Tilbage til normalen

I weekenden blæste vi tilbage til dansk normaltid.
Dette skifte betyder intet for længden af dagen, for den bliver såmænd kortere og kortere frem mod vintersolhverv den 22. december, uanset hvornår vækkeuret ringer om morgenen.
Planterne i min have er også ligeglade. De får efterårsfarver og smider bladene, uanset hvad vi kalder tiden.

The leaves fall no matter if it is called summertime or wintertime

Til gengæld betyder det noget for mit humør, at jeg to gange om året skal skifte min døgnrytme.

Uens sommertid verden over

Mit humør sænkes yderligere ved bevidstheden om, at det koster kassen at skifte flyplaner, køreplaner og sejlplaner.
Skiftet til sommer- og vintertid sker ikke engang samtidigt verden over, og nogle lande har det slet ikke. Det vil sige at internationale transportvirksomheder skal skifte tidsplaner mange gange om året.
Det koster kassen…

Døgnbemanding kræver lys

To gange om året skal der også skiftes vagtplaner hos alle de virksomheder, der har døgnbemanding. Det gælder de førnævnte (fly, tog, busser, skibsfart), men også fabrikker med døgnproduktion, sygehuse, politi, brandvæsen m.m. Jeg har selv arbejdet der, så jeg véd det. Biks og bøvl, er det.
Nogle ansatte skulle pludselig arbejde ni timer på en vagt, og på et andet tidspunkt skulle andre kun arbejde syv timer. Og det skulle registreres og kompenseres i løn eller afspadsering…
Hold op, hvor vi regnede.
Og vi brugte præcis samme mængde elektrisk lys på gangene, i omklædningsrummene, i depoterne og på operationsstuerne, uanset om det hed sommer- eller vintertid uden for murene.
Fik jeg nævnt, at det koster kassen…?

Uændret lys i elevatoren

Efter nogle år som sygeplejerske tog jeg en ny uddannelse og arbejdede derefter i administrationen i region og kommuner. Kun dagarbejde.
Her tændte vi hver morgen – med undtagelse af juli – lyset i loftet, så det bagerste af storkontoret også var oplyst. Der var uændret lys i skrivebordslamperne, i printerrummet, i p-kælderen og i elevatoren. Og computerne brugte den mængde strøm, de nu engang brugte.
Det sparede næppe mange basseører at ulejlige os med sommertid.

Utidige børn

Jeg er forresten ikke den eneste, der får ødelagt døgnrytmen. Det gør børn også. Og hvis man lige har lært poderne, at de skal sove kl. 19, så bliver de sure og umedgørlige, når de lige vupti skal ændre rytme. De fatter det ikke. Det gør jeg heller ikke.

Forvirrede dyr

Dyrene kan heller ikke finde ud af det. Hverken husdyr eller vilde dyr. Hundene kan ikke finde ud af, at vi går og kommer på forkerte tidspunkter. Hjorte, pindsvin m.m. kan ikke finde ud af, at vejene pludselig er farlige på et nyt tidspunkt. Og jeg glemmer at passe ekstra på bag rattet, selv om jeg godt ved det.

Tilbage til normalen

Når jeg ellers er kommet mig over tanken om alle besværlighederne, så glæder det mig at være tilbage til normalen. Det føles… normalt…

Lyse sommeraftener – selv med normaltid

Nu er jeg jo også så gammel, at jeg har haft en lykkelig barndom med kun normaltid året rundt, og derfor ved jeg, at der også dengang var lyse aftener om sommeren. Vi slap bare for, at det også var lyst, når vi skulle sove. Men det er en anden snak.

Sommertid, vintertid, politisk tid

Nu er jeg som sagt ikke den eneste, der er træt af, at skiftet er noget biks og bøvl, der koster kassen.
Hele Europa er træt, og alle lande blev den 26. marts sidste år enige om at fjerne skiftet, meeeeen nu veeeeeenter vi, så vidt jeg ved, på, at EU-kommissionen skal godkende EU-parlamentets forslag om afskaffelse engang i 2021. Det når de næppe til tiden, og nu er det hele vist nok yderligere udsat af Brexit. Noget med, at irerne måske vil gå imod for ikke at risikere få en anden tid end Nordirland. Selv tiden går der politik i…

Sommertid giver kulsorte vintermorgener

Skulle en fast tid nogenside blive vedtaget, vides det ikke, om det bliver sommertid eller normaltid, der bliver normalen. Dét er nemlig ikke besluttet. Først skal vi jo lige blive enige om overhovedet at være enige… Suk!
Og derefter er det op til de enkelte lande at beslutte, hvad de/vi hver især vil indføre… Mere suk!

Jeg håber på normaltid, for jeg orker ikke tanken om kulsorte vintermorgener, hvor det først bliver lyst ved 10-11 tiden. Så bliver januar da først for alvor forfærdelig at komme igennem.

Sommertid giver stress og helbredsproblemer

Faktisk har russerne prøvet at indføre ren sommertid hele året, men måtte opgive i 2014 efter hele tre års døje med tiltagende stress og helbredsproblemer, især i de nordlige regioner. Jamen, så ved vi da her i Danmark, hvad vi kan vente os med evig sommertid…

Mens argumenterne for og imod fyger om ørerne på os, aftager dagene, og bladene får farve og falder, som de vil.
Det er trods alt trygt, at der er noget, der ikke lader sig styre.
Jeg tror, jeg går en tur i haven.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

32 kommentarer til “Tilbage til normalen”

 1. Uh, du rammer et ømt punkt hos mig. Jeg hader sommertid. Hele sommertidssæsonen går jeg og siger “og klokken er jo i virkeligheden kun …”, formentlig til stor irritation for mine omgivelser. Nu har vi fået tiden tilbage, og jeg kan slappe lidt af. – Lige indtil hundene for tredje dag i træk kræver deres kl. 10-mad kl. 9. De er nemlig ikke så nemme at narre 🙂
  Dejlige efterårsbilleder du viser!
  Kh Nana

  Svar
  • Vi er vist mange, der har det sådan. Uret på min ovn står året rundt på normaltid, for jeg gider ikke stille det. Her kan jeg løbende følge med i, hvad tiden ‘rigtigt’ er… og det gør jeg så ;-)))))
   De stakkels hunde. Det var værst, dengang jeg gik på arbejde og pludselig kom hjem en time for sent. Jeg hadede det og forsøgte at gå tidligt hjem i en uges tid (uden at sige hvorfor, for det ville nok blive anset for topmålet af vanvid. Hundemennesker ville nu nok forstå.)
   Tak, det er dejligt at se på efteråret og farverne og glemme tiden.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Altså… -jeg eeeelsker sommertid! Men du skriver simpelthen så godt, så det er lige før at bliver overbevist om, at det kan blive ok, hvis det bliver afskaffet 🙂

  Svar
  • 🙂 Tænk på hvor mørke vores morgener og formiddage bliver med sommertid året rundt. Uffff! Og tænk på, at det gav stress og helbredsproblemer der, hvor de har prøvet 🙁
   Jeg holder også af de lyse aftener, men de forsvinder jo ikke med normaltid, skal vi huske. Dem havde vi også, da jeg var barn.
   Mens døgnrytmer og afstemninger og Brexit roder omkring os, må vi glæde os til at de lyse dage kommer tilbage – det GØR de i hvert fald 🙂
   (Jeg håber, du læser indlægget én gang til og lader dig overbevise he-he)
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Jeg er med dig hele vejen! Hader skiftene – især i foråret går der laaang tid, inden min krop er omvendt. I efteråret er det lidt nemmere, men ikke noget at prale af. Lad os bare få én tid året rundt – og meget gerne normaltid. For dagene bliver altså hverken lyse længere eller kortere, som nogen bruger som argument – det er og bliver det samme! Solen og kloden kan vi alligevel ikke stille på 🙂
  Tak for de meget smukke billeder imellem din argumenterende tekst – jeg skiftevis nikker og samtykker og nyder skønheden i efteråret!

  Svar
  • Det er nemlig SÅ rigtigt: Solen og kloden kan vi ikke ændre, og dagene har nu engang den længde de har, uanset hvad vi kalder det.
   Selv tak. Der er så meget fint derude, selv de nedfaldne blade 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Hej Lisbeth

  Fornøyelig lesning! Du argumenterer veldig godt for ditt synspunkt
  Men jeg tilhører likevel de som elsker sommertid. Når vi skrur klokken tilbake i oktober er det mørkt kl.17.00 her. Den ekstra timen med lys er mer vedifull om ettermiddagen enn om morgenen synes jeg. Ja, hvert land kan bestemme, så det skal virkelig bli festelig når alle land kan få ulik tid
  Det skal bli spennende å se fremover hvordan dette blir!

  Svar
  • Hej Marit
   Ja, der er mange argumenter for og imod.
   Det, der burde kunne overbevise selv dig ;-))), er, at da de indførte sommertid året rundt i Rusland, blev de nordlige regioner ramt af tiltagende stress og helbredsproblemer. Kroppene satte slet ikke pris på den ekstra time om eftermiddagen.
   Spændende skal det i hvert fald nok blive, når alle lande vælger på kryds og tværs.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Ja også jeg er enig med dig, nu har vi stillet urene om i 40 år, så må det være nok med det. Men lad os nu se, det er dem, der bestemmer, og at det koster tager de ingen hensyn til.
  Jeg talte lige med min søn, som fortalte, at hans lille datter på 1½ år stod op kl. 4 søndag morgen, så var hun klar til at gå i gang. Det tager lidt tid både for børn og voksne at indstille sig på den ændrede tid.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Ja nu må det være nok. De indførte det for at spare på energien, men besparelsen blæser vist i vinden. Og skulle de spare noget, så sætter de det i hvert fald til på alle de omstillinger.
   Kl. 4 er godt nok tidligt, men hverken bier, blomster eller børn forstår, at der er forskel på døgnrytme og klokkeslet. De gør bare, som de plejer. Stakkels forældre ;-]
   Lad os håbe, det snart er slut.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. I år i den første uge med sommertid så jeg to gange en påkørt grævling ved siden af vejen, og det er helt sikkert ikke tilfældigt. Grævlinge ser man ellers yderst sjældent, så det var virkelig et trist syn, og så vidt jeg kan forstå, efterlod de sandsynligvis unger hjemme i hulen.

  Svar
  • Åh nej. Og det viser jo bare, hvor dumt det er. Vi vil så gerne passe på naturen, men fjerne skiftet mellem sommer-/normaltid, dét kan vi ikke finde ud af.
   Hilsen Lisbeth

   Svar
 7. Enig, enig, enig. Normaltiden er en velsignelse. Nu er verden ikke af lave længere. Hundene begynder godt nok at bede om at komme ud kl. 5 om morgenen. Og de sidder godt nok og er sultne klokken 17, så for dem laver vi gradvis tilbagegang til normaltiden. Det hele bliver skudt 10 minutter om dagen.
  At beholde sommertiden og ikke normaltiden er virkelig skræmmende – som du skriver: først lyst ved 10-11 tiden… gys. Nej, lad og se at få de englændere smidt ud af EU, når de nu så gerne vil, og så kigger vi på det med at beholde normaltiden, så vi selv kan blive normale igen.
  Kh, Karen

  Svar
  • Og hvis det så bare var én gang i livet, du skulle lære hundene, at der er nye forhold. Men TO gange om året skal dyr og mennesker laves om. Jeg græmmes 😮
   Gad vide, hvornår Brexit indtræffer… for det gør det vel… de ender med at ville tilbage, inden de kommer ud… farce!
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Hej Lisbeth

  Jamen ja, jeg kan da godt se problemerne med børn og de vilde dyr, men ellers synes jeg det er ret uskyldigt, og måske endda egentlig sundt at vi får rykket lidt rundt i vanerne et par gange om året;)
  Og du har ret naturen og haverne følger helt deres egen tid!

  Ha en dejlig uge

  Svar
  • Hej Karsten
   Det er rigtig sundt at rykke ved sine VANER, men bestemt ikke ved sin biologiske døgnrytme. Hormonproduktion og dermed blodtryk, nyrefunktion og meget andet skifter ikke sådan lige rundt, fordi vi flytter en viser. Nyrerne går til ro sidst på natten, om vi vil det eller ej. (Helbredsproblemer ved sommertid viser resultaterne fra Rusland jo også.)
   Ja, naturen inkl. kroppen har nemlig sin helt egen tid.
   Lad os derimod rykke ved vanerne. Dér er jeg helt med 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Hej Gunvor
   Din kommentar var vist kun ment som en prøve, så jeg har tilladt mig at fjerne indholdet.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Hej Lisbeth.
  Jeg nyder også vi har fået normaltid igen, dejligt lyst om morgenen og mørk når det bliver aften, det passer altså bedst. Vi bor på landet og har arbejdet med dyr og landbrug, nu er det kun haven vi bruger al tiden på og vi bliver ude til det er mørkt enten klokken er seks eller fem, men hvor er det dejligt med en lang aften indendøre. Håber det bliver det i fremtiden. Hilsen Ulla.

  Svar
  • Hej Ulla
   Når I har haft landbrug må kende til, at dyrene undrer sig over at fodringstider og malketider ændrer sig, uden at de forstår hvorfor. Det går lidt lettere, når man kan ‘passe sig selv’. Jeg synes selv, det er lettere nu, end da jeg gik på arbejde, og jeg håber virkelig på en anden løsning fremover – allerhelst med normaltid, som vi tilsyneladende er rigtig mange, der sætter pris på.
   Mange hilsner Lisbeth

   Svar
 10. Jeg vidste ikke der var SÅ meget bøvl forbundet med at have sommer- og normaltid og jeg forstår ikke rigtig hvorfor alle de vagtplaner skal ændres, kan kl. 5 ikke bare være kl. 5? I sidste ende går det jo op – jeg møder samme klokkeslet uanset årstid.
  Jeg var gartner da sommertiden blev indført og jeg må sige at jeg fra start elskede morgenluften når urene var stillet frem, hvorimod det gav mening at gå tilbage til normaltid når morgenerne blev mørkere. I søndags fik jeg en meget lang dag for hunden vækkede mig tidlig morgen, som han plejer og først kl. 12 opdagede jeg at klokken kun var 11…..
  Men jeg stejler helt og aldeles ved at man kan vælge hvilken tid man vil bevare – normaltid er vel for filen den normale tid.
  Mange hilsner Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Sommertiden blev indført, da jeg var ung for at spare på energien. Man mente, at hvis hele samfundet mødte en time tidligere, så kunne man spare elektricitet ved at udnytte de lyse timer. Så din ide, med at man bare kan møde, som man plejer i følge solen, dur desværre ikke. Jeg tror bare, det har kostet mindst lige så meget i omstillinger, som man har sparet på det elektriske lys.
   Jeg håber virkelig meget, man kommer frem til at bevare normaltiden.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Jo det var en prøve. jeg har sommertider prøvet at komme til at kommentere hos dig, for du har så mange herlige skriverier, som det klør for at svare på. Men teknikken har drillet, eller osse er det den “teknik” der sidder lidt fra tastaturet, hehe.
  Men nu tror jeg det fungerer, hvis dette går igennem.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Kære Gunvor
   Hvor er det godt, at det nu er lykkedes. Jeg er glad for at vide, at du læser med, og har lyst til at lægge en kommentar. Mange tak for de pæne ord 🙂
   Forhåbentlig får du ikke flere problemer nu.
   Mange hilsner Lisbeth

   Svar
 12. Hej Lisbeth. Du argumenterer godt, og jeg er blevet overbevist. Udslaget var nok de mange dyr, der bliver kørt ihjel pga. den ændrede tid. Det vidste jeg ikke! Skiftet til sommertid har aldrig generet mig – jeg har tværtimod altid elsket, når jeg om efteråret fik en time mere om søndagen. Men jeg stemmer da helt klart for normal tid.
  Kh Susanne

  Svar
  • Velkommen i klubben, Susanne. Det er godt, at du er med på den med normaltid.
   Den ekstra time en enkelt søndag er efter min mening dyrt købt, hvis prisen er, at det bliver 1 time senere mørkt hver morgen i vintertiden, som ved evig sommertid.
   Spændende er det, hvad det ender med 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 13. Godt og velargumenteret indlæg.
  Jeg stemmer også for normaltid, men har nu aldrig rigtig haft noget imod sommertid, bortset fra den forbistrede lørdag nat, hvor man var tvunget til at sove en time mindre.
  Evig sommertid er jeg til gengæld totalt imod 🙂
  Vintertids-hilsner fra Ulla

  Svar
  • Tak, Ulla 🙂
   Jeg har aldrig været vild med sommertid. Det er simpelthen for længe lyst midt på sommeren. Jeg synes, det føles underligt at gå i seng, når det er dag udenfor, men det er nu ikke traumatiserende ;-)))) Egentlig er jeg mest ked af det til Sankt Hans, fordi et bål er smukkest i halvmørke/mørke, som det var, da jeg var barn og ung.
   Lad os håbe, det bliver dem, der vil have normaltid, der vinder 🙂
   Normalhilsener til dig også. Lisbeth

   Svar
 14. Hej Lisbeth!
  Velskrevet indlæg om noget, som blev indført for at spare på energien og som nu forhåbentlig afskaffes.
  Du har nævnt alle de gener det medfører hvor den uheldige konsekvens for dyrelivet samt den generende indflydelse på småbørns døgnrytme af mig opfattes som begrundelse nok til at droppe ideen!
  På sygehuset hvor jeg (endnu) arbejder, er det som fast nattevagt bedst at “få den korte nat “,men bliver det den “lange nat “ udnytter vi tiden på god sygeplejerskemaner med noget sødt til ganen.Det mest generende er at ikke to af de mange ure på kontorer,stuer og gange viser samme klokkeslæt ( i flere dage )
  Dit tankevækkende indlæg er på bedste vis krydret med en god portion humor og de smukkeste fotos fra det våde efterår hvor de strålende efterårsfarver snart er en saga blot!mvh Lise

  Svar
  • Hej Lise
   Tak fordi du læser med, det er jeg glad for at vide 🙂 Og tak for de pæne ord. Der er røget en hel del flere blade ned de sidste par dage. Vi har ikke ligefrem haft storm, men det har blæst en del.
   Den dér lange nat er bestemt ikke morsom at få, og man må gøre, hvad man kan, for at trøste sig sig selv. Kager lyder som en vældig god ide ;-)))
   Forhåbentlig er det snart en saga blot med den der sommertid.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar