Plantemarked – fed fidus og farlig fristelse

Som I sikkert har bemærket, er jeg en hund efter de der små, skæve og skønne planteskoler med et udvalg, der ikke ligner alle de andres. Et plantemarked er et eksempel på sådan et skørt og skønt sted, hvor almindelige haveejere sælger ud af deres overflod. Her kan man være heldig at finde absolutte sjældenheder, selv om det meste nok mere er i kategorien specialiteter eller simpelthen bare lige det, man står og mangler: En Dahlia i en helt særlig farve, som man længe har ledt efter, en græs, der bliver lige netop så høj, som man har brug for, en podet gran på en lille stamme – den, man ikke vidste, man manglede i en krukke på terrassen.

Mit største trofæ

Jeg har gjort mange gode køb på plantemarkeder – store som små steder. Det samme gælder plantesalg i private haver.
En af de første gange jeg var på plantemarked, købte jeg en Egebladet hortensie.
Jeg havde set billeder af bladene og vidste, at jeg simpelthen bare måtte eje sådan en plante. Kæmpestore blade med indskæringer som egeblade. Deraf navnet.

Hydrangea quercifolia 'Sikes Dwarf'
Bladformen på Egebladet hortensie er meget spektakulær: Kæmpestore, op til 30 cm lange blade med indsnit som på egeblade. En fantastisk kontrast til andre blade.

Jeg havde også læst mig til, at Egebladet hortensie skulle findes i en dværgform på 1×1 meter i størrelse, og da jeg har en lille have, ville det være helt perfekt. Desværre var sådan én ikke i handel på de gængse plantecentre og i det hele taget ikke i Danmark – og er det tilsyneladende stadig ikke. Jeg ledte et par år, og tænk engang: Pludselig stod jeg ved en bod på et plantemarked, hvor der var to stykker til salg. To hjemmelavede eksemplarer, taget som stiklinger fra en plante i en eller anden privat have. Hvor de havde moderplanten fra, ved jeg ikke.

Jeg husker, at jeg blev helt underlig inden i, da jeg så det eftertragtede eksemplar. Jeg tog straks en potte og holdt fast, som var jeg bange for at andre skulle tage den fra mig. Betalte uden at skele til prisen. Spurtede direkte hen til bilen. Parkerede derhjemme. Kaldte på Bent. “Se, se – en dværgform af den egebladede hortensie.”
Billeder tog jeg også. Forfra og bagfra og fra højre og – ja fra venstre. OG Bent tog billeder af mig med trofæet. Billederne har jeg endnu.

Manden, der solgte den, vidste kun, at det var en dværgform af en egebladet hortensie, men jeg har efterfølgende læst mig til, at den må hedde ‘Sikes Dwarf’. Hydrangea quercifolia ‘Sikes Dwarf’, hvis det hele skal med.

Egebladet hortensie 'Sikes Dwarf'
Trofæet i sin nye have. Endnu i plastikpose og højt placeret på en stabel plantesække til beskuelse og beundring.

Det var et fantastisk held den dag, og jeg husker stadig den jublende glæde, da jeg så planten. Jeg kan også huske stedet meget tydeligt, og jeg kan se for mig, hvordan de fleste planter i mindre potter stod på et klapbord. Der var såmænd ikke ret mange planter, og boden gjorde i det hele taget ikke megen væsen af sig. Faktisk stod de to sjældenheder lidt over bagved til venstre på gulvet, men man er vel nysgerrig! Siden da har jeg altid kigget grundigt i alle boder, for det er ikke nødvendigvis de mest prangende stader med mange planter, der har det bedste. Kvalitet hænger ikke sammen med kvantitet.
Hvis du skulle have lyst til at vide mere om Hydrangea quercifolia ‘Sikes Dwarf’, kan du lave et lille smut over på havens hjemmeside

Eksperimentet, der nu bor i Ebeltoft 

En anden gang var jeg på et plantemarked, hvor en ældre, glad havemand havde et lille udvalg af hjemmegjorte planter i absolut umage potter. Potterne stod på jorden. Manden sad på en klapstol. Termokanden stod ved siden af. Hvem kunne ane, at denne beskedne mand var en ren troldmand? Det viste sig nemlig ved en nærmere havesnak, at manden kunne pode, og han havde moret sig med at eksperimentere med at pode en lille bunddækkeplante på en stamme. Eksperimentet var lykkedes, og podningen slået an. Dette lille træ solgte han nu i sin bod. Dét købte jeg, og jeg har været kisteglad for det lige siden. Der kan ikke være mange af dem i Danmark.  Det er nu ikke derfor, jeg er glad for det, men det er simpelthen bare det sødeste lille træ, der vokser og trives. Stedsegrøn er den oven i købet. Og med de sødeste små dukkeblade på ½-1 cm. En flot kontrast til stort set alle andre blade. Jeg er ham dybt taknemmelig.
Planten, som han podede, og som nu er min lille trækrone, er en Tvestol (Mitchella repens), som du kan læse mere om på havens hjemmeside.

Tvestol (Mitchella repens) podet på lille stamme.
Tvestol (Mitchella repens) podet på lille stamme. Er det ikke bare et skørt påfund? Og et smukt resultat?

Vil du med på plantemarked?

Her på Djursland er vi ved at arrangere et plantemarked den 26. august, og jeg glæder mig til igen at gå på jagt i potterne. ‘Vi’ er bestyrelsen i Syddjurs Havekreds, der er en del af Haveselskabet. (Jeg er med i bestyrelsen, men det er en anden historie.) Vores marked holdes i byen Mørke (ja, det hedder den, og de kender garanteret alle vittighederne). Det er vores første marked, så vi er spændte på, hvor svært det er ‘at løbe i gang’, men uanset hvad, så forventer jeg at få en god oplevelse  sammen med andre havenørder, og det er jo ikke så ringe.
Hvis du har lyst til at besøge os på markedet, kan du læse mere om tid og sted her.
Hvis du vil have en bod på markedet og sælge planter eller haverelaterede ting, så læs mere her og kontakt Arne. Arne er formand i bestyrelsen og en venlig sjæl, så ring trygt.
Hvis du vil på plantemarked, og ikke lige er i nærheden af Mørke, så se her, hvornår Haveselskabet har et plantemarked i nærheden af dig.  Er du mere til åbne haver med plantesalg, kan du søge efter dem her.

‘Sikes Dwarf’ nr. 2

Min Egebladede hortensie – dværgformen I ved, som jeg købte på et plantemarked – har siden barslet med en lille ny.
Jeg trak en gren ned til jorden og holdt den fast et par sæsoner. Da den havde slået rod og var i vækst, klippede jeg ‘navlestrengen’ over, og efter endnu en sæson, hvor den lærte at klare sig selv, blev den lille ny flyttet hen på sin nuværende plads. Nu har jeg to…!!

Det lykkelige resultat af et besøg på et plantemarked: TO eksemplarer af ‘Sikes Dwarf’ i MIN have. Det er den ‘lille ny’, der står til højre.

Jeg burde lave nogle flere Sikes Dwarf’er og sælge på et plantemarked og glæde en ny ung haveejer…! 
Uh, der er så meget man burde. Foreløbig skal jeg bare af sted til Mørke og snuse rundt i andres potter. Det ku’ jo være…!

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

7 kommentarer til “Plantemarked – fed fidus og farlig fristelse”

 1. Det var igen et spændende indlæg fra din hånd. Jeg har den egebladede i stor form, den er så flot. Det lyder spændende med plantemarked, måske kan jeg lokke veninden med, men jeg tvivler desværre.

  Svar
  • Ja, det er nogle fantastiske blade, ikke? Kunne være sjovt, hvis du kunne friste veninden – du må arbejde på sagen 🙂

   Svar
 2. Skøn historie om dine plantemarkedoplevelser. Jeg nyder at gå på plantemarkeder og ja her fristes jeg også til at købe sjældenheder hos specialisterne, selvom jeg ikke ellers går op i sjældne planter. Men jeg har stor stor respekt for de der virkelig nørder, sår og fremelsker specielle planter.
  Jeg kan godt sætte mig ind i din glæde over at finde din ‘Sikes Dwarf’ det er bare så skønt når man oplever den slags:-)
  God fornøjelse med jeres plantemarked.

  Svar
  • Hej Lisbeth.
   Du har ret, man kan sagtens jagte sjældenheder, uden at det er fordi, de er sjældne. Jeg har en del ‘sjældenheder’, fordi de tilfældigvis kan lige det, jeg har brug for i højde, farve, blomstringstid, vokseplads osv osv.
   Tak for de gode ønsker. Det bliver ekstra spændende, fordi det er første gang, vi selv laver et plantemarked.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth

  Ja, jeg har selv fået rigtig mange spændende ting på plantemarkederne – især det store der afholdes af københavnsafdelingen af haveselskabet – tror næste er den 22 september.

  2 meget spændende planter du har med idag!

  Ha en dejlig ny uge

  Svar
  • Hej Karsten
   Godt tip, det med københavnermarkedet. Hvis vi skal på familiebesøg på det tidspunkt – vi er jævnligt ovre på den anden side af vandet – så skal det da lige på ønskelisten 🙂
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar