Sommerhuset – også til forårsbrug

Marts er årets første forårsmåned, men ikke desto mindre fortsætter jeg vinterføljetonen om havens navne, for selv om vintergækker og erantis er i fuld gang, så er det ikke ligefrem breaking news, al den stund at mine forårsblomster er ganske almindelige.

I dag handler det derfor om havens ‘Sommerhus’, som man kommer til, hvis man går gennem haverummet ‘Bispegården’.

Set fra trappen op til Bispegården kan I lige skimte Sommerhuset ovre bagved til højre.

Kort beskrevet er selve husets nederste 70 cm muret. Taget er tagpap, bagvæggen er af træ, de tre øvrige sider er af glas.
Rundt om huset har vi komponeret haven sådan, at Sommerhusets tre glasvægge vender ind mod hver sit haverum: Bispegården, Fyrstien og Skoven. (Bispegården fortalte jeg om i sidste uge. De to andre fortæller jeg om i et par senere indlæg.

Sommerhuset med indgang fra Bispegården. Langsiden vender ind mod Fyrstien. Bagerste gavl vender ind mod haverummet Skoven.

Se evt. placering på haveplan her.

Havehuset

Indtil sidste år hed huset ‘Havehuset’.
Det skyldtes, at huset, da vi overtog haven, var et drivhus med glastag og fire glasvægge, men da vi ikke brugte det til at drive planter i, duede navnet ‘Drivhuset’ ikke. Vi overvejede lystigt ‘Driverhuset’, men endte med ‘Havehuset’. Så har man ikke lovet for meget.

Sommerhusets oprindelse som drivhus, driverhus og havehus.

For et par år siden skiftede vi glasset i bagvæggen ud med træ og lagde tagpap på, og så var det i hvert fald slet ikke et drivhus længere, men i den grad et havehus.

Et ‘rigtigt’ havehus med tag og lukket bagvæg.

Den sælsomme historie om ombygning fra drivhus til havehus kan du læse HER, og den efterfølgende opgradering med guldvæg finder du HER.

Sommerhuset

Allerhelst ville vi helt fra begyndelsen have kaldt huset for ‘Sommerhuset’, for vi er sådan nogen, der elsker at lukke haven ned for vinteren, hvorefter vi længes frydefuldt efter at gense den.
Navnet ‘Sommerhuset’ duede bare ikke dengang, fordi vi havde et ‘rigtigt’ sommerhus. Sidste år blev det imidlertid solgt, og dermed var navnet ledigt.
Fluks skiftede havehuset navn til det meget hyggeligeligere ‘Sommerhus’.

Sommerhuset har altid været et dejligt sted, men efter den seneste opgradering bruger vi det næsten dagligt i sæsonen.

Når forårssolen varmer

Når forårssolen begynder at varme, myldrer vi som nævnt frem fra vores vinterhi, og det første sted, solen varmer, er i Sommerhuset.
I år har jeg fulgt særligt utålmodigt med i DMI’s løfter om forårssol og +10 grader, fordi jeg skulle indvie min julegave fra havemanden: Fire lækre, tykke, brune, bløde lammeskind, der skal bruges på husets stole forår og efterår. Den lovede sol og tocifrede varmegrader blev imidlertid udsat flere gange, og da vores Sommerhus i forvejen ikke får megen sol, når vintersolen står lavt, har det tæret svært på min tålmodighed i løbet af februar.
I weekenden lykkedes det.

Sol eller ej… Bare synet af skindene luner, så mit vinterfrosne hjerte smelter.

Lørdag lagde jeg skindene ud og sad lidt og nød det. Åh, det var godt.
Søndag blev det så varmt, at vi gik derop med et par kopper dampende sort kaffe og en småkage. Smagen af forår.

Lidt ekstra forårsblomster i Sommerhuset.

DMI truer lokalt med nattemperaturer ned til -3 “om et par dage”, men det slår ikke mig af pinden/skindet. Fra nu af er der dømt forår i Sommerhuset og i mit hjerte.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam.

32 kommentarer til “Sommerhuset – også til forårsbrug”

 1. Kjære Lisbeth

  Jeg forstår godt at dere har kalt det for sommerhuset, for det passer jo så godt til deres bruk. Jeg hadde nok ikke bygget det om hvis det var meg, men når man ikke sår så mye har dere jo ikke bruk for nettopp det. Da er et sommerhus mye bedre! Flotte lammeskinn. De varmer godt hvis det er litt kjølig. Ja, de truer med minusgrader her også og helt nede i -7 og snø, men etter det er ferdig håper jeg at våren kommer for godt. Jeg har nemlig bruk for mitt drivhus da planterommet i kjelleren er mildt sagt overfylt 😉
  Ha en deilig vårdag i syd!

  Svar
  • Kære Marit
   Jeg er helt klart mere en drivertype end jeg er flittig med at så og prikle, så det passer godt til os. Du er lige omvendt og sidder vist aldrig ned.
   Bare du kunne få forår også, deroppe i Norge, men pludselig er det der, og alle dine små frøplanter kan endelig komme op fra kælderen. Det bliver sjovt.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Det er blevet så fint, det sommerhus. Guldvæggen er både elegant og lidt frækt dekadent 🙂 Det gør nu ikke noget, at forårsblomster er helt almindelige. Det er et mirakel hvert år, når de dukker frem.
  Kh, Karen

  Svar
  • Det dekadente i kontrast til malerklatter er helt sikkert godt, og skindene passer fint til, synes jeg.
   Almindelig planter er højt skattede her hos mig, for de er som regel velafprøvede gennem flere årtier, men jeg tænkte, at jeg godt kunne springe billeder over i år. Det har nu været lidt svært, for de er så højt elsket på denne årstid, og der er da også røget et par stykker ekstra i fotoarkivet. Dem kan jeg så bruge tid på at sortere fra igen til vinter ;-)))
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Sikken en god udnyttelse af et oprindeligt drivhus Den gule maling = sol fra bagvæggen i gråvejr. Har selv et helt almindeligt glasdrivhus, hvor jeg lægger de gamle tæpper, i sin tid hæklede af min afdøde mor og svigermor, på de to siddepladser, der SKAL være plads til
  Det gør en verden til forskel at sidde lunt.
  Hilsen Bodil K

  Svar
  • Hej Bodil
   Tak 🙂 Guldfarven er en særlig glæde i gråvejr, og siddepladser SKAL der ganske rigtigt være. Det lyder særdeles hyggeligt med sådan et par tæpper, der er nørklet af kære familiemedlemmer. Ting med historie er noget af det bedste.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Hej Lisbeth.
  Sommerhuset længes helt sikkert efter at blive brugt igen, også.
  Foråret er her, vi er klar til at tage del i det med hud – og hår (pels)
  Kh Lis

  Svar
 5. Sommerhuset har jeg selv været i, det er så flot, især den gule farve du fandt på er et hit. Det bliver til rigtig gyldensol, hvis den altså vil skinne. Der står solskin hos os i dag på DMI, jeg har nu i skrivende sol kun set dis og tåge, men jeg håber stadig. I er nordligere end os, så måske skinner solen hos jer.
  Lækre skind du har fået i julegave, jeg kan godt forstå, at du var utålmodig efter at få dem afprøvet.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Guldvæggen er klart et hit, og i dag skinner solen tilmed, så jeg er sikker på, atvi skal op i sommerhuset og sidde på de lækre skind. Det var ellers en kold morgen. Dis har vi ikke haft, men vi var ved vestkysten i går og der rullede havgusen ind i tykke bølger. Det er måske det, der også har ramt jer.
   Kh Lisbeth

   Svar
   • Ja vi har i hvert fald stadig ingen sol, selvom DMI har sat en sol henover os. 🙁
    Men jeg er glad for at høre, at den er god nok hos jer, jeg er holdt op med at stole på dem.

    Svar
    • Jeg synes nu ellers, de er ret gode, men vi fik nu pludselig rigtig kold tåge efter fuld sol i løbet af 15-20 min her i eftermiddag. Meget overraskende.

     Svar
 6. Jeres sommerhus er så indbydende og lækkert, Lisbeth, og det er dejligt med lammeskind i stolene i overgangsperioderne til og fra sommer. Vi har selv lammeskind i flere af vores stole, og Hannibal foretrækker at ligge på dem.
  Jeg ville elske at have sådan et lille hus ude i haven.
  Mange hilsner fra Gitte

  Svar
  • Hej Gitte
   Efter at vi fik opgraderet huset, har vi brugt det både tidligere og senere i sæsonen end førhen, så pludselig fik vi behov for nogle varme skind. Jeg vil tro, at Hannibal er vild med sådan et skind i sol. Det er jeg også 🙂
   Vi er meget glade for huset. Heldigvis lå det her, da vi flyttede ind, for jeg er ikke sikker på, vi havde bygget et selv. Hvad skulle vi dog med sådan et??? Dér var vi heldige.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth.
  Hvor er det skønt med jeres “Sommerhus” og så i et vejr som i dag – En god måde at forlænge sæsonen på.
  De der Lammeskind ser også lækre ud!
  Hilsen Tara 🙂

  Svar
  • Hej Tara
   Tusind tak. Vi sad der også i dag lige efter frokost i den dejlige sol. Men eftermiddagskaffen måtte vi have indendørs, for lige pludselig rullede en fæl, kold tåge hen over hele byen. Selv lammeskindene kunne ikke hamle op med kulden.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Perfekt at have sit sommerhus lige indenfor en kaffekops afstand. Den guldvæg giver sol selv om der gråvejr. Smart. Og så med lækre skind,, jamen så er der dømt luksus.
  Soklen ser ret interesandt ud? Det ligner natursten ??
  Jeg kan ikke undvære mit gamle drivhus. jeg laver en ustyrlig masse frølinger og stiklinger hvert år, og gemalen har kapret det nye jeg fik i 60 års gave til hans tomater. Men jeg insisterede på der skulle en god bænk derind med et godt tæppe over. Meen vi har en ruin af et gammelt lysthus,,, det kunne være jeg skulle overveje en ombygning der. hmmm
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Kære Gunvor
   Det er simpelt hen så smart med et sommerhus tæt på og alligevel i afstand af huset, for en udestue havde ikke givet nær det samme.
   Soklen er lavet af nogle sten, som ham, vi købte af, havde hentet i Sverige et sted. Det ret gode er, at de ikke ikke skal vedligeholdes med maling osv.
   Næææh, du må have et rigtigt drivhus, kan jeg godt forstå. I har ligefrem hver jeres – sejt! Det er godt, du har insisteret på bænken, for det er SÅ hyggeligt. Måske du kan få noget ud af ‘ruinen’ ligesom vi fik lavet vores kaffehus i den tidligere ‘hyndeboks’ ;-)))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Meget inspirerende at se hvordan I har udviklet et drivhus, som I egentlig ikke skulle bruge efter formålet, til Sommerhuset, som passer lige ind i jeres planer. Virkelig mange gode ideer. Det er perfekt til at forlænge havesæsonen.

  Svar
  • Hej Sydney
   Tak 🙂 De første mange år havde vi en parasol stående inde i ‘drivhuset’ fordi solen bagte ned, og vi helst sidder uden direkte sol i øjnene. Efter at vi har fået lagt tag på er der dejligt afslappende, og vi har helt klart fået forlænget sæsonen endnu mere.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Så fine huse i har Lisbeth. Det er helt vildt. Lige hvad jeg ønsker mig. Dem er jeg godt nok vilde med.
  Vi har et driverhus og det lukker også ned om vinteren. Har ikke været så heldig at lukke det op endnu. Kræver kæmpe nedvaskning og der går lige et par uger før jeg kan det.
  Hvor er dine skind skønne. Sikke en dejlig gave.

  Knus og skøn aften
  Charlotte

  Svar
  • Hej Charlotte
   Husene er vi virkelig også glade for. Tænk, at vi var 13 år om at få ideen til at få dem forbedret og indrettet, så vi nu sidder der næsten dagligt i hele sæsonen.
   Det er et stort arbejde med forårsrengøringen. Det er heldigvis min mands arbejde 😉 men efter at vi fik lagt tag på og lavet bagvæg af træ er det blevet meget nemmere. Både fordi der er mindre glas, og især fordi vi tidligere havde to åbne loftvinduer, der altid stod åbne for at lukke varmen ud. De blev brugt af et mylder af insekter, der fløj ind og grisede svært til.
   Yezz – super gave.
   God weekend til dig. Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Hvis det er breaking news, man går efter, er det nok ikke en haveblog om vinteren, man skal vælge som
  sit medie:-) Siddepladsen med med de to skind i læ i den spæde forårssol ser utroligt hyggelig ud.

  Svar
  • Næh, heldigvis er det ikke ‘breaking’, der er det vigtigste, og når jeg nu havde to muligheder, så valgte jeg at fortsætte navne-historien og bl.a. vise mine nye skind. Det er sådan en dejlig plads med frokostkaffen, for så har solen nået at varme det lidt op.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Hej Ulla
   Tak 🙂 Du kan tro, at sådan en lammepels er god at sidde på. Måske en ide til et julegaveønske 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
 12. Jag älskar doften av de där små primulor och att sitta i sommarhuset med en mugg kaffe och njuta doften låter bara underbart 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   I dag er her bidende koldt, men i weekenden føltes det lige netop som det dejligste forår med sol og primulaer. De dufter kun når jeg sætter næsen ned til blomsten, men da de står på bordet lige ved siden af stolen, er det nemt.
   Tak det samme 🙂 Lisbeth

   Svar
 13. Hvor er det nogle skønne lammeskind. De må kunne lune ryggen på en halvkold martsdag. Og når kaffekoppen tilmed er inden for rækkevidde, er det ikke så ringe endda, for nu at sige det på vestjysk.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Ih ja, Elna, de luner mere, end man skulle tro. Jeg kan såmænd blive helt varm, bare af at se på dem. Det er lige netop ik’ så ringe.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Hej Lisbeth!
  Tack för besöket hos mig. Tittar in på din blogg och ser ett trevligt sommarhus. Kan förstå att det är skönt att sitta där i vårsolens värme, med fårskinn blir det ännu skönare.
  Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

  Svar
  • Hej Marika
   Selv tak 🙂 Selv om solen varmer mere inde i vores ‘rigtige hus’, er det allerbedst at sidde oppe i ‘sommerhuset’ med jakken på og kalde det forår.
   God søndag til dig også (her er det væmmeligt koldt).
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar