Samle eller købe frø…

Hardcore havefolk samler selv frø.
Jeg er desværre ikke ret hardcore, hvad det angår.

Men det skal da ikke hedde sig… … så jeg prøver hvert år at tage frø fra nogle af naboernes flotte mørkerøde og sorte stokroser, fordi den fesne, citrongule sort, der har slået sig ned foran vores hus, ikke er klædelig op ad en hvid mur. Mildt sagt.

Lysegul stokrose
Stokrosen, der gror på vores fortov, har for så vidt en nydelig måneskinsgul farve, som jeg godt kan lide. Men dælme da ikke foran en hvid mur…
Mørkerød stokrose
Sådan en laber mørkerød sag måtte gerne blomstre foran mit hvide bindingsværkshus med røde vinduer, så jeg samler frø fra naboernes flotte stokroser. (Lovligt foto fra Pixabay) 

De første år vi boede her, dryssede jeg mine indsamlede frø ud mellem fortovets pigsten langs vores sokkel, hvor frøene straks formuldede eller blæste tilbage til naboen for at slå rod – og efterfølgende se hoverende flotte ud, når jeg gik forbi.
Så skiftede jeg taktik.

De sidste fire-fem år har jeg nemlig stadig samlet frø, men nu med henblik på forspiring indendørs.
Når jeg kommer hjem, tømmer jeg lommerne for frøkapsler og lægger herlighederne i vindueskarmen i bryggerset. (Hvor skulle jeg ellers lægge dem, når jeg lige kommer ind af døren og skal videre til noget andet?)

Det ender derefter med, at kapslerne ligger i vindueskarmen hele vinteren, for jeg ser dem kun, når jeg er på vej ud – eller ind – og stedse på vej til noget sjovere.
Til sidst smider havemanden dem ud. Det kan jeg godt forstå.

Jeg har stor respekt for flittige hænder, der folder små fine poser og skriver navn på.
Det er jeg sikker på, at havemanden også har – respekt altså… for de andre…

Frø til sommerblomster
Fine, små poser med frø.

Tiden er vist kommet til at erkende min manglende rygrad og opgive det med stokrosefrøene.
Selv frø fra min yndlingslathyrus (som jeg ikke altid kan finde til salg) har jeg opgivet. Jeg HAR ellers prøvet at gemme bælge (når jeg huskede det), men enten mugner de, eller også tørrer de, så frøene triller ud i vindueskarmen og ned på gulvet, og så kommer havemanden forbi, I ved… og så…

Ærteblomst (Lathyrus 'Matucana')
Yndlingsærteblomsten (Lathyrus ‘Matucana’). Jeg er vild med farvesammensætningen og duften.

Jeg dur simpelthen ikke som hardcore frøsamler, så jeg har nu besluttet, at jeg i stedet vil erklære mig som hardcore frøkøber. Godt nok ikke med ret store køb, men: “Mange bække små – gi’r en våd tå”, og egentlig gør jeg vist bare lige som alle andre: Køber dobbelt så meget, som der er plads til og behov for. 

Årets indkøb af frø

I år – det var jo sådan set sidste år – brugte jeg julen på at bestille:

Ærteblomst (Lathyrus ’Matucana’). Årlig must-have! Sidste sommer var den totalt grim under tørken – og måske især varmen, men jeg VIL ha’ den. I år skal den prøves i en krukke langs Fyrstien, hvor farveskalaen passer til haverummets blå-lilla-pink nuancer.

Bænk ved siden trætønde med storkenæb.
Årets lathyrus skal vokse i en krukke og op i riohegnet til venstre for Fyrbænken. (PS i dag er der stenmel på stien i stedet for flis – jeg havde bare ikke et nyt foto.)

Appelsintagetes (Tagetes tenuifolia ‘Orange Gem’). 40 cm høj. Orange. Den var en succes sidste år i Teglhaven, så den tager jeg igen. Den fås også i en rødlig version. Det opdagede jeg først, da jeg havde bestilt den orange, men det er ok. Så kan jeg overveje at prøve den røde sort næste år.

Appelsintagetes (Tagetes tenuifolia)
Appelsintagetes (Tagetes tenuifolia) i fuldt flor. De forspirede planter blomstrede vist ikke tidligere end dem, jeg såede direkte i potten. Jeg vil i hvert fald også så i potten i år.

Og så til de nye sorter:

Frøkenhat (Zinnia ‘Zahara Double Fire’). 30-45 cm høj. Orange. Sorten er fra 2009 og meget, meget rost og prisvindende samt meldugresistent. Jeg tænker, at denne lave sort skal prøves i en krukke i Teglhaven. Zinniaer klarede sidste sommers tørke ret godt, har jeg læst på diverse blogge, så jeg er hoppet med på vognen.

Frøkenhat (Zinnia ‘Polar bear’). 60 cm høj. Hvid. Den skal prøves i min ‘naturlige skov’, hvor den egentlig er lidt for høj og lidt for kulturlig, men jeg er på jagt efter tørketålende blomster, der er lette at have, så den får en chance i skønsom blanding med andre planter i Skoven. Måske den bare bliver 40 cm høj i min elendige jord. Det ville sådan set være perfekt.

Bleggul Kæmpekløver (Trifolium ochroleucon). 45-60 cm høj. Måneskinsgul. Flerårig, og særligt interessant fordi den har pælerod og derfor kan klare tørke. Den blomstrer først efter andet år, men jeg er da bare tålmodig. Kløver må være fin som ‘naturlig plante’.

Blomsterkørvel (Orlaya grandiflora ‘White Lace’). 60 cm høj. Hvid. Jeg vil så gerne have skærmblomster for at gøre Skovens bede naturlige, men de fleste skærmplanter, fx kvan, er for høje til min have. Nu prøver jeg denne. (Sidste år prøvede jeg forgæves med citronkoriander. Efter udplantning, gik den i stå i 7 cm’s højde, og så så jeg ikke mere til den. ‘For høj’ blev den i hvert fald ikke.)

Frøene er igen i år købt hos Frøbutikken, og alt er ankommet i den fineste lille pakke inkl. en overraskelse (som I selvfølgelig ikke ser nu – det er jo en overraskelse). 

Årets frøpakke: Er den ikke fin? Det er mulighvis noget pjat, men jeg er billigt til fals for den slags. Kuverten burde jeg også have fotograferet: Midnatsblå med glimmer. Min yndlingsfarve. I kan lige ane den bag pakken.

I efteråret har jeg desuden byttet mig til nogle tomatfrø, jeg har fået nogle valmuefrø, og jeg købte forresten også nogle meget spændende frø i Langbortistan, hvilket jeg vil fortælle om en anden dag.

Og så gik der ellers kuk i min frøbestilling her i januar. Jeg kunne nemlig ikke dy mig for at bestille lidt mere. (Sig det ikke til havemanden.) Det blev til:

Stokrose (Alcea rosea) – jeg ved ikke om den har et sortsnavn – det burde den have, for de lover sorte blomster. Højden er som alle andre, går jeg ud fra. Jeg havde ellers bestemt, at jeg VILLE have de lokale sorter til at vokse hos os, men da denne sort er meget gammel (angiveligt fra før 1911), passer den til lokaliteten, så jeg har endeligt opgivet det med frøindsamling og købt frø. Den sorte blomst er gudesmuk, og jeg håber, den vil slå sig ned på fortovet foran mit sorte bindingsværk.

Bibernelle (Sanguisorba minor). 50-80 cm. Rosa-rød-sort. Jeg har i forvejen Kvæsurt (Sanguisorba officinalis), købt som staude. Den trives godt i solen og tørken, men frøformerer sig ikke. Nu prøver jeg med sorten ‘minor’ og vil blot drysse frøende direkte ud i bedene. 

Vintersar (Satureja montana). 20-45 cm høj. Hvid. Bliver til en busk, der tåler sol, tørke samt mager jord. Dét kan jeg vist tilbyde i rigt mål. (Den kan også godt lide kalk, og den kan sagtens få et lille drys, kan den, hvis min jord ikke er kalkholdig nok. Jeg har en bøtte havekalk i udhuset.) Det må blive en perfekt plante.

Blomsterkarse (Tropaeolum majus nanum ‘King Theodore’). 25-35 cm høj. Mahognifarvede blomster. Et anfald af totalt impulskøb, men den er spiselig (som de andre tre, jeg efterbestilte), farven er megaflot, den er lav, og den skal prøves i en krukke på Gårdspladsen. Var der noget med, at vi skulle have færre krukker? Nææh, det var da vist ikke os, der aftalte det…

Sidste sending (igen fra Frøbutikken) kom forleden (i fin pakke og med ny overraskelse), og dermed er alle mine frø i hus og klar til spirehimstregimsen. Det varer godt nok nogle måneder, før jeg går i gang med forspiringen, så indtil da ligger alle frø forsvarligt og ordentligt i autoriserede og navngivne papirsposer i køleskabet.

Årets frøsamling har sin egen hylde øverst i køleskabslågen.

Man er vel hardcore frøkøber…
…men altså IKKE FLERE EFTERBESTILLINGER i år…!!!
(…men måske en lille ekstra spirehimstregims – eller to…!!!)
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

24 kommentarer til “Samle eller købe frø…”

 1. Jeg synes at bare man forspirer er man totalt hardcore! Det gjorde jeg som ung, men det er længe, længe siden jeg sidst har sået andet end på friland. Men i år skal det være. Ikke mange frø, men nogle frø skal forspires. – Selv om jeg ikke på nuværende tidspunkt har noget sted at plante dem ud, men det må jeg jo så se at skaffe. Jeg må ind at kikke hos Frøbutikken. Som du ved er jeg også til fals for pæne indpakninger. For ikke at nævne overraskelser. Dem kan jeg også lide 🙂
  Jeg glæder mig til at se hvad du får ud af alle dine frø!
  Kh Nana

  Svar
  • Tusind tak, Nana, for at kalde mig totalt hardcore. Resultatet er sjældent så hardcore, men jeg er en hardcore kæmper, og jeg er spændt på årets resultat – du skal nok få det, uanset om det lykkes eller ej.
   Du må bestemt prøve Frøbutikken – jeg ved, du også falder for den slags (vi holder det for os selv, ikke?). Jeg får ikke procenter eller noget, men det er da sødt, at der ligger en lille håndskrevet hilsen med og sløjfe på og det hele 🙂
   Og med dine tyve tønder land, så MÅ der kunne blive plads til lidt hjemmelavede planter ;-))) Asta vil måske hjælpe med at grave hullerne.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth
  Ja at så er meget nemt, men det skal jo også prikles, det bryder jeg mig ikke om, og jeg er heller ikke særligt god til det. Så jeg håber ofte, at nogle der er rigtig gode til det får overskud og forærer mig et par potter. Jeg husker stadig Mr. M´s såninger af Zinnia, aldrig har vi set så flotte eksemplarer, jeg har lagt en bestilling, men om det virker ved jeg ikke. Men jeg lader klogeligt være med at kigge på frø, for så ville jeg også blive fristet.
  Trifolium kan du få hos mig, jeg har rigeligt, og den trænger til at blive delt, så hvis vi nu ses her i løbet af forår/sommer kan du bare få noget af den med hjem. Den blomstrer i år og kommer igen næste år og næste år osv.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth – Det med prikleriet er jeg heller ikke god til. De bliver ofte sat direkte fra spirekassen og ud. I år skal jeg netop prøve med Zinniaer, fordi jeg bl.a. så Mr. M’s pragteksemplarer. Blot må mine gerne blive halv højde 😉 men sikken en grokraft i den tørre sommer…
   Ja tak, til Trifolium. Nu prøver jeg at drysse frø ud direkte i haven, men et færdigt eksemplar er et godt tilbud, jeg ikke kan sige nej til. Mon ikke vi ses et eller andet sted? Ebeltoft, fx :-)))
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Spændende planter, du har købt frø til, Lisbeth 🙂 Den blomstrende kørvel vil jeg også gerne have i år. Men ellers bliver det nok lidt begrænset med forspiring. Normalt står jeg med omkring 80 chiliplanter og 120 tomatplanter, som jeg ikke har plads til. Sidste år købte jeg 6 chiliplanter og 6 forskellige tomatplanter for 8 kr. stykket i Billigblomst, og de dækkede så rigeligt vores behov. Det gør jeg igen – og der skal heller ikke så meget i drivhuset til sommer, for vi rejser i juli i år, og det er begrænset, hvor meget man kan trække på naboerne.
  Kh, Karen

  Svar
  • Uh ja, Karen. Jeg er også endnu mere hardcore plantekøber end frøkøber, men nogle ting kan desværre ikke fås som planter, fx lave skærmplanter. Jeg håber, jeg kan få årets blomsterkørvel til at gro og gerne selvså sig. Håbet er lysegrønt.
   Jeg bliver vist aldrig så dygtig, at jeg kan lave noget i retning af 80 chilier og 120 tomater. Jeg sår jo kun lidt (og drysser resten af frøene ud i haven) – og herefter bliver halvdelen ikke til noget…! Jeg kan godt se, at det egentlig er en fordel :-)))
   Ferie og vanding er en vanskelig kombi, men det lyder ellers godt med en ny lang ferie. (Får vi så nye opskrifter?)
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Uha, blev det til så mange? – jeg bliver helt nervøs for mig selv. Nå, men hvis det lykkes, er det godt, og hvis det ikke gør, så var det sjovt at drømme og prøve 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Hej Kirsten

  Alletiders, så løb det alligevel op 🙂
  Og mon ikke det lykkes at få det ønskede resultat – det tror jeg!
  Jeg samler jo frø – men egentlig mest fordi jeg har ting man ikke kan få andre steder, og så lavere jeg ho også selv kryds:)

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Ja, det bliver altid til lidt mere, end klogt er 😉
   Men jeg godt nok er langt fra dine evner som hardcore frøsamler og -krydser. Men du ved, jeg elsker nørder 🙂
   God aften til dig også

   Svar
  • Tusind tak, Hanne. Det blev jeg rigtig glad for at få at vide. Dejligt, at du læser med 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Det bedste ved januar er næsten frøbestilling og alle drømmene, der følger med. Det lyder, som om du har årets frø i hus, eller mere præcist i køleskab. Men sig mig engang, gør du aldrig impulskøb, når du ser butikkernes frøstativer?
  Bleggul kæmpekløver såede jeg sidste år, så nu går jeg og venter spændt på at se blomsterne. Det kræver lidt tålmodighed.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Drømme i køleskab er godt;-)
   Næh, jeg kigger ikke så meget i butikkerne, men det er nok fordi jeg leder efter det HEEELT rigtige, mens jeg søger på nettet.
   Du er heldig, at du er et år forud for mig med kæmpekløveren – jeg håber, du lægger billeder på bloggen, når den blomstrer 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Sidste år samlede jeg slet ingen frø, det har jeg ellers gjort de sidste år, jeg kan ikke lade være når jeg kan se, at de forskellige planter sætter fine frø. Jeg havde desværre ikke held med min frøsåning sidste år, jeg tror at det var derfor jeg ikke fik samlet frø. Jeg har heller ikke købt frø i år, jeg har en del to årlige og nogle sommerblomster til at ligge fra sidste år.
  Du kan godt glæde dig til Blomsterkørvelen, den er så fin, jeg fik en hel bakke småplanter ude hos Tina fra Staudemarken sidste år, jeg tror desværre ikke de har sået sig.
  Det vil bare se godt ud med de mørke Stokroser ved den hvide mur.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene – Sidste år var altså også et sært år, så jeg kan godt forstå, du ikke fik samlet frø. Skulle fristelsen alligevel blive for stor, kan du jo nå at købe lidt poser inden spiresæsonen starter.
   Hvor er det godt at høre om gode erfaringer med Blomsterkørvelen. Kan det mon ikke også være den sære sommer 2018, der er skyld i, at den ikke har sået sig. Jeg satser benhårdt på at den selvsår sig 🙂
   Tak, jeg håber SÅ meget, at jeg endelig kan få lidt held med stokroserne.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Då är jag nog också en hardcore frököpare… Jag vill veta vilken färg som kommer upp och vara säker på att det är den jag vill ha. Då går eget samlande bort för många hybrider man vill odla. Gräs är rätt så konstanta – de kan jag samla men resten… Mina ageratum också men det brukar vara så mycket frön i påsarna jag köper att de räcker i 3-4 år. Så varför samla? Tänker att alla behöver försörja sig.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Du er vist ‘hardcore-alting’, Carina 😉
   Jeg kan godt følge dig i hybridiseringen. Jeg har ikke så mange sorter af samme frøplante, så det er ikke et problem (kun med mine påskeklokker/helleborus).
   Men jeg kan bestemt også godt lide at have præcise sortsnavne på alt i haven, så jeg kan godt forstå, du køber.
   Og så skal der jo også væren nogen til at holde gang i frøfirmaerne – det sørger vi to for :-))))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Nå, nu er der atter hul igennem, så prøver jeg at gentage noget af det jeg har skrevet flere gange.
  Jeg synes den hvidgule stokrose er meget yndig op af den hvid/sorte mur, men sådan er vi jo så forskellige.
  Jeg lykkes desværre meget sjældent med at så, uanset om det købte eller indsamlede frø. Der sker et eller andet i stadiet mellem frø og smuk blomst, men det skal da igen i år komme an på en prøve.
  God søndag fra Jette.

  Svar
  • Kære Jette
   Åh, hvor er det godt, det er lykkedes at slå hul – dejligt at høre fra dig 🙂
   Forhåbentligt er der nogle af de forbipasserende, der tænker som du med hensyn til farven 😉
   Jeg er også en klovn til det med at forspire – der går helt rigtig et eller andet galt mellem posens billede og resultatet i haven, men jeg prøver også troligt. Endnu i hvert fald. Jeg synes, det gik lidt bedre sidste år, fordi jeg anskaffede den der spirehimstregims. Så slap jeg for at have dem stående i vindueskarmen og trække efter lyset (og for høre på havemanden, der ikke synes, mine eksperimenter pynter i vindueskarmen… he-he)
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 9. Jeg må spørge dig, hvordan undgår du så “ekstra-ekstra-ekstra bestillingerne” i form af supermarkeder, byggemarkeder og havecentres fristende farverige standere med blomsterfrø? Gisp.
  Jeg handlede for første gang i Frøbutikken lørdag morgen, det var hyggeligt. Og nu er jeg da spændt på om de stadig bruger julepapir..hihi.

  Svar
  • Hej Siv
   Det er et rigtig godt spørgsmål, men af en eller anden grund virker de der standere ikke dragende på mig. Måske engang i tidernes morgen, men jeg er en klovn til det med at så og har ikke megen plads, så jeg udvælger omhyggeligt, og det er nettet godt til. Og generelt køber jeg færdige sommerblomster, der giver fylde og farve med det samme.
   He-he Du skal nok regne med at julepapiret desværre er opbrugt – jeg fik i hvert fald min eftersending uden – men stadig i en fin lille pakke, så glæd dig bare 🙂 Spændende, hvad du har købt.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar