Smøgen – altså ikke den i mundvigen

Mens barfrosten i ugevis har bidt i haven, og jeg har bidt negle i sofaen (med tanke på planter og krukker), fortsætter jeg ufortrødent min vinterføljeton om havens navne, for selv om vi ganske vist fik to cm sne i går aftes, så fjerner det ikke barfrosten og er ikke engang et syn, der er værd at dvæle ved…

9. februar 2021. To cm sne,  der er blæst sammen i bittesmå, tynde bunker.

…så tilbage til havens navne og fotoarkivet.

I husker måske, at jeg i de tidligere indlæg tog jer med fra Vognporten over Gårdspladsen, forbi Kaffehuset og videre op gennem Slugten via Gavltrappen langs baghuset.

Efterårsblåaks, Seslereia Autumnalis, lyser op i staudebedet.
Gavltrappen op gennem Slugten med vores hus til venstre og en havemur i skellet til højre.

Omme bag huset ligger ‘Smøgen’, som man kommer ind på ved at gå til venstre på Gavltrappens repos, hvor Adam og Eva står.

Til venstre for ‘Adam og Eva’ er indgangen til ‘Smøgen’. Til højre er trappen op til næste haverum.

Smøgen

‘Smøgen’ hedder ‘Smøgen’, fordi det slet og ret ER en smøge (smal passage mellem bygninger).
Hos os er det en relativt smal flisegang mellem baghuset og en havemur langs et højereliggende haverum.

Smøgen mellem hus til venstre og havemur til højre.

Der sker ikke meget i ‘Smøgen’. Et par buksbomkugler og en lille sort havebænk ved indgangen, samt en balje med et surbærtræ og to stole foran muren i skellet ind mod naboen.
En gang imellem får stolene en glad farveklat i form af et par tæpper, der desuden er bløde og lune at sidde på, når haven skal betragtes fra dén vinkel.

To stole med masser af læ og formiddagssol. Etagekornellen (Cornus controvesa) til højre oven for stolene gik desværre ud i tørken 2018, så nu venter vi på, at et Søjletempeltræ (Ginko ‘Fastigiata’) skal vokse op. (Du kan se det på det forrige billede.)

Midt på ‘Smøgen’ har huset en høj, sort gavl, som vi fik bygget i 2015 for at få en kvist på førstesalen. Det giver ekstra kant og højde, der understreger, at det er en smøge.

Læ og sol

I ‘Smøgen’ er der næsten altid læ, ikke mindst fordi huset tager af for vestenvinden ude fra Vigen, der blot ligger et par hundrede meter fra huset.
Da der udover læ også er sol fra morgen til middag, er det er et glimrende morgenmadssted.

Smøgen har haft skiftende stole for enden af flisegangen. Bordet står der ikke permanent, men hentes frem når det skal bruges. Vinduet til venstre er i dag en del af den sorte gavl.

Rosengangen

Smøgen har ikke altid haft navnet ‘Smøgen’, der giver indtryk af et lidt taveligt og simpelt sted. I en periode hed den ‘Rosengangen’, hvilket straks lyder mere romantisk og herskabeligt.

Det finere navn skyldtes, at der stod en masse roser oppe bag i haven, da vi flyttede ind. Jeg har aldrig rigtig været til roser (de har helt klart nogle flotte blomster, men resten af planterne er sjældent et syn, der glæder mig, og så interesserer jeg mig ikke synderligt for den type havearbejde, der følger med), men da der nu altså stod nogle gratis roser i haven, fik de en chance, da vi omlagde det hele. Nogle af roserne blev placeret oven for muren, hvorved de blomstrede lige i næsehøjde, når man gik i smøgen, der hurtigt fik navnet ‘Rosengangen’.

Med sådan et stribe roser i dufthøjde og fornuftig arbejdshøjde var navnet ‘Rosengangen’ oplagt.

Jeg valgte at genbruge nogle af havens roser, der tilsammen ville give en lidt sart teglfarvet farvetone, når man så det hele på afstand, fordi det skulle passe til teglstenene. Jeg købte sørme også en enkelt ekstra.

Smukke roser med dejlig duft, som man kun kan holde af. Det er alt det andet, jeg ikke rigtig er forlibt i.

Back to basics

Efter knapt syv år med masser af flotte og duftende rosenhoveder i skønne farver – samt føromtalte daglige afklipning af visne hoveder, og havemandens lige så daglige opfejning af de kronblade, der nåede at ramme fliserne inden min klipperunde, samt evig døje med torne, lus, larver, svamp og rust – for ikke at glemme vinterdækning, nedklipning, gødning m.m. – skiftede vi roserne ud med stort set vedligeholdelsesfri og relativt tørketålende buske, der blomstrer fra 1. juli til november. Det passer rigtig godt til både havemanden og mig, og smøgen blev igen til ‘Smøgen’. Enkelt og simpelt.

Buskpotentil med teglfarvede blomster. Ikke nær så prangende og velduftende som de herskabelige roser, men de passer godt til os og et gammelt, lavloftet hus, der i århundreder har været beboet af matroser og andet af søens folk.

En lille biting

Buskene oven for havemuren er Potentilla fruticosa ‘Red Ace’, der jo altså reelt vokser oppe i næste haverum: ‘Bispegården’, men de danner en smuk kant langs Smøgens teglbelagte havemur.
Som et ekstra plus er buskpotentiler på listen over bivenlige planter med nektar og pollen i. Roser har måske også begge dele, men hvis de er fyldte, kan bierne kan ikke komme ned til lækkerierne.

Dagens sidste kik på ‘Smøgen’ viser, hvordan den tager sig ud henne fra stolene.

Ældstebarnebarnet på besøg. Vi går rundt og sidder på ALLE havens siddepladser, inkl. stolene for enden af Smøgen. (Én af os sidder nu ikke ret længe.)

I næste uge tager jeg jer med op i haverummet oven for muren. Her ligger bl.a. vores redskabshus, og jeg vil fortælle, hvorfor vi har noget, der hedder ‘Kupeen’ og ‘Kirkestien’.
Jeg håber, vi ses.

Du kan som altid se en haveplan, inkl. Smøgen, på havens hjemmeside.
____

Få en mail med næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam.

36 kommentarer til “Smøgen – altså ikke den i mundvigen”

 1. Hej Lisbeth,

  Jeg følger med glæde din blok og bliver hver gang imponeret over, hvor meget I har fået ud af et forholdsvis beskedent areal – det er så fint! Vi har selv kun små 150 m2 at gøre godt med, så det har jo sin begrænsning
  Hilsen Susan
  Nivå

  Svar
  • Hej Susan
   Det er så hyggeligt, at du/I har fundet os og følger med 🙂 Og tusind tak for rosen, for du er jo en særlig kender, da du selv har en lille have. Små haver har bestemt sine begrænsninger, men også kæmpe fordele, og vi kunne på ingen måde tænke os at få mere plads.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Kjære Lisbeth

  Nok et fornøyelig innlegg om hagenavn!
  Jeg måtte tenke et øyeblikk på hva navnet kunne oversettes med til norsk. Så gikk det et lys opp for meg, og det er selvsagt det vi kaller “smuget” 🙂
  Men jeg synes likevel at rosegangen lyder mer romantisk og herskapelig ja. Så flotte dine roser er der oppe! Fargene passer så godt til både teglsteiner og potentilla.
  Barn sitter aldri lenge i en stol, og sånn er det bare 😉

  Jeg forstår godt din engstelse angående dine planter. Barfrost er da det veste som kan komme om vinteren. Jeg har ikke barfrost men en stein hard iskappe som ligger i hele hagen. Jeg tviler på om den isolerer noe særlig.

  Vi “sees” garantert ved neste innlegg. Ha en god dag i syd. Her er det “bare” – 7 i dag, og det føles ut som rene mildværet 🙂

  Svar
  • Kære Marit
   Det er helt klart en udfordring med navne på tværs af sprog. ‘Smuget’ er et godt ord. Måske jeg burde låne ord/navne fra både svensk og norsk, da nogle af ordene lyder helt utroligt søde eller sjove for en dansker. Jeg har en veninde, hvis søster bor i Moss, og hun har lært mig, at man kan være ‘sliten’, hvilket er et meget bedre ord end ‘træt’. Jeg kan være meget ‘sliten’ efter at have bøvlet flere dage med haven.
   Roser er flotte, men potentiler er nemmere 😉
   Nej ofte sidder hun kun i 1 sekund, så løber hun videre og råber “kom bedste”. Det er godt, at haven ikke er større 🙂
   Jeg kan desværre også tvivle på om is isolerer. Det er jo luften i sneen, der virker. Uff, det er spændende, hvilke skader vi skal se, når foråret kommer. Vi må krydse vores små fingre inde i varmen.
   Her er temperaturen omkring -3, men det pivblæser, så chillfaktoren er -11. Det er koldt for os hernede. Brrr…
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Kanskje du heretter skal begynne å snakke norsk? 🙂
    Ja, ordet sliten beskriver godt hva en er mange ganger. Du beskriver potentilla i så rosende ord, at jeg vurderer snart å kjøpe et par neste sommer. Men jeg har gatt de før, og har ikke gode erfaringer med de dessverre. Der vi bodde før hadde en nabo en stor gul forsømt potentilla fra 1980 tallet en gang. Den var veldig stor, og det var mye arbeide med å holde den nede. Til slutt ble de lei hele planten, og da måtte de ha traktor til å dra opp roten på den. Jeg hadde to hvite, men min erfaring var at de var penest når plantene var unge. Hvordan er din erfaring med det?
    Ja, det er godt at din hage ikke er større 🙂

    Svar
    • Uh nej, norsk er svært at forstå i tale – I snakker simpelthen så lynhurtigt – men det er rigtig, rigtig nemt at læse. (Jeg har det omvendt med svensk. Mærkeligt.)
     De gule potentiler er desværre plantet så mange steder, at de har fået et kedeligt ry. Det kan planten jo ikke gøre for. Min erfaring er den samme som din: at de kan blive triste og se forsømte ud efter nogle år, men jeg har også prøvet at skære dem ned, og de skyder lynhurtigt og er friske igen. Jeg har både orange, hvide og lyserøde. De orange skal klippes ned nu til foråret. De er syv år gamle.
     Hvis min have var større, ville jeg bliver over-sliten.

     Svar
     • Nei, min søvn er helt elendig, og jeg har prøvd mange forskjellige preparater dog ikke ordinær sovemedisin. Det er arvelig, og min far og min fars søster altså det vi kaller tante altså faster på dansk hadde også søvnproblemer.
      To av mine tre barn har arvet dette og det er ikke godt i det hele tatt. Men det er bare sånn det er.
      Dansk er for oss også svært vanskelig å forstå i tale. Så der har vi det helt likt 🙂
      Når det er skrevet er dansk nesten som å lese norsk språk. Min mann er født i Odense men vokste opp i Norge, og han hadde dansk mor så jeg lærte mye dansk fra henne. Hun snakket ikke litt norsk en gang, så hun beholdt sitt morsmål hele livet ut. Det var ikke så enkelt til å begynne med, men det gikk etter en tid veldig godt.
      Jeg må innrømme at jeg også sliter mye mer med å forstå svensk språk både i uttale og skrift. Når jeg var 14 år leste jeg Ringenes herre/Lord of the Rings på dansk. Det var bare et par ord jeg ikke forsto, så det gikk som en drøm 🙂

     • Det er vel nok besværligt med den dårlige søvn, og så for hele familien. Hvor er det mærkeligt, at man ikke kan gøre noget ved det.
      Jeg husker godt, at din mand er dansk. Det må have været svært at forstå hinanden, men man lærer det sikkert. Det er godt klaret at læse så mange bøger på dansk. Svensk er en anelse lettere at forstå end norsk, og når vi sker skiskydning vælger vi SVT frem for NRK, hvis det ikke sendes på dansk. Jeg syntes vores sprog lignede hinanden mere, da jeg var barn.

 3. Ja men det var nu flot med de roser i smøgen, her i vintertiden har jeg slet ikke opdaget, at det er så besværligt med roser, jeg nyder dem, når de blomstrer, kun når de skal beskæres, er jeg nok knap så begejstret. Hver sin lyst for sine penge 🙂 en dag bliver det nok også for meget for mig, men jeg nyder dem så længe, jeg kan.
  Nej meget sne har vi ikke fået, men trods alt mere end forventet for en måned siden, da havde vi ikke turdet håbe på rigtig vinter, og det er det da godt nok blevet. Her sner det nu og fyger, mon ikke det er det samme hos jer?
  Kh Lisbeth/alias fru Høneballe 🙂

  Svar
  • Hej fru Høneballe 😉
   Hvert år, når roserne var nusset (og uden lus, rust og larver) og fliserne fejet, så elskede vi dem, og vi var tre år om at tage os sammen til at grave dem op. Da først vi havde besluttet os, skyndte vi os at gøre det. I sådanne tilfælde er det bare med at komme videre og lave noget nyt, man kan glæde sig over.
   Jeg forstår sagtens, at du vil have roser, for selve blomsterne ER vidunderlige, og det er jo forskelligt, hvad vi kan lide at lave i haven. Nogle nyder at luge, andre at klippe roser. Jeg er nok mest til at drikke kaffe :-)))) Nej, noget at det, jeg hygger mig med, er at forme og beskære træer og buske, så de holder sig små, men stadig ser naturlige ud. Det kan jeg bruge laaaang tid på. Som du siger: Hver sin lyst.
   Her har vi ikke snevejr, men det blæser simpelthen så meget, at man næsten kan mærke det indendørs. Jeg kan godt forstå, du har skåret ned på hundelufteturene.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Hei, du har det så koselig i hagen din. Tenk at dere også har snø. Takk for tips om oppstammet Eføy. Jeg har mye eføy i hagen, også med blomster, men jeg har aldri prøvd å stamme opp, aldri sett de i hager på denne måten, det skal jeg prøve. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  Svar
  • Tak, Ingeborg
   Buskefeu er en skøn plante – ikke mindst nu om vinteren, da den er så flot mørkegrøn, så den må du prøve.
   Tak i lige måde. Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Det er da en hyggelig smøge 🙂 Men ak ja – al den frost vil vise os, hvilket stof planterne er gjort af. Det kan gå komme til at gå lidt skidt. Jeg har en fast beslutning om ikke at erstatte dem, der går ud, med andre af samme slags. Jeg vil have en vinterhårdfør have. Tænker også over, om det måske er tid til at droppe georginerne næste år. For mange snegle og for meget bøvl… Hellere noget skærehave samme sted – og så en snegleskræmmende frøblanding 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Jeg er noget så enig med dig i bestræbelserne på en nem og hårdfør have. Det koster nogle triste fravalg, men giver også megen lethed om hjertet, er min erfaring. Det gælder både snegle og andet utøj, vanding/tørke, vinterdækning osv. Det var også det, der aflivede Rosengangen og genindførte Smøgen. Jeg kan stikvis savne roserne, men vil ALDRIG bytte tilbage.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Det helt rigtige navn. Og et dejligt kaffehyggested,.
  Hi hi, Jeg kan så godt følge dig med din rosenfortælling. Jeg havde lavet en “rosenhave” med engelske roser og historiske hver for sig, så de farvematchede. Men phyy, de skal jo nusse og pusles. Smukke er de, men da flere gik til de evige rosenmarker pga “rosenvisnesyge” så plantede jeg andre ting. Bla sommerfuglebuske. Men ak og ve .. Fru Høneballe viser jo så mange skønne robuste skønheder, så der er blevet indkøbt nogle nye roser, der står andre steder i haven. Og forhåbentlig blot skal have alm. havehyggepusserier. Jeg elsker at nusse i haven, men det skal være hyggeligt.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Tak, Gunvor. Tænk at du også har været på den med roser/ikke-roser. Det lyder imponerende, den rosenhave, du havde. Og så er du vendt tilbage til roser 😉 Det er også nogle svært smukke blomster, så jeg forstår godt fristelsen. Hun lokker godt fru Høneballe ;-))) Efterhånden kan man også få en masse sorter, der sikkert er mere sunde og nemme. Og der er også mange utroligt smukke af de åbne blomster, som bierne også kan komme i, så… Nej, jeg hopper ikke på den, men nøjes med at nyde andres roser. Målet er nemlig, som du skriver, at det skal være hyggeligt (og jeg er rigtig godt til at sidde og hygge og bare kigge på haven).
   Kh Lisbeth

   Svar
 7. Det er store niveauforskelle, I har i Ebeltoft. De kan selvfølgelig give nogle udfordringer, men de er også med til at gøre jeres have hyggelig. Det ser så flot ud, at potentilernes blomster matcher teglstenene i farve. Det er en rigtig dejlig – og brugbar – smøge.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hej Elna
   Ebeltoft er bygget på en skrænt og lige nedenfor langs kysten. Det siges, at der engang var hundredevis af kilder i skrænten. Desværre er de alle lagt i rør undtagen en enkelt, som jeg kender til, der hedder Smedens bæk. (måske der er flere.) Sådan en gratis kilde/bæk gad jeg godt have gennem haven, men desværre.
   Tak, jeg er rigtig godt tilfreds med buskpotentilerne og den måde, de hænger sammen med teglet på. Tegltaget på det lavereliggende baghus er ret tydeligt, så det er vigtigt, at det også passer til det.
   Smøgen virker lidt til overs, men som morgenmadssted er den super 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Sjovt at du slutter af med en kommentar til jeres mange siddepladser, for det var også noget, jeg havde lagt mærke til. Hyggelige ser de ud allesammen. Jeg kan sagtens følge dig i, at roserne har for mange negative sider til trods for de smukke blomster, og den dag, vi flytter til et lille rækkehus, skal vi allerhøjst have en eller to udvalgte roser i et par krukker.

  Svar
  • Det er godt spottet, Marie, for vi HAR mange siddepladser. Jeg tror, vi kan bænke 35 fordelt på 13 steder. Og vi bruger selv alle pladser i løbet af sæsonen. Det er godt at kunne se haven fra mange vinkler.
   Jeg kan slet ikke forestille mig, at du ikke skal have din store have, men måske I får lyst en dag, og med din viden om roser kan du sikkert også sagtens finde nogle, der er smukke hele året, og som vil være flotte i en krukke. Udfordringen for os med små haver er, at der ikke er plads til noget grimt. Én grim busk svarer måske til 1% af haven, så der skal virkelig vælges 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Vejret er godt nok ikke noget at skrive om, så det er hyggeligt med din gennemgang af de forskellige haverumsnavne.
  Smøgen ser ud til at være et fint sted og det er skønt med et sted, hvor der er godt læ og sol. Nu er jeg jo ret glad for roser, så kanten med roser er jeg helt vild med, men potentillen ser nu også fin ud 🙂
  Hyggeligt billede med barnebarnet, det er så dejligt, når de gerne vil med rundt i haven.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Nææh, vejret er bare koldt og blæsende, så jeg er glad for at høre, at du finder vinterføljetonen underholdende. Vi kan nok trænge til at tænke på noget rart.
   Jeg var selv ret vild med rosenhovederne, det var alt det, der følger med, jeg ikke er så vild med. Potentilerne og deres farve mod teglet er jeg ret godt tilfreds med – når det nu ikke skal være roser
   Det bliver spændende at se, hvor længe de gider at gå med rundt i haven. Vi gør vores bedste for at lokke.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Kære Lisbeth.
  Hvor er det en flot gavl, den giver virkelig huset karakter. I det hele taget er det spændende at blive “vist rundt”, jeg havde slet ikke fattet, at der var et haverum ovenfor muren, det glæder jeg mig til at se. Det er ret fantastisk at I med så forholdsvis lille grund kan skabe så mange spændende “rum”.
  Mange hilsener Jette.

  Svar
  • Kære Jette
   Tak. Vi var lidt nervøse for om den store sorte gavl ville være grimt dominerende, men i dag synes vi, at det er meget, meget pænere. (De store veluxvinduer var nu også grimme til sådan et hus.)
   Vi har fået plads til mange haverum og nyder at gå gennem dem i al deres forskellighed. Det er godt at vide, at du vil læse med, når jeg viser de næste rum 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Hej Lisbeth!
  Dejligt indlæg med smukke fotos!Et rigtig godt match med buskpotentillen og teglstenene.Forfriskende at du “indrømmer” at der er alternativer til arbejdskrævende beplantninger.Det vil jeg tage ved lære af!
  Mange hilsner
  Lise

  Svar
  • Hej Lise
   Selv tak. Det glæder mig, hvis jeg kan inspirere. Det er det, jeg allerhelst vil, og jeg indrømmer gerne, at jeg går efter arbejdsbesparende løsninger, fordi jeg fuldt og fast tror på, at man sagtens kan komponere en interessant og spændende have med nemme planter. For mig er det kun et spørgsmål om at være kreativ og evigt på jagt. Og så er det nok også en selverkendelse af, hvilken slags havearbejde man kan lide. Det lærer man ved at prøve sig frem, og justere hvis man ændrer mening med alderen, som jeg i hvert fald har gjort.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Hej Lisbeth
  Hvor er det spændende at læse om de forskellige rum og steder i haven. Jeg er vild med niveauforskellene i haven, og I har udnyttet den forholdsvis lille grund optimalt. Jeg glæder mig til en dag at se den i virkeligheden.
  Kh Susanne

  Svar
  • Hej Susanne
   Tak, ja niveauforskelle er en gave. Det er godt, hvis du synes, du kan følge med, for det er sørme svært at beskrive, hvordan det hele hænger sammen. Haven kommer til at lyde kæmpestor med alle de rum, men den er jo bare lille bitte, hvilket du vil se, når du forhåbentligt kommer. Lad os håbe, det bliver i år.
   Kh Lisbeth

   Svar
 13. Det är fint att ha en plats med lä och tidig sol. Ofta fokuserar vi på kvällssol men den tidiga är minst lika viktig. Men jag funderar… ligger huset lägre än själva gången? Det ser ut som öppna fönster snarare än dörrar…

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Morgensol er en virkelig dejlig start på dagen. Især hvis vi er inde i en hedebølge, så morgenerne endnu er friske.
   Ja, det ligger højere end huset. Man går på en trappe langs husets gavl, for at komme fra gårdspladsen og videre op i haven. Næste haverum ligger oven for den lave mur og er på den måde næsten i højde med taget.
   Tak det samme. Lisbeth

   Svar
 14. Skøn fortælling om havens rum og jeg nød også denne om Smøgen.
  Det er så skønt med læpladser og oplagte steder til morgenmad en sommerdag 🙂
  Jeg synes jo også at roserne hos jer var smukke, men jeg kan sagtens forstå dine betragtninger og den orange potentil er virkelig smuk og endnu et eksempel på at I netop er så gode til at integrere omgivelserne i jeres have.
  Krydser fingre for at I ikke får frostskader.
  God weekend 🙂 kh

  Svar
  • Hej Ulla
   Det rigtig heldige ved Smøgen er, at der er læ for vestenvinden, for morgenmad udendørs en sommermorgen er bare noget af det bedste. Der er lang tid til, føles det som om.
   Åh ja, roserne… vi var flere år om at tage os sammen til at vove at fjerne dem, for når de er pæne, er de virkelig dejlige. Potentilen når ikke samme højder, men til gengæld synes jeg den slår roserne i længden. Man får ikke det hele.
   Frosten er godt nok en joker i år. Forhåbentlig slipper I også. Det er lidt spændende.
   Tak i lige måde. Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar