Rød bladmums på Pieris ‘Katsura’

I april viste jeg de smukke blomster på Pieris japonica ‘Katsura’.

Blomster på Pieris japonica 'Katsura'. Flowers on Pieris japonica 'Katsura'.

Dengang i april nævnte jeg den smukke røde farve, som kommer på de nye skud, så dem skal I se i dag.

Fotogene blade

Jeg nyder bladfarven dagligt i et par måneder og kan ikke lade være at fotografere dem om og om igen.
Bagefter sletter jeg de fleste billeder, for der er altså  grænser for, hvor mange billeder jeg har brug for af røde blade på en plante, der får farven igen næste år… Ak ja, det er ikke sådan at være lidt småforelsket, mens man har et kamera i hånden… (Til beroligelse synes jeg, at jeg altså også tager mange billeder af havemanden.)

Lakrøde og bordeauxrøde blade

Bladfarven på ‘Katsura’ kan variere lidt fra år til år og naturligvis afhænge af lyset, og af om skuddene er helt nye eller et par måneder gamle. 
Det første foto viser unge blade fra et tidligere år, hvor de er meget lakrøde, for i år er bladene mere bordeaux-farvede.
Begge nuancer er meget smukke.

Røde blade på Pieris japonica 'Katsura', Red leaves on Pieris japonica 'Katsura'.

Farvemums i maj

Farveorgiet (hvis man da ellers kan kalde nuancer af én farve for et orgie) sker i maj, hvor ‘Katsura’s røde bladfarve matcher et par rosa azaleaer.
Jeg bliver helt høj af sådan nogle farveharmonier, og det er nok mere korrekt at kalde det farvemums end farveorgie… Jeg kunne spise dem, så lækre som de er…

‘Katsura’ og rosa azalea med krave

Første mums er min nyplantede azalea, der har en interessant krave under blomsten. Jeg købte planten på mit sidste besøg i Marienhoffhaven. Jeg kender ikke navnet på azaleaen, så hvis du kender det, så lad mig det endelig vide.

Rosa azalea med lille krave på blomsten

På næste foto kan I kan se azaleaens rosa farve sammen med Katsuras bordeaux bladfarve. Billedet er beklageligvis slemt uskarpt og blev egentlig bare taget som dokumention af azaleaens plantedato. Men farvenuancerne ka’ I nok fornemme. 

Rosa azalea og bordeaux blade på Pieris japonica 'Katsura'.

‘Katsura’ og Azalea ‘Soir de Paris’

Lidt senere i maj – på den anden side af pieris’en – matcher Katsuras bladfarve en rosa Azalea, der hedder ‘Soir de Paris’. Mere mums. Det er da lækkert som en dessert… ummmm…!!

Rosa blomster på Azalea 'Soir de Paris og røde blade på Pieris japonica 'Katsura'.

Junimums

I dag, hvor vi er midt i juni, er azaleaerne afblomstret, og Katsuras røde blade matcher bare sig selv i både solskins- og gråvejrsnuancer, så busken står som en flot farveklat i alt det grønne.

Røde blade i sol og gråvejr. Pieris japonica 'Katsura'.

Fra nu af bliver bladene mere og mere grønne, og min røde bladmums er slut for i år.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer. (Kommentarer med reklamelinks afvises.)
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

17 kommentarer til “Rød bladmums på Pieris ‘Katsura’”

 1. Ja den forelskelse kender jeg godt, man kan bare ikke lade være med at tage billeder. Det er i øvrigt også en flot bladfarve, det kan jeg også godt lide. Den med kraven kender jeg ikke, men jeg har flere større rhodoer med krave, de er fra Huismann´s hånd.
  Du glemte at nævne duften på Soir´de Paris, den er fantastisk og må indhylde hele din have i sin duft.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Jeg både glæder og ærgrer mig over alle de billeder, for det er et værre arbejde at slette. Nogle dage er jeg bedre til det end andre, for når jeg hele tiden tager nye, så er der kun brug for at gemme de bedste. Det er bare lige det med at vælge, hvad der er de bedste. Luksusproblem ;-)))
   Jeg har prøvet at kigge på ham Huismann og kan ikke rigtig finde noget, der ligner. Men jeg ved heller ikke helt hvilket søgeord jeg skal bruge – altså om det hedder en krave/collar, dobbelt/double eller hva… Jeg finder hele tiden kun frem til dobbelte blomster af den almindelige slags. Jeg må ud og spørge på en eller anden international rhodo-facebookside.
   Åh ja, duften. Mageløs <3. Du har den også ved jeg.
   Og blomsten er altid smuk sammen med Katsura. I år har azaleaen være lidt mere mørk rosa, end den plejer, men det er nu altid flot.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Jeg gør det samme. Jeg tror, jeg har en million billeder af de blå storkenæb – og af hundene. Der er altså også nogle enkelte af Per. De røde blade er skønne. Jeg er godt nok ked af, at der stod, den var sart overfor Skivholmske forhold 🙂
  Nu er der kun to dage, til vi skal til CPH Garden – jeg glæder mig!

  Kh, Karen

  Svar
  • Fordi det ofte er det samme jeg fanges af og fotograferer er det så sjovt, at få havebesøg og nogle gange se deres billeder, fordi de ser noget nyt.
   Jeg ved, du har læst, at den er sart, men jeg har aldrig betragtet den sådan, for jeg har ikke vidst det. Den har aldrig været vinterdækket, og de første år var haven pivåben og vestenvinden suser ind fra vandt. Men ok, vi har vandets ekstra grader tæt på. Jeg ville gætte på, at du kunne have den på et lunt sted – et hjørne, op af huset el lign.
   Jeg glæder mig også ret meget denne gang. Dels p.gr. af nomineringen, selvfølgelig. Dels fordi jeg er blevet en del af bloggerne (jeg var god nok begyndt sidste gang, men alt skal løbes i gang). Dels fordi jeg har indtryk af, at der er mindst dobbelt så meget at se denne gang.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth

  Vakker farge både på Azalea og Pieris! Utrolig kraftig farge på den, og den passer til mange planter. Takk for navnet på den, den må jeg se om finnes her 🙂

  Svar
 4. Rød-blad-mumse-farve og rød-blad-mums og bare masser af mumse-orgie, har en lille festlig mumse ting med mig selv nu, SMILER.
  Har en veninde der altid siger uhmmmm, det er mums, nu skal vi smovse(det handler altid om mad)
  Jeg tager også bunkevis af billeder af det samme, men når der skal vælges er der altid et vældigt frem og tilbage mellem et par billeder.
  Det er lækre blade og farver du viser Lisbeth!
  Hilsner fra Anette

  Svar
  • Jeg kan blive helt sulten, når jeg ser lækre farver 🙂
   Det er åbenbart ikke kun mig, der roder med for mange fotos – og ikke mindst udvælgelsen. Jeg bliver SÅ irriteret på mig selv. Det er jo ikke raketvidenskab og verden går ikke under, hvis jeg vælger det forkerte. Alligevel kører jeg også frem og tilbage. På dårlige dage beholder jeg begge. SÅÅÅÅÅÅÅ dumt….. ;-))))
   Tak, Anette
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Kombinationen af azaleablomster og pierisblade er utroligt fin. Blomsterfarven bliver lige en tand mere intens gennem makkerskabet. Det med at tage og skrotte masser af billeder kender jeg udmærket, men når jeg synes, jeg har taget BILLEDET, holder jeg op og skrotter alle de andre.

  Svar
  • Enig – farverne supplerer hinanden meget fint.
   Åh ja de billeder… jeg har erkendt, jeg er nødt til at gøre noget, så arkivet ikke eksploderer. Ideen om benhårdt at slutte, når BILLEDET er taget, er god. Så er det bare det med at få slettet alle de foregående før BILLEDET. Jeg vil øve mig.
   Lisbeth

   Svar
 6. Hej Lisbeth.
  Ja det er dejligt når farverne i den grad går op i en højere enhed. Da jeg så din pieris japonica, tænkte jeg, at den lignede den jeg lige faldt over den anden dag i Rema 1000 (20 kr.), straks måtte jeg ud at se på planten og på “mærket”. Det var så en pieris japonica forest flame – ind og slå den op på nettet for at se om min ville få blomster og minsandten om ikke den får hvide blomster, yes. Ja du kan nok se at min havedyrkning er noget mere tilfældig og fyldt med impulsindkøb.
  Jeg køber af og til bladet Isabellas og jeg hører til dem, der gemmer dem og tager dem frem igen og igen og så fik jeg fat i et blad, hvor der var en skøn byhave i Ebeltoft – det skulle da vel aldrig være — jo sandelig. Morsomt syntes jeg.
  Mange hilsener, Jette

  Svar
  • Hej Jette
   Impulskøb kan have store fordele, og det var vel nok et helt fantastisk køb, du gjorde dig. Den bliver du sikkert rigtig glad for.
   Og ja, hvor er det morsomt, at du har bladet med vores have i – og tilfældigvis fandt det frem. Haven har jo nok ændret sig noget, men grundsubstansen skulle gerne være genkendelig 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Rosa og bordeaux er smukke sammen, det er dine to planter et bevis på. Det er sjovt at lege med farver, og man kan blive helt høj, når det lykkes.

  Svar
  • Tak. Farveleg er morsomt, og det er ret utroligt, hvor meget farver påvirker hinanden. To farver ved siden af hinanden er ikke bare to farver 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Åh ja…. de billeder – jeg er helt sikkert i samme foto-båd – og jeg øver mig ikke nok på at kassere billeder, så jeg har rå mængder på både camera og telefon.
  Det er nogle utroligt flotte farver du viser her og pieris katsura er virkelig en smuk plante og farverne forstærkes yderligere ved makkerskabet med azaleaen.

  Rigtig god fornøjelse på CPH Garden, jeg håber du vinder 🙂
  kh

  Svar
  • Tak Ulla
   Jeg vandt jo desværre ikke, men CPH Garden var interessant.
   Det med de mange fotos er helt klart en udfordring, jeg bliver nødt til at få løst. Jeg kan ikke lige greje, hvordan, men noget SKAL jeg finde på. Jeg troede, jeg skulle rydde op i arkivet i vinter, men den smuttede fra mig :-)))))
   Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar