Solbakken – en have på Sydfyn

Her og nu er det februar, og i min have er der forårstegn med erantis (Eranthis), vintergækker (Galanthus) og krokus (Crocus), hvilket får mig til at drømme om igen at sidde ude i haven i et lunt hjørne med læ og skarp sol, mens det for alvor grønnes.

Vintergæk, ukendt sort Galanthus)
Vintergæk, ukendt sort.

Og jeg drømmer om igen at besøge åbne haver for at optanke haveglæde og inspiration. 

I dag og næste tirsdag vil jeg fortælle om to sy’fynske haver, jeg besøgte sidste år. De holder begge åben have i år, så I får hermed ideen til at planlægge en tur den vej forbi i løbet af den kommende havesæson.

Solbakken

Den ene have er Solbakken. Det er en totalt koloenorm have, så man skulle ikke tro, at jeg med min lille have kunne ‘bruge den til noget’, men det kunne jeg sagtens, for jeg er vild med ‘bevidst design’, ‘tydelig struktur’ og ‘inddeling i haverum’, og det er Susanne og Thorbens have et virkelig godt eksempel på (og er der noget bedre end at blive bekræftet i egne antagelser?).
Det er havearkitekt Kjeld Slot, der har været med i sidevognen eller bag styret – da haven blev tegnet i sin nuværende form.

Jeg ved ikke, hvor stor haven er, men forhåbentlig kan I fornemme størrelsen, på de billeder jeg tog.

Store haverum – og små kontraster

På første billede herunder ser jeg ned langs huset og langs den hvide have.
Det er simpelthen kolossale afstande, når havemanden og jeg er vant til en matrikel på 500 m2.
Men inspirationen er god nok: Hvad kan man plante i sådan et hvidt bed, og hvad kan jeg lide sammen?

Det hvide bed i haven 'Solbakken'

På billedet herover er jeg især glad for kombinationen af hængende grene og oprette strå, og kombinationene af korte og brede blade mod lange, spinkle blade. Som en perfekt kontrast til det hængende og vajende står det høje, solide blomsterspir. Meget smukt og detaljeret – og helt uden farver. Jeg har en svaghed for at gå rundt og finde den slags smukke detaljer, der kan genbruges i selv bittesmå haver. 
Selvfølgelig skal bænken være hvid i en hvid have.

Lange afstande og stærkt fokuspunkt

På de to næste billeder står jeg først bag ved huset og ser ned mod en gigantisk rødlig mur med et hul i. Den skal blive bagvæg i et kæmpestort orangeri, der bygges på den anden side af muren. Det bliver fantastisk.
En fordel ved sådan et stærkt fokuspunkt (som muren) er, at det holder blikket i haven, så man stort set overser de høje elmaster bagved. Det er et rigtig godt kneb, at man i stedet for at forsøge at skjule ‘noget’ med hegn eller planter blot trækker øjet væk fra dette ‘noget’.
På det efterfølgende billede står jeg blandt nogle nyplantede træer og ser den anden vej hen over seksten (store) kvadratiske bede, gennem muren og op mod huset.

Lange akser og fokuspunkt i haven 'Solbakken'

Lange akser og tydelig ruminddeling

På tværs af de lange akser på de foregående billeder er der andre akser. Herunder er det en akse med et kik gennem en dejlig grøn bue og et flot fokuspunkt i form af en stor krukke midt på aksen.
På det efterfølgende billede ses aksen den anden vej med krukken på midten og buen i det fjerne. Og I kan tydeligt se de markante hække, der inddeler haven i rum.

Der var også mindre akser og stier med frodig beplantning (trods varme og tørke i 2018). (Tak, til vejrguderne for skyggen i de timer, vi besøgte Solbakken.)

Sid ned

På terrassen serverede Susanne kaffe og lækker kage. Den slags er noget af det bedste jeg ved i en have (ud over struktur, bevidste valg, haverum og sådan noget seriøst noget). Det er nemlig vigtigt at sidde i en have, nyde stemningen og se! Man går glip af noget, hvis man kun går i en have (hvilket er fristende i så stor en have). Sit!
(Det hedder jo forresten også, at man ‘går glip’ af noget. Ikke at man ‘sidder glip’.)
Havemanden og jeg sad under en parasol på terrassen og så og så… Så på muren for enden af aksen, så på planterne i bedene på hver side, på hækkene og de træer, der er på vej op, og på et par smukke klematis. 

Klematis

Detaljer

Selv om haven var relativt ny og stadig manglede et par elementer, der endnu var på tegnebrættet (bl.a. en vandhave), så var der masser detaljer og ideer, vi kunne lade os inspirere af. 

Det, jeg nok for alvor vil huske haven for, var det grandiose. Det storladne. Det stramt okestrerede. 
De megahaver, jeg indtil nu har set, har alle haft uregelmæssige former i en eller anden grad samt en mere ‘løs’ eller naturinspireret beplantning. Solbakkens bevidste kombination af både størrelse og stringens var nyt for mig. Det er skønt at blive overrasket.

Susanne har bloggen Solbakken, hvor du kan følge haven året rundt.
Og hvis du abonnerer på ‘Haven’, kan du læse en flot artikel om Solbakken i januarnummeret. Du skal blot logge ind. (Magasinet ‘Haven’ kan man få fingre i, hvis man er medlem af Haveselskabet.)

I næste uge går turen videre til Helle Aagaards have på Sydfyn.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

30 kommentarer til “Solbakken – en have på Sydfyn”

 1. Kære Lisbeth…. sikke et fint og informativt indlæg fra Solbakken – det er jo et kæmpe haveunivers de har …. Dén have SKAL jeg altså ned og se i år…. Havde fornøjelsen at handle med Susanne og hendes mand ved Haveselskabets forårsmarked på Hvildkilde sidste forår.
  Er det ikke typisk – oftes er det dét der ligger tætest på man ikke lige når. Man skal huske også at være “turist i egen by” nogle gange. Meen Ebeltoft skal altså også besøges som haveturist til sommer – det er en af vores planer, så er sikker på vi ses om alt går vel og kalenderen kan passe.
  Hold da op hvor jeg glæder mig til “turen” næste tirsdag også.
  bedste havehilsner fra det Sy´fynske
  Helle

  Svar
  • Kære Helle – jeg ved altså heller, ikke hvorfor man aldrig besøger det, der ligger tættest på. Du må have gjort noget ved det i år…
   OG I skal naturligvis en tur her til Ebeltoft – det vil vi glæde os til 😉 Spændende, om det bliver i pladderregn eller ørkentørke 😉
   På gensyn på tirsdag og til sommer 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth
  Nå du kom derned, det var synd, I ikke fulgtes med os andre bloggere. Bortset fra at det var helt forfærdeligt varmt den dag, vi var der. Puha det var næsten ikke til at holde ud.
  Men deres have er meget spændende, vi var også betagede af den. Især området ved søen, var Bent meget optaget af. Godt I kunne få inspiration med hjem.
  Kh
  Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth. Det er desværre ikke altid muligt at få kalenderne til at stemme, men det VAR godt, vi kom derned.
   Jeg forstår godt Bent, for det var flot at se, hvordan haven nogle steder gik over i natur, bl.a. ved søen. Men der var i det hele taget meget at se 🙂
   Vi var heldige, at der kom lidt skyer, da vi var der, så temperaturen faldt til 35 grader eller sådan noget lignende ;-))))
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Jeg kender kun Solbakken fra billeder, men det må være en stor oplevelse at besøge den! Og meget inspirerende. Tak for dit indlæg som viser haven fra et lidt andet perspektiv end jeg allerede “kender” den. I år SKAL vi altså på en masse havebesøg. Det hele gik op i flytning og husrenovering sidste sommer, og sådan måtte det være, men jeg savner at komme ud og hente haveinspiration.

  Svar
  • Kære Nana. Det gode ved at se andres billeder er, at vi alle fokuserer på noget forskelligt. Det er ligesom at se andres billeder fra samme ferie. Jeg kan totalt undre mig over, at vi var samme sted på samme tid.
   Jeg håber meget, I får tid til at besøge haver i år, for det ER noget af det bedste. Huset kan nok klare sig, men blomsterbonden får sikkert (dejligt) travlt ;-))
   Og Ebeltoft er jo forresten et dejligt feriested ;-)))
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Spændende have du har besøgt, den står på min ønskeseddel, jeg kunne desværre ikke sidste år, da Susanne havde blogtræf.
  Jeg glæder mig til dit næste indlæg fra Helles have, den har jeg også til gode, men den får jeg at se til sommer på vej til CPH.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Uh nej, det er ikke sådan med at nå det hele, Lene, men det er godt at have noget på ønskelisten. Og nu du alligevel skal til CPH, er det godt at du har mulighed for at kombinere med havebesøg. Det er med at være kreativ, for der er sørme så meget, man kan rende til ;-)))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Största behållningen är nog din kommentar om hur ni tar med er tips och inspiration från den stora trädgården hem till era 500 m2. Att se möjligheterna istället för det är så vackert här men fungerar inte hos mig. Många vackra idéer hittar även jag men om sanningen ska fram så kan jag inte göra en sådan anläggning bland mina berg och stenar. Det gäller att jobba med det man har 🙂 En sak som tar ner intrycket är tyvärr de torkade gräspartierna. Om det här soliga och torra består behöver man nog fundera på att byta gräset mot något som tål torka eller gruspartier.

  Tack för jag fick följa med! Carina

  Svar
  • Hej Carina. Du har fuldstændig ret i at det gælder om at finde muligheder og tilpasse det, man har – oftest laver man jo ikke en kopi, men lader sig blot inspirere til noget helt andet. Med dine bjerge og skove, så ville det være helt forfærdeligt, om du forsøgte at lave noget lignende.
   Jeg er evigt misundelige på alle jer med klipper og bjerge i haven. Vi overvejede engang at flytte til Bornholm, for at få klipper. Bornholm er en lille dansk ø mellem Sverige og Polen, og det eneste sted i Danmark, hvor der er klipper. Det blev for besværligt for os, så det blev aldrig til noget, men klipper……… de er så smukke sammen med planter!
   Uha ja, tørken var hård ved græsset. Jeg har heldigvis ingen græsplæne (vil hellere have planter), så det syn slap vi for i vores egen have. Jeg er SÅ spændt på næste års vejr.
   Tak, fordi du gik med 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Næsten skræmmende i sin stringens – og perfektion. Men der er helt sikkert gode ideer at hente. Det bedste, man kan gøre for sin egen have, er at tage på besøg og se andre haver, og jeg også begyndt at glæde mig til sommerens havebesøg 🙂 Dejligt at se billeder fra andre haver på den her årstid.
  Kh, Karen

  Svar
  • Havebesøg ER nummer et, når det gælder inspiration, og jeg bliver altid fascineret af mennesker, der går all-in.
   Godt at høre, at du var med på ideen om en havetur på bloggen :-))
   Kh Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth

  Takk for flotte bilder! Ja, vi må alle unytte den hagen vi har, og gjøre det beste ut av det. Inspirasjon er fantastisk å få fra andre hager, og det er jo noe en tar med seg hjem. Veldig fint bilde av de to rustne fuglene og den lille dammen 🙂

  Svar
  • Selv tak, Marit.
   Kunsten er at få det bedste ud af det, man har… jeg ser tit noget, jeg kunne tænke mig, men det er der bare ikke mulighed for. Ofte er det pladsen, men det kan være så meget andet: Kræfter, penge, jordbund osv. Så må man være kreativ og bøje inspirationen. Når det lykkes er det altså faktisk også noget af det allerbedste ;-)))
   Den lille dam og fuglene kunne jeg også godt lide. Den passer lige ned i en flisebelægning, og kan være i den mindste have – og største 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Tak for den fine tur rundt i Solbakken! Jeg har desværre ikke været der, men kender den fra bloggen, og jeg har også mødt Susanne til plantemarked i Kolding. Det er en have, der er fuld af inspiration!

  Svar
  • Selv tak fordi du gik med på turen 😉 Det er helt bestemt en have med masser at se på og lade sig inspirere af, så hvis du kommer til Sydfyn…
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Hej Lisbeth

  Ja, at beste med en saa gennemtänkt have er at den gerne giver en masse i situationen. Jeg er nok Mere afventende, hvormeget af Inspirationen faar man rent faktisk brugt?
  Men oplevelsen af denflotte have kan jeg nikke genkendende til☺
  Tak for rundturen

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Hej Karsten – du er stadig på tysk tablet, kan jeg se på stavekontrollen ;-)))))
   Jeg har muligvis udtrykt mig uklart, for jeg forventer på ingen måde at anvende al den inspiration, jeg får, til konkrete tiltag. Det er nok en blanding af ideer og inspiration, som jeg lagrer i havehukommelsen. Noget at det, jeg ‘noterer mig’ har jeg såmænd nogen gange allerede købt/gjort/plantet, men så ser jeg et lille twist, som jeg tænker, jeg skal huske.
   Det var virkelig interessant at besøge haven, for som sagt har jeg aldrig set en have, der både var SÅ stor og SÅ planlagt-i-et-hug-agtig.
   Selv tak, fordi du gik med.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Tak for en dejlig tur til Fyn. Jeg kender kun haven fra Susannes blog og fra den fine artikel i Haven. Jeg er vild med havens grundplan, med de lige linjer, de mange haverum og den forholdsvis enkle beplantning. Man kommer altid inspireret hjem fra et havebesøg.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Selv tak, Elna. Det var meget spændende at se en helt anderledes have. Den er netop kendetegnet ved de lange lige linjer og kig gennem huller i hækkene. Og alligevel er der naturligvis masser af detaljer og ideer, man kan tage med hjem. Havebesøg er simpelthen noget af det bedste 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Der er to ting, der slår mig, når jeg læser dit indlæg. Det første er, hvor stor haven rent faktisk er. Susanne har jo lavet mange fine indlæg, men fokuserer nok mere på detaljer eller mindre sammensætninger, så jeg ikke på samme måde har fået et indtryk af størrelsen. Det andet, der slog mig, var det brune græs, som vi allesammen kom til at vænne os til se på i løbet af den forrygende sommer.

  Svar
  • Kære Marie
   To gode pointer 😉
   Susanne tænker måske ikke så meget på havens grundplan og størrelse mere – hun er sikkert mere i detaljemode. Det kan også være, at jeg bare var size-struck, fordi min have er så lillebitte i sammenligning. Aj, jeg tror altså, at den var kæmpestor, men hvor meget større end din, ved jeg ikke. Din er jo helt anderledes organisk, så man ikke har de der laaange kik. Jeg må have spurgt Susanne.
   Åh ja, det brune græs… Måske det bliver et vilkår fremover, hvor vi må forvente at flere og flere somre bliver varmere og varmere, samtidigt med at grundvandet nok bliver forbeholdt mad og drikke. Spændende, hvad der så kommer. Nye tørketålende græsser? Eller bliver det udskiftet med bede og planter? Eller vænner vi os til den gule farve i stedet for grøn? Jeg har jo ikke selv græsplæne, så jeg slipper helt lilleput-privat for den problematik. Men mange må gøre sig den overvejelse.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Kære Lisbeth.
  Ja det var da en enorm have med mange fine detaljer, især faldt jeg for den runde terrasse, der er på en skrånende plads ( omgivet af rustent “jern”) . Det er en meget yndig vintergæk, som jeg går ud fra vokser i din egen have. Jeg må desværre tilstå, at jeg ikke er fan af græsser, jeg kommer til at tænke på ukrudt. Det er vist ikke “comme il faut” at have den mening, men nu løb fingrene af med mig og det slap ud.

  Mange hilsener fra Jette.

  Svar
  • Kære Jette.
   Den runde terrasse kan jeg også godt lide. Bemærk at bedet, der er langs kanten oppe på det flade areal, er asymmetrisk. Meget elegant. Det helestår i ‘Den gule have’. Og de runde former passer selvfølgelig med de gule stole. (Eller omvendt).
   Jeg kan godt lide græsser, men ikke de lange aks, som ellers er så eftertragtede. Sådan nogle små tætte nogen, der holder sig nede ved jorden, er mere mig 🙂 Det er fornøjeligt, når vi ikke alle mener det samme.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Tak for turen i Solbakken, jeg har egentlig heller ikke tænkt over hvor stor den egentlig er, selvom jeg også følger Susannes blog. De to er godt nok iderige og så er jeg vildt misundelig over at Thorben lige kan svejse dit og dat både de flotte bedkanter og kanten om det runde plateau.
  Jeg håber at jeg kan komme over at se Solbakken en dag.

  Svar
  • Hej Lisbeth
   De er meget iderige, og jeg var også imponeret over Thorbens svejseevner. De små fugle ved bassinet var naturligvis også ham. Men bedkanter og den runde terrasse er virkelig blærede. Vi så også en model af orangeriet, hvor han naturligvis også skal være kreativ. Det bliver meget flot.
   Ja, du burde finde ud af at komme dertil 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Hej Lisbeth.
  Tusind tak for dit skønne indlæg og fine omtale af vores have. Det glæder mig at I fik noget ud af besøget. Jeg elsker også at besøge andres haver, og man får altid en eller anden form for inspiration med hjem. Jeg husker tydeligt vores snak, da I var her, og vi fik mindst ligeså meget inspiration fra jer, for som du sagde “Fravalg er ligeså vigtigt som tilvalg”, og det drejede sig jo om beplantningen på den kommende pergola. Vi har nu besluttet at pergolaen skal stå som en konstruktion op ad muren uden beplantning, og I var de første, som kunne se de, selvom jeg har diskuteret pergola og plantevalg med rigtig mange mennesker. Vore have er for resten ca. 6000m2.
  Mange hilsner Susanne

  Svar
  • Selv mange tak, Susanne. Det var en skøn oplevelse, og det er da rent win-win, hvis jeg også kunne bidrage med noget.
   Jeg tror, det bliver utroligt flot med pergolaen – så helt enkelt og grafisk. Totalt overskudsagtigt. For man må jo sige, at I har plads til planter andre steder 😉
   Tak for størrelsesangivelsen. Jeg kunne ikke huske det. Vores grund kan ligge 12 gange i jeres ;-))))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 15. Hej Lisbeth – hvor er det bare et fint indlæg om jeres besøg hos Solbakken. Vi var der til Susannes blogtræf på en bagende varm sommerdag, men jeg blev også aldeles blæst omkuld af havens størrelse og alle de fine elementer, som de har fået så godt flettet sammen. Og hos Solbakken ser man flere ting, som jeg aldrig før har set – f.eks. den røde mur og den runde plads med de gule stole i den gule have.
  Inspiration henter vi jo alle steder – og man kan sagtens nyde inspirationen selvom man ikke lige selv skal bruge den i sin egen lille have.
  Mange hilsner, Ulla

  Svar
  • Hej Ulla. Ja, den var godt nok stor, haven, og jeg synes som du, at der var masser, man kunne bruge i en lille have. Det handler jo ikke om at kopiere, men om at blive inspireret. Den runde plads med det asymmetriske bed var en af de ting, jeg faldt for.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar