Se: Sne

Jeg synes, at jeg liiige vil nå med på bølgen af snebilleder fra denne vinter. Det er nemlig første gang, vi får noget her på matriklen, som man kan kalde et ’lag’ og ikke bare et hvidt pudderdrys.

Sne
Her er så fint efter nattens og morgenens snefald. Omkring otte cm blev det vist til. Det ser ud til at blive liggende, selv om temperaturen ligger omkring frysepunktet, og det smelter på ruden.

Intet varer imidlertid evigt. Heller ikke en lille lunende dyne over havens planter. Det er måske også lige meget nu, for barfrosten har sikkert taget sin del i løbet af de seneste 10 dage.

Buskpotentil (Potentilla fruticosa 'Red Ace') med filigrangrene i sne.
Buskpotentil (Potentilla fruticosa ‘Red Ace’) med filigrangrene bag en havemur.

Efter min beklagelse over for lidt sne på forkerte tidspunkter, vil jeg muntre mig med at vise et eksempel på, hvor fantastisk et naturfænomen sne er – når det er her.

Billedet af det lille seks-tallige snekrystal kunne jeg ikke stå for. Jeg har desværre ikke selv taget det, men hentet det helt lovligt på Pixabay.

Ovenstående billede viser de små ’hak’ og ’kroge’, der kan få de enkelte fnug til at hænge sammen. Jeg har et smukt eksempel på dette her i haven.

Sne er i stand til at hænge sammen og danne tykke lag på de mindste overflader. På billedet sner og fyger det, så det er lidt uskarpt.

Sneens sammenhængskraft er tydelig på den teglfarvede mur på billedet herover. Ca 60 cm oppe er muren bygget på et gammelt fundament, hvorved der opstod en lille kant på 1-2 cm. Oven på denne lille, smalle gesims har snefnuggene evnet at hægte sig sammen og danne et næsten 20 cm højt og ultrasmalt snelag. Mageløst, ikke?

PS
De stedsegrønne planter på billedet er dels min Buskvedbend (Hedera helix ’Arborescens’) med de hængende hoveder, som jeg viste i sidste uge. Den hænger stadig, men er nu nydeligt pyntet med hvide snetotter.
Søjletræet er en Blommetaks (Cephalotaxus harringtonia fastigiata). Det er slet ikke en taks, men nålene ligner. Deraf det danske navn. 

Vejrudsigten lover plusgrader i det kommende døgn, så jeg skynder mig at se på min sne.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

32 kommentarer til “Se: Sne”

 1. Så smukke billeder, Lisbeth! Godt at du lige nåede at komme med på snebølgen så vi fik dine fine fotos at se 🙂 Her har det sneet i næsten en uge, men i dag tør det. Jeg har lige kaldt vores collie, Olga, ind fordi jeg er bange for at hun bliver ramt af en lavine af smeltende sne fra taget. Jeg er glad for tøvejret, for jeg er klar til forår! Men sneen ER smuk!
  Kh Nana

  Svar
  • Tak skal du have, Nana
   Laviner… Det kan vi ikke mønstre. Vi nøjs med kraftigt dryp 😉
   Jeg vil også gerne have tøvejr – især hvis jeg kunne føle mig sikker på, at det endelig blev forår. Men marts er tit en kold måned, sammen med januar og februar, så jeg tør næsten ikke håbe. Men dag for dag er vi i hvert fald tættere på 🙂 Og hvor bliver det dejligt.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth
  Ja du fik noget mere end vi gjorde (2 cm), til gengæld har jeg flere billeder af sneen 🙂
  Godt det også lykkedes for os at få lidt sne, det var så trist kun at se de andres.
  Nu er det allerede på vej væk, det går nok, haven er dog stadig hvid.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Det var bestemt dejligt at både Samsø og Ebeltoft endelig fik lidt sne. Det dur ikke at gå direkte fra efterår til forår uden sne.
   Jeg tog lidt flere billeder, men jeg var ikke rundt i haven – det sætter så kedelige fodspor 😉 Jeg tænker, at jeg lusker rundt i morgen, hvis der skulle være mere sne tilbage.
   Spændende, om der kommer mere frost. Vi må se…
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Dejlige snebilleder også fra Ebeltoft. Her er det en den grad slået over i tø, det er vådt, diset og smattet. Men det tager vi med, så det kan blive forår! Den der wannabe taks er godt nok fin.

  Svar
  • Her tør det også – jeg ved ikke lige hvordan det bliver i nat, men nu lover de glatte veje grundet tø + frost. Det var jo ikke dét, vi ville ha’! Enten eller.
   Blommetaksen er super – sund, hårdfør og ret skyggetålende.
   Lh Lisbeth

   Svar
 4. Du har ret, det sætter kedelige fodspor, jeg tog ikke billeder, der hvor jeg havde gået 🙂
  De lover frost natten til lørdag, forhåbentlig bliver det ved det.

  Svar
 5. Dejlige snebilleder. Her tør det og er tåget og ret så trist. Lad os håbe at det er foråret der banker på.

  Svar
  • Kære Rita
   Det er da surt med tåge – MED MINDRE det virkelig er foråret, der for alvor er på vej. Lad os håbe det. Jeg er så spændt på at se, hvor meget barfrosten har slået ihjel.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Vi har også fået sne ENDELIG…. men ved du hvad, nu er det næsten for sent – jeg vil gerne se mine erantis og vintergækker igen inden det er for sent. Glædelig Forår

  Svar
  • Hej Sussi
   Helt enig i at det er megadårlig timing. Jeg kunne fx godt have brugt sne i stedet for barfrost. Og så ku’ vi fint få forår nu. Jeg krydser fingre, men tør ikke for alvor tro på det. Men håbe håbe håbe…!
   Kh Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth

  Ja, det var dejligt at vi også fik lidt sne – 4-5cm her! Ligenu regner det helt vildt derude. det bliver is…
  Det tager vi med – det lader til at varmen tilsidst får overtaget.

  Ha en dejlig ny uge

  Svar
  • Hej Karsten – lad os fokusere på det positive og satse på, at varmen endegyldigt vil få overtaget og kickstarte foråret. P.t. tror jeg vi har frost i Ebeltoft, men det tør sikkert videre i morgen – og giver glatte veje. Ikke nemt at få det hele til at gå op 🙂
   God uge til dig også

   Svar
 8. Det har været en fin snevejrsdag i dag, og sneen lød, som om det sagtens kunne lade sig gøre at lave snebolde og snemænd. Blommetaks har jeg haft kig på på planteskolen, da jeg skulle finde en søjleformet busk/træ. på etiketten blev den beskrevet som ikke helt hårdfør; men det er åbenbart ikke din oplevelse.

  Svar
  • Hej Marie
   Åh ja – snemænd. Det er også noget, der hører vinteren til.
   Jeg har kun godt at sige om min blommetaks. Jeg har aldrig dækket den til uanset temperatur, men jeg bor selvfølgelig ved vandet og i en by, hvor den nok har det mere beskyttet end på flad mark, men jeg synes ikke, den virker sart.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Jeg er også aldeles begejstret. Ikke for meget og ikke for lidt. Jeg tror det forsvinder i løbet af dagen. Og så må frosten gerne holde sig væk.
   Kh Lisbeth

   Svar
 9. Hei Lisbeth

  Så hyggelig at du også har fått litt snø. Her har det kommet nye 5 cm med snø i dag, og det skal bare fortsette fremover. Hos deg smelter det nok snart igjen 🙂
  Ønsker deg en god uke!
  Klem

  Svar
  • Kære Marit
   I får vel nok meget sne. Min sne er næsten væk her til morgen. Smeltende sne er ikke specielt pæn. Bare vi ikke får frost igen. Jeg håber på snarlig vår.
   God uge til dig også.
   Kh Lisbeth

   Svar
 10. Der er mange der viser billeder med sne i øjeblikket og det ser da bestemt også flot ud, men det er en måned eller to for sent på den, i hvert fald efter min mening
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • ENIG !!!! HEEEEELT enig 🙂
   Men jeg nåede da at få lidt sne og det er godt for noget… Jeg kan nemlig ikke lide de år, hvor vi går direkte fra efterår til forår uden sne. Men nu må det også godt blive forår, tak.
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Tak skal du have Ole 🙂
   Stemningen i dag har været tø og grimme rester af sne, men her til aften sner det ganske lidt igen og haven er atter pæn. Der er noget ganske særligt over en have i sne 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Hej Lisbeth
   Ja, vi nåede det lige – rent faktisk har vi lidt snedrys igen her til aften. Nysne er noget af de smukkeste. Og der bliver så stille 🙂
   Tak for de pæne ord – sne giver nogle helt nye billeder i haven. Uden sne ligner buskpotentilen nemlig en fuglerede, indtil der kommer blade på 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Härligt att du fick ditt snölager 🙂 Visst gör det trädgården ljusare och på ett sätt vackrare eller kanske bara annorlunda.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Kære Carina
   Når det nu alligevel er vinter, så synes jeg helt bestemt, at haven bliver mere vacker med sne, så jeg er glad. Men ellers er det den grønne version, der er allerbedst 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Smukke sne-billeder – og siden har det sneet to nætter hos os – mon ikke også hos dig?

  Sne er noget forunderligt noget og krystallerne viser jo klart hvilken fin kunst det også er.

  God weekend.

  Svar
  • Hej Ulla
   Tak, skal du have.
   Den forunderlige sne daler og tør meget skiftende i disse dage. I hvert fald i Ebeltoft. Jeg har lige været ude på cykel – gråt og ikke helt rart føre, men nu sidder jeg med formiddagskaffen og kigger ud på haven, hvor det uberørte snedække pludselig fik et solstrejf, og så er jeg helt høj igen 🙂
   God weekend til dig også.
   Kh Lisbeth

   Svar
 13. Hej Lisbeth!

  Tittade nu och så här skriver Odla om Fritillaria meleagris “Kungsängsliljorna trivs bäst i mullrik, fuktighetshållande jord som ändå ska vara väldränerad, för stillastående vatten under vintertid gillar de inte. Under våren vill de inte torka ut så vattna om det inte regnar. ”

  De skriver också att man bör plantera knölarna 6-8 cm djupt.

  Lycka till! Carina

  Svar
  • Tusind tak, Carina, hvor er det sødt af dig at tænke på mig og mine vibeæg – eller mangel på samme.
   Jeg må prøve igen. Jeg har haft dem i et surbundsbed, men overvejer nu at prøve i en krukke, hvor jeg bedre kan styre forholdene.
   Kærlig hilsen Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar