Til rosenfest i Mariager Rosenhave

Jeg var til fest i sidste uge. Rosenfest. Måske lidt underligt, for hvad kan det dog interessere mig, i betragtning af at alle mine roser (på nær en efternøler) er flyttet hjemmefra, fordi jeg ikke interesserer mig for at passe dem?
Jo, jo, det interesserer mig sandelig, for rosers blomster er bedårende, og duften er berusende, og hvis jeg kan få andre til at passe dem, så har jeg ikke noget at klage over.

Ergo myldrede jeg med Haveselskabet til Rosenhaven i Mariager i sidste uge. Jeg havde selv arrangeret turen, fordi jeg er medlem af bestyrelsen i Syddjurs, og dét havde jeg vel nok gjort godt. Hmm… jeg havde da i hvert fald lavet aftalen og var mødt op en halv time før – og det skal der jo også være nogen til. (Kassereren Kathrine var med, så jeg var ikke helt alene.)

Rosarium. Rosegarden in Mariager, Denmark.
Aftenstemning i Rosenhaven i Mariager. Bagerst ses musiktribune / overdækket siddeplads.

At aftenen blev en totalt fed rosenfest skyldtes dels den meget smukke have, og dels aftenens guide, Eskild Skau, der er en guldgrube af viden. Og en passioneret rosennørd af Guds nåde. Og en af initiativtagerne til Rosenhaven, som han passer og plejer sammen med andre frivillige.

Rosa ‘Ebb Tide’ (Carruth 2001) og formentlig Rosa persica ‘Eyes For You’. 

Dronningen, Poulsen og tszaren

Eskild fortalte muntre anekdoter om bl.a. Dronning Margrethes besøg i Rosenhaven, og han viste et hav af roser med tilhørende historier om forædling og tilfældigheder, og at danske forædlere har haft stor betydning i den internationale rosenverden.

Jeg anede for eksempel ikke, at det var Poulsenfamilien, der ‘opfandt’ den podemetode, der nu anvendes over hele verden. Vi hørte også om andre danske stjernedrys blandt forædlere, nemlig Valdemar Petersen og Rosa Eskelund.

En af Eskilds mange fantastiske historier handlede om ‘tszar-roserne’, som der stod et par eksemplarer af i Rosenhaven. 
Der skete nemlig det under Den russiske revolution, at lige inden tszarens flotte have blev jævnet med jorden af kommunisterne, så gravede en af gartnerne nogle af de smukkeste roser op og smuglede dem til Finland. Her plantede han dem rundt om på hemmelige steder.
For nylig er hans optegnelser fundet, de hemmelige steder blev tjekket, og sørme om ikke de fleste roser stadig stod der.
De blev naturligvis straks reddet, og sorterne har nu nogle sære finske navne efter de steder, hvor de blev genfundet. De er formentlig ikke i handel, men i Mariager Rosenhave står bl.a. en Rosa ‘Risttinumii’ (som jeg ikke fik fotograferet – jeg nåede kun 162 billeder på 2½ time). 

Rosa Moschata ‘Rush’ (Lens, 1981) og Rosa moschata ‘Menja’ (V. Petersen, 1960-erne).

Rosens oprindelse blandt guder og faraoner

Eskild Skau fortalte os også hele historien om, hvordan den græske gudinde Flora bar sig ad med at skabe rosen, der skulle være “en dronning, som alle andre blomster ville bøje sig for”. Flora fik bl.a. hjælp fra andre guder undtagen dødsguden Hades. Hans farver er sort og blå, og derfor er roser ikke sorte og blå. Der er en logisk forklaring på alt.

Jeg lærte også, at man har fundet fem mio år gamle forsteninger af roser, der er så tydelige, at man stort set kan artsbestemme. 

Og vi så den ældst kendte dyrkede rose. Den er fundet i faraonernes grave, hvor man fandt en rosenkrans hos en prinsesse. Kransen var så velbevaret, at en ekspert kunne identificere roserne som ‘Rosa Sancta’. Det er senere verificeret ved pollenanalyse.

To eksemplarer fra denne 2.000 år gamle slægt står selvfølgelig i Rosenhaven, hvor man meget symbolsk har placeret dem på hver side af indgangen til rosenuniverset og i selskab med to af de nyeste danske roser, nemlig en Poulsen busketrose ‘Grand Award’ fra 2010 samt den internationalt guldbelønnede klatrerose ‘Our last summer’ fra 2013, der er fremavlet af Rosa Eskelund.

Red flowers on på Rosa 'Grand award' and white on Rosa 'Sancta'.
Røde blomster på Rose ‘Grand award’ og hvide på Rose ‘Sancta’.

Rosa ‘Bizar’

Et af bedene rummer det, man kalder ‘fund-roser’, der ikke rigtig kan henføres til en bestemt gruppe. I bedet står bl.a. et par af de førnævnte tszar-roser, og der står en rose, der for mig var et af aftenens højdepunkter, fordi det er så mærkelig en historie. ‘Bizar’ kan man nok kalde den, og det er da også det, rosen hedder. Rosa ‘Bizar’

Det begynder hos en rosenforædler i Tyskland. Her står alle de mange roser, som de poder på, i kilometerlange rækker. En dag er der en af podegartnerne, der bemærker en underlig plante. Han er klog nok til at vide, at der er noget ‘interessant galt’, så den korte historie er, at rosen bliver dna-undersøgt, og tænk: det er en hybrid mellem et æbletræ og en rose. Ja, dælme…! Den er god nok. 
Grenene har bark og er tydelige trægrene – med spredte torne… Bladene er sådan en blanding, og den danner hyben (ikke æbler), der ikke kan spire.

Rosa 'Bizar'
Rosa ‘Bizar’. Man aner en trægren med et par tynde torne bag rosen på første billede. På det andet billede synes jeg, at især de ældre blade har lidt æbleblad over sig. Spøjst. Rosa ‘Spøjs’.

Denne bizarre rose blev naturligvis passet, plejet og formeret, og den findes i dag i få eksemplarer i drivhuse/væksthuse.
Mariager Rosenhave er – ved Valdemar Petersens mellemkomst – ét af få steder, der har fået lov at modtage et eksemplar, og det er oven i købet den eneste plante, der afprøves på friland, hvilket kun sker på betingelse af, at man afrapporterer, hvordan det går. Foreløbig går det godt, men det bliver spændende at følge.
For sådan en som mig, der elsker det skøre og skæve i haven, er ‘Bizar’ simpelthen en drøm.

En par andre mærkværdigheder, der tangerer det bizarre, er kinarosen ‘Den grønne rose’ (Rosa chinensis viridiflora), og vildrosen ‘Kastanjerose’ (Rosa roxburghii normalis), der har hyben, der ligner kastanjer. Disse roser er dog ikke mere bizarre, end at de kan købes.

Left photo: Rosa chinensis viridiflora). Right photo: Rosa roxburghii)
‘Den Grønne Rose’ (Rosa chinensis viridiflora) og hyben på ‘Kastanjerose/Pindsvinerose’ (Rosa roxburghii normalis).

Lidt fakta om Rosenhaven

Mariager Rosenhave er omhyggeligt anlagt, så den føles som en have. Roserne står tæt og frodigt. Ikke enkeltvist og råbende til hinanden som på et museum. Og skønhederne er ikke skæmmet af indhegninger og store, grimme skilte.
Der er naturligvis skilte med relevante oplysninger ved hver rose – omend de kan være svære at se i al frodigheden. Luksusproblem.

1. Hegn med klatreroser, buskroser og buketroser t.v. 2. Rosenbue med lyserød rose, jeg ikke har navn på. 3. Rosenbue med R. ‘Flammentanz’ foran bed med Austinroser. 4. Bed med moschataroser og lidt persicaroser t.h.

Haven er på 2.000 m2.
Der er omkring 800 planter fordelt på mere end 400 sorter. 
Roserne vokser i 22 temabede, fx persiske roser, mosroser, bourbonroser, vildroser og austinroser. Derudover præsenteres roserne i tre lange kantbede og fire store rosenbuer, hvor der bl.a. er plads til klatreroser. Haven har en af Danmarks største samlinger af klatreroser.

Rosenbue med R. Helena Lykkefund.

Da roserne er plantet efter et system, hvor de vises i en historisk og sortsmæssig sammenhæng, har haven status af et Rosarium. 

En af verdens bedste rosenhaver

Jeg skal undlade at kloge mig på alle sorterne og sjældenhederne i Rosenhaven (og tager forsigtigt forbehold for navnene i dette indlæg), men jeg er fuldstændig sikker på, at enhver rosennørd kan finde noget interessant i haven. Mariager Rosenhave er nemlig nomineret til at modtage en prestigefyldt pris, ‘Award of Garden Excellence’, der uddeles hvert tredje år af World Federation of Rose Societies. Næste gang det sker er i 2021 i Australien.

Sådan en nominering modtager man kun, hvis sagerne er i orden, og det er et skulderklap af de helt store til Eskild Skau og alle de frivillige i Mariager Rosenhave (der ikke støttes af kommunen – som i øvrigt profiterer af, at det er kommunens største turistattraktion, men det er alt sammen en anden historie – som vi fik, mens vi drak den medbragte aftenkaffe).

Én af de mange ting, der har udløst nomineringen, er kombinationen af både gamle og traditionelle roser med nye sorter. Som et eksempel tilplantes et bed i efteråret 2019 med moderne roser af rosenforædleren Rosa Eskelund.
Dét bed må jeg se næste år, for dels synes jeg, at Rosa Eskelund er interessant (man skal være dygtig for at brænde igennem på den store scene, og det er hun), og dels vil jeg virkelig gerne se Rosenhaven igen. Også selv om jeg ikke selv har roser. Og denne gang skal havemanden med. Bum!

Mosrose (Quatre Saisons Blanc Mousseux) og bed med bourbonroser.

Se selv haven

Forhåbentlig får du mulighed for at se Mariager Rosenhave en dag. I år kan du lige nå højsæsonen her i juli.
Hvis du besøger den, vil jeg anbefale, at du anskaffer det hæfte, der findes om Mariager Rosenhave. Heri beskrives de mange bede og rosentyper, og der er samtlige rosers navne. Læs mere om haven, og hvordan du får fat i hæftet.

Allerhelst vil jeg anbefale dig at tage med på en af de guidede ture

Persisk rose (Persica Prince of Phoenix) og buskrose (Sekel). 

Solstrålen

Det var, som I vist kan fornemme, en festlig aften med mange sjove, interessante og smukke indtryk.
Faktisk var der så meget at se på, at Kathrine og jeg blev i haven, længe efter at de andre gæster var lusket af. Det var heldigt, for det gav os en ekstra oplevelse.
Der er nemlig sådan, at Rosenhaven ligger i læ af store træer, der gav aftenskygge, mens vi var på rundvisning. Men da Kathrine og jeg endelig beslutter os for at tage hjem, og jeg er ved at sætte mig ind i bilen, så opdager jeg, at rosenhegnet, der omgiver haven, øverst oppe i det ene hjørne rammes af en lille, sidste solstråle, der oplyser så lidt som 40 x 50 cm. Alt andet ligger i skygge. Det strålede nærmest. Wow!
Og således sluttede rosenfesten på allerfineste vis.

Efter denne skønne fest og dette sidste strejf fra den nedgående sol vil jeg ønske jer en god juli måned med masser af regn om natten og sol om dagen. Bloggen holder ferie og er tilbage igen i august.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

24 kommentarer til “Til rosenfest i Mariager Rosenhave”

 1. Hej Lisbeth
  Nå vil du nu også holde ferie, jeg håber, I får en god ferie med masser af natteregn og solskin om dagen, håbet er lysegrønt.
  Tak for et fantastisk indlæg om roser, det lyder til at være et sted, jeg er nødt til at besøge, når jeg igen kommer uden for reservatet. Der er mange spændende roser, kan jeg se.
  Sådan var det i øvrigt også i aftes, altså det sidste glimt af solen, det oplever vi ofte her, hvis den ellers skinner.
  Kh
  Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Du kan tro jeg tænkte på dig mange gange. Der MÅ være roser, du ikke kender, og Rosenhaven er i nogenlunde køreafstand vil jeg mene. Jeg håber i hvert fald, du får set den. Den er virkelig flot – synes jeg.
   Tak, ja nu er det ferietid. Regn kommer der vist desværre ikke – her er knasende tørt, og jeg kan efterhånden se det på en del af planterne, selv om jeg vander. Jeg skal følgelig bruge et par timer hver eneste feriedag på at vande… Men selvfølgelig er det også dejligt at kunne være ude. Det er ikke ren klage, men DU ved, hvad jeg mener.
   Sådan en aftensol giver de skønneste farver, så det vil vi nyde 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Det var da en fantastisk rosehage du besøkte! Jeg er i grunnen enig med deg i at roser bør gis bort til de som best kan passe på de 😉
  Jeg kunne nok ha gitt bort flere av mine jeg også. Jeg sliter med å få de til, og jeg legger heller ikke for mye arbeide i å få de til å trives. Så andre planter passer meg bedre å ha. Ønsker deg en fin sommerferie!

  Svar
  • Det var sådan et fint sted, og selv om roser er meget smukke, så nyder jeg dem bedst sådan et sted – eller i andres haver. Der er heldigvis så mange andre smukke planter.
   Tak i lige måde 🙂
   /Lisbeth

   Svar
 3. Vilken fantastisk rosenträdgård, bilden med portalen, den grusade gången och rosor som väller in över gången är som en dröm. Men där stannar det hos mig också. För precis som du är jag inte tillräckligt intresserad för att sköta dem som de behöver 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Portalen med Helena Lykkefund kaldes også ‘bryllupsportalen’, da mange brudepar tager derud for at blive fotograferet. Det må også være smukt med hvid brudekjole i buen – og med gommen naturligvis 🙂
   Godt, at vi kan finde andre planter 🙂
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 4. Hej Lisbeth

  Alletiders med et rosarium der både har fortiden på plads og det allernyeste – at du viser Ebb Tide og flere persica typer viser at folkene bag har fingeren på pulsen. Det kunne rosenselskabet lære noget af:)
  Spændende med et Rosa Eskelund bed, Hun laver glimrende roser, det kombineret med en moderne strømliniet salgs-organistion har givet hende den store udbreddelse.

  Falder min vej forbi mens roserne blomstrer, så må jeg da også besøge dette sted!

  Tak for introduktionen

  Ha en dejlig ferie:)

  Svar
  • Hej Karsten
   Jeg tror bestemt, at du med al din viden om rosenkryds, forædlere osv, vil nyde de mange detaljer i haven, og selv om jeg ikke har mulighed for at bedømme den fagligt, så synes jeg, at nomineringen siger en hel del.
   Jeg har en bog om Rosa Eskelund, og hun er spændende at læse om.
   Jeg håber, det vil lykkes dig at besøge haven en dag.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 5. Åh, hvor får jeg lyst til at fylde haven med roser! Jeg er bare ikke ret god til at få dem til at trives…. Én af dem, du nævner. har jeg dog – Grant Award – og den stortrives. Hvilket spændende indlæg og smukt sted. Tak for din udførlige, interessante og fint fortalte reportage fra dit besøg.

  Svar
  • Selv tak, Aase.
   Det var et skønt sted, og det var også lige før jeg overvejede at introducere roser i haven igen, men jeg styrer mig og nyder i stedet andres roser. Grand Award har en meget smuk rød farve – rød kan være så meget.
   /Lisbeth

   Svar
 6. Hej Lisbeth
  Tak for endnu et dejligt indlæg fyldt med spændende rosen læsning og oplysning.
  Jeg er ikke god til roser, de fleste af dem jeg har ser miserable ud, men blomsterne fejler heldigvis ingenting, og duften er himmelsk. Og nu tror jeg du har sendt mig, måske endda os, en tur til Mariager for at se rosenhave, og spise og mindes- vi boede engang i 80erne. Må da opleve rosenhaven og duften nu hvor der snart er dømt sommerferie:-))))
  Rigtig god ferie til !
  Hilsner Anette

  Svar
  • Kære Anette
   Når du har boet i ‘rosernes by’ Mariager, så må du bestemt se Rosenhaven. Det er et rigtig godt udflugtsmål. Der er overdækkede madpakkehuse. Og Mariager er jo derudover en rigtig hyggelig by.
   God tur 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Kære Lisbeth.
  Tusind tak for et spændende indlæg, hvor er der dog meget, man ikke ved, men tænk at kunne artsbestemme gamle forsteninger, finde krans i prinsessegrave og historien om zarens roser er da vildt interessant. Jeg kan godt forstå, du har haft en fantastisk aften. Lidt øv, jeg synes de fleste besøgshaver, spændende parker findes i Jylland. Hvis du ved noget på Sjælland, må du gerne lade mig det vide. Jeg håber I får en rigtig dejlig ferie, jeg glæder mig allerede til du kommer tilbage på “pinden”.

  Mange hilsener Jette.

  Svar
  • Kære Jette
   Tak skal du have. Det var sådan en spændende aften – jeg anede intet i forvejen, så jeg lyttede og lyttede og knipsede og knipsede.
   Man synes måske altid, der er flest haver hos ‘de andre’. Du må tage på en lille ferie til hovedlandet 😉
   Mht besøgshaver, synes jeg, der er mange at finde på haveselskabets hjemmeside https://haveselskabet.dk/aabne-haver-kort
   Tak i lige måde og på gensyn 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Det ser ud til, at I havde valgt det helt rigtige tidspunkt til sådan en rosentur. Det mest imponerende synes jeg er, at de viser så mange facetter af rosernes verden, også de mindre kendte.

  Svar
  • Jeg har ikke noget at sammenligne med, men da det har status af et rosarium, skal de have historikken i orden, og selve nomineringen er det, der gør, at jeg tænker, at det må være et flot rosarium.
   Det var i hvert fald en super oplevelse.
   /Lisbeth

   Svar
 9. Jeg kendte ikke eksistensen af rosenhaven i Mariager, før jeg læste dit indlæg. Det lyder som et spændende sted, der er værd at køre en omvej efter, så det vil jeg overveje. Jeg bor tæt på Laubjergs Rosenhave og kommer der jævnligt, men det er jo altid spændende at opleve nye steder.
  Du må have en rigtig dejlig ferie!

  Hilsen Elna

  Svar
  • Jeg synes, Rosenhaven i Mariager er værd at køre efter på en sommerudflugt, men du har sandelig også en fin rosenhave i nærheden. Jeg kendte den ikke, men har lige set billeder derfra. Dér kan du også købe roser, kan jeg se. Det kan man ikke i Mariager Rosenhave.
   Tak skal du have.
   /Lisbeth

   Svar
 10. Kære Lisbeth
  Tak for de mange flotte fotos af roserne. En smuk oplevelse. Jeg er vild med roser. Når jeg f.eks. Besøger Ribe by bliver jeg helt høj af duftene, for jeg skal hen til hver enkelt og “snuse” og roser dufter så forskelligt. Jeg besøgte, for mange år siden, Marselisborg slotshave. Der var også mange flotte og spændende roser – jeg husker en, som havde en farve indeni og en anden udenpå den samme blomst. Og blandt de roser, du har fotograferet er en, som vi også har haft engang. Den grønne rose, hed den engelsk te-rose, sådan husker jeg det. Den kom til os i marts 1990, hvor vi i indflyttergave modtog en papkasse 1 gange 1 meter med en kæmpe lilla sløjfe på. Båndet var 10 cm bredt.

  Kassen indeholdt 3 x 3 roser i det irske flags farver: Altså orange, grøn og hvid.

  I dag er der kun et forhutlet eksemplar af den orange rose tilbage, med stadig nok til at jeg kan snuse…

  Jeg tillader mig også at fortælle om den anden forhutlede rose, den er lyserød.

  Dens aner stod i onkel Hafners og tante Annas have ikke langt fra zoologisk have og før Jyllands Alle blev anlagt i Århus. Onkel Hafnar var min onkel Vilhelms (min fars bror) kones bror. Mine forældre havde i kolonihaven i Viby (som de købte i 1951) et par eksemplarer og da jeg i 1990 flyttede på Mols kom et eksemplar med. Den må være over 50 år gammel.

  Men jeg og vores jord er heller ikke god til roser.
  Men kom gerne og mød dem. Der er to blomstrende roser tilbage på hver af rosenbuskene. Sender dig et foto.

  Bedste hilsener og god herlig ferie til dig og havemanden ønsker Birthe

  Svar
  • Selv tak, Birthe, og tusind tak for fortællingerne (og billederne).
   Der er ingen tvivl om, at roser dufter dejligt, men de kræver pasning, og om indsatsen står mål med resultatet er jo nok individuelt. Jeg synes, de er krævende ;-(
   Du har jo nok slet ikke jord til roser, men må ‘nøjes’ med fem meter høje rododendroner, som rosendyrkerne så kan misunde dig 🙂
   Tak i lige måde.
   Kh Lisbeth

   Svar
 11. Tak for en interessant rundvisning 🙂

  Det lyder da godt nok bizart med “bizar”-rosen – men sjov historie 🙂

  I må have en dejlig ferie 🙂

  Svar
  • Selv tak, Esther.
   Jeg har tit undret mig over, hvordan der sådan helt praktisk er kommet helt nye mærkelige arter til i klodens meget lange udviklingshistorie. Men det er, når der sker sådan noget, der ikke kan ske. At et æbletræ og en rose pludselig kan få afkom. Meget sært. Og godt, at der var en kvik gartner, der spottede det.
   Tak i lige måde. Pas på ryggen 🙂
   /Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar