Septembersysler: Vandslange og figenmarmelade

Figentræet giver godt i år – det gør det de fleste år, og jeg har endnu ikke gennemskuet, hvorfor det nogle år giver lidt mindre. Vejret? Beskæringen? Der er ikke rigtig noget system, synes jeg.
Pyt… i år giver det fint, og forleden plukkede jeg 2½ kg dejlige, modne figner.

Vores figner (som jeg ikke har navnet på, da træet stod i haven) skal bruges med det samme og dur ikke til at blive solgt i forretninger, hvor de skal kunne holde sig i flere dage uden at splatte ud. Det gør vores. Splatter altså, hvis vi ikke spiser dem straks, for de er så bløde, søde og saftige med ultratyndt skind, at man skal have prøvet at spise dem friske for at vide, hvor godt det kan smage.

Vi har spist os gennem utallige opskrifter på nettet og kun få har efterfølgende fundet plads på vores menukort. En af de godkendte opskrifter er figenmarmelade, og med 2½ kg frugt i skålen, var det mere end vi kunne spise til aften, så jeg gik i gang med marmeladen.
Den er helt utroligt nemt at lave, og vinterens forbrug er nu sikret. Vi spiser jo da også andet…
Hvis du har et figentræ, der giver godt, har du måske brug for opskriften, så den kommer her.

Figenmarmelade med appelsin og ingefær

Ingredienser:

  • 1 kg friske figener
  • ½ kg sukker
  • ½ dl vand
  • ½ dl appelsinsaft  (eller citronsaft )
  • reven skal af ½ usprøjtet appelsin/citron
  • 2 cm frisk ingefær i store stykker, så de kan fiskes op
  • Rød melatin
  • evt. konserveringsmiddel

Sådan gør du:

  1. Kog en sukkerlage af sukker, vand og appelsinsaft, og tilsæt derefter appelsinskal og ingefær og lad det koge ved svag varme i ca 10 minutter uden låg, til det er kogt lidt ind, og ingefæren har afgivet lidt smag.
  2. Skyl imens figenerne, skær stilken af og skær figenerne i mindre stykker, 1-2 cm.
  3. Fisk ingefæren op og lad et stykke, svarende til ½-¾ cm blive tilbage.
  4. Kog figenerne i sukkerlagen uden låg, til de er helt møre og svagt kogt ud til marmelade (ca. 15 minutter). Rør af og til i gryden.
  5. Blend det hele.
  6. Kom lidt melatin i – sådan cirka 1½ tsk – det kommer lidt an på, hvor saftige figenerne er. Følg opskriften på melatinposen.
  7. Tag gryden af varmen og tilsæt Atamon.
  8. Hæld på skoldede atamonskyllede glas.

PS: Hvis du har mange figner er syltede dessertfigner også en god opskrift.

Septembertørke

En typisk septemberfornøjelse her i haven består i år af kopkrus med kaffe og hjemmebagte boller med figenmarmelade, mens jeg holder tørken fra døren i et eller andet bed:

Det er en måned siden, vi sidst fik regn, og det var kun 40 mm.
I juli fik vi hele 50 mm, hvorimod det i juni kun sneg sig op på sølle 7 mm.
Man kan vist godt sige, at planterne er i underskud godt hjulpet af sol, varme og vind.

Vi mistede for mange planter under de tre foregående års tørke, så jeg øver mig konstant i at vande, uden at det føles alt for træls, og uden at der dør mere. Kaffe og boller med figenmarmelade hjælper på det, og mens jeg gumler og slubrer og tager tid på, hvornår jeg skal flytte vandslangen, planlægger jeg udskiftning til endnu flere tørketålende planter – og så nyder jeg for resten også det vidunderlige septembervejr vi har, hvor man kan sidde ude i haven.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

32 kommentarer til “Septembersysler: Vandslange og figenmarmelade”

  1. Godmorgen Lisbeth
    Hvor må det være dejligt at kunne høste sine egne figner og bruge dem til marmelade. Det lyder lækkert, at du tilsætter appelsin og ingefær!
    Uha, det var ikke meget regn, I har fået i de sidste måneder. Her i Halsnæs har vi haft adskillige skybrud.
    Men det er vel nok dejligt med det lune og solrige septembervejr.
    Mange hilsner, Gitte

    Svar
    • Godmorgen Gitte
      Det er ikke så meget, vi høster, men figenerne er nemme og passer sig selv, og marmeladen er tilsvarende nem.
      Næh, regn har vi ikke fået meget af, så jeg forsøger at fokusere på det gode vejr.
      Mange hilsener Lisbeth

      Svar
  2. Hej Lisbeth.

    Dejligt at høre fra dig igen!

    Det lyder lækkert med friske figner fra egen have, og i så store mængder at der er til marmelade.

    Det lyder som om det har været knapt med regn i Ebeltoft. Her i Løgten har der været en del.

    Hilsen Tara

    Svar
    • Tak, Tara 🙂 Det er vildt, at der de fleste år er nok til marmelade. Jeg dessertsylter dem også nogle gange i de gode år. Jeg har glemt et link til dem, det laver jeg lige sidst i indlægget.
      Det regner rigtig tit rundt om Ebeltoft. Der er et eller andet forhold her, der gør, at regnen driver uden om os. Godt for feriefolket, men jeg indrømmer, at jeg godt kunne bruge nogle timers regn en gang i mellem. Du må nyde din regn 😉
      Mange hilsener Lisbeth

      Svar
  3. Det høres så godt ut med ferske fiken! Jeg har prøvd å dyrke det her, men de overlevde ikke vinteren. Som forventet vil jeg si 😉
    Ja, nå er det så fryktelig tørt her også, at vanning kan en holde på med hele dagen. Vi får bare nyte det gode været så lenge det varer, for når det en gang slår om er det høsten som kommer.
    Ha en deilig hagedag!

    Svar
    • Næææh, Marit – figner dur nok ikke i Norge. Vores vokser op ad en sydmur, og klimaet her er lunt, da vi ligger ved havet.
      Jeg sørger for at glæde mig over solen og varmen, for det ER jo da skønt med sådan en sensommer 🙂 (men en sjat vand havde været rart).
      Tak i lige måde. Lisbeth

      Svar
  4. Hej Lisbeth
    Det med figner og marmelade lyder godt, men er ikke mig. (jeg kommer ikke gerne i køkkenet), men din idé med det tørketålende bed, har jeg taget til mig, og etableret et bed, med de blomster, der havde overlevet tørken + en blå og en hvid klokkeblomst, der også ser ud til at være ligeglad om den får vand eller ej. Ved ikke hvad end hedder, men vil lægge et billede op, når den igen blomstrer

    Svar
    • Hej Birgit
      Ja så får du ikke megen marmelade, hvis du undgår køkkenet – det er ellers nemt at lave, men man kan også købe megen dejlig marmelade.
      Jeg er vild med tanken om tørketålende planter – de sidste fire år har virkelig skubbet mig i den retning, og jeg glæder mig, hver gang jeg får en mere. Det lyder godt med tørketålende klokkeblomster – det er en stor familie, og nogle af dem vokser jo naturligt på overdrev, så jeg kan godt forestille mig, at nogle er tørketålende.
      Mange hilsener Lisbeth

      Svar
    • Hi David
      They grow on a south facing wall which they seem to like. It grows 1½ meter each year and must be pruned hard. Figs is expensive to buy here too.
      Lisbeth

      Svar
  5. Det lyder lækkert… I ‘gamle’ dage ville jeg have gået ind til min mellemøstlige grønthandler for at købe figner, men nu, hvor den del af byen ikke har lyst til at blive vaccineret, handler jeg der ikke mere. Så det bliver kun et par stykker i plasticpakke fra Lidl, og de skal spises med chili, ahornsirup og bacon. Det lille figentræ, vi fik af Nana og Søren frøs ihjel, da det pludselig blev 20 graders kulde. Det kunne det ikke lide, og det havde jeg jo egentlig nok vidst ville ske, fordi her altid er koldere her inde i landet.
    Vi fik masser af regn i august – men det er glemt nu, hvor jorden igen er tør, så jeg vander også 🙂
    Kh, Karen

    Svar
    • Jeg kan godt forstå, du vælger dine pushere med omhu – der er ingen grund til at anskaffe sig en grim sygdom for et par figners skyld. De kan osse bare tage sig sammen og vise samfundssind…!
      Øv, at træet døde – men ja, I har det unægteligt koldere derinde i landet. Jeg tror nu, at figentræerne er sartest de første par år, men de skal jo altså lige i gang.
      Tænk, at I også mangler vand. Det må da snart være slut med vandslangen alene af den grund, at det snart ikke gror mere.
      Kh Lisbeth

      Svar
  6. Hej Lisbeth
    Det var vist det eneste, du ikke fik set, altså figentræet, der er heller ikke mange figner tilbage nu. Jeg har selv egenhændigt spist dem, jeg kunne nå, nu har jeg nemlig vænnet mig til smagen, de skal splatte, før de er rigtig gode. Vores sidder højt, så nogle af dem går til fluer og bremser. Bent vil ikke røre dem, hvilket nok ikke undrer jer. De giver ikke nok til at lave marmelade af, fordi der gror en rose og en clematis op i træet 🙂 vi kunne jo oprindeligt ikke lide dem.
    Tak for i dag
    Kh Lisbeth

    Svar
    • Kære Lisbeth
      Jeg nåede et glimt af figenbladene 🙂 Det glæder mig, at du er blevet glad for frugterne, de er nemlig supergode lige når de skal til at splatte ;-))) Han ved ikke, hvad han går glip af.
      Du må overveje at begrænse klatreplanterne, og så kan du jo gemme opskriften til den tid.
      Det er os, der takker mange, mange gange.
      Kh Lisbeth

      Svar
      • Tænkte nok du sad på færgen og svarede. 🙂 Vi har meget forskellig smag, men er heldigvis enig om, hvor vi vil bo 😉
        Ja måske skal jeg begrænse klatreplanterne, men de er så fine. Måske skal jeg bare ikke beskære den så meget.
        Kom godt hjem

        Svar
        • Et figentræ kan bliver kæmpestort. Du kan evt. lade det brede sig lidt mere og tage toppen af, så du kan nå alle figenerne.

          Svar
  7. Uhg ja tørken forsætter. Nok nyder vi sol og lunelse, og at kunne drikke eftermiddagskaffen ude. Meen det ville altså være en større fornøjelse hvis det ikke var så pokkers tørt. Jeg har “tusind” planteomplaner og det vil være selvmord at grave og plante om nu.
    Oh figner, ja det lyder lækre, men her der nok liige en anelse for koldt om vinteren til jeg vil forsøge mig. Istedet for ar jeg lige lavet syrlig gul blommemarmelade. Perfekt til sirupslagkage og andre lagkager.
    hilsner Gunvor

    Svar
    • Hej Gunvor – jeg drømmer også om en kombi, for regnbyger behøver jo ikke udelukke sol og varme. Jeg plantede et par stauder forleden (jeg trængte sådan til noget blomstrende i et bed, der bare har været grønt i snart to måneder), og de blev naturligvis vandet grundigt, men allerede andendagen hang den ene, der får mest sol. Ingen katastrofe, men du har ret: Det er lidt af en selvmordsmission.
      Syrlig blommemarmelade i sirupslagkage… det lyder aldeles vidunderligt. Det har jeg aldrig hørt om, men det er da lige før, jeg må prøve at samle mirabeller næste år, hvis de da ellers kan bruges?
      Mange hilsener Lisbeth

      Svar
  8. Ja det er fantastisk dejlig vejr vi har her i september og jeg nyder det. Men armene er efterhånden blevet meget lange af at bære vandkander rundt i haven. Det meste er veletableret og tørketålende, men det er som om jeg hver sommer lige har 5-6 nyplantede ting, som bare skal have vand for at overleve det første år. Held og lykke med omstillingen til mere tørketålende beplantning!!

    Svar
    • Hej Sydney
      De første 2½ år med tørke (2018, 2019 og 2020) slæbte jeg vandkander til hænderne ramte jorden. Sommeren 2020 gav jeg op og investerede i en flexibel vandslange, der helt klart forbedrede min livskvalitet på det punkt. Endda så meget, så jeg har fået en til i år. Vores have er meget lang, og det er en befrielse at kunne have en i hver sin ende, når der skal vandes konstant et eller andet sted. Bl.a. det nyplantede, som du skriver, der hele tiden sniger sig ind.
      Tak, jeg glæder mig meget til foråret, hvor jeg skal tilplante tre bede med tørketålende planter – det bliver godt nok spændende at følge.
      Mange hilsener Lisbeth

      Svar
  9. Så fik jeg opskriften på figenmarmeladen. Du skriver, den er nem at lave, men det nemmeste er nu at få den foræret . Jeg har ikke smagt på den, men nu kan jeg vist ikke vente længere …Vi har ikke fået så mange figner i år, for vi deler pænt med både fugle og mus. Fuglene ser jeg sidde i træet, og jeg finder figner, som der er hakket i. Men jeg finder også figner, der er helt spist, så kun stilken sidder tilbage. En bekendt mener, det er mus, der spiser fignerne.

    Hilsen Elna

    Svar
    • Hej Elna – Marmeladen kan godt gemmes.
      Vi havde fugle i træet for første gang nogen sinde sidste år. Resten af sæsonen og i år har jeg været meget omhyggelig med at plukke alle modne figner, og det har løst problemet. Nu bliver de modne ikke hakket mere. Den med mus har jeg aldrig hørt – det lyder mærkeligt, at de skulle kaste deres nattekærlighed på saftige figner, men der er så meget mærkeligt.
      Når bare de efterlader tilstrækkeligt til at du også er glad, så er det jo en fin ordning i har.
      Mange hilsener Lisbeth

      Svar
  10. Underbart med egna fikon. Mina sorter sätter dåligt med frukt dock… Jag har köpt en del fikon här och i Frankrike och det är lite olika men allt som oftast är skalen väldigt tunt. Det är ingen frukt att lagra men vansinnigt god färsk men man ska inte äta en hel kartong som jag gjorde i Frankrike 🙂

    Ha det gott! Carina

    Svar
    • Hej Carina. Det er sikkert dejlige figner, de har i Frankrig, hvor vejret er perfekt. Dem har jeg desværre ikke smagt. Hi hi – det har du åbenbart i rigelig mængde. Forhåbentlig ødelagde det ikke en hel feriedag for dig.
      Tak i lige måde. Lisbeth

      Svar
  11. Jamen det er simpelthen træls at vande. På YouTube så jeg lige en video med Claus Dalby, hvor han fortæller, at de i hans have bruger 8 timer på at vande hver dag. Den form for selvskabt plage ville jeg aldrig udsætte mig selv for. Jeg er faktisk også blevet (lidt) mere nøgtern i forhold til evt at miste planter til tørken.

    Svar
    • Gosh… nej, det gad jeg simpelthen heller ikke. Hverken planter, der har det behov, eller en besøgshave, der skal være i topform. Han har heldigvis gartnere til at passe ‘sin’ have.
      Jeg har det svært med at være ligeglad, men min have er jo også mindre, så døende planter er MEGET synlige, og desuden kan jeg i princippet godt nå at vande – jeg vil bare ikke, men jeg tror, du er inde på noget af det rette. I hvert fald i nogle år fremover, til vi (måske) vænner os til klimaændringerne (stopper de??) Min strategi er konstant udskiftning til tørketålende løsninger. Men træls er det, at vi sådan bliver rusket.
      Mange hilsener Lisbeth

      Svar
  12. Det er da helt fantastisk med sådan et velfungernede figentræ og marmeladen ser skøn ud.
    Det er synd for jer at I får så lidt vand, jeg sendte gerne noget afsted til jer, hvis jeg kunne, men lige nu er det dejligt at have fået lidt til vores tørre have .
    September har ellers været dejlig til nu.

    Nyd jeres dejlige (marmelade)søndag.
    kh Ulla

    Svar
    • Tak. Heldigvis kan figentræet godt lide tørke, men jeg ville ønske, du kunne sende lidt regn til resten af haven.
      Bent maler vinduer, så han udnytter det tørre vejr på bedste vis. Det gælder om at se det positive, hvis man ellers kan 🙂
      Kh Lisbeth

      Svar
  13. Lisbeth, it’s good that you have beautiful weather and no rain. It rains every day and gets colder. Today it was +15 C and I already think it’s warm 🙂 What a pity that the fig tree won’t survive here in winter. I have never eaten fresh figs. I only ate dry. Enjoy your garden in September.

    Svar
    • Hi Nadezda
      I think it is warmer than it used to be in in many places even though we get cold periods too. We have had nighttemperatur over 15 degree Celsius in september. That have never happened before.
      The figtree loves it – maybe you one day can grow them too.
      Enjoy your garden too 🙂
      Greetings Lisbeth

      Svar
  14. Så deilig med fiken, må innrømme at jeg er litt misunnelig. Det skal la seg gjøre å dyrke fiken her, men etter å ha prøvd tre ganger så ga jeg opp. Det skal innrømmes at den tredje gangen var det litt min feil også at det ikke gikk, jeg glemte den rett og slett på hagens kaldeste sted, på vei inn i drivhuset, og det var altfor sent da jeg oppdaget det. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    Svar
    • Nej, hvor ærgerligt, at de ikke vil gro hos dig, Ingeborg, men du har sandelig været tålmodig og prøvet. I har det nok generelt for koldt – også selv om du ikke havde glemt den ude 🙁 Hvis noget ikke vil gro, kan man lige så godt acceptere, er min erfaring. Livet er for kort til at forsøge igen og igen og igen 😉
      Mange hilsener Lisbeth

      Svar

Skriv en kommentar