Tomatmums

Plusli havde jeg tomatplanter i haven i år…

Dét halløj droppede jeg ellers for nogle år siden, fordi vi ikke syntes, at de hjemmedyrkede smagte bedre end de købte. Jamen altså, det syntes vi ikke…! Jeg ved godt, det er totalt ukorrekt at sige, og inden I dåner og klikker væk fra sådan en smagsignorant, så vil jeg skynde mig at sige, at i år kunne jeg faktisk godt smage forskel.

 • Måske mine smagsløg er blevet bedre. Næppe… de forringes med alderen.
 • Måske de sorter, vi engang prøvede, rent faktisk ikke smagte af noget. Det finder vi aldrig ud af.
 • Måske dem, vi prøvede i år, rent faktisk var bedre. Det kunne godt være tilfældet, for de var særligt produceret med fokus på smag frem for at være en pengemaskine med fokus på stor ydelse og egnethed til lang transport og lang liggetid i en forretning.

Masse af frilandstomater

På den igen

De tomatplanter, som pludselig befandt sig i min have i foråret, fik jeg (og alle de andre deltagere) foræret, da jeg i foråret deltog i et repræsentantskabsmøde i Haveselskabet. Fire styks var der. Fire forskellige sorter.
De var det foreløbige resultatet af noget forskning og havde endnu kun havde et nummer og ikke et navn, og følgelig kunne de ikke fås i handel. Sådan en kuriositet ku’ vi selvfølgelig ikke stå for, så på den igen”...

Jeg holdt liv i planterne indendørs, indtil vejret fik lune, og havemanden kunne komme til at udplante de små pus. Dernæst blev de passet og plejet. Ikke efter alle kunstens regler, men bare så godt som et par amatører nu kan klare det. Vores evner rakte til tre ting: 1) Hyppig vanding. 2) Gødning, når jeg huskede det. 3) Ret flittig opbinding og knibning af skud i bladhjørnerne. 

Planterne stod først i havehuset, men da det blev invaderet af håndværkere midt i juni, måtte tomaterne ud. Krukkerne blev sat op af naboens sydgavl, hvor de høje tomatplanter dannede en pæn grøn baggrund ved en af siddepladserne.

Siddeplads i orange farver

Heldigvis (for tomaterne) var 2018 mit livs varmeste sommer, så den udendørs placering gik fint.
Resultatet af sydgavlen og vores amatør-indsats har været masser af tomatmadder.

Tomaterne

En af sorterne bar virkelig mange tomater. En bar ikke ret mange. En havde lækre søde tomater. En havde lækre syrlige tomater. En havde brune tomater, en havde orange, og to havde røde tomater.

Fire meget forskellige tomatsorter

I weekenden bestemte jeg, at nu var det slut med årets tomatdyrkning, for de tilbageværende grønne tomater modnede ikke rigtig mere. Og planterne var mildt sagt ikke længere en pryd for haven. Ærgerligt, for der var stadig en del på planterne. Jeg orkede ikke at eksperimentere med tvivlsom eftermodning, så jeg lavede tomatmarmelade. Ikke så megen fikumdik… kort proces! Pluk, sylt og nyd.

Grønne tomater

Jeg har tidligere sursyltet grønne tomater, men rent faktisk vil vi hellere spise helt almindelige syltede agurker, asier og rødbeder på leverpostejmaden, så det gad jeg ikke en gang til.
Ergo blev de resterende tomater til en sød tomatmarmelade. Jeg bager nemlig boller flere gange om ugen, og vores forbrug af marmelade er pænt stort. Den søde tomatmarmelade har en snert af bitterhed, og kan derfor også pynte gevaldigt på en ellers halvkedelig ostemad.

Sød tomatmarmelade

Har du også grønne tomater tilovers, så er min opskrift her. 

Sød tomatmarmelade

Denne mængde giver et par glas á 200 ml.

 • 500 g grønne tomater uanset størrelse
 • 3 mindre æbler (det er lige meget om de er sure eller søde, du kan skrue op eller ned for smagen ved at justere mængden af sukker og eddike. Nedenstående sukker/eddike passer til syrlige spiseæbler.)
 • 100 g sukker
 • 100 g brun farin
 • 1 spsk mørk (evt. lys) balsamico eller æbleeddike
 • 3 tsk vanillesukker eller ½ vanillestang
 • ½ tsk. Atamon, hvis du ikke fryser marmeladen
 1. Skær tomater ud i både/små stykker. Du skal hverken fjerne skind eller kerner. 
 2. Fjern kernehus og skræl fra æblerne, og skær dem i mindre stykker.
 3. Bland tomater, æbler, sukker og eddike og lad det simre under låg i 10-15 minutter, så tomaterne føles godt kogt.
 4. Fisk tomater og æbler op i en skål. Lad sukkerlagen blive i gryden.
 5. Blend tomater og æbler til mos med stavblender. Blend, til den har den ønskede konsistens – smørbart eller med bidder i – du bestemmer.
 6. Kog imens saft- og sukkerlagen ind til sirup. Pas på, at det ikke brænder på til sidst.
 7. Hæld siruppen i mosen.
 8. Tilsæt vanille og evt. Atamon.
 9. Hæld på rene og atamonskyllede glas og luk godt til. Eller hæld i fryseegnede beholdere.

Tomatmums!
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

28 kommentarer til “Tomatmums”

 1. Dejligt med skønne tomater i denne sommer og godt det lykkedes for dig i år
  Jeg elsker tomater og vi har været så heldige at få tomater i år fra vores venner… De smagte også fantastike.
  I vores nye have skal vi have drivhus og tomater. Det glæder vi os til at få igen.
  God og lækker sensommer dag til dig
  Have hilsen
  Annette

  Svar
  • Kære Annette – Altså, det er da den helt geniale løsning: At få vennerne til at dyrke dem 😉
   Men der er naturligvis også glæden ved at gå og kigge på dem undervejs, så du må glæde dig til et nyt drivhus.
   God sommerdag til dig også – det er efter sigende en af de sidste – men sikken en 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Jeg har tomater hvert år til Bents store fortrydelse, han hader lugten og jeg elsker duften og smagen af tomater. I år blev de ekstra gode, men du har ret, de er ikke kønne mere og skal vist bare ud. Der er ikke så mange tilbage og det hele ser vissent ud. Jeg foretrækker en ostemad uden marmelade og med en god stærk ost i stedet. Stygge ulv er navnet, den kan Bent heller ikke lide.
  Bortset fra det har jeg det som jer, tomatmadderne smager lige så godt med dem man køber i Netto. Men de solmodne tomater plukket lige fra planten og direkte i maven, det er guf.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Jeg er også vild med stærk ost. Den kan vi to spise sammen – og så kan jeg spise kage med Bent 😉
   Noget af det, vi har savnet ved ikke at have tomater – nu da vi ikke kunne smage forskel – har faktisk været duften. Den er så skønt krydret.
   Jeg må indrømme, at de solmodne tomater i år har været superlækre. Jeg har fået nogle frø af Tim, som jeg skal prøve næste år. Nogle lave planter, der bedre kan være her, og som Tim siger, er gode i smagen.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Det må jeg prøve – vores tomater er heller ikke kønne at se på længere. Jeg plejer at lave green tomato chutney af dem, men marmeladen her lyder også lækker. Uha – jeg landede midt i en shitstorm, da jeg engang skrev på Facebook, at jeg ikke orkede at dyrke almindelige røde tomater længere. Mjah – måske er det bare smagsløgene, der er degenererede, men jeg kan ikke se, at de hjemmedyrkede røde er bedre end dem, jeg køber hos min grøntsagspusher – 5 kg for 25,-. Til gengæld er jeg ret vild med de gule tomater, så de må godt bo i drivhuset.
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen – Du må prøve marmeladen. Bent synes, den smager lidt henad stikkelsbær, og det må jeg give ham ret i. Med et behageligt bittert twist.
   Jeg håber, jeg undgår shit-stormen, nu da jeg rent faktisk kunne smage forskel i år 😉 (Vores gule var fabelagtige og søde i smagen. Men bar ikke ret meget). Man skal godt nok ikke have for skarpe meninger ude i cyberspace, kan jeg forstå. Men så er vi flere, der har samme tvivlsomme oplevelse… Fru Høneballe har også, kan jeg se 🙂
   Nu må vi se, hvad næste år bringer – jeg har fået nogle frø, der skulle give smagfulde tomater.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Hej Lisbeth

  Jeg er så imponert over dine tomater! Du må ha lykkes veldig godt med de nå i år, og det fine været hjalp nok også på resultatet 🙂
  Gjødsel er veldig viktig angående tomater, så det har du helt rett i er noe en må huske på. Det ser riktig lekkert ut det du lager av de.
  Ha en fortsatt god dag!

  Svar
  • Kære Marit – Det var meget heldigt med det varme vejr, nu da tomaterne måtte flytte udendørs. De to tomater, der gav mindst stod i samme krukke – måske de skulle have haft dobbelt portion. Det har jeg ikke tænkt på før nu. Jeg er en ren amatør, hvad det angår 😉 Jeg må prøve igen til næste år.
   Her har vi skønt varmt solskin i dag. Håber, I har det lige så dejligt.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Hej Lisbeth
  Jeg fik også de 4 tomatplanter, beholdt selv den brune og en af de røde.
  De står ved sydmuren og har givet rigtig mange tomater, og jeg høster stadig modne tomater.
  Har lavet marmelade af røde tomater sammen med rabarber, det er også godt, men nu kan jeg jo prøve med de grønne, lyder spændende.
  Med venlig hilsen Henriette

  Svar
  • Hej Henriette – Sjovt, at du også fik dem 🙂 Den brune smager virkelig godt, synes jeg, men den har slet ikke givet så mange som de to røde.
   Rabarbermarmelade af røde tomater… det har jeg aldrig smagt, men vi havde nu heller ikke flere, end at vi kunne spise dem. De var virkelig lækre.
   Du skulle prøve opskriften med de grønne tomater, når dine ikke modner mere – god fornøjelse.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Hej Lisbeth
  Det er skønt at kunne plukke en frisk tomat fra egen have. I år har jeg dog ikke haft overskud til at have tomatplanter, men tak for opskriften. Det lyder lækkert:) Sikke mange forskellige fine tomater I har dyrket i år. Hilsen Susanne

  Svar
  • Hej Susanne – Det har faktisk været ret sjovt at storspise af tomaterne hele sommeren, så nu må vi nok på den igen til næste år 🙂
   Forhåbentlig får du bugnende tomatplanter til næste år, og så kan du prøve opskriften. Sjovt at sådan nogle grønne og umodne tingester kan blive til dejlig sød marmelade.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth

  Det er morsomt at være med til at teste nye sorter:)
  Og så faldt det sammen med at vi har haft denne vilde sommer!
  Jeg har normalt heller ikke tomater men fik 2 planter i april – og de har jo givet fantastiskt og gør det faktisk stadig!

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Hej Karsten – Vi har været meget heldige med at have tomater lige netop i år. Jeg tror godt min ene plante kunne have givet lidt flere tomater, men planterne var simpelthen så triste. Og så fik jeg jo tomatmarmelade i stedet 🙂
   Det har været så sjovt, at vi prøver igen næste år. Så håber jeg ikke det bliver den koldeste og vådeste… nej, jeg vil slet ikke skrive det 😉
   God aften til dig også

   Svar
 8. Roligt att det blev så bra utfall. Sommarens sol och värme tänker jag gjorde det mesta av smakskillnaden. För det är en viktig faktor för tomaternas smak. Somrar när det brister så är det inte så stor skillnad på köpe- och hemmatomater.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina – Det var en god forklaring på tomaternes gode smag. Ud over at der naturligvis er forskel på sorterne. Nu må jeg se, hvad der sker næste år.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Nemlig Tim. Nu satser jeg på, at dine frø giver lige så gode tomater. Solskinstimer og varme må vi tage som det kommer 😉
   Med alle de tomater, du har, må du også have en del grønne, så du må i gang med syltegryden 😉 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Det er sjovt at du sådan lige besluttede dig for tomater i år, hvor det viste sig at blive tomat-og meget andet år. Nu har jeg aldrig dyrket frilandstomater, men har næsten altid haft et lille drivhus til tomater. Jeg kan nemlig godt smage forskel på hjemmedyrkede solmodne tomater og Nettos – også selvom de er økologiske. Og godt at du fik oplevet det i år. Man ved jo aldrig hvornår det igen bliver muligt med så lækre frilandstomater igen.
  Men det er nok muligt i jeres skønne krog der sender mine tanker direkte til italien – hvor ser det skønt ud 🙂
  Jeg har aldrig smagt tomatmarmelade, men måske prøver jeg det engang. Jeg har altid pakket de grønne tomater ind i avispapir og ladet dem modne, de får en lidt tykkere skal, men smager stadig himmelsk. Jeg elsker nemlig tomater så meget at jeg helst skal have dem hver dag året rundt ;))

  Svar
  • Hej Lisbeth – Ja det var virkelig heldigt, at jeg fik tomater i lige denne sommer, og særligt da tomaterne måtte flytte udendørs. Vi må nok prøve igen til næste år, for de smagte godt.
   Siddepladsen, hvor tomaterne blev sat, er en af yndlingspladserne – dog ikke så meget i år, hvor der var for varmt. Især da det træ, der ellers gav skygge, gik ud af vandmangel.
   Jeg holder også meget af tomater, og var bange for at de rådnede eller blev kedellge, hvis jeg eftermodnede – Utroligt, at de kan blive ved at smage godt. Marmeladen er ellers blevet et stort hit herhjemme 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Kære Marie – Det burde du bestemt. Bent er blevet totalt begejstret for sådan en bolle med tomatmarmelade på – det smager lidt stikkelsbæragtigt. Og det er virkelig nemt og hurtigt – hils Søren 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Hvor er det en hyggelig siddeplads. Her får man virkelig lyst til at slå sig ned, men det ser jo også ud til, at den bliver brugt.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Tak, Elna – vi har mange siddepladser i haven, og de bliver ganske rigtig brugt alle sammen. Nogle har sol, andre har skygge, nogle har læ osv. 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. du har fått mange fine tomater i år Lisbeth.
  Jeg var veldig sent i gang i år, så våre tomater står fortsatt og modner. men det blir helt sikkert en del grønne helt på slutten av sesongen.
  Jeg skal jammen prøve oppskriften din på de grønne som blir igjen. Ser og høres veldig godt ut. Nå om dagene holder jeg på å lage tomatsaus av alle de røde vi ikke får spist opp.
  Ha en fin dag!
  Turid

  Svar
  • Hej Turid – Vi fik det for koldt, til at de sidste tomater modnede hurtigt nok, til min tålmodighed, så jeg kan virkelig godt anbefale marmeladen af de grønne. Jeg har ikke haft så mange røde, at jeg ville lave sauce af dem – vi har storspist dem alle sammen 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Jeg har været helt vild med den røde marzanotomat og ikke mindst den orange. Den brune har jeg slet ikke fået…den sidste af de fire planter har været meget længe om at få modne tomater. De er først begyndt at rødme i løbet af den sidste uge og de bliver altså åbenbart røde og ikke brune, men skidt pyt.
  Jeg forsøger forøvrigt om jeg kan overvintre stiklinge af de to nævnte tomater, for dem vil jeg meget gerne have igen næste år. Nu får vi se om det lykkes.

  Svar
  • Hej Esther – det er interessant, at sorterne har udviklet sig så forskelligt. Jeg er spændt på, om du kan få stiklingerne til at overleve. Morsomt 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar