Stenbræk – små blomster, store mesterværker

Efter den koldeste, mørkeste og vådeste maj i mands minde har vi endelig fået sol og varme, og jeg er myldret ud i haven for at betragte og nyde alt det, der er sket, mens jeg har siddet i ly og læ indendørs. Vejret har givet mig fornyet lyst til stille og roligt at dvæle ved detaljer, bl.a. blomsterne på nogle små stenbræk (Saxifraga).

Stenbræk er små alpine planter med små fine blomster, der fortjener at blive forstørret, fordi de er de rene mesterværker.
I dag vil jeg vise jer tre af dem, der her og nu blomstrer på gårdspladsen.

To krukker med stenbræk og en med husløg
To krukker med stenbræk og en med husløg.

LIDT FAKTA OM STENBRÆK / SAXIFRAGA

Saxifraga betyder stenbræk på latin. Saxum = sten og frango = bryde, brække.

Det er en stor slægt med næsten 400 arter af ret lave planter, hvoraf de fleste vokser på tørre voksesteder som fx klippehylder eller -spalter, dvs, i ret tør jord i fuld sol, hvorfor mange er velegnede i krukker – hvis man ikke lige har et alpint stenbed i haven.

De fleste er flerårige urter med grundstillet bladroset, der kan brede sig og danne puder/tæpper. Nogle arter har kalkudskillende kirtler langs bladkanten, der giver en flot hvid kant – som prikker, når man er tæt på. Det har nogle af mine.

Alle arterne har smukke, regelmæssige blomster med oftest fem kronblade på nøgne stængler. Typisk er blomsterne hvide, men ellers kan de være i forskellige nuancer af gul, rød og lilla.

Stenbræk kan oftest formeres ved deling – nogle kan ligefrem sætte frø – men jeg skal ingen af delene – jeg er ikke til den slags nørdede nusseri. Jeg ser bare på dem – og bliver glad.

Saxifraga cotyledon ‘Southside Seedling’

Den første stenbræk, I skal se, er en Saxifraga cotyledon ‘Southside Seedling’, der vokser i jernkasserne på gårdspladsen. Jeg viste den for et par uger siden i et indlæg om frostsikre krukkeplanter, og nu viser jeg den igen, fordi den har fået de fineste blomster med et festligt farvesplash på de hvide kronblade.

Stenbræk, Saxifraga cotyledon 'Southside Seedling'
Blomsten på Saxifraga cotyledon ‘Southside Seedling’

Blomsterne er vel 1 cm i diameter og sidder på en laaang tynd stængel, der er lidt svær at fotografere, fordi den forsvinder på næsten enhver baggrund.

Blomsterstilk på stenbræk - Saxifraga cotyledon 'Southside Seedling'
Saxifraga cotyledon ‘Southside Seedling’ er den grønne roset bagerst til højre. Stilken bliver utroligt lang i forhold til rosetten.

Saxifraga unknownus

Dagens næste stenbræk købte jeg sammen med fire andre stenbræk på et plantemarked i Geografisk have i Kolding for et par år siden. Jeg købte dem af en mand med masser af alpine planter og fine små navneskilte, men ak: Ingen af skiltene passer til de planter, jeg har købt, så jeg aner ikke, hvad de hedder – hvilket irriterer mig, men blomsterne er selvfølgelig stadig fine – også uden navn.

Kronbladene på denne stenbræk er hvide, men i modsætning til den forrige er de røde splash udskiftet med bittesmå røde prikker, som man kun ser, hvis man bukker sig helt ned.

Saxifraga med 7 mm store hvide blomster – og røde miniprikker, der kræver godt vejr og god tid for at man opdager dem.

Den er købt som en Saxifraga Longifolia, men Longifolia har store rosetter med op til 10 cm lange blade og kæmpestore blomsterstande (link til fru Googles billeder). Min er ser unægtelig anderledes ud:

Saxifraga unknownus med små tætte rosetter med hvide kanter på bladene og korte stilke med blomster i en slags klaser.

Jeg føler mig lidt snydt over at have købt de fem planter på markedet, fordi de fine skilte signalerede, at der var styr på sagerne, men selvfølgelig er jeg stadig glad for dem, fordi jeg på ingen måde er samler og ikke havde særlige præferencer ved anskaffelsen. Jeg valgte dem alene ud fra deres forskellighed i blade/rosetter, og da de er uændret forskellige, så lever jeg med de ukendte navne, og har sat et mere retvisende navneskilt i krukken.

Saxifraga med forkerte navneskilte
Nyttigt navneskilt, som jeg har fået af Karen med bloggen Dalsgaard i Skivholme.

Saxifraga Boydii – eller?

I en anden krukke på gårdspladsen vokser en stenbræk, der hidtil har haft navnet Saxifraga Boydii, men nu hvor jeg er begyndt at nørde lidt i navnene, tror jeg, at det også er en fejl. Ak ja! Jeg kan se fejlene, men har ikke tilstrækkkelig viden til at se, hvad det så er. Det er nogle bittesmå forskelle, der afgør det.

Saxifraga ‘Boydii – eller’ har vokset i krukke i årevis, fordi havemanden faldt for den i Lille Malunds have for præcis 10 år siden. Dengang fyldte den ikke engang en lille sort plastpotte.
Siden anskaffelsen har den vokset sig ud af en lerkrukke på 22 cm i diameter, og i foråret omplantede havemanden sin stenbræk til en ny og større krukke.
Jeg var lidt nervøs for omplantningen, for når noget gror godt, frygter jeg at lave om på konditionerne, men jeg må sige, at den nye krukke har bekommet den vel, for den blomstrer endnu mere overdådigt end før.

Stenbræk - saxifraga i krukke
Stenbræk i fuld blomst – det bliver mageløst, når den fylder krukken ud. Det varer nok 20 år, men alt kommer til den, der venter længe nok.

Jeg synes måske nok, der kunne have været en stenbræk eller to mere i krukken, men det var havemandens projekt, så han fik lov at bestemme. (Jow jow, sådan kan jeg også være: Rummelig, large og stor i slawet. Det skal ikke hedde sig.)

Blomstringen er som sagt overdådig på afstand, men jeg kan jo godt lide at nærstudere blomster, og tænk, at det kan gøres så fint og detaljeret.

Stenbræk - Saxifraga
De enkelte blomster er bare 5-7 mm i snit. Detaljerne ser jeg kun, når jeg giver mig tid til at bukke mig i solen – eller tager billeder.

Konklusionen må være, at det ikke er størrelsen, der er afgørende for nydelsen. Det er vejret!

Jeg håber SÅ meget, at juni ikke bare byder på et nyt, fastlåst vejrsystem – denne gang med sol og tørke, men i stedet bliver et godt gammelt miks af regn og sol.
De sidste par dage, hvor planterne har struttet af vand og frodighed, og solen her i haven har skinnet med temperaturer i begyndelsen af 20’erne (og ingen blæst), har været vidunderlige.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt. Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

32 kommentarer til “Stenbræk – små blomster, store mesterværker”

 1. Hej Lisbeth,

  Der findes en side der hedder Mein-kleines-alpinum.de hvor der er en del saxifraga.
  De to du efterlyser kunne være saxifraga cotyledon teckles, og den anden saxifraga paniculata minutifolia.

  Men prøv selv at kigge på siden.
  Jeg har også Southside Seedling. Det er fine små planter

  Hilsen Gitte

  Svar
  • Hej Gitte
   Tusind tak for tip – det vil jeg sætte mig og nørde lidt i, for selv om det på én måde er ligegyldigt med navnene, så er det altså rart at vide, hvad det er man har.
   Det glæder mig, at du også har gode erfaringer med Southside Seedling. (Den er da til at kende.)
   Mange hilsener Lisbeth
   PS Jeg kunne naturligvis ikke dy mig for at kigge allerede, og de to bud, du har, er virkelig gode. De ligner til forveksling, så det vil jeg læse mere om.

   Svar
 2. Jeg elsker billeder af blomster helt tæt på. Dine stenbræk er små kunstværker – blomsterne ligner mine porcelænsblomster. Nej, det er ikke størrelsen der er afgørende for nydelsen.
  Hvor er det smukt fotograferet – også billedet med jeres hus som baggrund ❤❤❤ 
  Herligt skilt du har lavet med navnet Plantus Unknownus.
  Hvor har vi hungret efter sol og varme. Nu vil gerne have både sol, varme og regn i juni. 
  Mange hilsner Gitte

  Svar
  • Tak, Gitte
   Der ligger utroligt fine oplevelser i blomster tæt på. Det er en helt egen og næsten hemmelig verden, synes jeg.
   Planteskiltet har jeg fået, men det er genialt og passer sjældent godt i min samling af stenbræk.
   JA TAK!!! til sol, varme og regn.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Wow et spændende indlæg – selv uden navne, men selvfølgelig vil vi gerne have navn på vores planter, nogle gange glipper de. Jeg har også saxifraga men ikke så spændende som dine. Jeg har enkelte i et par af stenbedene, og så har jeg en høststenbræk som er meget sød, en gang havde jeg flere, men den bliver mindre og mindre, den står i skoven, måske er det der fejlen ligger.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Man må sige at navnene på mine stenbræk er glippet… det er da helt utroligt, men pæne er de jo. Jeg ved, at nogle arter vokser i skove, men det er måske ikke dem, du har plantet. Du kan sætte et par i krukker, for de skal ikke vandes, så det er til at overkomme.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Kjære Lisbeth

  Det er morsomt at du viser frem en planteslekt som jeg ikke har noen av her
  De er så søte, og har de yndigste blomster. Der jeg bodde før hadde jeg en lang stenmur, og der likte de seg veldig godt. Her har jeg ingen stenmur, og derfor har jeg ikke funnet den rette plassen her til de. Dine krukker er så fine, og det ser virkelig ut som de trives der. Som nevnt før er jeg redd for at de ikke hadde overlevd vinteren i krukker her.
  Blomstene er som små kunstverk ja. Forstår godt at du liker å se på de og de flotte detaljene i blomstene.
  I går hadde vi årets varmeste dag så langt i år med 29,5 grad. Her er det ingen mellomting
  Ha en deilig sommerdag i syd!

  Svar
  • Kære Marit
   Har jeg virkelig en plante, som du ikke har? Du må også hellere holde dig væk, for man kan vist let blive samler af de mange, mange fine arter og sorter.
   Jeg ved ikke, hvor frostsarte de er. De kommer jo fra bjerge, hvor der må være koldt om vinteren, og mine har tålt vinteren 20-21, som åbenbart har været hård ved mange ting. Heldigvis er de hverken dyre eller svære at få fat i, så du kunne overveje at prøve. Blomsterne er så fine.
   29.5 grader har vi heldigvis ikke haft, for det er lige varmt nok til mig. Det er helt utroligt, som det har svinget hos jer.
   Tak i lige måde deroppe i varmen. Lisbeth

   Svar
 5. Det er nogle virkelig fine billeder af de små fine blomster du har taget. Jeg har det dobbelt med de alpine planter – på den ene side synes jeg at de kan fremstå som kedelige tørrede klumper i et stenbed, men når de står i krukker som du viser eller vokser på en enkelt sten, synes jeg at de kommer meget mere til deres ret.
  Ja tak til blandet vejr som haven har bedst af 🙂

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Jeg kan sagtens følge dig i, at de nemt kommer til kort i et bed med større og frodigere stauder, og et decideret alpint bed kan det være svært at indkooperere i en almindelig have. Her har det været en kæmpe succes at have dem i krukker.
   Uh, jeg krydser fingre for vejret. Det er tiltrængt vidunderlig i disse dage.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Hvor er de fine dine små unknownusser – jeg ved ikke hvorfor jeg kommer til at tænke på (som man sagde i gamle dage) uægte børn. Jeg håber havemanden sætter pris på dine fortræffeligheder.
  Kh. Jette.

  Svar
  • Hej Jette – de er jo også sådan en slags navnløse stakler, mine stenbræk;-( Jeg har fået et par tip, som jeg vil arbejde videre med – måske de kan blive ‘rigtige’ med navn og det hele 🙂
   Havemanden er absolut sød til at sætte pris på min rummelighed 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth

  Mon ikke din ukendte er Saxifraga paniculata? Den er noget anderledes med ligesom mere sukkulentagtigt løv, en fin lille sag der har det med at vokse sig til store puder.

  Alletiders med fokus på denne fine slægt – Supervelegnet til alle haver, og så kræves der kun lettere kosmetisk pasning – hvis man vil:)

  Ha en dejlig dag

  Svar
  • Hej Karsten
   Tak. Jeg har først de senere år fået øje for stenbræk, der som du skriver, er meget nemme at have med at gøre.
   Du har ret: Det kunne godt passe med en paniculata, som Gitte også har foreslået, så den teori vil jeg arbejde videre med. Sjovt nok var en af de andre, jeg købte, mærket som en paniculata, men det er det i hvert fald ikke, for den blomstrede sidste år og ligner meget mere noget cotyledon. Det var noget rigtigt rod, jeg fik købt dengang. Men pæne er de alligevel.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 8. Jeg tænkte nok, du kunne få brug for det skilt 🙂 De er så yndige, de små saxifraga. Der er altså noget ved planter med bittesmå blomster. Jeg tænker, du måske kan få hjælp med navnene hos Kirsten, der har den Alpine have i Herskind. Hun plejer at holde åben have af og til, og hvis du ikke har set den have, kunne vi følges. Det er jo lige nede af vejen i Herskind – der hvor du tankede sidste gang, du var på de kanter. Det er en meget speciel have, hvor de har fået kørt en halv bjergkæde ind – ret fantastisk.
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Det er det genialeste skilt, jeg nogensinde har haft, og det passer endda smukt til krukken 🙂
   Jeg vil vældigt gerne med til Mount Herskind, når der er åbent en dag. Jeg kan jo desværre ikke tage planterne med, men jeg må sørge for en masse billeder, som jeg kan sammenligne med 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
 9. Havemanden er nu ikke uden evner. I hvert fald synes jeg, hans stenbræk får ekstra meget karakter ved at få lov til at fylde en hel, stor krukke. Hvis den blev plantet sammen med nogle andre alpine, kunne jeg godt forestille mig, at den ville ende som den kedelige kusine.

  Svar
  • Nææh, han er bestemt ikke uden evner, men når der kan være seks planter til fætter-kusinefest i den anden krukke, sååååhhhh… men du har ret, det ser godt ud, at den får lov at fylde helt for sig selv.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Jatak til et vejrmix resten af sommeren. Lige nu nyder jeg lunen.
  De er umanerlig søde de små kunstværker. Jeg tænker at hvis de var i en “almindelig” størrelse, så kan det godt være de yndige går af dem. Det er netop det de er lidt petit, der er det fine.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Kære Gunvor
   Det er simpelthen vidunderligt vejr i disse dage, og det er svært at komme ind om aftenen.
   Jeg tror, du har ret – hvis de var store, var det mere som margueritter eller solsikker, der er pæne, men man vil næppe kalde dem yndige 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Nej hvor er de fine dine Saxifraga. Den måde I har plantet dem på i de krukker viser dem frem på skønneste vis. Og man skal knap så lang ned for virkelig at nyde dem tæt på.

  Svar
  • Hej Sydney
   Tak. Vi begyndte med en krukke med husløg. Så fik vi en krukke med stenbræk. Og så fik tilplantet fem jernkasser med bl.a. stenbræk. Og til sidst en krukke mere ;-))))) Det fungerer virkelig fint.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Det er af mig en temmelig overset art, du nørder i i dag. Det er altid interessant, når du laver planteportrætter, og så nyder jeg i den grad dine smukke billeder. Men stenbræk bliver aldrig rigtig mig – de er vist alligevel for ydmyge 🙂 Navne går jeg heller ikke op i, så ak! jeg er ikke til nogen hjælp her. Heldigvis kan jeg se, at du har fået flere forslag – bloggen er fantastisk til den slags!

  Svar
  • Hej Aase
   Det glæder mig, at jeg kan komme med lidt nyt 🙂 Heldigvis kan vi ikke alle lide det hele, for så blev det endnu sværere at fravælge det, man gerne vil have i haven. Jeg har aldrig selv været til de alpine bede, men nu, hvor der står et par krukker lige ved siden af min formiddagskaffestol, så nyder jeg faktisk de små tingester.
   Ja, blogge er superfine til enhver form for videndeling. Jeg glæder mig til at studere forslagene nærmere – og måske også finde navne på de andre ukendte. Jeg ved godt, det er lidt skært, men jeg kan godt lide at kunne kalde mine plantevenner ved navn ;-)))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. De er meget smukke de tre lave krukker på det første billede. Lave krukker med en stor omkreds er gode til mange planter, og de er da helt perfekte til stenbræk. Jeg har nogle af de små hostaer, der kaldes museører. Jeg kan ikke finde den rigtige placering til dem i haven, og de har holdt flyttedag et par gange. Jeg tror de ville se smukke ud i en lav, bred krukke.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hej Elna
   De lave krukker har vi købt på Krukkemarkedet i Ryslinge på Fyn, men de fås nok alle steder. De fungerer perfekt til sådan nogle lave planter uden dybe rødder (der vokser husløg i den ene af de tre krukker).
   Jeg har en enkelt Mouse Ear i en alm. krukke, og det er fint nok, men jeg kan sagtens følge dig i, at de kunne meget mere perfekte i sådan en lav krukke. Jeg håber, du finder en.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Sikke i har en smuk have.
  Så mange fine planter og skønne opstillinger.
  Det er jo noget jeg går vildt op i.
  Sikke en maj. Det har været både vådt og koldt at arbejde ude 8 timer om dagen.
  Men nu tror jeg sommeren kommer og vi atter kan nyde vores haver.

  Klem og sov dejligt
  Charlotte

  Svar
  • Tusind tak Charlotte
   Godmorgen 🙂
   Uh ja, maj har ikke været en rar udendørsmåned, og du har jo været nødt til det. Jeg har tilbragt mange timer og dage indendørs, må jeg indrømme. Nu ser det imidlertid ud som om, juni bliver varm og solrig (og desværre også tør) i hvert fald de næste 2-3 uger. Hvor er det skønt.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Thank you Nadezda
   Nice post and plant portrait you have written. I know your saxifraga as my mother had a lot in their garden.
   Fortunately plants look the same whether you know the name or not. I just like to call them by name.
   The tag is a gift – I love it too.
   Regards Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar