Skovens overbid og undergang

Under dagens kryptiske overskrift gemmer sig sidste del af min føljeton om havens navne illustreret med billeder fra arkivet. Fremover satser jeg på forårsvarme og aktuelle billeder fra haven.

Først handler det om navnet ‘Overgangen’, for som jeg fortalte i sidste indlæg, har et stykke af Hobbitstien gennem Skoven dette navn. Navnet hører sammen med ‘Undergangen’, så hér begynder jeg.

Min undergang

Jo altså: Fordi niveauet i Skoven skråner, er der noget, der ligger højere end andet. Og omvendt er der så også noget, der ligger lavere end andet. Første del af Hobbitstien ligger lavt, og som en lille ‘sidevej’ er der i det lave område en lille sti, der går ud fra Hobbitstien mod venstre, rundt om et bed og tilbage igen til Hobbitstien.
Hvad skal sådan en gangsti hedde? ‘Den laveste sti’… Nej vel? Hvad så med ‘Den underste sti’ eller ‘Understien’? Og så var det, at navnet ‘Undergangen’ poppede op. Tænk at kunne gå sin undergang i møde og blive reddet otte meter henne i fremtiden.

Undergangen drejer væk fra Hobbitstien, der ligger skjult bagerst i billedet, hvorefter den passerer en bænk og fortsætter rundt om et bed, før den møder Hobbitstien igen.

En overgang

Når man har en Undergang, er man også nødt til at have en Overgang, og derfor måtte den øverste del af Hobbitstien nødvendigvis have dette navn. Jeg viste jer Overgangen i sidste indlæg, men her er den igen, hvis nogen (forventeligt) har glemt den:

Overgangen.

Parallelt med og midt mellem Undergangen og Overgangen ligger ‘Mellemgangen’. Her løb jeg tør for navnefantasi.

Marts 2017. Nederst ser I Hobbitstien. Oven for trappen kan man gå til højre eller venstre på Mellemgangen, og øverst – foran plankeværket – går man på Overgangen.

Overbedet

Øverst i Skoven, mellem Mellemgangen og Overgangen, ligger et bed, som er det, jeg gentagne gange har fortalt om, fordi det er tørt og solrigt og derfor plantemæssigt udfordrende. Udfordringen er lidt speciel, eftersom planter, der vil elske dette sted (fx Mandstro), ikke er særligt skovagtige, og det skal det være. Men jeg giver ikke op. Jeg skal nok finde noget, der kan illudere skov.

Havens øverste bed til højre. Her vokser en frodigtgrøn staudepotentil med hvide blomster. Den ser ud til at acceptere sol og et vist mål af tørke. Trinnene fører fra Mellemgangen op til Hobbitstien.

Bedet er døbt ‘Overbedet’, hvilket ikke er særligt morsomt, med mindre man er mig. Jeg kommer nemlig til at tænke på ordet ‘overbiddet’, fordi det udtales næsten på samme måde.
Hvad ligger dernæst lige for? Rigtigt: Underbiddet! Og lige netop her havde jeg et lille bed nederst/underst i haven, der godt kunne bruge et nyt navn, nemlig det bed, som Undergangen går rundt om, så det blev straks døbt Underbedet.

Underbedet med Undergangen til venstre og Hobbitstien til højre. Bedet er ikke stort, men det er der. Huset i baggrunden er Sommerhuset.

Have med overbid og underbid…!!!
Det er ok, hvis du på dette tidspunkt sukker rystende og overbærende på hovedet, og jeg lover, at det ikke bliver mere fladpandet fra nu af, for der simpelt hen ikke flere navne i haven, der fortjener omtale. Ikke engang havens trapper, der har de prosaiske navne: Stentrappen og Trætrappen.

Stentrappen op til sidste del af Hobbitstien.
Trætrappen i tre niveauer. Første del går fra Hobbitstien op til Mellemgangen. Hvis man her går til venstre, kommer trappens næste to trin. De går op til den øverste del af Hobbitstien. Hvis man krydser Hobbitstien, kommer sidste del af trætrappen, nemlig op til stolene på Grønhøj.

Gandalf

Det er (må jeg bryde sammen og tilstå) ikke helt rigtigt, at der ikke er flere navne at fortælle om, for i en kommentar til sidste indlæg om hobbitstien og bilbobænken skrev Marit, at der også burde være en Gandalf*. Dét gav mig straks associationer.

*) Gandalf var en gammel, men god og magtfuld troldmand i Tolkiens univers. Han døde i kamp mod det onde, men genopstod som ‘Den hvide Gandalf’. Efter at det gode endelig havde sejret, drog den hvide Gandalf sammen med to hobitter på sit livs sidste rejse til ‘Landet hinsides havene’.

Her kan I se min Gandalf: En kæmpestor og beskyttende ahorn (Acer) i naboens have klods op af skellet ind til os. Desværre har jeg kun billeder, der viser halvdelen af kronen – I må selv forestille jer den anden halvdel:

Og her kan I se min Gandalfs endelige rejse til ‘Landet hinsides haverne’.

Med dette sidste farvel til Gandalf er det langt om længe tid til at sige et sidste farvel til historierne om havens navne. Det sker med et tilbagekik gennem haverummene.

Set fra Skoven ser I først Fyrstien med Fyrstolen. Gennem Udhusets vinduet i Kupeen (i et hjørne af Bispegården) ser I den hvide gavl i Slugten, og allerbagerst aner I et lille grønt træ på Gårdspladsen.

Fremover gælder det som sagt aktuelle historier og billeder fra haven, hvor der bl.a. vokser krokus i skovbunden:

Crocus tommasinianus ‘Lilac beauty’. Lyslilla på de yderste kronblade og lidt mørkere på de inderste.

PS: Du kan som altid se en haveplan med bl.a. bedene og stierne i skoven på havens hjemmeside.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam.

31 kommentarer til “Skovens overbid og undergang”

 1. Kære Lisbeth
  Overgangen, Mellemgangen og Undergangen er nogle skønne navne til stier i haven.  Også navnene Overbedet og Underbedet – eller Overbiddet og Underbiddet 🙂 
  Sikke nogle smukke billeder!  Niveauforskellene er en rigtig flot detalje, og så er jeg jo vild med de afgrænsede haverum.
  Nu begynder foråret virkelig at vise sig, og jeg er spændt på dit næste blogindlæg.
  Mange hilsner Gitte

  Svar
  • Kære Gitte
   Uanset de skøre navne, så er vi ret glade for inddelingen i mindre rum, fordi det giver plads for at lave lidt forskelligt. Niveaudelingen er ganske rigtigt en god detalje, som vi sætter meget pris på og har udnyttet til sidste centimeter 😉
   Jeg glæder mig til at foråret for alvor sætter ind med lidt mere varme. Det ser ud til at blive nu, så jeg krydser fingre på alles vegne..
   Mange hilsner Lisbeth

   Svar
 2. Ja det med navne er I gode til, så du kan tilknytte en lille morsom historie. Det er helt sikkert noget af det, der giver dig læsere, for det er altid finurligt at læse med her. Flot billede af rhododendronen, som jeg selvfølgelig straks så 😉 hvad er det nu det er for en.
  Har du skovmærker, kan de ikke bruges der i din tørre skov?
  Ja lad os håbe på lunere vinde (for blæse skal det jo igen igen) de lover også regn, vi får se, det vil være velkommen, jeg skal til at gøde rhodoer, vi har jo heller ikke fået meget i marts, ikke at det kan undre os.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Nu er det heldigvis slut med vintersniksnak om havens navne, fordi foråret for alvor står for døren, men jeg håber, det har fremkaldt et lille smil og en munter hovedrysten rundt om i de små hjem 😉
   Rododendrontræet er en Blueshine Girl – har jeg ikke set den hos dig? Den har lilla skud, og det er derfor, den står i Det lilla bed. Ellers har jeg erfaret, at hvide blomster er svære at se mod himlen. Man skal hellere opstamme noget med farve på.
   Skovmærker… måske… det vil jeg prøve at læse mere om. Tak for tip.
   Jeg nåede lige at smide gødning ud i det ene bed, inden den sidste regn kom. Ellers må vi i gang med vandslangen!!!!
   Kh Lisbeth

   Svar
   • Jeg tænkte godt nok på, om det var den, men synes ikke det lignede på den afstand. Jo jeg har den også. Min står i skoven sammen med skovmærkerne, som vil være oplagt i din lille skov. Jeg købte en potte for mange år siden, den har bredt sig fint selv, og jeg flytter lystigt med den, den dufter jo også dejligt.
    Gødning det var tidligt, jeg tror, jeg tager det job i dag, der er lidt blå himmel og let sol lige nu, det holder nok ikke længe.

    Svar
    • Jeg vil kigge nærmere på skovmærke 🙂
     Det er så småt begyndt med store knopper i rodoerne, så det ene bed fik det sidste gødning, jeg havde, lige inden regnen. Det er naturgødning, så det afgives jo langsomt.
     Vi har fået sol i eftermiddag. Dejligt 🙂

     Svar
 3. Kjære Lisbeth

  Det var da godt at du fikk plass til Gandalf i din historie. Treet passet så godt inn i fortellingen. Det var også en morsom avslutning med overbed og underbitt 🙂
  Jeg har en Corydalis som heter ‘Frodo’, og den skulle jo du også hatt 🙂
  I ditt tørre område, har du prøvd Heuchera der? Jeg har mine i full sol med god drenering og de vokser godt her hvor jeg har blandet inn så mye grus. Du finner garantert noe som kan vokse hos deg.
  Nå får jeg fortsette med såing av tomatfrø. Ha en deilig vårdag i syd!

  Svar
  • Kære Marit
   Vi var kede af det, da Gandalf segnede, for det var sådan en flot baggrund for haven. Men jeg skal også være ærlig og sige, at jeg ikke savner alle de millioner af frø, som den smed overalt i haven, og som jeg dernæst lugede og lugede og lugede.
   Interessant med heuchera. Jeg synes, jeg har haft mest held med at have dem i halvskygge og ikke for tørt. Men det kan være sorterne, og måske jeg skal give dem en chance mere. Det er kønne blade.
   Hils Frodo mange gange – han burde jo helt klart bo her ;-))) Og hyg dig med tomaterne deroppe i sneen. (Her er det stadig overskyet og koldt, men de skulle vende i næste uge.)
   Mange hilsner Lisbeth

   Svar
 4. Da Gandalf drog ud på sin sidste rejse, var det nok slut med de små helikoptere, som den slags troldtøj bringer med sig. Vi har jo så mange ahorn, og halvdelen af havetiden går med at luge småtræer op – cirka. Foråret kommer nu, og jeg vil glæde mig til at følge med i, hvad der så sker af finurlige ting i overgangen til undergangen, overbiddet og det skæve grin 😀
  Kh, Karen

  Svar
  • Ha, ja Gandalf tog heldigvis det onde med sig. Det er ufatteligt, som de kan spire, og jeg synes, bladene ligner hvad som helst. Pludselig står der et træ midt i en staude, en busk, noget bunddække you name it – og jeg har lige luget…
   Mon ikke navnet ‘Det skæve grin’ dækker over havetossen, der lykkeligt tumler rundt mellem det hele?
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Jeg har moret mig over dine skøre, skønne ord men kom til at tænke på , om ‘Mellemgangen’ måske kunne hedde ‘Mellemgulvet’, da det jo er havens gulv. Tak fordi du deler alle dine smukke blomster med os. Kh Britta

  Svar
 6. Spændende udfordring med planter til en tør, solrig skovbund. Jeg Balder lidt med det samme og har ladet mig inspirere af nogle af dine valg. Hosta er jo egentlig utrolig tørketålende, den klarer sig fremragende i min sandede jord, selv om man skal vælge med omhu, hvis den også skal kunne tåle sol. Blodrød storkenæb og bakkestjerne er jeg rigtig glad. Og sporebaldrian og skovasters er jeg selv igang med at afprøve. Måske bliver det for mange blomster til en skov, men de har i hvert fald saftigt grønne blade og har det godt med sol.

  Svar
 7. Gnæk gnæk,, de skønne skøre finurlige navne.. Overbidet og underbidet, fnis.
  Jeg ville spørge til det umanerlig flotte hvidblomstrende træ,, men kan se i dine kommentar at det er en rhodendron?? Den må da have nogle år på bagen, rødderne for at nå den størrelse.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Træet købte vi, da der lige netop var ansat lidt grene til krone. Derefter har vi haft det i 15 år, så ja… det har nogle år på rødderne 🙂 Faktisk er det så stort nu, at jeg beskærer det, fordi vi har så lidt plads. Hvis du får lyst til at lave sådan et træ, så vil jeg i øvrigt anbefale dig at bruge azalea, da de ikke står med blade hele vinteren. Det er hårdt for dem i den højde.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. ihhh,herlig læsning. Lige hvad jeg trængte til. Jeg elsker hvad du skriver og nyder jetes have SÅ meget. Virkelig inspirerende ❤

  Svar
  • Kære Pia
   Tusind tak for din søde kommentar. Det er dejligt at få at vide, at du læser med, og at du kan bruge skriverierne, hvad enten det er til underholdning eller inspiration 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Tak for rundturen i havens mange spændende rum. Det har været både inspirerende og fornøjelig. Men jeg kan godt mærke, at jeg bliver nødt til at gøre noget med navnene i vores have. Efter at have læst alle jeres fine navne er det bare for kedelig med Østbedet og Sydterrassen! 😉

  Svar
  • Selv tak Sydney, fordi du ‘gik med’. Hvor er det sjovt, at du måske giver dig til at lege med navne. Dem hører vi nok om på din blog, hvis der pludselig dumper et navn ned – man ved aldrig, hvornår det sker.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Det var en sjov og spændende gennemgang af haven og dens navne. Mange af navnene havde en sjov historie og det er netop sådan det skal være. Jeg kom for resten til at tænke på Midgård i forhold til Mellemgangen, men måske passer den nordiske mytologi ikke sammen med Hobitland 🙂
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   🙂 Så kreativ, du er. Midgård er et rigtig godt og sjovt navn. Måske jeg vælger Brittas ide om Mellemgulvet, og så i stedet gemmer Midgård, fordi det er så smart, at det kan bruges andre steder. Super ide, så tak for den.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Morsomme og samtidig superanvendelige navne! Grønhøj er for mig en lille by mellem Skive og Viborg, som folk i årtier har Haldager til for at købe billigt strikkegarn. Sådan et garn udsalg ligger der nok ikke i jeres have.

  Svar
  • Næææh, garnudsalg kan jeg ikke friste med. Det er godt nok mange år siden, at jeg har strikket og hæklet. Dengang gjorde jeg det mest for at få lejlighed til at sætte farver sammen. Det gør jeg nu i haven i stedet for. Men sådan kan navne give forskellige associationer 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • ;-))) Dén havde jeg godt nok ikke gættet. Ellers kan man tit regne ud, hvad skribenten havde i tankerne, inden stavekontrollen greb ind 🙂

   Svar
 12. Kære Lisbeth

  Nu har jeg læst hele bloggen igennem fra ende til anden, og det har været herligt. Hvor ville jeg ønske, at der kom en bog fra din hånd. Jeg synes bestemt godt, at det kunne være plads til en bog om jeres have, hvor man følger jer et år i haven og samtidig får principper og gode råd med på vejen. Meget ligger jo allerede på din hjemmeside, men det er nu ikke det samme som en bog, man kan bladre i 🙂

  Bedste hilsner
  Trine

  Svar
  • Kære Trine
   Hold da op… jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige til sådan en maratonpræstation og din efterfølgende meget søde kommentar… Tusind tak.
   Sådan en bog er jo et noget større projekt end en blog, så jeg ved ikke rigtig, men ideen vil sikkert lejre sig i baghovedet, så tak for både den og ikke mindst for tilliden.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Jeg er meget optaget af dine billeder. Det første med bænken viser en hyggelig siddeplads med en smuk beplantning omkring og en spændende indretning. Og det næste billede med den store krukke viser en smuk “sammenplantning” med grønne planter. – Men måske er det sidste billede med de lilla krokus det smukkeste af dem alle.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Kære Elna
   Tak – det er heldigvis fotografens privilegie at vælge vinklen, men derudover giver jeg dig helt ret mht krokusbilledet, for lige nu og her er det bare så livgivende at se forårsblomster med farver på.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Hey Lisbeth,
  Tak for at få min dag startet med et godt grin :O)

  Dit skovhave bed – Tænker Hosta og Bregner men det har du sikkert allerede selv tænkt.

  Var det naboen der fældede det store træ ?

  Have hilsner fra Joy

  Svar
  • Selv tak, Joy, fordi jeg fik lov at muntre dig op 😉 og tak for din kommentar.
   Du har fuldstændig ret med hostaer og bregner, men udfordringen med lige det bed, jeg nævner, er at det får en hel del sol, og i og med at haven skråner, så er der meget tørt, hvilket de fleste hostaer og bregner ikke ka’ li’. (Jeg har en del bregner i de mere skyggede bede).
   Ja, det var nogle nye naboer, der fældede det. De kan vist ikke lide planter, der er over 1½ meter høje. Sådan er vi så forskellige.
   Mange hilsner Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar