Surbærsnaps – sensommer på flaske

Der er godt nok mange og store surbær i haven i år. (Indrømmet: Jeg har vandet.)
Samtidigt har vi mærkværdigvis ikke haft ret mange solsorte i år, udover to-tre rugende, så jeg har plukket bær uden nævneværdig konkurrence.
De første modne bær hældte jeg over med vodka. De giver nemlig en god dram. 

Bær fra Surbær (Aronia)
En skålfuld nyplukkede surbærklaser.

Dram eller snaps?

Jeg ved ikke hvorfor, men nogen gange kalder jeg den færdige drikkelse for ‘dram’. Andre gange kalder jeg den for ‘kryddersnaps‘, selv om den intet har med snaps at gøre, da jeg udelukkende anvender vodka. Vodka er nemlig smagsneutral og forstyrrer ikke smagsstofferne fra de planter, jeg trækker på. Købesnapse indeholder altid mindst kommen i en eller anden grad. 
Dram eller snaps. Kald det, hvad du vil… det smager godt.

Postej, ost og kage

Den færdige surbærdram bruger jeg til mad, typisk frokostbordet. Jeg bryder mig ikke om den til sild (den er for syrlig-bitter til eddikelage) men prøv den fx til kødpålæg. Eller måske en god madsalat med kylling og blåskimmelost.
Den kan også sødes let og drikkes som en fin og uklistret likør til oste.
Og hvis den er rigtig sød, så kan den gå til kaffen bagefter. Server gerne med en god sandkage til (med nogle af årets mange æbler) – og tilbyd sådan helt henkastet, en hjemmelavet surbærlikør. Det gi’r go’e point – med et minimum af arbejde.

Surbærdram er godt til frokostbordet
Man har vel duge, der matcher kryddersnapsene…! 

Opskrift på min surbærdram

Der findes en ‘helt rigtig’ opskrift pr. drambrygger, så dette er bare sådan, jeg har gjort:
1) De godt modne bær uden stilke har jeg overhældt med vodka, så det dækker med 1 cm. Derved er jeg sikker på, at der ikke kommer ilt til bærrene, så de rådner. Ryst evt. glasset den første uges tid, så bærrene mættes med konserverende sprit. 
2) Efter at have rystet glasset og mærket det med indhold, dato og indsamlingssted, har jeg sat det væk. Glassets låg skal slutte tæt, så spritten ikke fordamper i vinterens løb.
3) Om et årstid, når jeg igen ser modne surbær på buskene, minder de mig om, at det er tid til at filtrere bær fra sprut og smage, om surbærdrammen fra 2018 skal fortyndes med mere vodka, og om der måske skal sukker i. Det er altid spændende.
Hvis du vil læse mere om, hvordan jeg sådan helt generelt trækker, filtrerer, søder m.m. så kik over på havens hjemmeside.

Surbær farver ALT, hvad det rammer i køkkenet! Så pas godt på – og lad være at ordne dem, lige før du skal til fest.

Snapsesnak

Måske jeg tager mit glas med surbær frem allerede om et par uger, så jeg kan smage på det sammen med andre snapseentusiaster. Jeg skal nemlig til Thy og fortælle om at bruge havens planter til kryddersnaps. Så kan vi sammenligne med en dram, der har trukket og lagret i mange år. Den slags er sjovt. Det er Thy Kreds i Haveselskabet, der har inviteret, og jeg glæder mig til at være sammen med både have- og snapsefolk. Tidspunktet er perfekt, for sensommeren er sådan en god tid at samle i.

Alle spiselige bær og frugter i haven kan bruges til at lave sin egen dram. Det er ikke tidskrævende, så du burde prøve. “Jeg drikker aldrig snaps” siger du måske. “Hva’ så med en lækker likør?” 

Sidste år på samme tid fortalte jeg bl.a., hvordan jeg lavede brombærlikør, som vi drak til jul. Her er opskriften på likøren – og begyndelsen på mit snapseeentyr.

Der er masser af muligheder, så du kan sagtens komme i gang, hvis du har lyst.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

27 kommentarer til “Surbærsnaps – sensommer på flaske”

 1. Uhm det ser lækkert ud. Da jeg så billedet af dine hænder kom jeg altså til at tænke på vores tid i Pårup. Der stod et par Surbær i hønsegården, men hønsene rørte dem aldrig. En dag mente Niels at vores 3 gæs godt lige kunne komme ind og afgræsse hønsegården. De kunne åbenbart godt lide Surbær for efter et par timer var der hverken bær eller blade på de buske… mon ikke du selv kan forestille dig hvordan hvide gæs der har spist Surbær ser ud.

  Svar
  • Skøn historie, Rita :-))) Du kan tro, jeg kan forestille mig det… Jeg vil tænke på den fra nu af, når jeg ordner surbær 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth

  Alletiders! Og jeg kan godt lide at du giver tid til at bærene kan trække!

  Jeg tror det er ved at blive en folkesport – især i det jydske? Denne gode hobby:)

  Ha en dejlig sommerdag

  Svar
  • Ja Karsten – tålmodighed er en dyd for haveejere, og det kommer os til gode i drambrygningen 🙂
   Det skal nok passe, at vi er bedre til det med kunst og kultur, inkl. drambrygning, herude i nærværsdanmark 😉
   Det er det skønneste septembersolskin i dag og vindstille. Forhåbentlig får du også lejlighed til at nyde det.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth
  Jeg føler mig ganske priviligeret da jeg jo fik en lille flaske med den lækre dram da du var her.
  Jeg har endnu ikke smagt på den, den bliver gemt til noget særligt.
  Det er intressant at læse hvordan den er blevet til.
  Rigtig dejlig dag til dig
  Fra Linda

  Svar
  • Hej Linda – måske i dag er særlig, for det er da det mest forrygende septembervejr, man overhovedet kan forestille sig. I hvert fald Ebeltoft. Sol, lunt og vindstille (med fugtig jord). Du kan selv justere sødmen i snapsen, hvis du vil. Den er fra 2009, så den er snart 10 år gammel.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Hej Lisbeth
  Det med dram og snaps gør vi ikke ret meget i. Jeg har prøvet en gang, jeg kan ikke huske om det var med surbær, men det er sandsynligt. Det var nok også med snaps, Bent syntes i hvert fald det var udrikkeligt. Så gad jeg ikke rode med det mere. En af vores venner elsker også at lave forskellige dramme, han fik den, om han nogen sinde har brugt den, ved jeg ikke, men han kommer her i morgen, så kan vi spørge ham.
  Jeg tror da, vi skal servere den vi har fået af dig for ham.
  God tur til Thy 🙂
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth – det er helt synd, hvis I opgiver efter et enkelt forsøg, men sådan er der jo så meget. I må prøve at servere den for snapsevennen 🙂 Du kan jo evt. søde den, så den smager af saftevand. Så kan Bent få den til kage, og så kan det være den glider ned 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Så spennende at du lager dette selv! Fargen på dine fingre kunne minne om blåbær som vokser i skogen her. Da får en også sånne fingre 😉
  Hygg deg med snapsetreff og snaps 🙂

  Svar
  • Hej Marit – I er så heldige at have blåbær i naturen 🙂 Det har vi også, men ikke i de mængder. De smager simpelthen skønt. Og kan også bruges til en dejlig snaps.
   Tak – det skal nok blive hyggeligt 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Det er lidt sjovt med Surbær/Aronia. For år tilbage da man begyndte at bruge dem i læhegn og til hække, blev man advaret mod at spise dem og nu er de noget af det mest sunde man kan få 🙂
  Vi har en del og har ofte brugt dem i saft, mest for at give farve. Man kan også lave en lækker tærte med dem.
  Vi laver også lidt med vodka her, det er nu mest likør, men vi har da en “valnødsnaps” til at trække, men for det meste søder jeg med sukker og det er jo ikke helt rigtigt, hvis man spørger entusiasterne:-) I år prøver vi også at lave portvin efter en opskrift fra Rita, ja valnødderne er også fra hende. Vi skal have hældt rødvin på her til weekenden og så skal den stå 5 måneder, det passer lige til vores datter kommer hjem fra Canada.
  Jeg vidste ikke du skal til Thy, nu må vi se om det kan passe, det ville være hyggeligt, at hilse på igen.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene – jeg vidste ikke, at de engang var ‘farlige’. Morsomt, som ting kan udvikle sig.
   Jeg søder altid med sukker og har aldrig hørt om nogen, der søder med rødvin. Du må komme til foredraget og fortælle om det 🙂 Det lyder spændende, og derudover kunne det helt bestemt være hyggeligt at mødes igen 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Vi har også surbær, jeg er ret så vild med dem, spiser dem bare af busken(vi har en lang hæk). De første år forstod jeg ikke hvorfor, pænt sagt, jeg havde lidt meget følsom mave. Det gik op for mig at jeg gik turen mange gange forbi hækken om dagen, og hapsede en god håndfuld hver gang, overdrivelse fremmer forståelsen, som man siger;-)
  Nu får jeg lyst til at lave mig sådan en vodka/surbær dram, du får det til at lyde som en himmelsk lille sag.
  Rigtig godt foredrag, og god tur til Thy
  Hilsner Anette

  Svar
  • Kære Anette – Det er godt klaret at spise surbær fra busken. De smager bestemt ikke dårligt, men de er jo som navnet siger noget sure og en anelse bitre. Når jeg hører om din erfaring, så er det godt, jeg ikke storspiser af dem. Man kan være heldig en gang imellem :-))
   Du skal bestemt lave dig en surbærdram når du har så let adgang til dem.
   Tak skal du have og god fornøjelse med din dram.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Låter gott! Surbär är det Aronia eller Amelanchier? Tycker mest det ser ut som Aronia 🙂 I Sverige kan man få tag i det vi kallar brännvin som inte är smaksatt. Tex ‘Renat’ brännvin som renats – lätt och bra 🙂

  Ha en god tur och träff med likasinnade! Carina

  Svar
  • Hej Carina – Det er ganske rigtigt Aronia melanocarpa. Det er en fejl, at jeg ikke har nævnt det i teksten. Min sort hedder ‘Aron’. Man kan godt bruge alkohol med smag – så smager det bare anderledes, men jeg kan godt lide den rene vare 🙂
   Tak, det bliver bestemt en god tur 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Det er en fejl af to årsager, søde Karen :-))) Den ene er bærrene, men det bedste ved busken er nok høstfarverne. Orange-knaldrød 😉 Super busk. Go for it 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
 9. Hej Lisbeth, skønt indlæg om historien bag surbærdrammen – jeg fik jo også en lille flaske af dig ved dit besøg og jeg må indrømme at vi HAR lindet på låget for at smage og så sat låget fast i igen, for at gemme den lidt tid endnu til en anden lejlighed.
  Det er altid spændende at forsøge sig med hjemmebryg af denne art – jeg laver solbærlikør med stor fornøjelse – men det smitter ikke så meget af på fingrene.

  Svar
  • Hej Ulla – Solbærlikør er også bare godt. Til vanilleis bl.a. :-))
   Hvis I har lyst kan I søde surbærren.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar