Tre tidligtblomstrende buske i surbund

Selv om jeg synes, at blomsterløg er indbegrebet af forår (gerne i blå og gule farver, der er glade kontraster), så har jeg altså også andre blomster i andre farver og endda i nydeligt-pæne farveharmonier. Fx blomstrer tre af mine tidligste buske i rød-pink-lilla.
Buskene vokser i surbundsbede langs ‘Fyrstien’, hvor hovedblomstringen eksploderer i maj, men lige nu, hvor det knalder løs med blåt og gult i mange af havens andre bede, er det helt rart at kunne gå ind i et stilfærdigt haverum med grønne og harmoniske farver.
I år har Fyrstiens buske været særligt tidlige, da vi ingen vinter har haft.

Pieris japonica ‘Katsura’

Den første surbundsbusk, der sprang ud i år, var min Pieris japonica ‘Katsura’. Den har stået med knopper hele vinteren og sprang ud for flere uger siden, men den står stadig flot.
‘Katsura’ er en stedsegrøn busk, der i følge manualen bliver 1 meter høj, men hos mig bliver den i hvert fald 1½ meter, så jeg holder den nede i ca. 80 cm højde.
Senere på året får den rød tilvækst, men det må I se en anden gang. I dag vil jeg reklamere for blomstringen, der er overdådig med hængende klaser i hvide og pink nuancer.

Pieris japonica 'Katsura'
Pieris japonica ‘Katsura’.

Lyngfamilien

Pieris-slægten hører til lyngfamilien, og det synes jeg godt, man kan se på blomsterne, især hvis man kender klokkelyng. Blomsterne på pieris er nu noget større end lyngblomster, for den enkelte blomst er knapt en cm lang.

Fyrstiens to næste buske med tidlig blomstring hører til rododendron-slægten, der sjovt nok også er en del af lyngfamilien ligesom pieris, men her er familieskabet nu ikke særligt oplagt, når man ser på blomsterne.

Rhododendron ‘P.J.M. Regal’

Den ene af mine tidlige rododendron er Rhododendron ‘P.J.M. Regal’, som jeg af flere grunde er ret glad for. Den er lidt speciel, fordi det en krydsning mellem en rododendron og en azalea, hvorved den både er stedsegrøn og duftende.
Planter med duft kan jeg godt lide, da det giver en ekstra sanseoplevelse pr. kvadratmeter have, hvilket er særligt vigtigt, når pladsen er knap.
‘P.J.M. Regal’ har ikke så mange blade som en ‘normal’ rododendron, men det passer mig godt. Jeg kan godt lide det luftige, der sammen med en let opstamning giver plads til andre planter nedenunder.
Påstanden om, at den er stedsegrøn skal nu tages med et gran salt, synes jeg, for den har det med at få flotte orangerøde høstfarver og smide en del af bladene. 

I år er den sprunget meget tidligt ud – nok tre uger før forventet. Den havde farve i knopperne allerede sidst i marts.

Rhododendron 'P.J.M. Regal'
Rhododendron ‘P.J.M. Regal’

Rhododendron ‘Pulap’

Lidt til højre for ‘P.J.M. Regal’ står en lav Rhododendron ‘Pulap’. 50 cm høj er den vel, og 70 cm bred.
‘Pulap’ er altid tidlig. Oftest er den tidligere end ‘P.J.M. Regal’, men i år har det været lige omvendt.

Lille lilla ‘Pulap’ gør ikke megen væsen ud af sig, men den har stor berettigelse, da den har små grålige blade, der er en god kontrast til de omgivende blade, der er større og mere grønne. Blomstringen er heller ikke anmassende, for den blomstrer bare stille og roligt med små, enkelte blomster – ikke de store runde rododendron-hoveder, som dybest set er lidt vulgære til min smag. 

Rhododendron 'Pulap'
Rhododendron ‘Pulap’.

Herunder ser I de to rododendroner i lav aftensol og skygge.

Rhododendron 'P.J.M. Regal' er lidt mere rosa end Rhododendron 'Pulap', der står forrest.
Rhododendron ‘P.J.M. Regal’ er lidt mere rosa end Rhododendron ‘Pulap’, der står forrest.

Bonusfoto

Dagens bonusfoto viser, at jeg har andet end blomstrende buske med rød-pink-lilla forårsfarver langs Fyrstien. Herunder ser I nemlig skuddene fra stauden Trekantblomst (Tradescantia).
Om ikke så længe bliver bladene grønne, men her og nu er de et skønt supplement til buskene.

Trekantblomst (Tradescantia)
Trekantblomst (Tradescantia). 

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

17 kommentarer til “Tre tidligtblomstrende buske i surbund”

 1. Hej Lisbeth
  Jeg har kun en enkelt Pieris, som er en blanding af en almindelig og en brogetbladet, jeg går ud fra, at den er podet på den almindelig (kender ikke navnet) Jeg har ikke P J M Regal, men det er en fejl, kan jeg høre, hvis den har duft. Er det i blomsten eller i løvet? Pulap har jeg, den er ganske rigtigt en fin lille plante, som heldigvis er tidlig. Flot trekantsblomst/løv, den har jeg opgivet, da den bredte sig for meget.
  God men kølig solskinsdag 🙂
  Kh Lisbeth

  Svar
  • WOOUW – skulle det overgå mig, at jeg har noget, du ikke har ;-))))))
   PJM Regal har duftende blomster. Den må du prøve. Jeg har aldrig haft problemer med den – nærmest kun at den bliver for stor, og det er næppe et problem hos dig.
   Pieris’erne har det med at sætte skud med de oprindelige grønne blade. Dem skal man rive af, hvis man vil bevare det brogede, men blandingen kan nu også være charmerende.
   Min Tradescantia står på selve stien, hvor der er fiberdug på (undtagen der, hvor den vokser), så jeg har styr på den. Jeg synes nu aldrig den har været et problem i mine tidligere haver, men de har måske ikke stået optimalt. Den er så smuk med de græslignende blade, at jeg VIL have den.
   God solskinsdag til dig også. Jeg købte en masse løg på tilbud i går. De skal i jorden i dag – kulde eller ej, men jeg venter nok til over middag og tager en kop kaffe herinde i stedet for.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Hvor er den køn, den Pieris <3 Og så med tradescantia'en til at supplere. Du bliver mig et dyrt bekendtskab, Lisbeth, for jeg famler allerede rundt i tasken efter kreditkortet for at købe en Pieris. Den kunne da være fin i skovhaven, hvor man kan se den fra køkkenvinduet – ovre i nærheden af rododendronmassivet.
  Kh, Karen

  Svar
 3. Aaah – nu ser jeg inde på Jespers Planteskole, at den kun er middel hårdfør. Det dur ikke hos os, så jeg må nøjes med at nyde dine billeder…

  Svar
  • Hej Karen
   Jeg har godt læst, at den er middel hårdfør, og jeg skal ikke kunne sige, hvor sart den er, men det er altså ikke mit indtryk. Vi har det ganske rigtigt en anelse varmere, end I har, men jeg har altså aldrig haft frostproblemer med den. Heller ikke dengang vi havde virkelig hård frost eller fx i sidste års barfrost. Og den står jo midt i haven og ikke op af fx en sydmur. Mine hortensiaer er helt klart mere sarte end pieris’en, bare for at sammenligne, og hvis du sætter den i læ ved skovhaven…….
   Du kan jo overveje en gang til, for den er aldeles skøn. Nyvæksten i juni er næsten endnu mere fantastisk: Lakrøde blade.
   Og ellers er du velkommen til bare at kigge.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Hej Lisbeth

  Jamen ja, det er nogen flotte dage vi har, og superblomstring du viser!

  Spændende kryds mellem Rhododendron og Azalea:)
  Og de flotte skud af trekantsblomsten.

  Ha en dejlig solskinsdag

  Svar
  • Hej Karsten.
   Det var en fantastisk weekend (hvor jeg sad inde til familietamtam og et par timer i en sandkasse….)
   Krydset har bestemt skabt en flot plante med blomster, der dufter allerede nu.
   Tradescantiaen er den almindelige blå version. Jeg har tidligere haft både lilla og hvid, men husker ikke, om de også havde farvede skud.
   Tak i lige måde – du er jo nok på arbejde, men det er også godt at se ud på sol.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Hej Lisbeth

  Fantastiske farger både på lyngplanter, rhodoer og bladene på trekantblomsten! De passer jo helt perfekt til hverandre. Sånne overaskelser er veldig hyggelig å få. Synd at skuddene blir grønne etter en tid da, men sånn er det jo med flere planter.

  Svar
  • Kære Marit
   Det er rent held med Trekantblomsten. Den er egentlig plantet, fordi de blå blomster passer godt sammen med nogle krybeklokker senere på året, så de røde skud er ren bonus. Men det er jo også tilladt at være heldig 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Ja er det ikke fantastisk, den må jeg have fat i næste gang, jeg skal til rhodopusheren. Min Pieris er charmerende i sin blanding, for den almindelige er med lidt gyldne blade, så den er ok. Mon ikke der findes forskellige former af Tradescandia, nogle er måske mere aggressive, tænker jeg eller også er der forskel på voksestedet. Det er lidt koldt men så længe solen skinner klarer vi det, det bliver nok værre i nat 🙁

  Svar
  • Det kan sagtens være, at der er forskel på sorterne af Tradescantia. Og så ved vi jo, at jordbunden betyder meget også.
   God jagt hos din rhodopusher 😉
   Det har egentlig været ok derude her i eftermiddag, så lidt blev der lavet igen igen 🙂 Jeg tror ikke vi skal have frost.

   Svar
  • Nu bliver det sjovt, for jeg traskede op og duftede, selv om jeg var sikker, men jo, jeg synes, blomsterne dufter. Ikke meget, men lidt. Til min store overraskelse dufter bladene også, endda tydeligt. Sådan lidt citrus-appelsinagtigt. Og da der sidder blade helt oppe under blomsterne, dufter de nok samtidigt. Jeg har aldrig bemærket bladenes duft. For dårligt, men bedre sent end aldrig.
   Men OBS OBS OBS, at min hedder PJM Regal og ikke RPJ Regal. Jeg har ikke fået forsket i forskellen, men blot konstateret hvad du har søgt på.
   Her kan du se en beskrivelse af PJM, hvor der står at blomsterne har en let duft: http://plants.bednersgreenhouse.com/12130004/Plant/1265/PJM_Regal_Rhododendron/
   Spændende føljeton 😉

   Svar
 7. Fin Pieris og en god variation i forhold til de gængse med hvide eller cremefarvede blomster. Vi har en anden krydsning mellem rhododendron og azalea, og det er nok den plante i haven, som er allermest frostsart. Det er din krydsning åbenbart ikke.

  Svar
  • Hej Marie
   Den er bestemt god, den rosa pieris. Der er jo mange andre forårsblomstrende buske, men med det grønne løv gør den virkelig opmærksom på sig selv. Det gør de hvide pieris naturligvis også, men farven hvid har det med at forsvinde i skarp forårssol, synes jeg.
   Min Regal er helt afgjort ikke sart. De første år, da haven var ret åben, stod den ubeskyttet øverst i haven i en træbalje. Og bare groede og voksede. Sjovt så stor forskel, der kan være.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Den er godt nok lækker den Pieris – sikke en farve! Rhodoer er ikke rigtig min kop te – jeg har lidt i haven, men der kommer ikke flere 😉 Jeg sætter mest pris på mine som grønne baggrunde – på en eller anden måde synes jeg, de er for meget, når de blomstrer. Underligt, I know. Sjovt nok synes jeg, de er mega fine i andres haver og nyder farveeksplosionen, når den er på sit højeste. Tak for en fin gennemgang af tidligt blomstrende buske – det er altid interessant med den slags!

  Svar
  • Hej Aase
   Jeg kan helt følge dig i det med rhododendronerne. De bliver nemlig hurtigt ‘for meget’. Jeg har kun dem med de store blomsterkugler som opstammede træer, hvor de egentlig er ok oppe i luften, og fordi de blomstrer samtidigt, som en buket. Ellers har jeg helst azaleaer, som jeg synes blomstrer overdådigt uden at blive helt så vulgære.
   Hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved i dag, dengang vi lavede haven, så ville jeg have opstammet azaleaer i stedet for rhododendroner. De er heller ikke så sarte over for vintervejr. Man lærer livet igennem 🙂
   Pieris’en er rigtig fin og anderledes, og de to andre, der blomstrer tidligt, er også fine, fordi de er lidt mere diskrete.
   Diskretion er en æressag 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar