Store følelser i november

November er årets sidste efterårsmåned.
På dette tidspunkt visner de fleste planter i smukt forfald.

Efterår med Hortensia (Hydrangea endless summer 'Twist-n-shout').

Jeg kan godt lide november.
November er sådan lidt trist – på den gode måde.
Melankolsk – på den gode måde.
Som cellomusik.

Noget af det smukkeste cellomusik, jeg nogensinde har hørt, er ‘Okuribito (Memory)’ fra soundtracket til den japansk film ‘Departures’ fra 2008.
Lyt til det, mens du læser videre, så du ved, hvad jeg mener (det er ikke en video, blot musik).

Komponist:Joe Hisaishi

Jeg håber, du har mulighed for at høre lyden, for den udgør halvdelen af dagens indlæg.

Først hører du klaver.

Efter få sekunder overtager celloen, og lyden smyger sig om dig – og ind i dig.
Åh, det er som mørk chokolade for sjælen.

Frøstand på Clematis tangutica.

Ud over at være noget af det mest betagende musik, jeg har hørt, er det også en af de bedste film, jeg har set.
Den handler ganske kort og forenklet om en ung cellist, der mister sit job og på forunderlig vis ender i et job som bedemand.
Det lyder mærkeligt, men filmen er bevægende og handler om ære, respekt og svære valg fortalt med en befriende snert af humor. For eksempel da cellisten tror, han har fået arbejde i et rejsebureau, og det viser sig, at det er et bedemandsfirma – der tager sig af en helt anden slags rejser!
Eller da han skal gøre en kvinde i stand og opdager, at hun er en mand. Hvad siger man til familien?
Se filmen, hvis du får muligheden, og nyd celloens fyldige, bløde toner.

Det er ikke kun mig, der er begejstret for filmen og musikken, for den har vundet en masse priser, bl.a. en Oscar for ‘Bedste udenlandske film’.

Filmens titel ‘Departure’ betyder afgang/afrejse/død, og det passer godt til novembers forfald.
Det samme gør lyden af cello.
Celloer er til store, dramatiske følelser.
Trist og smukt på én gang.

Trist og smukt er der også i haven, når jeg går rundt.

Jeg har udeladt tekst omkring de følgende billeder, så de uforstyrret smelter sammen med celloen til en totalt usaglig og sentimental novemberstemning af tung, våd luft med små strejf af sol.

Efterårsfarver på Egebladet hortensia (Hydrangea quercifolia).

Efterårsfarver på Egebladet hortensia (Hydrangea quercifolia).

Gule efterårsfarver på Hosta Albomarginata.

Der er både vidunderligt og vemodigt derude.

I mit næste liv vil jeg lære at spille cello.
Og ikke nok med det. Jeg vil spille cello i min novemberhave, mens blomster og blade forfalder omkring mig, og himlen græder, fordi det hele er så uendeligt smukt.
I skal nok blive inviteret.

Her er et link til en side, hvor du både kan læse mere om filmen ‘Departures’ og se den for 29 kr.
Efterskrift: Tak til Rikke for dette link, hvor man kan se filmen gratis.

——–
Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.

50 kommentarer til “Store følelser i november”

  • Hej Rikke
   Tak. Og tak for tippet med Filmstriben. Nu håber jeg, at der er rigtig mange, der ser den.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 1. Tusind tak for et dejligt indlæg. Skøn musik. Det højner billederne fantastisk at komme i denne stemning
  Glæder mig til at komme og høre dig spille cello i dit næste liv!
  Mange hilsner Lise

  Svar
 2. Kære Lisbeth
  Ja det rører dybt, musikken er meget smuk, tak for at dele den med os. Jeg vil straks se, om jeg kan finde den film, måske er den også på Netflix. Jeg har for nylig set en film på TV 2 fri, den hedder Breathe, den kan anbefales, den er også smuk og fra det virkelige liv. https://filmogtro.dk/anmeldelse/breathe/
  Så sluttede musikken og jeg vil ud og nyde sol og vind.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Selv tak, jeg er glad for, at du fik musikken med. Det rører af en eller anden grund vores følelser, men det er selvfølgelig også derfor de bruger det i alle film. Jeg må kigge efter Breathe.
   Rikke har fortalt i en kommentar, at man kan Departures gratis på Filmstriben. Prøv at kigge der.
   Solen er også fremme her, og sammenlignet med i går er vinden ligefrem ok.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Den vil jeg se 🙂 November og cellomusik. Det har jeg aldrig lige tænkt på, men ‘smuk melankoli’ kender jeg noget så godt. Og cello rammer lige ind i den følelse.
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   I november er jeg overdrevent melankolsk over forfaldet og samtidigt totalt lykkelig over farverne 🙂 Jeg er vist skabsmelankoliker.
   God fornøjelse med filmen.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Fantastisk , både dine billeder , – man kan næsten dufte dem – musikken – og filmen som jeg faktisk har set et par gang – smukke smukke film
  – og tak for dine billeder og tanker – jeg glæder mig til dem .
  Bedste novemberhilsner LoneP

  Svar
  • Tak, Lone, og du har helt ret: Der er en særlig duft i november.
   Det glæder mig, at du har set filmen og er enig med mig. Den er både tankevækkende og et interessant indblik i japansk kultur. Og smuk!
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Kære Lisbeth,

  Tak for dit stemningsfulde indslag! Efteråret er ganske vemodigt, men med dejlig musik i baggrunden og smukke billeder i skønt forfald, skal det nok være muligt at komme igennem vinteren foråret venter lige om hjørnet
  De bedste hilsener
  Susan E

  Svar
  • Kære Susan
   Selv mange tak. Det er egentlig en fantastisk tanke, at forfald kan være smukt.
   Efteråret og farverne er ikke helt slut endnu. Vi var en tur i Århus i går og der var knaldgule farver langs vejen. Og måske vi skal lede efter vintergækker og erantis allerede i januar. Det er om kun to måneder 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Så smukt, så smukt – både billeder og musik. Jeg er også vild med efterårsfarverne, selvom det også er vemodigt. Jeg synes dog ikke, det er trist at se på, men meget meget trist, at de næste måneder er mørke, kolde og uden blomster. Men der er heldigvis stadig blomster i min have, så det er med at nyde det lidt endnu. Hvilket kamera bruger du til at tage billeder med? De er meget, meget smukke.

  God dag :0)

  Hilsen
  Anette

  Svar
  • Kære Anette
   Jeg er heller ikke ligefrem vild med vinter, men jeg synes heldigvis, den har sine gode momenter. Det værste er, at vi ikke længere får sne. Det lysner så dejligt. Med det milde vejr, kan du også have blomster i haven året rundt. Jeg har ikke fået set til min Kejserbusk, men det kan ikke vare længe før den blomstrer.
   Tak 🙂 Jeg fotograferer mest med min mobil. Galaxy S7. En sjælden gang imellem bruger jeg mit kamera, Nikon Coolpix P7700. Det er mest, hvis jeg har brug for makro med meget lav dybdeskarphed. Billederne i dag er en blanding.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 7. Kjære Lisbeth

  Så vakre og stemningsfulle bilder du viser! November er egetlig den første vintermåneden her, men så langt ingen vinter i år. November er ofte grå og kald på disse kanter, så vanligvis er november for meg den måneden jeg misliker mest av årets 12 måneder. I dag skinner solen her, og da er jo november også så fin 🙂

  Nydelig cellomusikk! Takk for tipset om film.
  Ditt bilde med det ene bladet med regndråper på er så fint.
  I mitt neste liv skal jeg bli en innekatt som har det trygt og godt, og som sover 20 timer i døgnet 🙂
  Ha en god høstdag i syd!

  Svar
  • Kære Marit
   Det er godt, du kan lide stemningen af dansk november – i hvert fald i lyd og billede 🙂 Tidligere var november mere grå her, men klimaændringer ser ud til også at have gjort noget her. Vi får se, hvad tiden bringer. Du må bruge en kold og væmmelig dag til at se filmen.
   Vi har også sol i dag og blæsten har lagt sig, så det er dejligt.
   Ha-ha, Marit, du egner dig slet ikke til at være indekat. Hvad med alle dine planter uden i haven???
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 8. jeg bliver helt rørt over musikken , din poesi og de meget smukke billeder. jeg føler mig næsten selv tilstede, så rigtig mange tak.

  Svar
  • Kære Kirsten
   Selv mange tak. Det glæder mig at du fortæller, at du kunne lide det. Jeg var lidt spændt på, om det var ok.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Tjah, vemodigt eller trist… jeg ved såmænd ikke hvad den præcise forskel er, men jeg tror godt kan godt fornemme, hvad du mener. For det er jo ikke havens undergang, der vil være trist, blot en midlertidig ‘lockdown’. Det hele begynder jo heldigvis forfra lige om lidt.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Hej Aase
   Aj, det bliver jeg sørme glad for at høre. Du er velkommen til at lytte med igen, når du rammes af små novemberdepressioner.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Så smukke billeder… Desværre driller teknikken, så det var uden musik jeg så dem. jeg vil prøve en anden dag med musik.
  Ja , efteråret er både smukt og vemodigt på èn gang. Dine billeder rammer det så præcist.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Tak, Gunvor, november har virkelig sine smukke momenter. Men jeg er da godt nok ked af at teknikken driller. Har du måske fået slået lyden fra et eller andet sted? Jeg håber, det lykkes.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Kære Lisbeth
  Tusind tak for at dele dine smukke billeder og den skønne musik. Selvfølgelig kommer jeg i vores næste liv og hører din vemodige cellokoncert

  Svar
  • Kære Britta
   Dejligt at vide, at du kiggede og lyttede med til min november.
   Det er godt at have noget at glæde sig til 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 11. Det er helt vederkvægende at lytte til. Tak for anbefalingen og linket til Filmstriben.
  Og hvor er din have smuk i sine novemberklæder!

  Svar
  • Kære Kirsten
   Jeg bliver også helt salig af musikken så det er godt at høre, at du har det lige sådan 🙂
   Tak. Novemberklæderne har det hårdt i disse dage, hvor det blæser meget.
   God fornøjelse med filmen.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Jeg har nydt billederne og din skønne tekst og vil lytte til musikken på et senere tidspunkt, når jeg kommer hjem 🙂
  Håber at november bliver en smuk måned trods blæst og regn, Corona og Trump …

  Svar
  • Kære Ulla
   Det er godt, hvis billederne kan stå alene, men jeg håber, du får mulighed for at høre musikken derhjemme.
   Der skal vist noget meget opkvikkende musik til for at få Trumps rædselsregime og corona-mutationen til at glide i baggrunden. Nu gælder det virkelig om at se det smukke i de nære omgivelser – og her er vi haveejere helt enormt heldige.
   Kh Lisbeth

   Svar
 13. Tak for et fint og helt rørende indlæg og tak for anbefalingen af filmen. Jeg elsker at se film! Musikken var også smuk, i længden bliver jeg dog helt trist over tanker og følelser om døden og forfaldet.
  Dine billeder er utrolig smukke – altså de farver dem bliver jeg glad over 🙂

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Selv tak. Jeg bliver også trist over død og forfald, men det overvælder mig heldigvis ikke, så jeg ikke også kan se og glædes over det smukke – hvis det ellers er der. Inderst inde kan jeg vist godt lide tanken om, at alt er del af en større cyklus. Det giver mig en mening med forfaldet, at det er forudbestemt og en forudsætning for, at alt kan gå videre. Og går videre 🙂
   Heldigvis kan man også slet og ret nyde efterårets farver for lige netop det, de er: Flotte farver.
   Kh Lisbeth

   Svar
 14. Kære Lisbeth

  Hvilken pragtoplevelse. Jeg var med lige da du havde sendt ugens budskab ud. Jeg tror vi hørte – først hørte vi celloen uden billeder en tre gange … så scrollede jeg ned og så – og lyttede igen – flere gange studerede, lyttede og studerede detaljer – blev fyldt af et nærvær med jer og haven – med hinanden …
  ser dig for mig sidde forskellige steder – in future – in the garden – med stor følsomhed fornemme buen og strengenes toner smyge sig omkring dig og rundt på alle stierne.

  Jeg er lidt i tvivl, men tror jeg har set filmen, men vil prøve det vedhæftede link……

  Aldrig har vores bøgetræ haft så flot en sæson – og glædet os – og nu ligger “pludseligt” alle de smukke blade på græsplænen .. så underligt ..
  vi lader de visne blomsterstande stå – måske nogen kan få glæde af dem … melankoli .. og glæde over de glæder haven igen har givet – jeg vil høre celloen igen inden jeg lukker ned
  .
  Tak for dine evner til hele tiden at overraske med nye vinkler – I supplerer hinanden så herligt _
  Så kærlige hilsener til jer begge … tak for inspiration … fra Birthe

  Svar
  • Kære Birthe
   Det glæder mig, hvis I har nydt musikken (og billederne). Jeg ved jo, at I er særdeles kyndige udi den slags. Jeg ville virkelig ønske, jeg kunne sidde derude og skabe den slags toner – men in the future… Jeg ææælsker cello.
   Det går nogen gange lynhurtigt, med at bladene falder, men det kan nu også være smukt, hvis ikke de ødelægger græsset. Mon de blæser væk hos jer, eller kører Ole dem over med græsmaskinen?
   Selv mange tak, og tusind tak for din søde kommentar. God fornøjelse med filmen.
   Kh Lisbeth

   Svar
 15. November är en underbar månad på sitt sätt men i år har jag lite svårt att greppa att den är här. Vädret är så otroligt skönt och jag tror att vi haft mer sol än många, regnen går lite vid sidan av. Men jag har plockat fram för att rita ett nytt broderi – min november. Purcell fungerar också bra 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Det har unægtelig været en atypisk november. Jeg mindes ikke, vi har haft det så varmt og solrigt så langt ind i måneden. Der er utroligt mange flotte dage at være ude i, selv om det også er dejligt at sidde inde og se ud på haven, eller sysle med fx broderier 🙂
   Jeg vil tjekke Purcell i morgen. Det er altid godt med ny inspiration.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 16. Hvor er det nogle smukke billeder. Man kan så tydeligt se november i dem. Og tak for tip om musik/film, det er en meget smuk melodi.

  Svar
  • Kære Sara
   Tusind tak for din søde kommentar. Musik rører ved os, uanset om vi vil det eller ej. (Ellers var der nok ikke musik til alle film )
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar