Rundt om min have: Ebelfestival

Alle haver lever i en eller anden form for symbiose med omgivelserne, og det gør min (og havemandens) naturligvis også. Det er et samspil, man kan understrege mere eller mindre, men en gensidig påvirkning er uundgåelig.

Havet

Rundt om vores have ligger byen Ebeltoft med havne og strande langs Ebeltoft Vig med direkte vandforbindelse til Mariager, Marseille og Mumbai.

Ebeltoft Vig
Ebeltoft Vig.

Denne tætte beliggenhed på havet har indflydelse på, hvilke planter der kan gro her, eftersom havet holder på varmen et godt stykke ind i vinteren, og vores figentræ gror som ukrudt.

Figentræet vokser 1½ meter hvert år og skal beskæres kraftigt.
Figentræet vokser 1½ meter hvert år og skal beskæres kraftigt.

Byen

Byens påvirkning af vores have handler i høj grad om, at de omliggende byhuse og røde tage giver haven charme, og at den samlede småromantiske stemning, der forøges af kirketårnet ‘i baghaven’ samt vores eget bindingsværk, har betydet, at vi har fravalgt fx store præriebede, palmer og middelhavsstemning samt japanske stenlygter og tepavilloner, da den slags er for langt fra en gammel dansk købstadskultur og dermed en harmonisk symbiose.

Røde tage i Ebeltoft og Fregatten Jyllands master i det fjerne.
Røde tage og Fregatten Jyllands master i det fjerne.

Stilhed – og det modsatte

En markant vilkår her i haven er, at vi året rundt er omgivet af turister. En del kommer sejlende, de fleste er i bil, og alle er de med til at skabe liv omkring os.

Når der er mange turister i byen, holder jeg af at gå ud af vores port og op gennem den brostensbelagte gade, der er flankeret af dels små huse uden forhaver, dels af alskens butikker og cafeer, hvor der er leben og latter.

Efter sådan en bytur, hvor menneskemylderet har talt mindst fem tungemål, føler jeg det, som om jeg selv har været på ferie, og så er det bare noget så skønt at smutte ind gennem porten, lukke efter mig og nyde havens stilhed.

Kombinationen af fred og ro i haven sammen med liv og latter på gaden er noget af det, vi holder allermest af.

Symbiosen med turisterne betyder, at det er vigtigt, at vi lukker og låser porten, for ellers vader de ind, som om vi var museumsgenstande.
Ellers mærker vi intet til dem, når vi er i haven – altså bortset fra futtoget, der kører rundt til byens ‘seværdigheder’, for i to sekunder kan vi lige netop høre togkonduktøren = billetkontrolløren = turistguiden sige: “…Ebeltoft kirke fra 1400-tallet…”, hvorefter tog, turister og resten af sætningen er væk. Det er lidt morsomt.

Gennem det lille vindue kan vi for enden af en smøge skimte Kirkegade, hvor turisttoget kører forbi.

Ebelfestivalen

En af de ting, der hvert år sker omkring os, er Ebelfestivalen i oktober, og vi er så heldige, at masser af ildsjæle igen-igen har stablet et gigantisk ugeprogram på banen. Det hele begynder på lørdag, hvor en æbleskude bringer spillemænd og et læs æbler til byen i en af havnene.
Her læsses æblerne over på en hestevogn, hvorefter en sælsom procession bevæger sig fra havnen, forbi vores port og op til torvet. Efter hestevognen følger en munter blanding af spillemænd, byens gamle brandbil, det gule futtog, byens borgere og tilrejsende med barnevogne og rollator efter behov. Der er også et jazzorkester, vægterne, folkedansere, osv. osv. Det eneste, der mangler, er vist julemanden. Total fest.

Et par gange har havemanden og jeg været nede på havnen for at tage mod æbleskuden, men vi har ærligt talt mest fornøjelse af at stå i porten og nyde synet. Det er et privilegie at opleve det hele fra egen matrikel, og når den sidste klapvogn er passeret, lukker vi porten, så alt bliver tyst, til vi gider igen.

Alt kommer til os i løbet af årene – selv majestæten. (Futtoget til venstre og Dronningen til højre… Bare hvis nogen skulle være i tvivl.)

Æbler, æbler, æbler

Festivalen har eksisteret siden 2004, kun afbrudt af sidste års pandemi, og det gode ved festivalen er, at den har bibeholdt sit oprindelige tema, nemlig ÆBLER: Æblekager, æbletræer, æblebluser, æblesmagning, æbleøreringe, æbleskåle, æbleforedrag, æblesnaps, æblevin, friske æbler, glasæbler, kandiserede æbler, æblesaft, æbledækkeservietter, æblegele, æblekranse, æbleskiver, æblechutney, pølser med æblemos… you name it.

Glasæbler, filtæbler og friske æbler (på æblebakker).

Fra småt til stort

Ebelfestivalen begyndte som et par boder og er i dag en kæmpe begivenhed, der tiltrækker omkring 50.000 gæster. Tallet er svært at kende præcist, da festivalen de seneste år er blevet så stor og har så mangfoldige tilbud, at den er henlagt til byens gader, torve, museer, butikker m.m., hvor man ikke kan tælle.

Symbiosen mellem festivalen og vores matrikel betyder, at min hoveddør hvert år bliver pyntet med en efterårskrans, som jeg køber i en af de mange boder.

Kransene på Ebelfestivalen er friske og holder længe, hvilket betyder min ofte ender med at få decemberbesøg af et par nisser.

På lørdag går det løs, og jeg er helt sikkert på plads i porten. Måske julemanden kommer med i år.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

36 kommentarer til “Rundt om min have: Ebelfestival”

 1. Det er en flot krans! Og hvor lyder det festligt med jeres festival med æbler.
  Jeg husker Ebeltoft fra Ahl Lejrskole i 1. real, hvor vi cyklede rundt og skulle løse opgaver. Jeg var helt betaget af byens smukke, gamle huse og deres historie.
  Mange hilsner Gitte

  Svar
  • Hej Gitte
   Ja, ja, Lejrskolen kender jeg skam godt. Vi går forbi den, når vi skal i skoven på Ahl.
   Vi synes selv, vi bor i en af Danmarks bedste byer med både historie, aktiviteter og afvekslende natur. Du har nok passeret ‘vores’ hus dengang du var her 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Kjære Lisbeth
  Jeg har vært mye rundt i Jylland, men jeg har aldri vært i Ebeltoft og områdene der du bor. Jeg har heller ikke vært i Aarhus, så hvis jeg noen gang kommer i nærheten skal jeg si i fra. Deres hus ser så sjarmerende ut. Det er imponerende hvilke muligheter dere har med båt. Mumbai da gitt! 😉
  De danske bindingsverkhus er så utrolig flotte. Din eplekrans er også så fin. Jeg kan tenke meg at den er veldig holdbar ja. Det lyder som musikk i mine ører med fikentrær som vokser som ugress. Her overlevde mitt ikke sin første vinter ute 🙁
  Det er flott reklame du har laget for byen din!

  Svar
  • Kære Marit
   Det må du love mig: At du kommer til Ebeltoft, hvis du en dag skal til Jylland. Forhåbentlig kommer du i figensæsonen.
   Er det ikke morsomt at tænke, at hvis man går om bord på en båd i lille Ebeltoft, så kan man stå af i Mumbai? Eller i Moss?
   Bindingsværkshuset kræver vedligeholdelse, men hver gang min mand er træt af det, så tænker vi på, hvor trist det vil være at undvære, og så bliver vi boende, og han reparerer videre.
   Tak, vi er dagligt glade og taknemmelige for at vi flyttede hertil for 16 år siden.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Æblefestival ja selvfølgelig skal I have det i Ebeltoft, det har jeg aldrig tænkt på og vidste det heller ikke, men det lyder da hyggeligt. Gaden hos jer er jo også hyggelig, godt I stadig er glade for det og holder ud med det store arbejde, det er for havemanden i parentes 🙂 men jeg ved, han er ret vigtig for både vedligeholdelse og havearbejde. I det hele taget er det godt at have en mand til det grove 😉
  Hils ham og hyg jer med Æblefestivalen i weekenden.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Det skal vi da selvfølgelig, Lisbeth, når vi nu er/var en æbleby. Jeg har læst denne herlige beskrivelse på danskarkitektur.dk: Det gamle navn for Ebeltoft er ”Æpplætoftæ,” hvilket betyder ”æble-markerne.” Man ser for sig, hvordan skråningerne omkring byen, der vender mod sydvest, på paradisisk vis har været beplantet med lunde af æbletræer.
   Uden havemanden gik det ikke, og vores Bent’er er på alle måder uundværlige, tror jeg godt, vi kan blive enige om.
   Tak i lige måde – det skal nok blive sjovt. Festivalen varer hele ugen, så vi har masser af tid til at besøge den.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Det lyder hyggeligt med æblefestival, og Ebeltoft er absolut en af Danmarks hyggeligste byer. Jeg er kommet der en del gennem årene, da der er nogle stykker i familien, der har og har haft sommerhus der. Da vi for et par år siden havde familiebesøg fra USA, lånte vi også et sommerhus i Ebeltoft, så de kunne opleve byen. Desværre var vejret ikke med os, men sådan er det jo med det danske sommervejr; det kan være lidt lunefuldt.

  Mange hilsener
  Anette

  Svar
  • Hej Anette – Dejligt at høre, at du kender byen. Du må kende den ganske godt efter flere besøg 🙂
   Det var nu da helt utroligt uheldigt, at I havde dårligt vejr lige da de kom fra USA, for vi er et af landets tørreste steder med masser af soltimer. Du må prøve igen.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Det lyder rigtig festligt. Måske jeg skulle stille op med et vred opskrifter på mad med æbler, som de købelystne turister kan kaste sig over 😀 Kun 100 kr. for en fotokopi af et indlæg. Men så er det skam også i farver 🙂 Nej, spøj til side – det er så hyggeligt med den slags festligheder, og en parade (selv uden julemand) er altid værd at se på. Og der er nu noget ved brandbiler 🙂
  Rigtig god fornøjelse!
  Kh, Karen

  Svar
  • Skynd dig at booke en bod til næste år. Æblemadsopskrifter – måske med smagsprøver vil passe godt ind i konceptet. Men du skal altså være tidligt ude, for jeg har indtryk af, at der er venteliste på at få en bod. Ja spøg til side – det er nok bedre at vi læser dine gode opskrifter på din blog.
   Optoget er simpelthen så herligt, fordi det er en forrykt sammenblanding af hele byen på en gang. Du må komme til jul. Så kører julemanden forbi porten OVEN PÅ brandbilen 😉
   Tak. Kh Lisbeth

   Svar
 6. Jeg kan godt huske du før har skrevet om dit figentræ. Det ser godtnok sydlandsk ud i størrelse.. Når jeg tænker på den tyndbenede fis, et af husene i nærheden af os har op af sydvæggen.
  Selvfølgelig har Æbletoft en æblefestival, lyder som en herlig fest.
  Jeg har kun været i Æbletoft en gang, nærmest for at se fregatten jylland, dengang ungerne var små. Det kunne være sjovt at se igen. Meen nok ikke lige i den værste turistsæsong. jeg er ikke fan af store menneskemængder hvor man skal kante sig rundt..
  Hvor er jeres bindingsværkhus flot.. Vi bor osse i et bindingsværkshus. Og jeg ved hvilket arbejde det er at holde,,,,
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Ja, det gror helt vildt og er en af de planter i haven, der kan lide tørke, så det er vi glade for.
   Du burde besøge Ebeltoft igen, inkl. fregatten – de har udviklet sig meget og har efterhånden en flot udstilling. Måske er den sjovest med børn, men vi har nu også besøgt den med fornøjelse.
   Jeg indrømmer, at jeg heller ikke går op i byen på de allerværste dage, men det er hyggeligt med liv i gaderne som en dejlig kontrast til de stille perioder (som vi også er vilde med).
   Bor du også i bindingsværk… ja så kender du i hvert fald til arbejdet med at holde det. Vi fik skiftet noget træ og et par tavler sidste år, og igen i år. Huset er 300 år gammelt, så det har egentlig holdt godt 😉 Og charmerende er det jo.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Det är längesen jag var i Ebeltoft nu, förr gick vi in där ibland med båten. En vacker liten stad men vi tittade aldrig på några turistattraktioner. Äpplefestival låter härligt, vi har det i södra Sverige i Kivik. Just nu äter jag ett eller två om dan – de mognar på det ympade trädet där ympriset kommer från ett träd min morfar hade.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Turistattraktioner er et vidt begreb, men vi er så heldige, at vi ud over museer, som nogen finder kedelige, har en flot natur (vi bor i en naturpark), og så vi har som noget nyt fået et internationalt berømmet kulturhus m.m. i en gammel fabrik, hvor der er arbejdende værksteder og kunstnere, madboder og en masse andet, som virkelig trækker folk til. 500.000 sidste år, tror jeg det var.
   Så hvis du kommer igen, så skal du endelige besøge Maltfabrikken.
   Æbler med både smag og historie er en god ting – du sender sikkert mange tanker til din morfar.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 8. Hej Lisbeth.
  Mine figentræer vokser også som bare pokker. Det ene har givet vældigt godt, mens det andet har masser af figner, men de er ikke blevet store nok. P.t. på størrelse med store valnødder. Så dem får jeg ikke nogen fornøjelse af.
  Hvornår på året beskærer du figentræet ? Skal jeg gøre det nu eller vente til foråret.
  Mange hilsner
  Jytte

  Svar
  • Hej Jytte
   Det er dejligt at høre, at du også har glæde af dit figentræ.
   Vi beskærer meget tidligt i foråret. Træet bærer figner på grene fra året før, så der skal altid blive nogle grene tilbage fra sidste år, når du beskærer. Se også her
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Lækre billeder! Det lyder, som om Ebeltoft har lige tilpas med turister, nok til at skabe liv og stemning, men ikke så mange, at man ikke kan have sit privatliv i fred.

  Svar
  • Tak! Jeg synes, det er helt ok. Det er egentlig kun i trafikken, vi mærker det, hvor vi skal huske at beregne 10 min ekstra, hvis vi skal i bil ud eller ind af byen. Og det skal vi sjældent. (Og dengang jeg arbejdede, tog jeg afsted før mylderet.)
   Bent har tit ønsket at bo på en øde ø, men faktisk er han ret glad for huset her, fordi kontrasten, når vi lukker og låser porten, fungerer næsten på samme måde. Så sidder vi helt tyst for os selv – midt i mylderet. Fed fornemmelse.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Jeg kan sagtens følge dig i, at det ville være lidt mærkeligt med en japansk have, med de skønne rammer I har.
  Det er dejligt, at høre, at I kan leve med turisterne, der er mange steder hvor de lokale er trætte af dem også her hvor vi bor. Men vi er jo nødt til at huske på, at det er på grund af turisterne vi har mange af de faciliteter, der findes i området. For eksempel ville vi ikke have en købmand, hvis ikke vi havde turisterne om sommeren. Vi bor så langt ude på landet, at turisterne ikke lige kommer rendende, hvis ikke de er inviteret, men jeg kan godt se, at I er nødt til at lukke lidt af, for at være i fred 🙂
  Det lyder godt nok spændende med den Æblefestival og sikke en flot krans.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Det er pænt, når det hele på en eller anden måde spiller sammen. Jeg synes, at det på en eller anden måde gør en have større, når den ‘låner lidt af omgivelserne’.
   I kender det også, kan jeg forstå. Og ork, der er mange, der er trætte af dem her, men det fatter jeg i bund og grund ikke, for som du siger, så er det jo lige præcis dem, der er skyld i, at vi har fem store supermarkeder, masser af butikker og ufatteligt mange restauranter og cafeer. Hver gang vi sidder i kø og får lyst til at bande, så tænker vi på alle de penge, de lægger i byen, så tusind tak for bidraget… vi lever af det hele vinteren 😉
   Det med, at de vader ind, klarer vi med porten. Og så tænker jeg på, hvor mange danskere, der mon ikke ‘liiige’ har prøvet at smugkigge ind i en eller anden gård i Italien. Sådan nogle porte og smøger virker dragende på vores nysgerrighed.
   Ebelfestivalen kan jeg anbefale til en lille ny tur til byen 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Jeg er helt enig at hus/have/omgivelser gerne skulle gå op i en højere enhed, og I har ramt det bare så flot. Kan godt forstå, at det er hyggeligt at opleve myldret i en turistby, når man bagefter kan lukke porten og nyde oasen. Det er bare win-win!! Har aldrig været til Ebelfestivalen – det lyder meget hyggeligt. Det må vi prøve en gang.

  Svar
  • Tak, Sydney. Det er det helt rigtige ord: Vi har en oase 🙂
   I bør bestemt overveje en tur til festivalen. Den varer jo en hel uge, så der er flere dage at vælge mellem – også en med godt vejr.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Engang holdt vi altid efterårsferie i Egsmark Strand, så jeg har mange gange været til Ebelfestival. Det var nu så hyggeligt. Og du har da fuldkommen ret i, at Ebelfestivalen var en skønsom blanding af alt muligt, og måske netop derfor så hyggelig. Jeg husker, at der altid var smagsprøver af forskellige slags kryddersnaps. Så vidt jeg husker, laver du kryddersnaps, så du har måske været med til at sælge det?

  Hilsen Elna

  Svar
  • Kære Elna
   Jeg har været med til både at lave og sælge snapsene på Ebelfestivalen. Jeg har såmænd været formand for drambryggerforeningen, som er dem, der stadig står for kryddersnapseboden på Ebelfestivalen. Måske jeg har serveret en dram for dig. Sjovt at tænke på.
   Jeg har stadig en masse i skabet, så sig til, hvis du kommer igen, så skal jeg servere en til 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Øh! Jeg sendte en glad smiley, men den blev ikke vist.
    Jeg kan godt lide kryddersnaps, så jeg siger til, hvis jeg kommer til Ebeltoft.
    Hilsen Elna

    Svar
 13. Så koselig å lese. Jeg har venner som ofte ferierer i Ebeltoft, så jeg har hørt veldig mye fint om byen. Nå skal jeg jammen meg spørre dem om de har vært på Ebelfestivalen, selv om jeg tror de mest er der om sommeren. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  Svar
  • Hej Ingeborg
   Morsomt, at du har lidt forbindelse til Ebeltoft gennem venner. Her er ganske rigtig flest om sommeren, men sommerhusene er efterhånden så velisolerede, at der er turister i alle ferier.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
  • Thank you David.
   We love it here in our Mols Bjerge National Park and I am grateful for the many tourist, as their money keep the city around my garden alive through the winter = We have open shops and restaurant all year round.
   Greetings, Lisbeth

   Svar
 14. Lisbeth, you live in a very touristy place. Interesting and traditional events take place in your city. You, of course, prefer to see them from the side of your garden gate and then close them tightly. I love your first and last photos!

  Svar
  • Yes, Nadezda, we have a lot of tourists and thanks to them the city is very much alive. And our garden is a quiet oasis 😉
   Thank you.
   Greetings, Lisbeth

   Svar
 15. I bor et fantastisk sted.
  Tæt på al hurlumhejet og alligevel med mulighed for privatliv og stilhed.
  At I tilmed på fornemste vis har indrettet jeres have efter omgivelsern er så fint.
  Håber I har hygget jer med æblefestivalen.
  kh Ulla

  Svar
  • Hej Ulla – ja når man ikke rigtig kan bestemme sig til om det skal være skovens dybe stille ro eller fuld fart på bylivet, så er det vist en god kombi.
   Jo tak, vi var en tur gennem byen i formiddags og se på de mange boder, og vi skal nok derop et par gange mere i ugens løb. Det hele slutter jo først næste lørdag.
   Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar