Planteskole med træer til små haver

Efter et godt tip besøgte jeg i går en ’gammeldags’ planteskole, der ikke er del af en kæde med standardiseret udvalg. De af jer, der husker ‘tiden før plantecentrene’ (dvs. dengang man købte planter med klump, der skulle plantes i efteråret for at gro) ved, hvad jeg taler om, når jeg siger ’gammeldags’ planteskole. Til alle jer, der er vokset op med plastikpotter og planter, der kan sættes året rundt, kan jeg fortælle, at ’der var engang’, hvor man kunne købe forskellige planter i de forskellige landsdele, byer og planteskoler, fordi ejerne selv fremavlede det, der kunne gro på stedet, og som han (sjældent en hun) selv kunne lide og syntes, det var sjovt at lave/have. Meget har ændret sig. Og det er skønt, at man kan plante året rundt.

Planteskole uden fliser og standardsortiment, men med rigtig jord, god plads og masser af vand, modsat byggemarkeder og supermarkeder, hvor de udstillede planter enten købes eller dør inden for et par døgn.

Små træer af podede buske

Planteskolen viste sig til min store glæde at have et interessant udvalg af planter, som jeg ellers ikke ser i kædernes og indkøbskatedralernes udvalg, nemlig små træer lavet af buske, der er podet på fx en 180 cm høj stamme, dvs. så høj, at man kan gå under kronen. De fleste plantecentre har ganske vist masser af podede planter på stammer, men som regel på stammer, der er maks. 120 cm høje. Det er selvfølgelig højt nok, hvis man er havenisse eller skal tilplante en lille lilleputhave, men det dur ikke til velvoksne havefolk, så anskaffelse af den slags kræver ofte en del arbejde med at hige og søge. Og så bliver man bare så kisteglad, når man opdager, at der rent faktisk er nogen, der gider at udbyde de eftertragtede planter. I dette tilfælde på Fyn.

Og derfor skal I selvfølgelig også have tippet, da jeg tit får spørgsmålet: “Hvor har I købt alle jeres små træer? Hvor kan jeg købe et?”

Se en oversigt over de træer, vi har valgt at plante i vores Byhave i Ebeltoft.

Viburnum Eskimo
Små træer af busken duftsnebolle (Viburnum Eskimo). I hvert fald ën af stammerne er 180 cm høj, en del er 150 cm og resten 120 cm høje. I baggrunden ses Kirsebærlaurbær på 180-200 cm høje stammer.

Et sjældent tilbud

I sortimentet på planteskolen var bl.a. en stribe træer med meget sundt udseende kroner af busken Dværgsargentsæble (Malus sargentiiTina), som vi selv har i haven, og som vi er meget glade for. Vores busk sidder desværre på en kun 150 cm høj stamme, da det var det, vi dengang kunne opstøve, men her på Fyn stod de opmarcheret i rækker på 180 cm høje stammer, hvilket er virkelig sjældent. Der var også tre forskellige sorter podede kirsebærlaurbær, hvoraf jeg især hæftede mig ved ’Otto Lütken’, der vil give en ret flad og bred, stedsegrøn krone. Der var også en portugisisk kirsebærlaurbær, der også er spændende, men måske bedst til en ikke alt for udsat vokseplads.

‘Tina’ udmærker sig ved at have totalt pink blomsterknopper som perler, der er drysset tæt ud over alle grene. Når blomsterne senere folder sig ud, trylles alle grene fuldstændigt hvide. Det vil sige, at man får to skønne oplevelser fra en og samme plante.

Dværgsargentsæble - Malus 'Tina' med pink blomsterknopper
Dværgsargentsæble ‘Tina’ med pink blomsterknopper i maj.
Dværgsargentsæble 'Tina' med hvide blomster sidst i maj
Dværgsargentsæble ‘Tina’ (Malus sargentii ‘Tina’) med hvide blomster sidst i maj

Læs om vores ‘Tina’.

Hist, hvor vejen slår en bugt, ligger planteskolen

Vi besøgte planteskolen efter en tur ovre på øen Sjælland 😉 hvor vi var i Det Kongelige Teater for at se balletten ’Juveler’. På vej hjem til hovedlandet kørte vi fra motorvejen ved Blommenslyst på vestfyn. Herfra førte GPSen os få km mod syd til Magtenbølle, hvor planteskolen ligger i en lille by, inde på en grusvej og omme bag et par sving. Her kommer dem, der kender stedet. Ingen smarte strøgkunder her. Men kunder var der nu nok af. Så næste gang I drøner af sted på motorvejen, så overvej en afstikker.
Etablissementet er stort og gør især i buske og træer. Både de helt små træer, der passer til krukker og stenbede, almindelige træer og altså også træer af podede buske, der passer godt til små haver. Selv blev jeg fristet af en staudeklematis, som jeg først lige skal have fundet et sted til. Men det er en anden historie.

Podning er et håndværk

De løvfældende, podede træer koster omkring 500 kr. De stedsegrønne af kirsebærlaurbær er et par hundrede kroner dyrere.
Man kan diskutere, om det er mange penge, men det er ikke dyrt, når man betænker, at et sådant træ ikke er et selvgroet, hurtigtvoksende træ, men derimod et stykke fint håndværk, hvor man først bruger flere år på at gro et træ, til det er så stort, at dets stamme kan bruges til podningen. Jo højere stamme, man vil have, jo flere år tager det. Mens det sker, tjener producenten ingen penge, men skal derimod vande og pleje. Når stammen har den ønskede højde, skæres podekviste af den busk, man vil bruge som krone. Kvisten podes nu på stammen, podestedet pakkes omhyggeligt ind, og man håber det bedste, dvs. at podningen slår an. Dernæst venter den tålmodige avler endnu et par år, indtil busken på sin nye stamme er så stor, at køberne (vi) synes, den ser ud af noget, de vil betale for. Og så kan træet endelig sættes til salg. Fx på Magtenbølle Planteskole på Fyn eller andre ‘gammeldags’ steder.
Køber I sådan et træ, så glæd jer ikke kun over træet, men også over håndværket.

Har du andre erfaringer og gode ideer, så fortæl, fortæl, fortæl i en kommentar.

Lisbeth

——

Læg gerne en kommentar. Første gang, du gør det, kan der gå et par timer, før den vises. Det er fordi min spamrobot tjekker, om indholdet er ‘sobert’, og om din mailadresse virker ægte.

6 kommentarer til “Planteskole med træer til små haver”

 1. Hej på bloggen, Lisbeth.
  Meget malerisk beskrivelse af træerne, poetisk og fint. Ordene underbygger de flotte billeder, jo, man forstår at begejstringen er til stede. Og det er ganske vist: Hist hvor vejen slår en bugt, ligger planteskolen nok så smukt.
  Dejligt at fornemme din glæde ved havebloggen, du har noget på hjerte.

  kh Lis

  Svar
  • Kære Lis.
   Tak skal du have. Dejligt at kunne dele begejstring.
   Vi snakkes snart ved igen.
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar
 2. Kære Lisbeth – jeg tilslutter mig de smukke ord, som Lis har skrevet.
  Jeg elsker også disse overraskelser, hvor knoppen er helt rød og så ender med en kridhvid blomst. Vi har bl.a. en japansk rhododendron yakusimanum – og den har blade med en underside som ruskind. Herligt

  Hurra for naturens vindunderlige overraskelser. Held og lykke med bloggen. Glæder mig til at følge dine smukke fotografier og fortællinger.
  KH Birthe

  Svar
  • Kære Birthe
   Du har helt ret: Naturen kan altså noget helt særligt. Og din ruskinds-rhododendron er ikke bare skøn i udspring, men har flotte blade året rundt.
   Dejligt, hvis du vil følge med på bloggen.
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth
  Tak for at du deler ud på din blog. Jeg bliver beriget og begejstret.
  Jeg har handlet mange gange på Magtenbølle Planteskole og hver gang har jeg fået super fin service og rådgivning. Magtenbølle Planteskole er et prima sted og prisen er i en klasse for sig – for os der bor på Sjælland:)

  Svar
  • Kære Christina
   Selv mange tak – kommentarerne inspirerer mig 😉
   Hvor er det godt at høre, at du også har været glad for den Sydfynske perle. Og du har helt ret: Man kan ikke klage over priserne (som vi siger med jysk underdrivelse).
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar