er sådan nogle flotte og anderledes blade.

Benspænd og dejlig buket

Ugens sidste overraskelse var en omgang halsbetændelse og lungebetændelse – i juli!!! Jeg har en luftvejssygdom, der gør, at det ikke er usædvanligt, men s.. da ikke i juli.
Det har betydet et noget lavere aktivitetsniveau end vanligt, og jeg er langt fra tilbage på toppen, men efter mange års øvelse er jeg blevet ret god til at tackle den slags uplanlagte benspænd i tilværelsen, og dels prioritere benhårdt i hvad der skal gøres i hvilken rækkefølge, dels dele alt op i små bidder.

Fx weekendens nedklipning af stauder i magnolia-kenzo-kaffebedet: Tre om formiddagen og tre om eftermiddagen, det er seks og to dage i træk blev til foreløbig 12 nedklippede stauder… Sådan!
SÅ orkede jeg heller ikke mere, men en bonusgevinst var denne fantastiske buket.

Buket af en lille del af de afklippede blomster på Lodden løvefod (Alchemilla mollis). Den lyser smukt op på gårdspladsen.

Selv om jeg har klippet løvefoden ned, fordi den er ved at være på det sidste, kan buketten godt glæde nogle dage, for den visner pænt. Den klasker på ingen måde sammen. Blomsterne ændrer sig bare fra lime til karry (det må være en af de bedste buketblomster, der findes).
Ud fra den betragtning kunne den godt blive stående i bedet et stykke tid endnu, men jeg er gået i gang med at skære den helt ned nu for at få gang i nye, friske blade, der vil klæde bedet om nogle uger og dermed glæde mig resten af sommeren.

PS Snegleinfo: Buske, bregner og Lodden Løvefod spises ikke af snegle her i haven.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

38 kommentarer til “Ugen der gak: Bøllesyge, bregne og buket”

 1. Rigtig god bedring med din halsbetændelse og lungebetændelse! Man skulle ikke tro, det var muligt at få i varme  juli.
  Hvor er det dejligt, at I fik en masse vand til haven. Tænk at I fik hele 10 cm regn på en formiddag. Her har vi fået 27 mm i den sidste uge. Er der noget så smukt som regndråber på blomster?
  Hvor er det ærgerligt med sygdom i dine azaleaer. Jeg håber, du kan finkæmme planterne og helt fjernet svampen. 
  Mange hilsner fra Gitte

  Svar
  • Tak Gitte. Jeg tåler ikke ret godt temperaturudsving, og 30 grader i solen og 20 grader i skyggen kan være en udfordring, men enig: Det burde ikke ske i juli.
   De 10 cm regn var vist en febervildelse – det var altså kun 10 mm, og jeg har rettet det. Ønsketænkning 🙂
   Jeg tænker tit over, hvorfor vi er så fascinerede af planter med vanddråber på. Mon ikke det er et eller andet ur-instinkt, at vand = liv. Jeg er nemlig også vild med det.
   Det er mærkeligt med azaleaerne. Det ses heldigvis ikke på afstand, men væk skal det naturligvis, inden det rammer alle blade.
   Det er heldigvis en god opgave, der ikke kræver mange kræfter, og vi passerer dagligt, så det er nemt lige at tage et tjek eller to.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Sikke da noget skidt med sygdom her om sommeren. Det har man jo ikke tid til, når der er ting, der skal klares i haven.

  Jeg forstår til fulde din frustration over, at regnen går uden om jeres have. Det sker også her hos os, hvor det kan regne en km væk, mens vi ikke får en dråbe vand. Det er så frustrerende, når nu vores have tørster.

  God bedring.

  Hilsen
  Anette

  Svar
  • Næh, sådan en omgang lungebetændelse var ikke planlagt, men med en have kan man heldigvis komme udenfor uden de store kraftanstrengelser 🙂
   Får I heller ikke vand på Lolland? Jeg føler ellers, at det regner alle andre steder end her, selv på Samsø. Og ja, det er rigtig træls, for selv om jeg forsøger ikke at panikke (for meget kan måske nok klare sig), så kan jeg ikke undlade at vande, hvis haven ikke skal klaske sammen, og det orker jeg ikke at se på. Så meget havearbejde for tiden består af vanding – hvilket må være en endnu større udfordring i din store have.
   Tusind tak, Anette.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Kære Lisbeth.
  Rigtig god bedring.
  Vi må ud og se, om vi har “bøller” i azalea. Tak for tippet.
  Glæder os til at læse dine betragtninger, HVER tirsdag.
  Mange hilsner
  Alice

  Svar
  • Kære Alice
   Mange tak 🙂
   Ja, du må ud og kigge, for de er jo sådan set lette nok at nippe af.
   Det glæder mig at høre – så må jeg hellere blive ved lidt endnu ;-)))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Tak, Lene.
   Der bliver åbenbart ved at ske uplanlagte ting. Det gør der naturligvis altid i en have, men jeg synes, der har været ekstra mange “nå!” i år.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Ja men dog har I fået 15 mm, ja tænk i år er vi ikke lidelsesfæller, jeg kan i stedet glæde mig over de mange snegle, vi har fået med regnen. Vi tog 500 i aftes, det er heller ikke sjovt.
  Klumpsyge kender jeg selvfølgelig alt til, jeg har det hvert år, nok fordi jeg ikke er flittig nok til at fjerne de angrebne blade. Men det er ikke nemt at nå det hele. Tænk at selv om du var syg, fik du klippet løvefod, det var flot, det får jeg ikke gjort.
  Kh Lisbeth (god bedring)

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Jeg kan trøste dig med, at sneglene er fint tilfredse med 10+5 mm her inkl. varme uden sol. De vælter frem, og jeg må glæde mig over at have en lille have på stenbroen. Det begrænser trods alt mængden, for 500 på én aften… uffeda!
   Nå, du kender den godt, svampen. Så er jeg mere rolig, for dine azaleaer ser jo sunde og flotte ud. Og jeg kan godt leve med en klump her og der, det skal bare helst ikke skæmme væksten.
   Jeg var ret stolt af at få klippet løvefoden, men jeg lagde mig også bagefter, for så var jeg bombetræt 😮 Tænk, at der ikke skulle mere til. Jeg regner med at klippe nogle flere i dag, og pludselig er jeg færdig med bedet 🙂 Jeg kan godt forstå, at du må prioritere andre ting, og den er da helt ærligt også flot i bedene, selv om den er afblomstret.
   Tak, skal du have.
   Kh Lisbeth

   Svar
   • Nå I slipper heller ikke for de små bæster, det er ret slemt her i år, det minder mig om, at jeg skal ud og fodre dem. De har gnavet i min nye hortensia med varierede blade 🙁
    Jeg bliver træt bare ved tanken om, at skulle klippe løvefod, selv uden hals-og lungebetændelse, ville jeg være nødt til at lægge mig.

    Svar
    • Ja, hvis de spiser din nye, fine hortensia, så skal de have en ordentlige skefuld!
     Ha ha – ja dem kan du ikke lide. Men hvis du ikke gør det, så sår de sig jo 😉

     Svar
 5. Der fik du lige identificeret den svampesygdom, der nogle år hærger vores azaleaer. Vi sprøjter buskene med et økologisk godkendt middel med svovl – det hjælper prompte. Vi købte en lille pakke pulver for fem år siden, og der er til flere år endnu. Bøllesyge – jeps – det er bøllet at skæmme de kønne planter.
  Regnen har givet et sted mellem 80 og 100 mm her hos os – kun en lille time væk. I bor virkelig et tørt sted…
  Hvor træls med sygdom her i juli måned – pas godt på dig selv – og spar bare på krudtet. Det er kun jer selv, der kan se, hvis alt ikke er toptunet, for det, I ser som ‘noget, der må og skal gøres nu’, er nogle af de ting, almindelige dødelige ser som ‘det skal vi da også huske at få set på en dags tid…’ 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Så du kender også bøllen, lige som fru Høneballe… Jeg har aldrig mødt den før, men ja, bølle er den. Jeg har godt læst at man kan sprøjte med et mildt svampemiddel, men nu prøver jeg, om jeg kan pille dem af. Hvad hedder det, du sprøjter med, og hvornår gør du det?
   Forleden sagde Bent, at det havemæssigt var en fejl at bosætte sig i Ebeltoft. Men ellers er her dejligt, og vi fortryder ikke et sekund. Og vi kan godt forstå, at det er et yndet feriested.
   Tak, ja du har ret, men det er lidt svært at tage den med ro i juli. Ind i mellem er jeg dog tvunget i knæ, og ellers bestræber jeg mig på at lave små opgaver.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. It’s good that it rained, albeit a little, Lisbeth. Fungus disease on azaleas is a terrible thing. I have not heard of this but will be checking my azaleas closely.
  Hope you feel better soon.

  Svar
  • You are right Nadezda: A little rain is better than nothing, but I must admit, that me and my garden are longing for more 😉
   Do check your azaleas – I found a lot as soon as I became aware of it.
   Thank you.
   Regards, Lisbeth

   Svar
 7. Hello Lisbeth: I wonder whether the unusual amount of moisture you have been receiving has anything to do with the development of the fungus. Perhaps conditions were just right for it. I guess that the lesson from your garden this year is that you can never take it for granted!

  Svar
  • Hi David
   It is very likely that the weather conditions are responsible for the fungus, and with the ongoing climate change there is definitely more to come. You are so right: Never take the garden for granted.
   Lisbeth

   Svar
 8. Kjære Lisbeth

  Stakkars deg som har fått både hals og lungebetennelse nå midt på sommeren! Jeg føler med deg, og du ønskes god bedring herfra! 🙂
  Planter som står opp i fra de døde kjenner jeg godt til, og det er jo gledelig at det går an.
  Den soppsykdommen kjenner jeg heldigvis ikke til.
  Så flott at du endelig har fått litt regn. Her har det kun kommet 11 mm så langt i juli, så du leder an nå for en gangs skyld 🙂

  Svar
  • Kære Marit
   Mange tak – nej, det var bestemt ikke sjovt.
   Det er mærkeligt, at planter kan springe et helt år over. Jeg har ikke selv set det før, synes jeg, men det var meget glædeligt.
   Vær glad for at du ikke kender svampen – måske den slet ikke er i Norge.
   Tænk, at jeg kan føre regnkonkurrencen med så få mm nedbør 😉 (Til gengæld kan du hente vand i elven, og det har jeg ofte misundt dig)
   Jeg håber, vi begge får noget mere her i juli.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Flot gået af din bregne. Jeg har desværre mistet to, måske tre, i år. Sådan et svampeangreb er ubehageligt; men det er da heldigt, at selve planten ikke bliver inficeret. Halsbetændelse om sommeren virker ekstra ubehageligt synes jeg. Forhåbentligt går den snart over.

  Svar
  • Et par af mine bregner har været utilfredse med vejret de seneste år. Et år standsede nogle af dem 3/4 udrullede, så gad de ikke mere grundet tørke og varme. Så stod der halve blade med små døde dutter i enderne ;-(
   Jeg ved ikke, om det er det, der også har drillet hos dig, men man kunne godt tænke at det er en af de plantegrupper, der har været mest påvirkede af tørken.
   Tak – halsbetændelse og mistet stemme er ikke sjovt, når man hele tiden har noget, man gerne vil fortælle og kommentere 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Halsbetændelse OG lungebetændelse i juli måned ? øv og tre gange øv. Håber du kan sidde og nyde haven uden at stresse over det du ville have lavet.
  De er altså flotte de løvefod i krukken, Jeg bruger osse mine i buketter, de holder så godt, og når de alligevel skal klippes ned sååe.
  For en gangs skyld har vi fået regn, ikke de helt store mængde, men hæderligt. Normalt går de byer der kommer vestfra udenom os, men denne gang har vi fået noget. Der er fugtigt på jorden, sneglene kommer frem,( og bliver klapset) men der er tørt under de store træer stadigvæk.
  Den bøllesvamp, herlige navne til en skadevolder, kendte jeg ikke, men jeg har heller ikke azalea. gad vide om den findes i andre plantetyber?
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Man skal ikke gøre noget halvt, og jeg napper altid begge dele samtidigt – det begynder i halsen og fortsætter nedad. Sådan er det bare, og jeg nyder det, så godt jeg kan 🙂 Bl.a. buketten, der virkelig lyser op. Jeg elsker den blomst.
   De er ærgerligt, at du heller ikke får regn – altså ikke mere end at sneglene er glade. Her myldrede de også frem, og jeg var rundt med saks og blåt drys. Lad os håbe på mere regn her i juli. For min skyld kunne vi godt få pladderregn i en uges tid.
   Svampen findes også på tyttebær, men ellers går du fri i denne omgang.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Bent har allerede slået det, helt uden lagkage 🙂
  Har I fået noget regn nu? Det så sådan ud på DMI, vi fik en hurtig byge på 1,6 mm.

  Svar
 12. God bedring både til dig og dine azaleaer. Ærgerligt når planterne rammes af svampesygdomme, men vi havefolk må bakse med lidt af hvert. Tillykke med genkomsten af din bregne. Godt med en positiv overraskelse – I to må komme overens på én eller anden måde.

  Svar
  • Mange tak, Sydney.
   Ja, er der ikke det ene, så er der det andet. Det lærer man med erfaringen. Heldigvis også gode ting, som bregnen. Jeg har lige vandet den her til aften og talt rigtig pænt til den 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Jeg håber du snart er på dupperne igen.
  Det er en helt overdådig buket. Løvefod kan der kun siges godt om. Jeg har også lige klippet mine ned. Ikke det sjoveste arbejde, men man bliver belønnet for det. I det hele taget bliver man næsten altid belønnet for det arbejde, man udfører med saksen.
  Jeg forstår godt, gensynsglæden er stor, når der dukker en smuk bregne op.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Tak Elna, det går i hvert fald den rette vej.
   Løvefod er bestemt en af de gode planter, og faktisk kan jeg godt lidt at klippe-beskære. Måske ikke så meget, når det er stauder, der skal klippes i jordhøjde, men der bliver tit så fint, når man har været der med saksen. Her til morgen har jeg beskåret buskvedbend, og det pyntede at få dem fikset op.
   Bregnen var en stor, glad overraskelse 🙂 dem er der heldigvis også mange af i en have.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Hvor dejligt at I fik regn, jeg ønsker jer mere. Her har det regnet ofte og meget, så sent som i nat har det bare bællet ned, så du er i mine tanker 🙂
  Det er da en ordentlig omgang med lungebetændelse og halsonde, håber du er ved at være helt ovenpå.
  Tak for tippet om klumpsygen i azalea, vi må vist ud og tjekke om der er noget i vores.
  Rigtig god weekend til jer.
  kh Ulla

  PS. Bregnen er så fin, krydser fingre for at den vil blive hos jer.

  Svar
  • Jeps, og vi har fået 17!!!!! mm i nat. Så meget har vi ikke fået siden engang i maj, så jeg kan slet ikke få hænderne ned – du må tænke på mig lidt oftere, for det hjælper åbenbart.
   Tak – det går fremad med mig – om ikke prangende. Jeg håber det samme vil gælde for bregnen.
   Du må tjekke azaleaerne, for det er åbenbart helt slemt i år, har jeg læst mig til. Og bortset fra at det skal gøres, så er de trods alt nemme at fjerne at smide på affald.
   God weekend til jer også
   Kh Lisbeth

   Svar
 15. Hei igjen, det var fint å få vite at det var sopp på azaleaen, men skikkelig irriterende da. Jeg må ut og plukke bort etter jobb. Noterte meg det soppmiddelet som ble nevnt over her også, i tilfellet det blir nødvendig. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg ps: Jeg har også en plante som har vent tilbake fra de døde i år, en Klematis jeg ikke har sett snurten til siden jeg plantet den for to, tre år siden, har plutselig begynt å blomstre i år 😀

  Svar
  • Hej Ingeborg
   Det skulle være ekstra slemt i år, har jeg læst, så det er med at få fjernet det hele, så det ikke smitter videre – god arbejdslyst. Jeg tror, jeg har fået fjernet alle mine, så jeg ikke behøver at sprøjte, men bare har det i reserrve.
   Vores haver og planterne holder aldrig op med at overraske, men en klematis, der har været væk så længe… det er jo et helt mirakel 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar