Sikken et sted – jeg har gjort det igen

I dag gjorde jeg det igen: Fandt en planteskole langt væk fra plantecentre og megavarehuse. En staudeplanteskole befolket af en supersød staudenørd, der kender sine stauder i detaljer og kan svare på det hele. Jeg er vild med den slags oplevelser. Men jeg må også indrømme at begejstringen blandes med flovhed over, at jeg ikke har været her før. Hvordan kunne det dog gå under min radar? Eneste forsøg på forklaring er, at jeg har haft blikket stift rettet mod Århus og Viborg, hvor jeg mest har arbejdet. Nu hvor efterlønnen endelig er realiseret, dukker nye vidder op, og i dag vendte jeg blikket nordpå mod Staudestedet i Rimsø i nærheden af Grenaa. Bedre sent end aldrig. Desværre var vejret gråt og fugtigt, og ikke det bedste til at fotografere farver i.

Staudestedet har masser af planteborde med masser af planter i god trivsel og ordentlig mærkning. Pænt, velstruktureret og 100% fokus på stauder. Her er hverken lygter, haveforklæder eller vanilleis. Det er der andre, der sælger.

Rette plante på rette sted

Anledningen til besøget hos Staudestedet var, at jeg har planer om omlægning af et bed i haverummet ‘Skoven’. Jeg er i tænkeboks. Bedet lever ikke op til mine egne krav om ‘rette plante på rette sted’. De nuværende planter er vældig kønne, men de synes, der er for tørt. Det må jeg tage til efterretning og omplante. Du kan se de nuværende planter på havens hjemmeside.

Jeg kunne også vande. Det har vi gjort i nogle år, fordi vi troede, at “vi har åbenbart en tør sommer”, eller “de skal jo lige have fat”. Niks! De kan ikke lide at være der og viser det med hængende hoveder i utide.

Jorden er sådan set god nok, nemlig almindelig god havejord uden ler, så årsagen til planteoprøret skal findes flere steder.
For det første får Ebeltoft simpelthen mindre regn end andre steder. Det er et faktum, som vi nu har sandet i praksis. (Der ligger et tørt bælte fra Ebeltoft over Samsø til spidsen af Sjællands Odde.)
For det andet er der mindre skygge i bedet, end jeg havde forestillet mig (noget med solhøjde, trækroner osv.), og for det tredje drænes jorden ekstra ‘godt’ efter etablering af en ny støttemur for et par år siden.

Konklusionen er, at jeg må i gang med at finde de rette planter til disse forhold. Tænke, tænke.

Solhat med sine grønne blade er en mulighed i mit skovbed. Bemærk de mørke stængler på denne ‘Pica Bella’.

Måske jeg oven i købet skal benytte lejligheden til at skifte farveholdning i hele ‘Skoven’. P.t. er grundfarven pink (der kommer fra bl.a. høstanemone ‘Pamina’). Jeg kunne godt tænke mig nogle mere brændte sensommerfarver. Tænke, tænke.

Det var dette tænkeri, der førte mig til Staudestedet for at finde inspiration.

Tørketålende skovplanter til fuld sol

Af hensyn til havens overordnede design, hvor det sidste haverum hedder ‘Skoven’, fordi det har en ‘vild skovbeplantning’, skal planterne ikke bare passe biologisk til voksestedet, de skal også kunne indgå visuelt i denne skov-illusion og fx ikke have sølvfarvede blade, som man ellers typisk vil finde hos de tørketålende planter, der får os til at tænke på strand og sand. Tænke, tænke.

 Solhat (Echinacea purpurea 'Hot Summer') og Kertepileurt (Persicaria amplexicaulis 'Dark Red').
En sensommerblomstrende sammensætning, der frister med de brændte farver: Solhat (Echinacea purpurea ‘Hot Summer’) og Kertepileurt (Persicaria amplexicaulis ‘Dark Red’). Begge vil kunne passe til skovstemningen i haverummet.

Planteoaserne

Efter en times kiggeri, snak med ejeren, Anne Svane, sammenligning af farver, blomsterform osv. osv. kørte vi hjem igen. Nu tænker jeg videre på et mere oplyst niveau. Resultatet får I senere, men jeg er ved godt mod og glæder mig til ‘rette plante på rette sted’.

Nå, dét, jeg egentlig bare ville sige, er: Man skal sørme huske at lede efter de der små planteoaser.
Der er sikkert også én i nærheden af dig, og du er mere end velkommen til at dele DINE gode steder med os andre i en kommentar. Det ku’ jo være, at jeg kom i nærheden …
Staudestedet finder du i hvert fald her – og der kan man sørme osse købe Kruset Klase-Kortlæbe med flæsebladene, som jeg skrev om for nylig.

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Del gerne med andre – brug ikonerne:

8 kommentarer til “Sikken et sted – jeg har gjort det igen”

 1. Hej Lisbeth
  Jeg tænkte nok, at det var Staudestedet, du havde besøgt. Jeg har ikke været der, men køber stauder på nettet hos Anne mindst en gang om året, det er et godt sted.
  Vi deler skæbne med jer, her får vi heller ikke meget vand, det er en udfordring for os og planterne.
  Hilsen Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth på Samsø
   Ja, I kender jo problematikken. Og når jeg får lært at plante efter de mere tørre forhold, end vi er vant til, så er det da også kun skønt at have flere solskinstimer end resten af landet.
   Med hensyn til Staudestedet, så er det en lille perle – også med netkøb kan jeg forstå. Skønt at kende sådan nogle steder.
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar
 2. Tusind tak for besøget og den fine omtale, som allerede i dag har bragt nye kunder hertil. Kh. Anne, Staudestedet

  Svar
  • Kære Anne
   Selv mange tak. Det var en dejlig fredagsoplevelse at besøge ‘dit sted’. Jeg har vist nok bestemt mig til at fastholde de rosa farver. Vi ses, når det skal føres ud i livet.
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar
  • Hej Esther
   Tak, for tippet. Der er jo lidt langt fra Ebeltoft, men de har en hjemmeside, kan jeg se, og interessante stauder :-).
   Jeg vil huske det, for vi kommer da engang imellem rundt i landet og besøger næsten altid en planteskole og/eller en åben have på vejen.
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar
 3. Det var fantastisk at du fandt Staudestedet! Jeg bor jo langt væk, men benytter Staudestedet via nettet og også fra mig kommer de bedste anbefalinger – hurtig betjening og fremsendelse af de flotteste planter.
  Det er spændende hvad du finder på til skovhaven. Jeg kender problematikken og måtte også tage konsekvensen og ophæve begrebet “skov”:)
  Jeg tænkte Aster divaricatus da jeg læste om den tørre jord, men det lever ikke op til dine ønsker om brændte farver så jeg er spændt på hvad du har fundet på sammen med Anne 🙂
  Lisbeth (Countryliv)

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Jeg har faktisk bestemt mig for at beholde de blå-rosa farver, men dog lave dem til mørk pink og lilla, så de ikke er så pastelagtige og sommeragtige som de nuværende farver.
   Og det er sjovt, du siger det, for jeg har netop fået lovning på en asters med mørke blade og pink blomster. Jeg ved ikke hvad den hedder, men får en aflægger. Det bliver spændende. Jeg skal nok fortælle hvad resultatet bliver 🙂
   Jeg kigger lige over på din blog.
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar