Sol, sommer og sprøde havechips – opskrift

Om sommeren ryger der lidt ekstra vin og chips indenbords her på matriklen; ikke mindst i år, hvor man kan være ude hver aften. Det er simpelt hen så hyggeligt at sidde og nyde en god dags arbejde (fx vanding) i haven med lidt mundgodt. Måske I husker den aften, hvor vores chipsspiseri blev afbrudt af en måge? I den anledning lovede jeg at komme med opskriften på chipsene. Den kommer i dag – lige til weekenden – sammen med opskriften på en oliventapenade med pynt af hostablomster.

Det er muligvis en særlig dansk (og utjekket) skik – dette med at ‘hygge hører sammen med mad og drikke’, men ok: Jeg er både dansk og utjekket, så vi kører hyggechips ind, gør vi.
For at bøde lidt på det usunde og for at sænke cholesteroltallet, har jeg komponeret nogle sunde chips, som vi faktisk bedre kan lide end de velkendte salte kartoffelchips. Vi får dem ofte som en del af en tapas-/småt-og-godt-anretning, fx sammen med blåbær-blomsterhapserne, som jeg pralede af for et par uger siden.

Sådan laver du chips

Ingredienser: Brød, vand og olie.

Chipsene er lavet af tørt brød. (De der tiloversblevne stumper, man ellers smider ud.) Du kan naturligvis også bruge frisk brød, hvis du vil hurtigt i gang.
Jeg brækker altid mine brødrester i småstumper, inden jeg lader dem tørre helt, men du gør, som du vil.

Jeg laver chipsene lidt forskelligt, dvs. af enten rugbrød, hvidt brød eller en blanding. Du tager det, du har. Der må gerne være kerner i. Smagen er forskellig og passer til lidt forskellig dip, synes jeg, men det opdager du.
(Barnebarnet gnasker rugbrødschips i massevis – hun aner ikke, at det er sundt, og jeg skal nok holde mund.) 

Jeg plejer at bage to plader af gangen. Så let er det:

1. Udblød

Når du skal lave chips, lægger du brødet i blød i vand, så det dækker. Enten natten over eller nogle timer – afhængigt af hvor store humpler du har. Jeg bruger sådan cirka knapt 1 liter brød i mindre humpler. Det svarer til, at jeg fylder ‘den lille gryde’ halvt. Det kommer sig ikke ret nøje.
Hvis du sætter brød i blød i aften, har du chips klar lørdag.

2. Kog

Det udblødte brød koges til en fast grød. Juster med vand. Den skal kunne smøres ud.
Blend grøden (stavblender) med en sjat olie – sådan ca 1-2 spsk. Kernerne må gerne være hele. Det skal bare blive en jævn grød.
Hvis du er en saltgris kan du komme ekstra salt i nu, men det gør jeg aldrig – der er jo salt i brødet.

3. Smør ud

Smøres straks ud på to plader med bagepapir. Gerne tyndt. 2-3 mm og nogenlunde jævnt. Pyt med om der kommer lidt huller i.
Drys evt. med hvad du har lyst til af kerner, korn, gryn, salt og andre krydderier. Vi kan allerbedst lide chips med græskarkerner. Især hvis det er rugchips.

4. Bag

Bag i forvarmet ovn. Jeg bruger varmluftovn og bager begge plader på en gang, men bytter om på pladerne en gang eller to. Måske det bare er min ovn, der er lidt sær.
Rugchipsene har bedst af lidt lav varme, ellers kan de blive lidt for bitre. Jeg stiller ovnen på 150 grader.
Speltchipsene (som laves af det lyse brød, jeg selv bager) får 165 grader.
Bruger du konventionel ovn, så sæt ovnen på 20 grader mere.
Efter ½ time bytter jeg om på pladerne og giver ca 20 min mere, før jeg mærker på midten af chipspladen, om den er sprød. Evt. kan du vende chipspladen og trække papiret af og tørre det sidste vand ud af.
Bag til alt er sprødt.

5. Spis

Afkøl på rist – de køler lynhurtigt.
Bræk i stykker og spis med et glas vin i haven.

Oliventapenade

Jeg serverer ofte chipsene med en dip af en slags. Sund dip, naturligvis, men enhver kan frit synde efter lyst.
Vil du prøve en god og nem oliventapenade, så blend 1 glas sorte oliven uden sten, ½ glas grønne oliven uden sten (de billige fra Fakta), ca. 1 god spsk kapers eller 1 ansjos, 1 lille spsk citronsaft og godt med olivenolie, til konsistensen passer dig: Blød eller rustik. Juster smagen med kapers/ansjos og citron. Pynt fx med en hostablomst, der er en flot kontrast til den mørke tapanade. Ja, hostablomster er spiselige.

Hosta 'Royal Standard' som pynt på oliventapenade

Den hvide blomst, jeg har pyntet min tapenade med, er fra en Hosta ‘Royal Standard’, der dufter aldeles vidunderligt. Som liljekonval. Smagen er ganske svagt krydret.

Chipsene kan holde sig i ugevis i lufttæt beholder. Tapenaden holder sig i dagevis.

PS –  Chipsene er også gode til vintermad. Fx sprøde rugchips til aspargessuppe – men det har jo ikke så meget med en haveblog at gøre.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

14 kommentarer til “Sol, sommer og sprøde havechips – opskrift”

 1. Hej Lisbeth
  Det lyder som en god opskrift, den må jeg prøve en gang, når energien vender tilbage. Jeg har mange brødrester, almindelige salte chips holder jeg mig fra.
  Og tænk så har du bevaret en hostablomst 🙂 der er nemlig nogle af dem, der dufter skønt.
  Tak for tippet
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Selv tak – det er godt, når det er sjovt at være sund. Vi skulle få en enkelt dag med normale temperaturer – så kan det være, du orker det 😉
   Royal Standard er en af de få hostablomster jeg kan lide, fordi de er så rent hvide og dufter eventyrligt. Ellers er jeg, som du jo ved, ikke fan af dem.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Jeg tænker lidt på, hvor sundt det er, når man ikke ligefrem er slank. Jeg ville elske det, ingen tvivl om det, men det er jo alligevel ekstra kalorier, desværre.
  Ja jeg ved, at du ikke er fan af hostablomster i modsætning til mig 🙂

  Svar
 3. Kjære Lisbeth

  Takk for flotte oppskrifter! Det høres veldig godt ut. Det er godt å ta med seg noe spiselig og noe å drikke ut i den varme kvelden.

  Vi får nyte det så lenge det varer 🙂

  God weekend

  Svar
  • Selv tak, Marit.
   Man kan sige meget (grimt) om sommeren, men vi har haft vidunderlige aftener, hvor vi har kunnet nyde dagens (have)arbejde med lidt god forkælelse.
   Det ser ud til at vare i hvert fald august ud og også september i følge langtidsprognoserne – der naturligvis er lidt usikre så langt ude i tiden.
   God weekend til dig også.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Tak for opskrifter, det lyder lækkert og må prøves -) Jeg tænkte på dit chipsindlæg forleden nat/tidlig morgen, sjovt nok var det armen der kørte chips ind, jeg så for mig, imens jeg lå og lyttede til mågeskrig, som har forfulgt os denne sommer.
  Det begyndte med store havmåger som skreg uafbrudt, da vi i uge 26 boede i Hastings, dernæst var der mågeskrig fra kl. 4-5 om morgenen her, hvor vi nu bor i Birkerød og forleden, da jeg tænkte på dig og chips var jeg på hotel i Århus og blev holdt vågen af vanvittig irriterende mågeskrig….

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Uha ja, mågeskrig er godt nok grimme, og du har da godt nok været hårdt ramt her i sommer. Jeg ved godt, det også er levende væsener, men det er et hæsligt skrig.
   Vi havde forfærdeligt mange, dengang vi boede ned til Roskilde Fjord, og jeg måtte nogle gange lukke vinduet om natten for at få ro. Her er der heldigvis ikke ret mange omkring haven. De fleste holder sig nede på havnen og langs kysten. Når de da ikke lige er inviteret til middag hos naboen 🙂
   God fornøjelse med chipsene.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Tak for opskrifterne, Lisbeth! Jeg elsker al slags pesto og tapenade, og det smager altså bedst hvis man selv laver det. Jeg har ikke forsøgt mig med oliventapenade, men det skal jeg da prøve 🙂
  God nat til dig!
  Kh Nana

  Svar
  • Kære Nana
   Selv tak. Du må bestemt prøve tapenaden. Vi grovspiser den, fordi den ud over at smage godt er så nem og sund og kan laves i forvejen – og holde sig. Er også god med LIDT hvidløg. Og hvilken sommer til den slags nipperier 😉
   Det var en næsten kold nat – ih, hvor jeg nød det.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Det låter gott! Och kanske är jag lite dansk… Tycker precis som du att man ska tillåta sig ‘hygge’ och inte fundera så mycket på om det är rätt eller fel att ta ett glas vin en måndag till exempel 🙂

  Jag brukar göra crutonger av brödrester om jag får några. Äter väldigt lite mjöl på det hela taget.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Jeg arbejder ikke længere og nyder, at ‘hver aften’ er før en fridag. Livet er en fest.
   Croutoner laver jeg forresten også gerne. Jeg bruger dem i salat. Det er længe siden, vi har fået det, så tak for den påmindelse 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth … sikke et dejlig indlæg igen … jeg anede ikke man kunne lave chips på den måde. Er det din helt egen private metode ?.
  Dét der også er vældig sjovt er, at vi er netop kommet hjem fra Berlin og et sted på Museumsøen stødte jeg på den mest fantastiske hosta med kridhvide blomster. . . og med den skønneste duft (tænkte straks jasmin, syren) men ja eller liljekonval. Tog en del billeder som jeg ville smide ud i nogle fb-grupper til hosta-eksperter for at kende præcis denne art/navn. Mon det er den du beskriver. har nemlig ikke fået spurgt endnu. Må jeg sende dig et par billeder i messenger, hvis du ved lejlighed gider at vurdere om det er den du har. haveknus fra Sydfyn.

  Svar
  • Tak Helle – det er dejligt, at du læser med.
   Hvor sjovt, at du lige har set sådan en hvid, duftende hosta. Der er nemlig jasmin-syren-liljekonval 🙂 Sende mig gerne nogle billeder, så kan vi sammenligne. Og ellers kan jeg i hvert fald godt anbefale Royal Standard. Du kan evt. sende dem til min mail – jeg tror, du har den, fra dengang vi besøgte din have.
   Kh Lisbeth
   PS jeg har svaret på Messenger

   Svar

Skriv en kommentar