Tivolilygte – nu med bær

For et år siden var jeg så heldig at få fat i en lille sjældenhed, nemlig en Krybende Fuchsia også kaldet Tivolilygte (Fuchsia procumbens)

Den får de mest bedårende blomster i et sandt farveorgie: Gul, grøn, lilla, rød og blå.
Det gule kommer fra de fire sammenvoksede kronblade, der danner en lille tragt. Den yderste halvdel af kronbladene (der ikke er sammenvoksede, og som bøjer sig tilbage) er gulgrønne med tiltagende lilla spidser. Støvtrådene er røde, og støvknapperne har blå pollen.

Flower on Fuchsia procumbens
Blomsten er 1-1½ cm lang, og det er de blå støvknapper, der umiddelbart tiltrækker sig opmærksomheden.
Efterhånden som blomsten visner, bliver kronbladenes spidser helt bordeaux-lilla.

Fuchsia procumbens er verdens mindste fuchsia, og busken bliver kun 10 cm høj. Til gengæld breder den sig med 60-90 cm grene, der kan slå rod, så den kan blive en slags bunddække. Det sker nu ikke her i Danmark, for den tåler ikke under -5 grader.
Af samme årsag plantede jeg den i en krukke for at kunne stille den sammen med andre krukker sidste vinter, så de kunne hjælpe hinanden med at holde varmen. Den opstilling overlevede den uden yderligere intervention fra min side, men nu var det jo også en mild vinter, så jeg vil have udtænkt noget klogere til denne vinter – man ved jo aldrig…

Blomsterne på Fuchsia procumbens er små, men det er bladene sandelig også. Bare en cm.

I år har Tivolilygten tilbragt sommeren på en beskyttet plads under en thuja med skygge om formiddagen og sol om eftermiddagen. Jeg er ikke helt sikker på, hvor den helst skal stå, for jeg synes ikke, den har været så grøn, som den burde. På den anden side set, har den både groet og blomstret, så helt galt har det nok ikke været.
Jeg har (for sent på året) læst, at den vist skal have mere gødning og endnu mere vand og endnu bedre dræn, end jeg har givet den, så det vil jeg prøve næste år.

Tivolilygte (Fuchsia procumbens) i ly under en thuja og bag en krukke med Crocosmia
September 2019. Fuchsia procumbens i krukke under en thuja og i læ bag en lidt større krukke med orange Montbretia (Crocosmia).

Efter afblomstringen har jeg helt ærligt ikke skænket den lille plante megen opmærksomhed (undskyld), og det var dumt, for i weekenden opdagede jeg noget fantastisk.
To af Tivolilygtens blomster er blevet til to store, røde bær. Helt ude i spidsen af en af grenene. Der må have været en enkelt bi helt dernede.

Bær på Fuchsia Procumbens (Tivolilygte eller krybende Fuchsia på dansk).
Bær på Fuchsia Procumbens.

Jeg troede først, det var et par nedfaldne blade, da jeg kiggede ned på krukken, men sandelig om det ikke viste sig at være bær, da jeg fik bukket den gamle ryg ned i jordhøjde.
Bærrene er forbavsende store, når man tænker på selve plantens, bladenes og blomsternes lidenhed. Det største bær er næsten tre cm langt. Tre gange så stort som et blad.

Red berries on Fuchsia procumbens
Kæmpe bær sammen med små blade på Fuchsia procumbens.

I går læste jeg, at bærrene kan spises, men det nænner jeg ikke.
Man kan også så frøene… det gider jeg ikke.
Til gengæld både nænner og gider jeg at nyde bærrene PÅ planten, og nu kigger jeg ned på dem, hver gang jeg passerer min Tivolilygte, og bliver glad i låget af sådan en overraskelse.

Hvis du vil læse mere om Fuchsia procumbens, har jeg samlet lidt af det, jeg har kunnet finde, og lagt det på havens hjemmeside.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

16 kommentarer til “Tivolilygte – nu med bær”

 1. Ja, man bliver så glad af sådan nogle overraskelser. Når vi er så mange, der elsker at være i haven, er det vist i høj grad, fordi haven er levende. Vi kan nok være med til at forme den, men vi kan ikke styre den. Og den er gavmild med overraskelser 🙂
  Kh Nana

  Svar
  • Du har helt ret, for selv om forventningens stille glæde er dejlig, og man fx glæder sig vældigt til at (gen)se en smuk blomst, så er der noget helt særligt over uventede, gode overraskelser.
   Joooh, haven er på mange måder noget helt særligt.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth

  Sikken en morsom sag! Ærgerligt den ikke er helt vintersikker…
  Jeg tjekkede lige op på Fuchsia slægten – der er en del der åbenbart er mere hårdføre.
  https://fuchsias.co.uk/ fandt jeg – der vil jeg evt købe lidt til foråret – medmindre der er bedre leverandører?

  Ha en dejlig dag

  Svar
  • Hej Karsten
   Jeg købte den i en have, jeg besøgte sidste år i september. En god grund til at gå på havebesøg 🙂
   Jeg har tænkt mig at pakke den meget ind og sætte den ind i vores overdækkede port til vinter. Her er der varmere end under
   åben himmel, og da den ikke bliver snedækket, kan jeg sætte den ind i bryggerset, hvis der er hår kulde. Det dur dog kun for en kortere bemærkning – vi kan ikke have den stående der hele vinteren. Der vil også være så varmt, at den skyder. Jeg må prøve og se, hvad der sker.
   De viser den på den hjemmeside, du linker til, men de har den ikke hjemme, kan jeg se, så den er måske ikke sådan at erstatte. Måske til foråret… Spændende, hvad du finder på.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 3. Sikken da en spændende plante, lad os håbe, du kan holde liv i den, ellers må du have en ny. Flotte billeder du har taget af den.
  Det lader til, at Karsten har fundet en spændende side, så måske skal du have en krukke mere.
  Jeg må lige kigge på linket.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Tak.
   Uh ja, jeg bliver mere og mere nervøs, efterhånden som jeg synes om den. Blomsterne er simpelthen så skønne, hvis man altså bukker sig ned. Den burde stå højt…
   De viser planten på den hjemmeside, Karsten linker til, men den er ikke på lager. Det kan være den kommer til foråret. Pas nu på ikke at bliver fristet over evne. Det er en spændende hjemmeside 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Mon ikke, den kan stå inde i et par uger uden at tage skade? Det er efterhånden længe siden, vi sidst havde de rigtig lange, kolde vintre – var det ikke 10, 11 og 12? Det tror jeg… Den farligste tid er lige efter nytår og så igen i marts, hvor vi har haft langvarig nattefrost. Den må flytte ud og ind efter termometeret, for sød er den, den lille Tivoli-lygte 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Hej Karen
   Ja, er den ikke sød. Navnet er også sødt 🙂
   Jeg tænker, at den kan klare sig ret længe ude i vognporten, iført en frakke, og et par dage i ny og næ kan den sagtens stå inde. Hvis det bliver hård frost, må jeg blive ekstra kreativ. Det bedste er at finde noget, der kan du’ vinter efter vinter uden flere spekkelationer.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Hej Lisbeth

  Morsom fuchsia! Jeg hadde en gang i tiden veldig dilla på fuchsia og pelargonia, men det gikk over 🙂
  Her i Norge går det kun an å dyrke de mest hårdføre sortene på Vestlandet som tilsvarer klima i Danmark. Så her nytter ikke det.
  Du får flytte den inn og ut, og håper at den vil trives med det. Jeg liker fuchsia veldig godt, for blomstene er så vakre.
  Du må siden fortelle oss om hvordan det går med den.

  Svar
  • Hej Marit
   Fuchsia er en meget spændende slægt, og nogle af blomsterne er aldeles vidunderlige. Mange er ikke hårdføre her i landet, så jeg har aldrig rigtigt kastet mig over dem, da jeg i modsætning til dig, helst ikke vil flytte alle disse potter ind for vinteren. Jeg har heller ikke så fint et rum at sætte dem i, som du har 🙁
   Jeg håber, jeg kan vise den i blomst til næste år 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Jeg bliver ganske misundelig, når jeg ser, at du har både blomster og bær på den krybende fuchsia. Selvom vi har haft den i omkring seks år, har jeg endnu ikke set nogen af delene. Den har ellers masser af dræn og får masser af lys.

  Svar
  • Hold da op. Nu bliver jeg ganske stolt 🙂
   Måske du passer den for godt. Måske det er det med, at den ikke kan lide varme. Hvis din står i fuld sol. Hvis den bare får lys burde det jo være fint. Prøv en krukke med elendig og hård havejord 🙂
   Men så kan jeg måske få tips af dig, til hvordan du opbevarer den om vinteren.
   /Lisbeth

   Svar
 7. Vores plante står i vores spaltebed og er plantet på nordsiden af en sten og får absolut ingen særbehandling, så jeg har ingen særlige kneb eller fif at give videre.

  Svar
  • Det er dog vældigt interessant og godt nyt, for så kan den ikke være så sart, som jeg ellers læser. I dit spaltebed må den have tålt dansk vinterkulde under -5 grader, og så må min vognport være ren sauna.

   Svar
 8. Sikke en fin fortælling! Jeg er slet ikke en fuchsia-pige, men det fortæller så medrivende, at jeg bliver helt solgt alligvel 🙂

  Svar
  • Tak 🙂 Jeg er ret glad for denne lille krybende sag, fordi blomsterne er så specielle. De er ganske vist meget små, men hvis jeg bukker mig…
   Jeg har gennem årene set mange smukke Fuchsiablomster i fantastiske former og farver, men jeg har indtryk af, at de er lidt besværlige, så jeg har aldrig rigtig interesseret mig for dem. Måske det er en fejl. Der bliver sikkert flere og flere hårdføre sorter.
   /Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar