Seks af forsommerens græsser

Jeg holder meget af græssers yndefulde blade og er strengt taget ikke interesseret i blomsterne (som jeg bøvler med at klippe af, når de ikke længere er pæne), så derfor kunne jeg egentlig bare opremse alle mine græsser på én lang liste uden hensyn til blomstringstiden, men det er jo ikke alle haveejere, der er lige så fjollede som mig og som rent faktisk nyder blomsterne. Og i dag vil jeg endda visse to, hvor jeg også nyder aksene i forsommeren, nemlig Snefrytle og Hjertegræs.
Først skal I se min lyse blåaks, der blomstrer i maj, og som er en af dem, jeg primært har for bladenes skyld.

Lys blåaks (Sesleria nitida)

Lys blåaks er tørketålende, og har derfor været en elsket græs i mange år, hvor den har vokset i en krukke uden anden vanding fra vores side end i tørkeperioder.

Lys blåaks (Sesleria nitida) i sin krukke bag parasolstangen.

De to andre krukker i gruppen var efterhånden tilplantet med lavere planter, end dengang græssen også blev plantet, og den lyse blåaks tilførte gruppen et svagt komisk skær – sådan lidt David og Goliath – så blåaksen blev fjernet i maj.
Et par småbidder af den har i stedet fået plads i mit tørkebed i Skoven, hvor græsser af forskellig slags skal skabe skovstemning.

Blåaksen vokser i tuer, og bladene er smalle og lysgrønne til den blålige side.
Aksene kommer ret tidligt, dvs, i maj, så den skal skæres ned tilsvarende tidligt, for at man ikke klipper aksene af (med mindre, man vil slippe for aksene).
De friske aks er smukke, men de visne aks tørrer i en ‘tør farve’ der ikke rigtig min smag, så jeg har møjsommeligt klippet dem af, mens den stod i en meget synlig krukke på gårdspladsen. Fremover regner jeg med, at aksene kan blive siddende, nu det skal være naturligt.

Snefrytle (‘Luzula nivea’)

En af havens mest skattede græsser er Snefrytle på grund af de ganske tynde, grønne blade, som jeg nyder hele sæsonen. De giver en fantastisk lethed, overalt hvor de står. Her er det i skyggen under en opstammet tuja:

Snefrytle ('Luzula nivea')
Snefrytle (‘Luzula nivea’).

I tilgift er snefrytlen vist nok forsommerens smukkeste græs på grund af de markante, lyse aks.

Aks på Snefrytle ('Luzula nivea')
Aks på Snefrytle (‘Luzula nivea’).
Snefrytlen står med lyse aks foran krukken til højre for stolen.

Hvis man interesserer sig for farver, så har aksene præcis samme farve som klatrehortensiaens blomster.

Klatrehortensia og Snefrytle
Samme  cremehvide farve på begge sider af stien… det ka’ jeg li.

Snefrytle breder sig ikke, men danner en yderst langsomtvoksende tue. I mit tørre bed har den vokset samme sted i i hvert fald otte år og fylder bare 20-30 cm i diameter.

Jeg klipper den stort set aldrig ned. Så skal den da være særligt grim efter vinteren. Den er nem.

Hjertegræs (Briza media)

En anden dejlig junigræs er Hjertegræs.

De fleste kender den, fordi aksene er så smukke med de små hjerter, og mange bruger dem i buketter.

Hjertegræs (Briza media)
Hjertegræs (Briza media).

Hjertegræs er for så vidt tuedannende som snefrytlen, men vokser i mere ‘løstvoksende tuer’, hvilket betyder at bladene vokser mere lodret end på snefrytlen, hvor de stråler ud fra ét punkt. Den forskellighed i vækstform giver en pæn og naturlig variation i min ‘skov’.

Hjertegræssen breder sig, på grund af den løsagtige tue, en anelse mere end snefrytlens tue, men vi taler 1-2 cm om året, så jeg opfatter den ikke som et problem her i haven.

To starer med gule striber

Fjerde- og femtepladsen blandt forsommerens græsser deles af to starer (Carex), der botanisk set er halvgræsser og derfor ikke hører med på en græsliste. Dette indlæg er imidlertid ikke et videnskabeligt skrift, men bare min haveblog, så de kommer med på dagens liste af en helt bestemt grund: Jeg har begge dele på grund af de lange slanke blade, hvilket gør dem ens i mine øjne.

I halvskyggen under min sydbøg vokser to typer star med smalle blade. Jeg har plantet dem sammen med bregnen Hjortetunge (Asplenium scolopendrium), fordi den har brede blade, og jeg synes, at de to bladformer skaber en flot kontrast, som jeg glæder mig over hele året.

For at få lidt ekstra detaljer, for den der kigger nærmere efter, så er der dels en star med smalle blade og gul midterstribe: Carex Oshimensis ‘Evergold’.

Carex Oshimensis 'Evergold
Carex Oshimensis ‘Evergold sammen med Asplenium scolopendrium

Og dels er der en star med lidt bredere blade, hvor det er kanterne, der er gullighvide: Carex ‘Ice Dance’.

Carex 'Ice Dance'
Carex ‘Ice Dance’.

Begge starer har små bitte aks i juni med både han- og hunblomster, men de er lave og sådan set svære at se, så det passer mig godt. Det er bladene, der er interessante.

Star med hvidstribede blade

Dagens sjette junigræs og er også en star. Denne har bare hvidstribede blade, Carex Oshimensis ‘Everest’.
Sidste år var den flot.

Carex Oshimensis 'Everest'
Carex Oshimensis ‘Everest’.

I dag er den aldeles ikke flot, for jeg forsøgte at klippe den ned i foråret, og det blev den stiktosset over og har været to måneder om at sætte nogle tjavsede blade.

Carex Oshimensis 'Everest'
Carex Oshimensis ‘Everest’ et par måneder efter studsning.

Den havde lidt småbrune spidser efter vinteren, så derfor gav jeg den en tæt karseklipning i marts. Det siger fru Google, at man kan, men jeg er ikke sikker på, at jeg gør det igen. Måske nogen af jer har erfaringer udi starstudsning?

I år har der selvsagt ikke været blomster på, men ellers er aksene lige så diskrete som på de gulstribede.

Forårsblomstrende græsser – og en løbsk star

Hvis du også er glad for græsser, vil du måske læse om mine tre forårsblomstrende græsser.

I den forbindelse vil jeg gerne tilføje, at den sidste, jeg nævnte i det indlæg, nemlig Carex ‘Copenhagen Select’, har vist sig at sætte udløbere. Jeg har haft den i to år, og sidste år har den åbenbart kun etableret sig. I år kan jeg se, at den breder sig. Den sætter rodskud helt oppe i jordoverfladen og rødderne er seje, så man kan følge dem og fjerne dem, uden at de knækker (jeg har prøvet), så det er ikke nødvendigvis et problem, men her i min lille have er problemet, at de er så tynde, at de kan vokser ud mellem fliserne – med mindre man sætter en lille kant af filt.

Carex ‘Copenhagen Select’ nederst i billedet. Den vokser smukt i bedet, men i år sætter den tynde skud ud gennem bedkanten, der består af dels træstammer og dels fliser på en lille terrasse.

Selve planten virker på igen måde kvælende, da bladene er så lave og tynde, så den kan stå mellem andre planter, fx bregner, og den vil helt klart være smuk i et større bed, i en lille skov eller som nabo til en græsplæne.

Jeg har planer om at plante den i en balje sammen med en hosta og evt. lidt forårsløg, og så vil jeg nyde den og se, hvordan kombinationen virker, for jeg er stadig ret vild med star’en.
Jeg har også stor lyst til at grave filt ned omkring et bed, så den bliver, hvor den skal være, men jeg ved ikke, om jeg orker det i år.
Man bliver heldigvis aldrig færdig med sin have…
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.

18 kommentarer til “Seks af forsommerens græsser”

 1. Nej, man bliver aldrig færdig med sin have. Der er altid et eller andet sted, hvor der enten mangler noget, fordi der lige er gravet op – eller der mangler at blive gravet op. Det må man nok lære at leve med…
  Jeg kan rigtig godt lide hvidstribede star. De giver liv i bedet, synes jeg.
  Men den fine snefrytle er også bedårende. Jeg ved et sted ved en motorvejsbro, hvor der vokser hjertegræs – gad vide, om det også er fredet, når det dukker frem på den måde? Jeg har i hvert fald forbrudt mig og plukket nogle strå af den 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Af en eller anden grund tænker jeg tit: “Sådan!”, når jeg er færdig med noget i haven, hvilket betyder: “Færdigt arbejde, nu er det godt!”. Det er også tit godt, men “færdigt arbejde”… nej! Om ikke andet er der straks en lille kvist et sted, man kan studse :-)))
   Lad det blive mellem os, at du har plukket hjertegræs. Jeg tror nu ikke, at det er fredet, så pluk endelig. Den er så fin i buketter og holder meget længe. Jeg har nogle gange sat et par stå i en lille vase og ikke andet, og det er så sødt og fint i ugevis.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth
  Nej det gør man ikke og heldigvis for det (indtil videre) Tak for et godt indlæg om små græsser, dem ved jeg ikke så meget om. Jeg synes, de er svære – især den du har klippet ned – for jeg har også nogle, der er blevet brune i vinter, kønt er det ikke, men hvad skal man gøre, du er ikke klogere, kan jeg forstå.
  Fryttlen har jeg også, det er en fin sag, jeg skal have set efter, om jeg kun har den ene, for hvis jeg har flere har den sået sig.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Selv tak. Jeg er foreløbig godt tilfreds med mine græsser, så bortset fra nogle svipsere, som den der breder sig, og den der ikke vil skyde igen, så er det ok. Men sådan er det jo også med stauder og roser og alt andet i haven.
   Min frytle sår sig ikke, men jeg kan se, at Gunvors også smider frø. Det måtte min gerne.
   Sådan er der så meget… 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth

  Det er morsomt for meg å lese om alle dine flotte gress. Jeg kjenner ikke til mer enn en av de, og har kun et av de du nevner. Det er Carex ‘Ice Dancer’. Det brer seg mer enn jeg liker her. Gjør den ikke det hos deg?
  Gress dør så ofte etter vinteren her dessverre.

  Svar
  • Hej Marit
   Det er morsomt, at din ‘Ice Dancer’ breder sig – bortset fra at den altså breder sig FOR meget hos dig. Det gør min slet ikke, men det kan jo være det kommer. Jeg har før oplevet, at planter opfører sig pænt i nogle år og så pludselig… 🙁
   Øv, at græsserne dør hos dig. Heldigvis er der så meget andet, der gror i din have.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Hej Lisbeth

  Alletiders med disse gode portrætter!
  Græsser er endnu relativt uopdyrkede for mig – men spændende!
  Den flotte snefrytle tror jeg dog jeg har set på nyskovede områder i Slovakiet, ret imponerende!

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Tak Karsten
   Jeg er bestemt ikke verdensmester i græsser, men jeg synes, de er så smukke, så jeg klør på.
   Spændende, at du har set snefrytlen i virkeligheden. Ja, men hvorfor ikke. Den vokser jo naturligt et eller andet sted :-)))
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 5. Heldigvis da at man aldrig bliver færdig i haven.
  Det er nogle spændende græsser du viser. Jeg er facineret af dem, ikke at kærligheden er gengældt, desværre. Men jeg har nogle få. En af dem ligner din snefrytle, min kan brede sig gevaldig med frø, hvis jeg ikke når at klippe den ned i tide. Hjertegræs har jeg som enårig, men den sår sig selv rimeligt, bare jeg er lidt opmærksom på de små frølinger.
  Hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Næh, færdig bliver man aldrig. Og selv om det nogle gange er træls, så er det også dejligt.
   Bare det var min snefrytle, der smed frø, men måske der ikke har været plads i bedet til nye planter. Jeg har lavet om i år, så måske det sker nu.
   Enårig hjertegræs! Det kender jeg ikke, men aksene er sikkert lige så yndefulde som på min flerårige. De er så fine i buketter. Godt, du er opmærksom på de små frølinger.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Det er en nydelig,diskret buket, du har samlet. Når snefrytlens blomster er blevet lysebrune i stedet for hvide, klipper jeg dem af. Med nogle græsser anbefales det, at man soignerer dem ved at køre fingrene igennem dem og fjerne de visne strå, men det bliver man aldrig færdig med, så som regel klipper jeg dem ned, selvom de så kommer til at stå som klippede får.

  Svar
  • Diskretion en æressag!
   Nogle gange klipper jeg også snefrytlens aks, men jeg synes, de er nogenlunde ok, hvis jeg ikke får det gjort. Der er ikke noget med, at de knækker el lign.
   Det glæder mig, at du også er rask med saksen. Dine græsser så jo fantastiske ud, da jeg så dem. Min star, der kun er en halvgræs, var desværre ikke begejstret… ;-(
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. God gennemgang af en række fine græsser. Jeg havde engang en star, navnet har jeg glemt, men den så altid kedelig ud om foråret, og den brød sig ikke om at blive klippet ned, så det endte med, at jeg gravede den op. Mon Ikke det er blæsten, der giver de brune bladspidser.
  Min erfaring siger, at snefrytlen spreder sig meget ved frø, så jeg klipper den ned, inden den smider frøene.
  Det sidste billede, du viser, har jeg kikket på flere gange. Jeg synes det er en meget smuk og harmonisk beplantning.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hej Elna
   Tak for din erfaring om staren. Jeg er spændt på, om jeg kan finde en balance med den, så den ser pæn ud. Ellers ryger den også ud herfra. Blæst… måske… det har jeg ikke overvejet, men det er bestemt en mulighed.
   Jeg har lige plantet bedet med snefrytlen om. Måske der nu bliver plads til frølinger i den endnu bare jord, for det har jeg kun oplevet et par gange. Jeg må klippe aksene af.
   Tusind tak, det glæder mig at høre, at du kan lide det. Jeg holder meget af grønne farver.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Hej Lisbeth!
  Har provat med gräs några gånger, men det har inte lyckats. Skall nog göra ett nytt försök. Den sista bilden med en fantastisk Hosta och allt det gröna frodiga runt om är mycket fin.
  Tack för besöket hos mig.
  Ha en fin Midsommardag.
  Hälsningar Marika

  Svar
  • Hej Marika
   Græsser er muligvis ikke lette… nogle af dem har jeg kun haft i nogle år, men jeg synes, de er så smukke og giver naturlighed til haven, så jeg vil så gerne have det til at lykkes.
   Tak skal du have. Jeg holder meget af grønt 🙂
   Selv tak. Håber du får en god Midsommerdag trods begrænsninger.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Det er nogle fine eksempler du byder på her 🙂 Jeg har straks besluttet at jeg skal ud og have den lyse blåaks! Jeg er vild med de lysegule græsser som jeg synes er vigtige spillere i havens bede fordi de tiltrækker opmærksomheden og det lysegule lyser så fint. Men jeg kæmper lidt med de gule Star-typer som ikke rigtig gider tage fat her og heller ikke gad i min gamle have. Hvad mon jeg gør forkert? Jeg har prøvet at have dem i krukker og udplantede.
  Den stribede star blev jeg så træt af i den gamle have på grund af brune spidser og dengang trak jeg hver enkelt blad med brun spids af – lige så besværligt som at klippe aks af græsser… – Tænk gør du virkelig det? haha 🙂

  Svar
  • Tak 🙂 Du bør nok Google den lyse blåaks, for jeg synes, den er mindre gul, når solen ikke skinner på den.
   Mine gule starer lader til at være ok til at gro.
   Kender du bregnen Hjortetunge? Den er grøn, men i den saftiggrønne ende, næsten med et gult skær. Den er jeg virkelig glad for, og har den sammen med de gule starer.
   Jeg noterer mig, at du døjede med brune star-spidser. Jeg prøver nok at beskære igen, for det skriver de, at man kan. Desværre læser planterne ikke altid vejledningen :-))) Bliver det for grimt, opgiver jeg også.
   Joooh, jeg kan godt se at det lyder tosset, men den græs, der stod på gårdspladsen klippede jeg aks af. Jeg satte mig på en taburet en dag i godt vejr og med god tid og så blev den nusset og pusset. Nu hvor den er flyttet op i ‘skoven’, er jeg ikke sikker på at jeg gør det. Jeg lover intet 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar