Stormvarsel

Det har blæst godt i januar. Først stormen Alfrida, og sidenhen har vi to gange haft perioder med vindstød af stormstyrke her i Ebeltoft. I havnen steg vandet op over bolværket og op på havneområdet, hvor tangen efterfølgende blev efterladt i en lang, tynd stribe.

Forhøjet vandstand i Ebeltoft Fiskerihavn

Vi bor bare 200 meter fra havnen, men heldigvis er vores have er ikke truet. Foreløbig… For hvis det er ‘tyveårshændelserne’, der nu skal til at optræde ugentligt – eller bare årligt, så er det ikke godt at vide, om den forhøjede vandstand en dag krydser Strandvejen. (Det vil helt sikkert ske, men jeg mener: Bliver det mon i vores tid?)

Uagtet at vi ikke får oversvømmelse på matriklen, så holder jeg skarpt øje med vejrudsigten og stormvarsler.
Storm og stormstød er nemlig vigtige OBS’ere i vores have, da vi har mange små træer, der er bundet op, og ved udsigt til storm skal jeg tjekke opbindingerne. Januar har været travl.

Opstammet Rhododendron 'Viscy' (Syn Visky / Whisky)
Et af havens mange små træer, der er bundet solidt op til en stærk pæl. I dette tilfælde et galvaniseret rør, der ikke risikerer at knække. Træet er en opstammet Rhododendron ‘Viscy’.

Havearbejde i januar begrænser jeg ellers helst til et minimum. Jeg foretrækker haven i tocifrede varmegrader og tænker, at der er en grund til, at mennesket opfandt lænestole og huse med varme frem for at sidde på skind omkring et bål under åben himmel. Men lidt er der selvfølgelig altid at se til, og for tiden går jeg rundt og studerer snore…

Opbindinger kan se meget solide ud, men man skal ikke føle sig tryg, selv om man bruger holdbare materialer.

Jeg går typisk en lyntjekrunde, når jeg alligevel har hele vintermunderingen på for at cykle på indkøb.

Opbindingerne skal helst tjekkes både før og efter storm, for pludselig går det galt.
I efteråret så jeg fx det hele igennem forud for vinteren, og alligevel kom havemanden nogle uger senere og spurgte, om jeg havde set, at af træerne stod uden opbinding…! Det er en katastrofe, hvis et af træerne knækker, for mange af dem er opstammede buske, så de er relativt gamle. Ergo kan opbindingerne ikke tjekkes for tit.

Når roden går løs

En anden ting, vi tjekker i forbindelse med storm, er, om nogle af træerne rokker på roden. Vi har nemlig oplevet at gå derude i en hylende orkan og pludselig se, hvordan især et par thujaer stod og svajede, så jorden løftede sig med rod og det hele. Det var ganske uhyggeligt.
Dengang det skete, fik vi knaldet nogle pæle lidt tilfældigt ned og surret træerne fast med tørresnor, eller hvad der kunne findes NU!!! Efterfølgende fik de rokkende træer nogle velplacerede pæle og en solid opbinding. Man ser ikke rokkeriet i almindeligt vejr. Enten skal vi vove os ud under selve uvejret, eller også skal vi bagefter rundt og skubbe til træerne for at tjekke, om vi  kan få jorden til at løfte sig.
Det er især de stedsegrønne, der er i farezonen om vinteren, da de har løv, som vinden kan få fat i. Dertil kommer, at vi øger risikoen, fordi jeg opstammer og på den måde flytter tyngdepunktet opad (måske I husker den der med ‘kraft x arm’ fra skoletiden?)

Opbinding af Thuja occ. 'Smaragd'
En af havens thujaer (Thuja occ. ‘Smaragd’) står særligt udsat oven for en trappe mellem to mure, der virker som en slugt, hvori vestenvinden ude fra havet får ekstra kraft. Stammen har fået tre solide pæle. Kønt er det ikke, men den står i det mindste fast.

De – heldigvis få – træer, der har stået og rokket, er jeg ekstra omhyggelig med at tjekke opbindinger på, fordi det er mega-ultra-vigtigt, at de små rødder i rodens periferi ikke  rives over, men derimod får jordfæste og kan være med til at holde træet fast. Målet er, at træet igen en dag kan klare sig alene på en solid rod.

Lille hjælper

Jeg har en app, der hedder ‘Vejret DMI/YR’, og her har jeg lavet en indstilling, så jeg får en sms, hvis der er udsigt til, at Ebeltoft rammes af vindstød over 14 m/sek. Jeg kan selv sætte grænserne for, hvornår jeg vil varsles. Ganske smart. Man kan også bede om varsler for temperatur og nedbør.

Foreløbig er her ingen skade sket i januar, og så måtte det ellers gerne være slut med storm resten af vinteren. Hellere lidt blid, hvid sne, hvis nogen skulle spørge mig.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

22 kommentarer til “Stormvarsel”

 1. Kjære Lisbeth

  Jeg håper at du slipper å få storm, men 14 m/s er da også noe som merkes godt. Forstår godt at du binder dine trær godt. Her hvor jeg bor er det ikke sånne problemer, men her er det kommet 5 cm med snø. Vi skal alle ha vårt å slite med 🙂

  Spennende å se din ‘Viscy’. Jeg kjøpte den i fjor, og håper at min kan bli like stor som din. Den har en nydelig farge.

  Ønsker deg en god dag!

  Svar
  • Kære Marit
   Ja ligesom der hele tiden er glæder er der også hele tiden udfordringer.
   Fem cm sne lyder passende – bare du ikke får så meget som sidste år 😉
   Min Vichy har jeg købt af en privat mand, der havde opstammet den, så det har jeg ikke selv gjort. Men kronen var bare et par pinde dengang, så den er vokset godt (og endda beskåret for at kronen ikke skal blive for tung). Farven er fantastisk, men sjovt nok har den skiftet farvenuancer fra varm gul til citrongul.
   God dag til dig også.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth
  Ja det problem kender vi, her blæser det nok mindst lige så meget som hos jer. Vi har prøvet det med vores himalayaceder, den blev tøjret til en stor stærk fyr et års tid, nu står den fast igen. Men ellers er det nu mest Bent, der sørger for det her hos os. Derfor kan det godt være, at det er mig, der opdager det. Jeg må hellere gå min runde, selvom det ikke blæser så meget i dag.
  I år kommer du så i haven om vinteren, men vi gider ikke alt det stormvejr.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Ja blæsten er hård, når den virkelig kan komme til, så der har været mange anledninger til at ræse rundt i haven. Jeg vil nu hellere bare luske en tur og se, hvordan løgene spirer. Heldigvis kan det oftest kombineres :-))))
   Det glæder mig at høre, at det er lykkedes at få himalayacederen til at stå fast igen. Det er noget af en gyser, når de mister fodfæstet. Så er der også håb for vores. Jeg tør bare ikke fjerne opbindingen…
   Her er det mest mig, der laver selve opbindingerne, men pælene er vi to om. Bent banker, og jeg holder vatterpasset 🙂
   I dag er det heldigvis stille, men vådt og gråt. Så kan du nok komme helt ned på stranden med hundene.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth
  Uha en tanke at få oversvømmelse, vi håber at det ikke bliver i jeres tid. Det ser godt nok ud til at vandstanden har været højt oppe.
  Her mærker vi jo slet ikke stormen på samme måde, men alligevel så er jeg også ovre i haven og tjekke når der har været sus på. Jeg var lidt spænd på det nu hvor det store valnøddetræ ikke er der mere til at bryde vinden, det ser heldigvis ud til at det ikke har den store betydning.
  God Vejr app du har der, det er da smart at du kan få en sms.
  KH Linda

  Svar
  • Hej Linda
   Det ser ret skørt ud, når moler og veje er væk / dækket af vand. Vi håber, det holder sig væk. Heldigvis stiger jordniveauet lidt.
   Man skulle tro, du kunne mærke, at valnøddetræet er væk, men det er sørme godt, hvis det ikke betyder noget særligt. Det er nu nok klogt med en eftertjekker i kolonihaven, når det har været storm 🙂
   App’en er en god hjælp (den er gratis).
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Uh, det er træls med den vind. Jeg hader storm. I går begik vi den fejl at gå tur med hundene ved stranden. Helt tosset projekt som vi hurtigt opgav igen.
  Når det blæste omkring Vadekærgård, røg der altid mindst én tagplade af laden, og træer knækkede og hvad ved jeg. Ravnegård ligger mere i læ, og det nyder vi. Men der skal nok ske noget en dag.
  Ja-tak, vi vil hellere have let frost, nyhvid sne, blikstille og solskin 🙂
  Kh Nana

  Svar
  • Det er da virkelig skønt, at I er flyttet til mere læ, og jeg håber, I kan undgå skader af den værre slags. Et par knækkede grene kan man nogenlunde leve med, men ellers… uf.
   Jeg var også nede ved vandet i strid modvind, men gik ret hurtigt hjem igen. Jeg sidder i stedet her og smiler af det dejligste Disney-billede, jeg har på nethinden af din vinterbeskrivelse.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Ja, når vinden tager fat, skal der seriøs opbinding til. Det ville da være så synd for de opstammede buske, hvis de gik til.
  Hjemme hos os er der af og til væltet noget – sådan et 20 meter høje grantræ for eksempel. De vipper også op med roden. Heldigvis ramte det ikke huset, men væltede ned i haven… Nede ved bækken ryger der en rødel med jævne mellemrum. De står så sumpet, at det er svært at komme ned og skære dem op, når de er væltet. Nu har vi ikke kreaturer i stormsæsonen længere, men før var det lige lidt træls, når elhegnet blev væltet af et træ 🙂
  Håber, I slipper for saltvand i haven – i mindst 50 år.
  Kh Karen

  Svar
  • Uh, jeg tør slet ikke tænke på så store træer i en storm. I må være lidt nervøse, når det stormer, men det komme jo nok an på, hvor træerne står i forhold til huset. Vores sydbøg tippede også engang i en vinter, da det lige havde været skybrud og få timer efter blev storm.
   Der er vel nok mange konsekvenser af en storm – et el-hegn og køer havde jeg slet ikke tænkt på. Godt at I nu kun har dem om sommeren.
   Jeg er ret sikker på, at vi ikke får saltvand i haven – det skråner for meget, og huset har heldigvis en ret høj sokkel, men det ser noget truende ud, når man kan se vandet sive op ad havnegaden.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Hej Lisbeth

  Vinden har lagt sig her – vi har 5ms, du har 10-12 ifølge DMI.
  Fornuftigt med lidt støtte når man sådan går og planter store træer og buske:)

  Uha ja vandstanden er høj igen, det er 3 storm i år allerede – og ja et varsel om det vi må forvente fremover. Mange kystbyer vil få problemer!
  Vi håber det bedste!

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Hej Karsten
   Vinden er taget ret godt til igen her i eftermiddag – det er lidt trættende efterhånden. (Du må kende problemet fra Sverige – har du ikke store træer der?)
   Vi har sjældent høj vandstand som følge af selve stormen, men når nordenvinden har presset al vandet ind i de indre farvande, og det så skal ud i Kattegat tilbage igen, så strømmer det også ind i vores vig, der ligger åben mod syd. Så et halvt døgn efter stormen, har vi glæde af vandet.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Selvom I bor tæt ved havnen, er I vel så heldige, at det ikke er et af de udsatte områder. Træer, der vælter i stormen, hører til de absolut katastrofeagtige haveoplevelser. Det værste, vi har oplevet, var et kæmpestort æbletræ, der truede med at lægge sig om på siden. Årsagen var en kombination af blæst og masser af regn.

  Svar
  • Kære Marie – Vi er heldigvis ikke de allermest udsatte, selv om en klimaændring og havstigning nok vil ramme hele samfundet – det vil vise sig.
   Som jeg fortalte Karsten, så er det ikke vandstigning i forbindelse med selve stormen, der rammer Ebeltoft. Det er returskvulpet, når 1½ meter ekstra vand skal ud af de indre danske farvande igen.
   Nedbør og storm er en dårlig kombination. Det lyder som om I fik lov at beholde jeres æbletræ. Mon det er det, der står ved terrassen? Jeg husker det som meget gammelt, stort og smukt. Vist det største æbletræ, jeg har set.
   Lad os håbe, vi slipper for flere storm-gys i denne vinter.
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Det er bestemt ikke særligt sjov, at sidde inde og tænke på om der sker noget ude i haven. Blæsten kender vi bestemt til her, men oversvømmelse er vi heldigvis ikke i fare for.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Kære Lene – Uha ja, at sidde inde i mørket og høre, hvordan det rusker rundt derude, er ikke rart.
   Vi er heldigvis ikke i farezonen for oversvømmelse her og nu (mener vi), men der sker så meget med klimaet, at det ikke er godt at vide, hvordan det ser ud om 50 eller 100 år. Vi må se, hvad det bliver til.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Det har blæst meget i år, men en orkan har vi heldigvis ikke haft. Selvfølgelig er det ærgerligt at miste træer, men det værste er, når det er store træer, der kan ramme huset. Godt at din indsats med opbinding har virket.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Vi er heldigvis uden store træer i nærheden, som kan ramme huset. Så ville jeg være skrækslagen.
   Ja, god opbinding er guld værd. Desværre er det ikke altid så kønt, men ‘better safe than sorry’.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Vi har kun én gang oplevet, at noget i haven er knækket eller væltet – det var under decemberorkanen ’99. Den var til gengæld voldsom – vi blev spærret inde af 250 væltede træer hen over vejen gennem skoven, faktisk væltede hele skoven. Da både knækkede og væltede et par gamle stedsegrønne i haven, men det var ingen katastrofe – det gav plads og lys til noget andet. Vi har et bredt læbælte/stykke granskov med vest, som tager af for meget vind fra den kant. Der knækker jævnligt et træ, men foreløbig er der nok at tage af! Jeg plejer kun at være bekymret for drivhuset 😉

  Svar
  • Uh ja, den storm husker jeg godt. Jeg var rædselsslagen, men der skete heldigvis ikke noget hos os. Dengang boede vi i Roskilde.
   Det må have været forfærdeligt at komme ud og se alle de væltede træer.
   Jeg synes, det er slemt nok, hvis der sker noget med drivhuset, men sat i perspektiv til store træer, så er det jo et lille problem 🙂
   I dag er det ret stille her, så jeg håber, vi nu får en pause.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Den stora skadan här är inne på skogen… Där ligger träden i en del fall som plockepinn. Men den värsta stormen där jag bor var -69 då var det orkanvindar här. Bra tips att gå en runda inför de hårda vindarna och kolla. Och att binda upp i tid. Min Magnolia tripetala låg ner i somras – den växte för mycket i förhållande till stammens tjocklek.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Der kan sandelig ske store skader i skovene – forhåbentlig kan væltede træer ikke ødelægge dit hus og have. Storme kan være slemme, men orkaner er forfærdelige. Den værste storm i Danmark var i december 1999 – det var forfærdeligt uhyggeligt. Og skovene lignede tændstikker bagefter, fordi mange træer var knækket.
   Din store magnolia kunne du nok ikke redde, da den væltede. Vores træer er heldigvis så små, at vi kan rette dem op, hvis de bliver skæve( men næppe, hvis de vælter). Jeg er MEGET påpasselig med at tjekke opbindingerne.
   Forhåbentlig har du det dejligt stille nu.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar