Søjleæbletræer og æbleaftensmad

I har muligvis ikke alle sammen et æbletræ i haven, men I burde have det, også selv om pladsen er trang, for der findes søjleæbletræer, og de fylder blot ½ m², hvis man beskærer (det gør jeg), og 1 m², hvis man ikke gør, så der er ingen undskyldning.

14 år gammelt ‘Kong Skjold’ søjleæbletræ. Det hverken fylder eller skygger meget og giver godt med æbler.

Vi har fire søjleæbletræer i hver sin sort (som jeg viser på dagens billeder) og ud over de æbler vi to gamle når at spise direkte fra træet, skal resten naturligvis bruges i køkkenet, så nederst i dagens indlæg får I en af de få æblemadsopskrifter, jeg har.

Når jeg ikke har ret mange æbleopskrifter, er det dels, fordi de opskrifter, jeg har, er så gode, at jeg oftest har lyst til blot at bruge dem igenigen. Dels har vi trods alt ikke så mange æbler i haven, at jeg er nødt til at finde på den ene variation efter den anden.

Rødt Starcats æble.
Rødt ‘Starcats’ æble.

Til den søde tand excellerer jeg mest i æblegrød, æblemarmelade, gammeldags æblekage med rasp og flødeskum, helt almindelig sandkage proppet med æblebåde samt bagte æbler med crumble, men æbler dur også til mad. Aftensmad.

En klassiker, som måske ikke laves så mange steder mere – undtagen til julefrokoster – er æbleflæsk. Jeg elsker det, og jeg tænker, at hver familie har sin version.
Dagens opskrift er en moderne æblevariant af den lige så kendte klassiker ‘brændende kærlighed’.
Prøv varianten, og få brugt lidt flere af jeres æbler. Det er synd, hvis de går til spilde.

'Freja' søjleæbletræ.
‘Freja’ søjleæbletræ. Æblet smager godt, men har en ret tyk skræl, så jeg skræller det, når jeg bruger det i madlavning

Opskriften, der er en af vores hverdagsyndlingsretter, består slet og ret af æbler, fennikel og mandler oven på kartoffelmos.
Hvis man ikke kan overleve et måltid uden kød, er en god hakkebøf velegnet til æbleblandingen og kartoffelmosen.
Har du løg i haven, kan de erstatte fennikel – det ligner ‘brændende kærlighed’ lidt mere.

Æblemad med fennikel og mandler

Til to personers hovedret bruges sådan cirka:

 • 4-6 æbler (der skal være mest æble) skåret i lidt tykke både – skræl dem eller lad være
 • 1 stor / 2 små fennikel (eller 3-4 løg) i lidt tynde strimler
 • En håndfuld hele mandler – smut dem eller lad være (jeg plejer ikke at gøre det)
 1. Fennikel/løg svitses hurtigt på panden (skal ikke brunes), inden æblerne tilsættes med en anelse vand.
 2. Afhængigt af æblernes saftighed kommer du løbende lidt ekstra vand på.
 3. Steg ved middel varme til æblerne er passende smattede og fennikel/løg er møre. En lille halv time – måske bare 20 min. Prøv dig frem!
 4. Tilsæt salt og peber efter smag og juster evt. med lidt sødme (sukker) eller syre (fx et bette skvæt æbleeddike) afhængigt af æblesorten.
 5. Kom mandlerne i og varm igennem.

Der er simpelthen så nemt.

Grønne æbler på Greencats søjleæbletræ.
Grønne æbler på ‘Greencats’ søjleæbletræ sidder der endnu – alle de andre sorter er plukket.

Det mest besværlige ved dagens opskrift er at hente æblerne i regnvejr og at lave kartoffelmosen, men begge dele tager havemanden sig af her på matriklen, så jeg synes, det er meganemt.
(Han steger for resten også, nu han alligevel koger kartoflerne, så jeg skal bare snitte, he-he. Totalt meganemt, ikke?!)

PS: Vi er generelt glade for søjletræer, da vores have er lille, og du kan evt. lade dig inspirere på havens hjemmeside.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

40 kommentarer til “Søjleæbletræer og æbleaftensmad”

 1. Jeg giver dig helt ret i, at alle bør have et æbletræ. Sikke en skøn idé med søjleæbletræer!
  Der er nemlig dejligt mange måder at bruge æbler på, og her hos os nyder vi også at spise æbler hver dag i denne tid – og fx at lave æblekage af dem. Din opskrift med æbler, fennikel og mandler på kartoffelmos lyder bare så lækkert!
  Mange hilsner Gitte

  Svar
  • Hej Gitte
   Sådan nogle æbletræer er ikke bare dejlige, når de skal spises, men æbleblomster er noget af det yndigste at se på, og senere er det dejligt at gå og følge med i æblernes udvikling hele sommeren. Søjleæbletræer er smarte alle steder, hvor pladsen er trang eller man ikke vil have for meget skygge.
   Du må prøve opskriften – det er i hvert fald ikke fordi den er besværlig.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Det lyder rigtig lækkert med fennikel og æble sammen. Fennikel er sådan en lækker grøntsag. Du ved, hvor du skal gå hen, hvis du har brug for flere opskrifter på mad med æbler 🙂 Jeg har et ton af dem til fri afbenyttelse. Vi har nemlig store æbletræer, og der er langt flere æbler, end vi kan nå at spise (til gengæld er vores solsorte velnærede). Derfor kan jeg rigtig godt se charmen ved de små søjletræer, der ud over at have mange æbler, men ikke tons-mange, er rigtig dekorative.
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Det er ganske rigtigt et lækkert mix. Ja din opskriftssamling er supergod og kan anbefales. Jeg bruger også æbler i forloren hare, som jeg har lært af dig, men ligefrem ‘æblemad’ kan man vist ikke kalde det.
   De små søjleæbler er bestemt ikke kun charmerende i små haver, men også tæt på en terrasse eller et vindue, hvor det helst ikke skal fylde og skygge. Vi har rigeligt i de fire træer, vi har (også lidt til fryseren), men ellers kunne jeg nu godt ønske mig sådan et gammelt frønnet æbletræ med lysåben krone og æbler, der falder ned i tonsvis. Dén Morten Korch charme giver søjlerne ikke 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Det er sikkert noe som har vært mye brukt i Danmark, men her har søyleepletrær aldri blitt blitt noe særlig populært. Hagesenterene her selger vanlige epletrær i store mengder, så epler vil jo mange ha. Jeg har ikke et eneste epletre, men jeg synes jo at dine trær ar veldig fine. ‘Greencats’ så veldig fristende ut der de henger 🙂
  Hilsen Marit

  Svar
  • I har sikkert alt for megen plads til at dyrke søjleæbler deroppe i Norge, men de er nu ellers praktiske i fx et smalt bed, og fordi de kan give højde uden at skygge.
   Tænk, har du ikke et æbletræ, Marit… I din store have. Jeg er ellers sikker på at både fuglene og grævlingen vil være begejstrede. Og elgen måske ;-))))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Kjære Lisbeth

    Nei jeg har nok ikke et eneste epletre. Jeg kjøpte i vår et fersken tre/Prunus persica, og et aprikostre/Prunus armeniaca. Disse hadde jeg planlagt å ha i drivhuset i vinter, men enn så lenge så står de ute. Jeg elsker fersken og aprikoser, men de liker ikke vinteren her dessverre. Jeg skal vurdere et søyleepletre hvis jeg ser et til salgs 🙂
    Dine høres jo veldig flotte ut, og tar jo minimalt med plass.
    Hilsen Marit

    Svar
    • Fersken og abrikos kan man være heldig at have ude her i Danmark. Der stod et ferskentræ i vores have, da vi flyttede ind, men det trivedes så elendigt, at vi fældede det. Desværre har jeg ikke rigtig plads i et drivhus, men det får du forhåbentligt snart. De skal jo trods alt have noget plads for at udvikle sig.
     Du må kigge efter et søjleæbletræ – det fylder ikke meget, og ud over æblerne, blomstrer det så smukt.
     Mange hilsener Lisbeth

     Svar
 4. De gode gamle æbletræer i vores have giver ret godt, men jeg er ikke så god til at bruge dem. De nye derimod giver ligesom moreltræerne ikke særligt meget, men jeg har nok.
  Sjovt nok sad jeg lige og spiste et æble, mens jeg læste dit indlæg. Jo æbleflæsk fik jeg i går, det er desværre ikke noget Bent er vild med, så må jeg finde på noget andet til ham, det gør jeg tit, vi har nemlig ikke samme smag i mad, og han går i hvert fald ikke i køkkenet. Sådan er der så meget 🙂
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Er der forskel på nye og gamle sorter? Er det måske fordi de nye er podet på svagtvoksende stammer. De fleste parcelhushaver er jo blevet mindre end de mange landbohaver før i tiden.
   Det lyder som om du trods alt bruger dine æbler – både friske og i æbleflæsk. Sidstnævnte er noget af det bedste, der findes. Stakkels Bent. han går virkelig glip af noget. Til gengæld går du så glip af lagkager, men når bare vi kan finde ud af at arrangere os, så er det jo fint. Og han går ikke i vejen i køkkenet, kan jeg forstå 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
   • Vi har to filippa og en Ingrid Marie, de giver ok. I den nye del af haven har jeg forsøgt mig med Elstar og Belle de Boskop. Det ene Elstar giver ok, det andet står for mørkt. Bell de Boskop har jeg opgivet, der kom stort set aldrig blomster på.
    Ja sådan er vi forskellige, jeg har lige lavet en æblelagkage til ham, så er han glad.
    Jo han går i vejen i køkkenet, men det er fordi, det er for lille 🙂

    Svar
    • Du har da en del æbler – dem bemærkede jeg slet ikke 🙂 Belle de Boskoop er vist ret svingende, men ellers et utroligt dejligt madæble. Men hvis det ikke blomstrer hos dig, så ville jeg også opgive. Han fylder ellers ikke meget, Bent, men åbenbart for meget til køkkenet. Du må hilse ham.

     Svar
 5. Kære Lisbeth. Det var meget inspirerende. Kunne du sige lidt om, hvilke af sorterne du helst vil anbefale?

  Jeg har haft min have i fem år og har plantet tre æbletræer, men de er jo relativt små endnu, og med søjleæbletræer er der jo let plads til flere ☺️

  Svar
  • Tak, Trine.
   Ja, der er altid plads til et søjleæble mere 🙂
   Mit absolutte yndlingstræ er helt klart Kong Skjold. Det er meget slankt, giver virkelig godt og har nogle meget dejlige æbler.
   De næstbedste er de to ‘cats’ – Starcats og Greencats. De bærer knapt så meget – men hvad har man brug for? Starcats bærer vist nok mindst. Hvis man skal bruge dem til mad har de en stor fordel, nemlig at der næsten ikke er noget kernehus. Rent ‘teknisk’ skulle cats-serien være resistente over for alskens sygdomme. Foreløbig holder det stik – men de to andre fejler nu heller ikke noget 🙂
   Freja er den groveste sort. Både i trævækst og med den tykke skræl, men det er smukt rødt og smager godt, men skal ikke gemmes.
   Jeg håber, det kan inspirere yderligere.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Det er fint med noget inspiration, selvom jeg nok alligevel i sidste ende vil falde tilbage til de gode, gamle, velprøvede opskrifter. Det er jo det letteste. Æbleflæsk er fast ingrediens på frokostbordet juledag. Ellers er jeg tilbøjelig til at glemme retten, som vi ellers holder meget af begge to.

  Svar
  • Hej Marie
   Ja, jeg lander også altid på de gode gamle – hvilket den med æble og fennikel efterhånden er blevet her i huset.
   Æbleflæsk er og bliver min nummer ét på trods alskens moderniseringstiltag.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Tak, Tara
   Jeg er helt enig: Sartrosa æbleblomster er noget at det allersmukkeste man kan finde i maj måned.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Det er supersmart med søjleæbletræer til dem der ikke har ret meget plads. Og dekorative er de jo osse. Men jeg har slet ikke hørt om de sorter du har. Mon ikke det er sorter der er lavet specielt til søjler?? Jeg har en bekendt der har et på sin terresse. Et Elstar, det har kun givet 4-5 æbler hvert år. Og det er ellers et godt æble i “fri dressur”.
  Jo der er stor forskel på podninger. Eller rettere sagt på grundstammerne. De gammeldaws, der giver store krogede træer, de kommer i bæring et år eller to senere end de nyere. Tilgængæld holder de i generationer. Hvor de nymodens podninger bliver mindre træer, der passer i de små parcelhushaver, kommer i bæring tidliger, men så osse bliver “trætte” efter en halv snes år eller så. Heldigvis har vi pladsen til det, så alle de nye æbletræer vi har købt er den gamle grundstamme. Vi har stadig et par af tidligere generationers træer. Bellebooskop må være op mod en hundred år, Fillipaet er nok osse der oppe af.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Kære Gunvor
   Søjleæbletræer er meget praktiske på mange måder, og jo, det er særlige sorter, der af sig selv vokser som søjler.
   Elstar er en af de sorter, jeg nogen gange køber – det er et dejligt æble til både at spise og bruge i mad, men hvor irriterende for din bekendte, at træet ikke giver noget. Det er også trist, hvis de nye træer ikke holder så længe. Det var jeg ikke klar over. Nå – vi laver også alle sammen om, hver gang et hus bliver solgt, så det gør måske ikke noget.
   Du er heldig, at du har nogle af de gode gamle sorter, der oven i købet er smukke gamle træer. Belle de Boskoop er det allerbedste madæble, så det må du nyde.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. We eat an apple every day, but I don’t think I am going to plant a tree, even a vertical one. There are so many orchards around here that we can buy apples at a very reasonable price. And we do enjoy them!

  Svar
  • With orchards close to your house I understand you, David. It must be nice to buy fresh apples that way. I would like that.
   Greetings Lisbeth

   Svar
  • Jeg kan virkelig anbefale det, især Kong Skjold, der er et smukt, lille træ med dejlige æbler med rød kind. Både pryd og nytte på én gang.
   Du kan lige nå at plante et her i november 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Kære Lisbeth
  Rigtig god ide med jeres søjletræer. Jeg glæder mig altid til at læse om jeres skønne have og de nye tiltag I finder på. Tak for æbleopskrifter. Måske kan jeg tage mig sammen og prøve en af dem. På et tidspunkt dropper jeg min mail brittanielsen@mail.dk og bruger så kun min gmail: brittahandrup@gmail.com. Så slet gerne den første og brug gmailen.
  Kh. Britta

  Svar
  • Kære Britta
   Tak skal du ha’. Jeg tror nogle gange at: ‘SÅ… nu er der ro på’, men det varer ikke længe, så dukker der noget op. Du kender det 😉
   Jeg sletter.
   Kh Lisbeth

   Svar
 10. Hello Lisbeth,
  I love your apple trees. Here we call them the same way – columnar apple trees. I don’t have them, but I have two apple trees with branches attached to the trellis. Your apple trees look great, there are a lot of apples and they are easy to pick. I like the fruit of your apple tree Frea. They look delicious. Thanks for your recipe.
  Hugs!

  Svar
  • Thank you Nadezda.
   Freja apples are indeed very pretty. I also have an apple tree attached to a trellis, but unfortunately there is more and more shadow on the tree, so it does not have so many apples more.
   You are welcome.
   Hugs, Lisbeth

   Svar
 11. Fina äpplen! Tycker pelaräppleträden är vackra men de gick inte att få eller ha med de sorter av äpplen som jag ville odla. Så istället har jag ympat sorterna på svagväxande stammar och ska skapa cordongträd av dem har jag tänkt. Vi får se på sikt 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Ulempen er klart, at der er et begrænset udvalg i sorter, men nogle af dem er vældigt gode, så for os, der ikke magter at pode, er det en duelig løsning.
   For dig, der har så mange talenter og giver dig i kast med bl.a. podning, kan jeg godt forstå, at det må være sjovere. Jeg glæder mig til at se dine resultater.
   Tak i lige måde, Lisbeth

   Svar
 12. Frugtsøjletræer er en virkelig god opfindelse, netop fordi de kan stå i små haver. Jeg købte spindeltræer da jeg skulle vælge æbletræer til haven her. De beskæres i “juletræsfacon” men de minder utrolig meget om søjletræerne. Jeg synes også at det er passende med små træer som giver lige nøjagtig den frugtmængde som man kan spise.
  Jeg kan anbefale Lone Landmands “Sjæleplejende æblekage” den er uforskammet lækker 🙂
  Stegte æbler med timian og flæsk er bare lækkert, men det lyder også godt med fennikel og kartoffelmos.

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Der er ingen tvivl om, at små, slanke æbletræer er perfekte til de fleste haver, hvor husene efterhånden fylder det meste af grunden – eller i små byhaver som vores. Vi har mer’ end rigeligt med æbler.
   Jeg har godt læst opskriften – jeg må prøve en dag, når du nu giver den et godt skudsmål med på vejen. Ellers er æbler som ‘rigtig mad’ også vidunderlige. Æbleflæsk (med eller uden timian) er toppen 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Tak for sparket !

  Jeg skal da have ønsket mig et søjle æbletræ eller to i fødselsdagsgave.
  I køkkenhaven har vi to nyere æbletræer, men de bærer ikke meget endnu.
  kh.

  Svar
  • Jamen, det skal du da, Ulla. Af sted med Mr. M. (Jeg får tit jule- og fødselsdagsgaver på mærkelige tidspunkter, for så er det lissom i orden at købe det. Når dagen oprinder, har vi glemt det, og jeg får en gave til. Et vældig godt arrangement, der kan anbefales 😉 )
   Kh Lisbeth

   Svar
 14. Hej Lisbeth

  Jeg købte et søjleæbletræ i efteråret. Her til foråret skyder det fint, men toppen ser bare tør og måske lidt død ud. Er det helt normalt? Hvad gør jeg evt.?

  På forhånd tusind tak

  Mvh. Kristina

  Svar
  • Hej Kristina
   Tillykke med søjleæbletræet, men øv, hvis der er noget galt. Det er ikke normalt at toppen ser anderledes ud end resten af træet. Jeg ville nok vente og se, hvad der sker. Måske det kommer, og ellers må du skære det døde af. Det kan også være, at det bare er knopperne, der er blevet svedet af frosten (vi har jo fået kulde efter at de var begyndt at skyde), og så skal de nok sætte nye blade – bare lidt senere.
   Hvis det viser sig at selve grenene er døde, og at det er ‘meget’, kan du overveje at klage, men hvis træet havde blade på, da du købte det, så dur det ikke. Hvis det er grenene i ‘toppen’, vil jeg forvente, at du kan trække et sideskud op som en ny top.
   Jeg håber, du kunne bruge lidt af det og at det løser sig på bedste vis.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Hej Lisbeth

    Tusind tak for svaret. Sidegrenene skyder fint, så jeg ser hvad der sker med toppen. Var i tvivl om, om jeg skulle klippe lidt i toppen, eller bare lade en af de andre blive ny top. Ser hvad der sker. Tak.

    Mvh. Kristina

    Svar

Skriv en kommentar