Syltede dessertfigner

Vi har et figentræ, der står foran en sydmur, og 2020 er et fantastisk figenår.

Dels er der gigantisk mange figner i år, og dels plukkede vi den første allerede midt i august (det plejer først at være i september), så sæsonen bliver lang, da fignerne modner, så længe vejret er til det.

Det betyder, at vi allerede nu spiser figenmad flere gange om ugen. Og vi ser frem til at gøre det i hvert fald i en måned.

Masser af friske figner

Jeg har i løbet af de femten år, vi har boet her, samlet en håndfuld gode figenmadopskrifter, for selv om fru Googles reol flyder over med opskrifter på både dansk og engelsk med friske figner, og jeg har afprøvet en hel del, så er der kun nogle få af retterne, som vi har lyst til at spise igen og igen og igen.

Moden figen på træet

En af yndlingsopskrifterne fortalte jeg om sidste år. Det er bagte figner med skinke, som vi spiser til aften med et godt brød og et glas vin til.

Bagte figner med gedeost og serranoskinke

En anden god opskrift er syltede dessertfigner, som vi bl.a. spiser til vanilleis. Den opskrift får I her.

Syltede friske figner til dessert

Syltede figner i sirup

Du skal bruge:
6 figner, der er knapt modne, så de ikke koger ud
325 g farin
¼ dl mørk balsamicoeddike
3½ dl vand

Kog vand, sukker og eddike sammen, og lad det blive lunkent.
Skær imens stilken af fignerne, læg dem i den lunkne lage, og lad det hele stå og trække i køleskabet til næste dag.

Når du har tid dagen efter, varmer du hele baduljen op, til det lige netop perler i kanten, og her lader du det simre et kvarter uden låg.

Tag fignerne op, og bulderkog lagen i 5-10 minutter, eller som du synes, så den bliver sirupsagtig, og hæld den over fignerne.

Lad dessertfignerne køle af, og spis dem med det samme, eller brug atamon og skyllede glas for at gemme, eller frys dem i poser inden i mælkekartoner.

Det var det!

Syltede figner i sirup til vanilleis
Syltede figner i sirup til vanilleis.

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer. Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

26 kommentarer til “Syltede dessertfigner”

 1. Glem nu ikke den med chili, bacon og ahornsirup – den glæder jeg mig allerede til at lave igen, og det ser ud til, at vi også får figner på det lille træ, vi fik af Nana og Søren sidste år. Der er fire 🙂
  Det må være dejligt at have så mange, som I har 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Ja, vi forsøger at variere så godt vi kan, og hveranden aften må vi få noget andet ;-))) Det er ‘heldigvis’ ikke hvert år, at det bugner SÅ meget. (Luksusproblem.)
   Det lyder flot med fire figner på et lille nyt træ. Mon ikke I bare spiser dem helt friske? De er allerbedst i timerne liiiige efter, at skindet er spukket, synes vi. Så er de topsøde og bløde. Men hvis det skal være til mad, er de bedst liiige før 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Uha som du ved, er vi ikke til figner. Opskriften lyder ellers godt, men jeg tror ikke, jeg vil bruge tid på det. Hvis vi får besøg af nogle, der er glad for figner forærer vi de modne til dem.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Du burde prøve. Det er let, og det smager slet ikke som friske figner. Farinen giver en dejlig krydret smag. Bent vil elske dem på en lagkage :-)))
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth
  Dine fikener ser jo så flotte ut! Det ser ut som du får en flott avling, ja. Jeg har prøvd å dyrke det her, men de døde. Du er heldig som kan dyrke de hos deg, for ferske fikener er veldig godt.
  Jeg liker så godt ditt bilde med alle bispeluene, for de dekker så godt.

  Svar
  • Kære Marit
   Nææh, det går nok ikke hos dig. Måske om nogle år, når vintrene er blevet varmere.
   Bispehuerne er noget af det allermest vellykkede her i haven: De dækkker 110%, så selv det værste ukrudt ikke har en chance, de passer sig selv og får ingen sygdomme.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Figentræer er så smukke og i mine øjne lidt eksotiske. Vi har selv et lille figentræ, vi fik, da vi flyttede ind her på gården, men vi har flyttet det flere gange, og det står lige nu bare og kommer sig – uden figner. Jeg er glad for at se, at Karen og Per kan få to figner hver fra det træ, vi gav dem sidste år 🙂 Og så er jeg totalt misundelig på jeres skønne, gamle figentræ 🙂
  Kh Nana

  Svar
  • Jeg er meget glad for vores, alene på grund af de store blade, der er en fantastisk kontrast til alt andet 🙂
   Jeg synes også, det er godt klaret med fire figner på en lille ny. Mon ikke jeres hurtigt kommer i gang, når det først har fået en blivende plads. Vores skyder 1½-2 meter om året i alle retninger, så det skal beskæres godt Om føje år kan du også sylte figner.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Kære Lisbeth
  Jeg er så misundelig, jeg vil også have sådan et figentræ. Desværre er vores have ikke indrettet til at vi kan få fornøjelse af et, selvom vi plantede et, så jeg må nøjes med at købe figner i Føtex. I år er jeg lidt heldig for den landmand vi køber jordbær hos, har et figentræ, så der kan jeg være heldig at kunne købe friske modne figner.
  Tak for opskrifterne, særlig forretten med gedeost ser spændende ud.
  Kh Merete

  Svar
  • Kære Merete
   Jeg ved, I har det koldt… måske det kunne stå på sydmuren på terrassen??? og ellers må du købe. Det er synd, du ikke bor i nærheden, men jeg håber, du kan få nogle hos jeres jordbærmand 🙂
   De bagte figner med gedesost er helt klart en af vores yndlings. Om sommeren spiser vi os mætte i dem til aftensmad – med brød til. Gerne et nybagt ciabatta plus et glas vin i aftensolen. Så bliver det ikke meget bedre.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Vi har især figentræet som et eksotisk indslag i haven, og så spiser jeg modne figner, hvis jeg lige falder over en, som er perfekt. Min bedre halvdel er ikke vild med dem, så det er sjældent, jeg tilbereder dem. I år er høsten ellers også god her i haven.

  Svar
  • Friske figner er dejlige. Mere søde og saftige end blommer – er vi i hvert fald nogen, der synes 😉
   Hvis du har mange, så kunne du prøve at dessertsylte dem… Det tager ingen tid, og de smager dejligt krydret af farin og balsamico, så jeg tror, at selv gemalen vil kunne lide dem, hvis I ellers er til desserter og/eller is.
   Uanset hvad man mener om frugten, er træet og især bladene flotte.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Sluurpp, Bare vi osse kunne have et figentræ, men her er nok for koldt.. I hvertfald i nogle vintre, sene foråret. men det må altså være sjovt at have.. og Lækkert.
  Hilsner gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   😉
   Det er bestemt et dejligt frugttræ, og heldigvis stod det i haven, for jeg ved ikke, om vi havde fundet på at plante et.
   Nogle sorter er faktisk ret hårdføre, så hvis du har en varm mur, kan man ikke afvises, at det kan vokse der.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Opskrifterne ser lækre ud, men jeg tænker, at 325 g farin er meget til 6 figner. Figner er jo i forvejen meget søde. Vi har også et figentræ, som giver temmelig mange figner. Jeg synes, de smager allerbedst, når man spiser dem direkte fra træet.
  Vi anskaffede vores figentræ på grund af de dekorative blade. Jeg regnede ikke med, vi kunne dyrke modne figner, men det er da en dejlig sidegevinst.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hej Elna
   Jeg holder også meget af de helt friske figner, men kan umuligt spise dem alle. Jeg synes ikke fignerne er søde, når de bliver kogt. Til gengæld bliver de lækre med den krydrede smag fra både farin og balsamico. Man kan sagtens koge dem med mindre sukker (og med hvidt sukker i stedet for farin) og dermed undlade siruppen, men den er halvdelen af fornøjelsen, synes jeg. Jeg har smagt dem hos en, der sparede på sukkeret og det var en lidt flad smag og en vandet ‘sirup’.
   Figentræet er SÅ smukt med de store blade, og jeg ville såmænd også gerne have det uden fignerne – du har helt ret: Det er en lækker ekstragevinst.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Ja ikke, Lene? Vi lever sandelig godt i gode figenår. Og at sidde ude med det i sådan en dejlig sensommervarme, som vi har nu, er det ren luksus.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Hvor er I gode, at få udnyttet jeres figner. Det må jeg blive bedre til. Jeg har mit figentræ i krukke fordi jeg ellers ikke ved hvad jeg skal gøre hvis jeg får flere figner end jeg kan spise friske. Men desværre lider det under de trange kår så jeg har faktisk planer om at plante det ud.
  Tak for opskrifterne, dem vil jeg komme tilbage til næste år, for mit træ var tidligt ude med frugterne.

  Svar
  • Tak, Lisbeth. Jeg håber, du planter dit træ ud, så du kan få mange.
   Faktisk har figentræer ikke godt af alt for gode forhold, og man bør i hvert fald ikke gøde det. Jeg har vist engang vandet det under en tørke, men ellers ikke. Jeg har læst, at man anbefaler fliser rundt om et figentræ, så det netop ikke får det for godt med vand. Det har vi omkring vores – men det havde vi nu gjort før jeg læste det.
   Jeg håber, du får brug for opskrifterne næste år 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Jeg kan huske, at Jamie Oliver til et gæstebud lavede en smuk forret med friske figner, blød os af en slags og Parmaskinke – selvfølgelig dryppede han med olivenolie! Prøv, om du kan finde den på nettet – det er muligt, der var en bund af saltblade.

  De der syltede figner smager nu heller ikke helt dårligt, hvis der en tabt noget cognac i lagen.

  Svar
  • Kære Elsebeth
   Tak for tip. Det lyder som en god blanding. Figner, ost og skinke er et godt match 🙂
   Cognac er sikkert lækkert, for det skal være en stærk smag, man tilsætter, da der er så meget smag i i forvejen.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Det er helt vildt, som det bærer i år. Heldigvis har jeg nogle venner, der har aftaget en posefuld hver. Så jeg spreder lykken 😉 👌
   Selv tak.
   Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar