Sommerminder med bl.a. en unik udstilling af blomster

Så blev det august.
Højsommeren er passeret, og sensommerens lune og mørke aftener står for døren.
Den aftagende dagslængde generer mig ikke, for jeg holder meget af årstidernes skiften, og der er noget magisk over, at vi nu kan sidde ude, mens det er mørkt. Selve haven rammes også af magi, for den ser helt anderledes ud, når den oplyses punktvis med lys og lygter.

Den netop passerede juli bød på blandt andet på familiebesøg og bærplukning (jeg synes, bærbuskene har givet godt i år). Men jeg vil nok især huske juli 2019 for tørken. For evig vandring med vandkande og vandslange. Med jordspyd og vippevander.

Først ved udgangen af måneden fik vi mere vand end 3 mm. Jeg tror, det er et par år siden, vi sidst har fået gennemvandet jorden med over 60 mm nedbør af enten regn eller sne, så det var meget velkomment, og jeg gik en hel formiddag med et fjoget og lykkeligt smil, mens jeg pakkede haveslangen af vejen. Glæden den dag vil jeg nok også huske.

Blomster

Årets sommervejr gav anledning til både mistrivsel og skønne blomster, der klarede sig godt med varme foroven og vanding forneden, bl.a. mine hjemmespirede Lathyrus ‘Matucana’.

Et andet sommerminde med skønne blomster vil jeg fortælle om i dag, for det er stadig aktuelt.
Det er en udstilling af blomster, og du kan se den indtil udgangen af september.
Ikke en normal have- eller planteudstilling, men en samling af antikke og moderne kopier af virkelige blomster lavet af glasperler. Og selv om jeg måske nok foretrækker de ægte planter i hverdagen, så kunne jeg altså ikke undgå at blive imponeret over at se de smukkeste smukke perleblomster med tilhørende planteliste med de enkelte blomsters latinske navne, fx Tulipa ‘Flaming Parrot’. For bortset fra nogle enkelte fantasiblomster, så var det  altså ‘rigtige’ og genkendelige blomster.
Se nu bare her:

To buketter

De første blomster, man møder, er to imposante buketter. 60-70 cm høje, tror jeg.

Den ene buket af små glasperler er holdt i hvid samt blårosa farver og består af bl.a. heuchera, ridderspore (Delphinium) akelejer (Aquilegia) og margueritter (Argyranthemum). Det grønne er bl.a. bregneblade fra Engelsød (Polypodium vulgare). 

Buket af små glasperler, set på Glasmuseet i Ebeltoft.

Det ligner ret godt, ikke?
Og der er mange blomster i buketten… det har taget tiiiiimer…!

Den anden buket er lavet efter et hollandsk stilleben.

Buket efter hollandsk stilleben, set på Glasmuseet i Ebeltoft.

Denne overdådige buket står (som den anden buket) i en montre, så billedet er lidt uskarpt (eller også er det bare en dårlig undskyldning fra fotografen).

Glasperlekunst

Perleblomsterne er en del af en større udstilling på museet med andre værker af glasperler.
Ikke-blomster-værkerne er fx kopier af et jakkesæt, røremaskiner, coladåser og plastposer fra både Lidl og IKEA. Alt i naturlig størrelse, men af bittebittesmå perler og sikkerhedsnåle… Totalt skørt og imponerende. (Og jeg har jo en svaghed for det skøre!)

Museets pressefotos

Den samlede perleudstillings titel er No Strings – Perler som aldrig før, og den kan ses frem til 29. september på Glasmuseet i Ebeltoft.

Nå men tilbage til blomsterne.

Perleblomsternes oprindelse

De udstillede blomster er et eksklusivt udsnit af en større, privat samling med mere end 1000 perleblomster skabt af navngivne kunsthåndværkere og anonyme perlemagere gennem mere end hundrede år.

Det er en svensker, Georg Ragnar Levis, der har samlet blomsterne, og hans samling er efter sigende helt enestående i verden, så det er flot, at den vises på et dansk museum.

Sow Flowers on Your Path

Ud over de de to store buketter, består udstillingen af et rum, der er dedikeret til en blomsterinstallation med navnet Sow Flowers on Your Path. Jeg er desværre ikke helt klar over kunstnerens tanker, men enhver kan jo lægge i det, hvad man vil. For mig symboliserer det, at planter og blomster (og min have) er den lykkelige vej gennem livets piggede verden.

Sow Flowers on Your Path. Installation på Glasmuseet i Ebeltoft.

Helt konkret var jeg nu mest optaget af de enkelte blomster frem for den overordnede symbolik… Hold da op, hvor har de været dygtige og tålmodige, dem, der lavede blomsterne. Og de må have haft solid viden om planter, for ellers tror jeg ikke, de kunne have ramt udtrykket så præcist.

Alle blomster i installationen har et lille nummer, og i en planteliste kan man læse blomstens latinske navn. Aj men altså… det er vildt, at de har siddet og kopieret alle detaljer så præcist…

Plantelisten for installationen viser, at der må være omkring 200 blomster (og så er der jo også de to buketter!!!), så udstillingen er måske ikke stor i kvadratmeter, men stor i detaljer, og det morer mig at gå rundt og genfinde mange af de blomster, jeg kender i levende live. 

Mere glas, flere blomster

Ud over glasperleudstillingen (og de permanente udstillinger) kan du p.t. se en udstilling, On solid Water, der er John Morans kommentar til dagens kværnende nyheder og vores tiltagende apati over for verdens tilstand. Spændende tema… og flotte værker af glas, fx en fuld-skala indkøbsvogn med en person i. Ja: Alt af glas!!
Mens du er der, kan du også købe lidt til haven, fx glasblomster, glasfugle og glasgræskar, i museets to velassorterede butikker (jeg får altså ikke penge for at reklamere – jeg synes bare, det er et fint sted).

Havebesøg

Hvis du besøger museet, kan du også benytte lejligheden til at gå en tur ud i museets (lille) have, der er designet af havearkitekt Kjeld Slot med bidrag af bl.a. havejournalist Søren Ryge, rosenekspert Torben Thim og rosenelsker (og skuespiller) Ghita Nørby.
Som en ekstra bonusoplevelse, har du mulighed for at besøge vores byhave, hvis du tager på museumstur i samme weekend, som der er Havefestival.


Havefestivalen og vores ‘åben have’ er den 24. og 25. august

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

26 kommentarer til “Sommerminder med bl.a. en unik udstilling af blomster”

 1. Velkommen tilbage, Lisbeth! Dejligt at læse et blogindlæg fra din hånd igen 🙂 Perleblomsterne er lidt sjove og meget imponerende. Tænk overhovedet at få ideen til at lave perleblomster … Den med at så blomster på sin vej, “læser” jeg som at det handler om at gøre noget godt for andre på sin vej igennem livet. Blomsterne er symbol på det skønne man kan sprede i en verden som (også) er fuld af ting der gør ondt (piggene). Nå, der fik du lige vækket min indre dansklærer 🙂
  Kh Nana

  Svar
  • Tak, Nana. Ferie er godt og hverdagen er bedst 🙂
   Perleblomsterne var en speciel oplevelse – jeg tænkte også: Hvordan har de dog fået ideen og ikke mindst evnet at lave dem.
   Jooh, fru dansklærer. Det handler sikkert mere om at sprede blomster for andre end om at sprede dem for sig selv. Det er noteret :-)))
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth

  Så flotte kunstverk du viser! Tenk å lage alt det der. De må hatt en enestående tålmodighet!
  Den første buketten og liljen til slutt er veldig flott laget. Takk for bildene, og det var helt nytt for meg at det fantes sånne blomster 🙂

  Svar
  • Hej Marit
   Blomster kan være så meget, og hver enkelt af disse er små fine kunstværker.
   Jeg synes, man skal være tålmodig som haveejer, men det er vist ikke noget i mod dette 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Tænk at få de mængder af regn, det er desværre ikke os forundt, vi kunne godt bruge det, vi fik en god byge her til morgen, men den kan ikke ses i regnmåleren. Jeg glæder mig nu alligevel på jeres vegne, men næste gang må du godt dele 🙂
  Flot udstilling det er godt nok imponerende.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Det var overdådige mængder af regn. Vi kunne kun se, at vores regnmåler var løbet over, men en af vores venner har en digital regnmåler, så han vidste, at der var kommet vist nok 64 mm. Jeg håber, I får en ordentlig omgang regn snart, så depoterne nede i jorden kan begynde at fylde sig.
   Man kunne ikke undgå at blive imponeret. Også selv om man måske ikke lige er til perlebroderier, men tanken om den flid og tålmodighed…. og alle de detaljer… 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Jeg er også rigtig glad for årstidernes skiftene og sesommer/efterår er en dejlig tid.
  Sikke nogle flotte blomster og hold op et pille arbejde det må være at lave dem.
  Mvh Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Det er en gave at være glad for alle årstider. Der er fordele og ulemper ved alle, synes jeg.
   Jeg fatter ikke at nogen har tålmodighed til perleblomsterne. Dér er jeg stået af for længe siden 😉
   /Lisbeth

   Svar
 5. Hvor er de fine. Egentlig er det vel ikke mere mærkeligt at lave blomster af perler, end det er at male dem med maling – eller forme dem i jern. Det er nok bare en konvention… Jeg havde bare aldrig tænkt, at man kunne lavet noget så fint og detaljeret, men der findes mange dygtige mennesker, der laver kunst med mange forskellige medier. Det er lang tid siden, jeg har været på Glasmuseet… måske?… så kunne vi jo også lige hilse på.
  Kh, Karen

  Svar
  • Der findes mennesker, der interesserer sig for de mærkeligste ting. Vi andre kan bare måbe og nyde. Og ja: Hvorfor ikke perleblomster? Og perle-CocaCola-dåser?
   Jada: I skal en tur på Glasmuseet og komme og hilse på og hente Skovfrytle :-))))
   Det vil jeg se frem til.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Mycket imponerande! Tänk insikten om färg och hur man skapar färgintrycket, skuggorna och med pyttesmå pärlor 🙂

  Är sista bilden från din trädgård? Hur har du planterat Aspleniumen mellan träkubbarna? Det gav ett väldigt fint intryck.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Jeg er også sikker på, at perlemagerne har haft stort botanisk kendskab for at kunne ramme detaljerne.
   Ja, sidste billede er fra min have. Aspleniumen (Bregne med navnet Hjortetunge) har plantet sig selv. Den har vokset i bedet ovenfor stammerne/träkubbarna. Ikke lige over, men 1-1½ meter væk. Den må have sendt rødder rundt… Jeg ved det ikke. Den stod ikke i hele bedet. Faktisk undrer det mig, at den kan gro der, for stammerne er ret lige og mødes med kun en enkelt eller to millimeters mellemrum. Jeg blev vældigt glad, da de dukkede op, for jeg synes også, det ser fint ud 🙂
   Tak i lige måde /Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth

  Ja man må da beundre disse kunstneres evner og tålmodighed. Imponerende!
  Held og lykke med åben have – Mon ikke der kommer mange besøgende, det tror jeg:)

  Ha en dejlig uge

  Svar
  • Hej Karsten
   Ja for en person som mig, er det en totalt uforståelig tålmodighed. Som at være rosenforædler… 😉 Dét havde jeg heller ikke tålmodighed til ;-)))))
   Jeg håber, vi får mange gæster i haven. Det er så hyggeligt.
   Tak lige måde. Lisbeth

   Svar
 8. Glasmuseet er altid et besøg værd, og den aktuelle udstilling ser også spændende ud. Sidst vi besøgte museet, var haven helt nyanlagt, så det kunne være spændende at se den i en mere moden version. Det bliver nu ikke under havefestivalen, for den har vi lagt andre planer for. Juli har godt nok været temmelig speciel i Ebeltoft set fra “vandet”.

  Svar
  • Det var da ærgerligt, at I ikke kommer til Ebeltoft, men både museet og glashaven (og byhaven) bliver jo liggende 🙂
   Ordet vandkantsdanmark får lissom en ny betydning her i byen… Foran kirken, som vi ser her fra haven, står to gamle træer, der har oplevet et og andet i mange, mange år. Også skiftende vejr. Men efter to års tørke går det ene ud nu. Jeg stod og så på det, så sent som her i eftermiddag. Det er trist at se på. Så er det trods alt lettere her i haven, hvor vi investerer i vanding.
   /Lisbeth

   Svar
 9. Velkommen tilbage fra ferie Lisbeth!
  Jeg er dybt imponeret over den skønhed der kommer ud af at lave blomster af glasperler, tænk at kunne og ikke mindst brænde så meget for det at tålmodigheden også er der. Hatten af for kunstnerne! (jeg er ekstra vild med buketterne)
  Hvis vi når til Ebeltoft mens udstillingen står på, vil jeg se den:-)
  Ha en god dag
  Hilsner og smil fra Anette

  Svar
  • Tak, Anette. Det er godt at være tilbage 🙂
   Man kan kun blive imponeret over den vilje/entusiasme, der ligger bag hver enkelt blomst. Jeg kunne også bedst lide buketterne, selv om det var lidt lettere at se de enkelte blomster og deres navne på ‘stien’.
   Jeg håber, I når det. Der er jo næsten to måneder endnu.
   Kh Lisbeth

   Svar
 10. Fantastisk følelse at kunne pakke vandslangen sammen efter regn 🙂
  Det er imponerende billeder du viser fra udstillingen, jeg er ellers ikke meget for andet end virkelige blomster, men buketterne er utrolig smukke og naturtro. Sikke et arbejde at sidde med alle de glasperler 🙂
  God Havefestival, jeg krydser fingre for godt sensommervejr.

  Svar
  • Der er ikke noget bedre end regn frem for postevand.
   Jeg har vandet hele sommeren for at holde liv i det hele, og det er da også lykkedes på nær en enkelt undtagelse, selv om alt ser slidt ud.
   MEN i sidste uge fik vi over 60 mm regn, hvorefter vi var væk fra haven i fem dage, og jeg skal da lige love for, at alt er vokset i de fem dage. Planterne har sukket efter rigtig regn. Ret interessant at erfare så tydeligt.
   Tak. Jeg håber også på sol, når havegæsterne kommer, selv om det vil være svært at være totalt sur på regn. Heldigvis bestemmer vi ikke over vejret.
   /Lisbeth

   Svar
 11. I dag hvor det meste skal gå hurtigt, er det helt velgørende at se, at der fortsat findes mennesker, der tager sig tid til at udføre smukke håndarbejder.
  Det er et smukt billede med spændende detaljer, du viser fra jeres have.

  Hilsen Elna

  Svar
 12. Sjovt påfund med perleblomsterne, uanset om man kan lide det eller ej. Den når vi ikke at se, men så er det godt du har gjort det for os. 🙂
  Vand har også været savnet på de nordfynske sletter. Endelig har vi også modtaget dråber.

  Svar
  • Hej Morten
   Perleblomsterne ville jeg ikke have stående, men jeg imponeres af viden, entusiasme og flid. På samme måde som jeg kan nyde en plantesamlerhave uden selv at ønske mig en 😉
   Vi har endelig fået ‘masser’ af regn. I går havde vi skybrud. Jeg var desværre ikke hjemme, så jeg oplevede det, men Bent sagde at der kom 20 mm på 10 min, så der var vand helt ind i vores vognport. Det har der aldrig været før. Det er godt at få fyldt jordepoterne op.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Juli’s tørke er da godt nok blevet afløst af augusts’ oversvømmelser, hva’? 🙂 Så er der færre gange frem og tilbage med vandingsudstyret – hvilket jo også er meget godt. Synes dog at der flere steder i egen have mangler lidt sol og varmen.

  Svar
  • Ja der er heldigvis kommet mere vand – uden at Ebeltoft ligefrem har fået for meget – vi bliver altid overset af regnen 🙂 Men vande regner jeg heldigvis ikke med skulle mere i år :-))))
   Nu skal det vare blive ved og veksle med sol og regn – om natten.
   /Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar