Plads til hvile

I dag fortsætter jeg med at betragte min egen have med fremtidsbriller på. Hvad vil mon interessere fremtidens haveejere, og hvor meget af min nuværende have vil mon passe til det?

Mine overvejelser skyldes ikke, at jeg synes, man skal indrette sin have efter mode og andres forskrifter, men fordi historien viser, at vi alle i en eller anden forstand driver samme vej, uanset om vi vil det eller ej. Et årti skal vi have orange hynder og lilla batikduge. Et andet årti skal terrasserne være farveløse med grå hørduge.
Et årti vælger mange at få svømmebassin i haven. Årtiet efter er det umuligt at sælge en grund med svømmebassin.
For tiden er udekøkkener vist stadig trendy. Er der mon lige så mange af dem om tyve år?

Jeg synes, det er morsomt at gætte på fremtiden i mange sammenhænge. Jeg rammer ikke ret tit plet, men det forhindrer ikke morskaben, og dagens indlæg er 100% sjov og 0% videnskab.

Af gode grunde har jeg ingen billeder af fremtiden, så her er et af nutidens vintervejr – måske det bliver fremtiden.

Seks fremtidstemaer

Dette afsnit giver en kort baggrund for min fremtidsføljeton, og du kan blot springe det over, hvis du har læst med før.
Jeg skrev første fremtidsindlæg i november, foranlediget af en billedartikel i Haven 11/2019. Heri skitserer Louise Møller seks tendenser, som hun så på CPH Garden 2019, og det er så blevet til mine indlæg med samme temaer:

 1. Afdæmpede farver og ingen duft. Pointen er, at vi formentlig går mod det naturlige med mere grønt og afdæmpede blomster i en søgen efter færre indtryk. Dér er min have allerede, men jeg tror ikke på, at vi får lyst til at fravælge duft.
 2. Sundhed med hjemmedyrket frugt og grønt. Her jeg vover en påstand om, at  fremtidens haver bliver mindre, og jeg forklarer, hvorfor jeg har valgt at koncentrere mig om frugt i min lille have, og hvad jeg konkret dyrker.
 3. Luk støjen ude. Jeg tror, som Louise, at vi vil få mere støj i vores omgivelser med tiltagende lyst/behov for at lukke den ude. Vi får se om 20 år.
 4. Plads til hvile. Det er dagens tema.

 1. Den levende have. Det skriver jeg om næste gang.
 2. Naturens lyde giver ro i sjælen. Sidste tema – og så er det snart forår.

Hvad er ‘plads til hvile’

Louise Møller definerer ‘plads til hvile’ som et sted, hvor ‘kroppen og hjernen har brug for pauser’. Et sted, ‘hvor vi kan slappe af og helst ikke få dårlig samvittighed over alle de haveprojekter, som vi burde tage fat på’.
Louise Møller skriver videre, at ‘det betyder også, at havens design bliver simplere og mindre pasningskrævende’, og at ‘haven indrettes med hyggelige hjørner, hvor vi kan sidde alene i stilhed og lade tankerne fare eller nyde en god bog og en kop kaffe i vores eget selskab’.

Simpelt, uden at være kedeligt

Jeg begynder dagens fremtidskik med forudsigelsen om, at haveejere vil søge designs, der er simplere og mindre pasningskrævende, og jeg kan konstatere, at det har havemanden og jeg sådan set arbejdet på de seneste ti år. Ikke på grund af et travlt arbejdsliv, men fordi vi simpelt hen magter mindre. Årsagen er underordnet, målet er stadig forenkling.

Det svære i forenklingen af haven har været at finde et design, der ikke er så simpelt, at det bliver kedeligt. Her skal fortsat være meget at se på. Det er naturligvis et spørgsmål og smag og behag, men her er tre af vores forenklinger.

1. Væk med roserne

Jeg ved, at mange vil få kvababbelse og åndenød ved tanken om at skulle undvære roser, for blomsterne er smukke og duftende og havens dronning.
Enig. Enig. Enig. Det er skønne blomster (men ofte grimme planter).
Mine roser stod i et langt, hævet bed, så blomsterne var i dufthøjde.

På trods af ‘rosens lovprisning’ er det noget at det bedste, jeg har gjort: At udskifte roserne.
Først og fremmest hvis jeg bedømmer ud fra arbejdsindsatsen, hvilket vi er mange, der har brug for – det være sig travle børnefamilier eller alle os ældre haveejere. Roser kræver nemlig omsorg, sådan er det bare!
Sekundært var det klogt at fjerne dem ud fra det samlede udseende hen over året. For trods ihærdig omsorg fik de fleste af mine rosenbuske på et eller andet tidspunkt en eller anden uklædelig skavank, fx plettede blade, der aldeles ikke var en dronning værdig, så væk med dem.

Jeg valgte at plante buskpotentil (Potentilla fruticosa ‘Rec Ace’) i stedet, De fås i højder på noget i retning af 60-120 cm, skal ikke vinterdækkes, skal ikke beskæres, stikker ikke, skal ikke deadheades (er selvrensende), får ikke sygdomme og skadedyr, er tolerante med jord, tåler en vis grad af tørke, fås i mange farver og blomstrer fra juni-juli til frost.

De har ikke duft og dur ikke til buketter, men den pris betaler jeg gerne for at få noget, der er smukt hele sæsonen og tillige simpelt og arbejdsbesparende.

Om fremtidens travle haveejere vil fravælge roser på grund af besværet og det til tider uskønne udseende grundet alskens kryb og kravl er muligvis ikke et relevant spørgsmål, for jeg gætter på, at fremtiden bringer nye sorter, der kræver mindre omsorg.
På den anden side set så er jeg sikker på, at hvis der ikke kommer markant bedre sorter, så vil roser få en mindre hypet plads i mange fremtidshaver. Det bygger jeg bl.a. på, at præriebede med solhat og græsser er topmoderne og netop lovprises, fordi de er helårssmukke og meget lidt pasningskrævende. Det kan mange godt lide.
Billedet af sådan et bed tog jeg for nogle år siden i Ævlebævlehaven:

2. Tørketålende planter

En anden forenkling, som jeg påbegyndte i 2016, var at omplante nogle bede for at få flere tørketålende planter. Mit incitament dengang var, at haven ligger på gamle strandvolde i et område med ringe nedbør, hvilket stiller særlige krav til beplantningen. Efter de sidste par års tørke, har det vist sig at være en helt overordnet heldig ide, og med tanke på at det vist kun bliver værre, så må tørketålende planter være en fast bestanddel af fremtidens haver. Måske Mandstro (Eryngium) bliver en normal staude i alle haver om tyve år.

Eryngium - Mandstro

Du kan læse om mine første erfaringer med tørketålende stauder i et tidligere indlæg, og senere i år vil jeg lave et opfølgende indlæg med de næste erfaringer.

3. Selvvandende krukker

For at fortsætte temaet om at fremtiden bringer flere tørre somre, vil jeg nævne mine selvvandende krukker. Jeg købte tre sidste år.

Krukker er rigtig gode detaljer i et havedesign, så jeg synes, de er svære at undvære. Ulempen er en hel del vanding, ikke mindst i varme og tørre perioder, og derfor er de selvvandende krukker smarte.

I en af mine krukker havde jeg sidste år en Kristi Tornekrone (Euphorbia Milii). Den stod i sydsol fra morgen til sen eftermiddag og blev vandet sådan cirka en gang om ugen. Det kan man da kalde ‘simpelt og mindre pasningskrævende’.

Kristi Tornekrone (Euphorbia Milii)

Jeg har købt krukkerne i mærket Lechuza (det er ikke reklame). De er ikke billige, men så har jeg endelig noget at ønske mig i fremtiden – det kniber det tit med.

Andre eksempler på forenkling her i haven (bl.a. at minimere beskæringsarbejde) har jeg tidligere beskrevet i en serie indlæg om ‘opgradering af haven’,

Andres simple design

Et simpelt havedesign har jeg set hos Concept Gardens. Jeg håber, de kan leve med, at jeg i denne kontekst kalder det simpelt, for jeg er godt klar over, at der ligger mange tanker bag. ‘Enkelt’ er nok bedre.
Jeg kan vældigt godt lide det, de laver. Det passer ikke rigtig til mit bindingsværkshus, og for plantenørder, der skal have plads til så meget som muligt, er det ikke relevant, men ellers er jeg sikker på på, at den enkle stil vinder indpas i fremtiden. Her er det en forhave med mange grålige nuancer, der passer godt til Blåvand, hvor huset ligger.

Forhave, designet af Concept Gardens.
Foto udlånt af Concept Gardens.

Siddepladser med stilhed

Nå, tilbage til Louises artikel, hvor hun skriver, at en del af fremtidens havedesign vil bestå af hyggelige hjørner, hvor vi kan slappe af, sidde i stilhed og nyde en kop kaffe.
Dét tror jeg på.
For selv om det er toptrendy med sociale ‘hip hip hurra events’, hvor evig fordragelighed og evig latter udfolder sig i alle aldre rundt om langbordet og den kunstige grill med gule gasflasker henne fra tanken på hjørnet, så ser jeg i flere og flere sammenhænge, at de unge drømmer om fordybelse / voksentid / alenetid / autencitet / tid til sig selv / fred fra krav om evig fordragelighed og evig latter. Så mon ikke stille siddepladser rundt om i fremtidens haver bliver et stort hit?

Her i haven har vi taget forskud på glæderne.
Vores haveareal er cirka 350 m², og her er 14 steder, man kan sidde, med i alt 33 siddepladser.
Siddepladser går vi i hvert fald ikke ned på…!
Her er en af dem:

Du kan se billeder af alle vores siddepladser på havens hjemmeside.

Rolige indtryk

Som afslutning vil jeg minde om en sidste ting, der kan skabe hvile og ro i sjælen, nemlig rolige farver og masser af grønt, hvilket var temaet i mit første indlæg.

Især det grønne tror jeg på, da der ikke er noget, der giver mennesker så megen ro og hvile, som at være i naturen, og jeg har læst, at flertallet af danskere primært opsøger skov, når de vil ud i naturen. Det må der være en grund til.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

28 kommentarer til “Plads til hvile”

 1. Hej Lisbeth
  Jeg elsker dine gjennomtenkte innlegg! Jeg tror at du vil nok få rett i det meste du antar om fremtidens haver. Vi ser trenden her også. Mye spiselig i hagene, mer lettstelt, og folk bruker mindre og mindre tid i hagen. Det er så mange elementer som har kommet inn i folks liv som ikke var der før (les sosiale medier) 😉
  Det spiser så mye av folks tid, at da må hage være noe som er lettstelt og kan brukes til å slappe av og bare nyte.

  Det er jo trist å lese om dine roser, men jeg forstår deg godt. De er for krevende til at jeg skal utvide min samling med flere. Potentilla ‘Red Ace’ passer perfekt sammen med teglsteinen. Der har du truffet blink!
  Din hage ser mye større ut enn de 350 kvm. den er på 🙂

  Svar
  • Tusind tak, Marit
   Norge og Danmark ligner nok hinanden i kultur med sociale medier og alt det, man skal leve op til. Og dermed mindre tid til afslapning og havedyrkning, der ellers er meget afstressende, siges det.
   Jeg var nok fire år om at beslutte, at roserne skulle væk, for når de var pæne, var de dejlige, men ih, hvor er jeg glad for beslutningen i dag. Jeg stornyder potentilerne, og ja: Farven er perfekt 🙂
   Haven er heldigvis delt op i rum. Det er vist det, der gør at den virker større 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Kære Lisbeth.
  Godt nytår! (Bedre sent, end aldrig 🙂 )
  Siddepladser og tid til bare at være til er vigtige ingredienser i et haveliv, mener jeg.
  Vi har altid haft mange siddepladser i vores haver.
  Hvad angår den nemme vedligeholdelse, er det en balance synes jeg. – En balance, som I vist har fundet. Jeg bliver altid lidt ked af det, når det ledende princip for en have er, at den skal “være nem at holde”. Min erfaring er nemlig, at så er den også kedelig. Sådan på den køns- og sansefattige måde. Efter mit sommerblomsteventyr er jeg dog samtidig meget bevidst om, at en have kan blive for uoverkommelig at holde. Jeg tænker (som nævnt), når jeg ser jeres have, at I har fundet en fin balance, hvor haven er til at holde samtidig med at den er meget sansemættet og fuld af oplevelser.
  Kh Nana

  Svar
  • Kære Nana
   Jeg blev så glad, da jeg læste, at du synes, at haven er et miks af at være nem og alligevel fuld af oplevelser. Det er lige netop det, vi har arbejdet ihærdigt på. Og stadig arbejder på. Det allerværste er, når nogen lokker med ‘vedligeholdelsesfri’.
   Faktisk synes jeg det er enormt sjovt hele tiden at lede efter noget, der både er nemt og pænt.
   Din skærehave var bedårende, men jeg kan godt se, at du nok har brug for noget, der tillader andre ting også. Bare det, at være opmærksom på det, er første skridt, så det lykkes nok 🙂 (Færdigt og perfekt bliver det aldrig). Jeg glæder mig til at følge dine kommende ideer.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Interessant indlæg, der giver stof til eftertanke.

  Selvom jeg “kun” er 53, er jeg også begyndt at gøre mig tanker om, hvorvidt jeg stadig kan have min have som den er i dag – om bare ti år. Med alle mine skavanker er det allerede nu hårdt for især ryggen/lænden. Indtil videre er jeg dog ikke nået særlig langt i mine betragtninger, da jeg er meget glad for min have som den er lige nu.

  Det største arbejde i haven er helt klart at holde stierne ukrudstfri – det foregår pr. håndkraft, men hvis jeg en dag ikke kan det mere (og den dag kommer vel) så tror jeg, at jeg i første omgang vil betale en havemand for at komme og brænde ukrudtet væk.

  Jeg har ikke særlig mange roser, men især mine klatreroser er jeg meget glad for. De er heller ikke så pasningskrævende, synes jeg. De skal beskæres kraftigt en gang om året og så bindes ind af og til, men ellers klarer de sig selv.

  Jeg har ingen intentioner om at lave nogle af bedene om til deciderede “præriebede”, men allerede nu er jeg begyndt at kigge efter mere tørketålende planter, når der er en plante der går til – og jeg på den måde får en smule plads til at købe en ny. Der kan jeg godt mærke, at jeg kigger mere og mere efter græsser. Jeg synes, de pynter i et bed – også om vinteren – så det kan jo godt være, at et af bedene efterhånden omdannes til et “græsbed” – det må fremtiden vise.

  Svar
  • Hej Esther
   Der er mange løsninger på diverse belastende arbejdsopgaver, og en handyhavemand med en brænder lyder som en god ide. Det vigtigste for mig er at være på forkant, så jeg ikke først skal til at omlægge, når jeg ikke kan mere. Jeg møder også nogle, der ikke vil ændre noget, før det er bidende nødvendigt, og som vist nok synes, jeg maler himlen sort ved at gøre det allerede nu. Som om jeg går med det ene ben i graven. Sådan er vi forskellige og kan heldigvis selv bestemme 🙂
   Jeg har også kigget virkelig meget på græsser. Jeg har faktisk også prøvet nogle blålige, der skulle kunne klare tørken, men de var mærkeligt nok ingen succes. Det tager laaang tid at finde det rigtige. Lys blåaks har jeg gode erfaringer med.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Kære Lisbeth
  Ja jeg er en af dem, der får kvababbelse ved tanken om at skulle undvære roserne (endnu) og så er jeg endda ældre end dig. Men du har ret, det må jeg medgive dig, de er meget tidkrævende, men jeg holder ud lidt endnu. Forenkling af haven er jeg ikke nået til endnu, det er nok ellers ved at være tid, men generelt er jeg åbenbart bagefter. Concept gardens synes jeg godt nok er kedeligt, men sådan er vi jo forskellige.
  Derimod har I haft meget held med forenkling af jeres have, den er flot.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Jeg kan slet ikke forestille mig din have uden roser, og hvis man/du har lysten til at passe dem for at få gevinsten, er det jo bare perfekt. Jeg kunne bare mærke, at jeg var gået ‘død’ i opgaven. Jeg var til gengæld totalt skrækslagen for at fortryde. Og jeg er i dag SÅ glad for, at jeg ikke gjorde og bare nyder det nye bed i stedet.
   Concept Gardens er ganske rigtig meget forenklet, hvilket jeg ret godt kan lide, men ja: Vi vælger heldigvis selv, og jeg kan sagtens forstå, at planteglade mennesker, som du, kan finde det kedeligt. De har nu lavet nogle flotte haver, som man kan se på deres hjemmeside… 😉 Jeg følger dem også på facebook.
   Tak. Langt hen af vejen synes jeg også, vi er lykkedes ganske godt med forenklingen indtil nu. Det tager sin tid, men det er faktisk vældigt sjovt at ‘finde på’ og ikke sport trist, som man måske kunne tro.
   Kh Lisbeth

   Svar
   • Ja lysten og kræfterne, så jeg forsøger at klare det lidt endnu. Men det er helt sikkert nemmere ude roser. Måske er der også nogle, der skal ud i år, der er nogle, der ikke er så gode mere. Og man må jo ikke plante nye, hvor der har stået gamle, så man ved aldrig. Det er jo netop det, der er det sjove at finde på nyt, derfor er I heller ikke færdig med at forandre, der går jo sport i det.

    Svar
    • Ja, færdig bliver man aldrig uanset årsag. Om ikke andet så vokser planterne sig for store eller går ud, og så må der nytænkning til.

     Svar
 5. Det er så morsomt at læse, synes jeg, at I har arbejdet hårdt de sidste ti år på at skabe en mindre arbejdskrævende indretning af haven Spøg til side, så er det nok utroligt individuelt, hvor det sker, at designet tipper og går fra at være enkelt til kedeligt. Det varierer også fra have til have, hvilke planter der kræver mindst pasning. F.eks. dør mange prærieplanter lynhurtigt i vores tunge lerjord; men roser kan vi hurtigt blive enige sluger en masse arbejdstimer, og alligevel kan resultatet ende med at blive utilfredsstillende. Som Nana skriver, ser det ud til, at I har fundet en balance, der passer jer godt.

  Svar
  • He-he. Du er velkommen. Vi griner tit af os selv, når vi for tredje gang laver noget om, fordi det skal være let og kræfterne aftager. Vi bilder os ind, at det er klogt på den meget lange bane :-)))))
   Det gode er, at vi har det sjovt undervejs. Og jeg morer mig konstant med at analysere og lede efter det helt rigtige – for os. For du har helt ret: Det er meget individuelt, og ja vi synes, vi rammer balancen nogenlunde.
   Jeg troede i mange år, at vi havde muldjord oven på ler, men hernede på det flade stykke langs vigen er det gammel strandvold, har jeg lært for nylig, hvilket forklarer, at vi har det SÅ tørt. Det gælder om at ramme rigtigt med planter, og det er ikke så let. Prærie dur nok ikke hos jer.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Helt enig om rosor och skötsel… Och härliga trendspaningar. En viktig sak tror jag är att kanske alltför få tänker igenom vad de verkligen vill i motsats till vad man tror man vill.

  Bilden från Concept Garden är mycket vacker och på ett sätt en sinnebild för det många gör här nu – man vill ha en lättskött trädgård. Men jag ser en ljuvlig bild och sen ser jag skötsel… Växterna är för låga och det kommer gro mängder av gräs, ogräs och annat i skyddet av den lite för låga växtligheten. Åtminstone i mitt klimat. Jag ser det när jag går bland moderna stensatta trädgårdar – de är inte lättskötta, ogräs älskar värmen bland stenarna och gror så det står härliga till, sen växer det fort och då är de bedrövliga. Tyvärr tycker jag att en del trädgårdsdesigners och -tidningar bidrar och delvis invaggar kunder i en ‘falsk’ säkerhet. Fast de skulle aldrig hålla med 🙂

  Spännande läsning ser fram emot fortsättningen 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Jeg gætter tit forkert om fremtidens trends, så det er godt, jeg ikke skal leve af det.
   Joh, jeg kan godt følge dig i de moderne haver, der skal være vedligeholdelseslette. Især hvis der er mange skærver – jeg kender ikke ordet på svensk. Sådan nogle små sten, man lægger ud på jorden og tror, der ikke vil gro ukrudt i dem. Det gør der. Der gror rigtig meget. Det samme gælder små fliser og brosten. Jo flere fuger, jo mere arbejde.
   Jeg tror, at mange af Concept Gardens løsninger har store flader af beton, som formentlig blot skal fejes hyppigt for at modvirke alger o.l.
   Mit vigtigste kneb til at undgå lugning, hvilket jeg aldrig gør, er at dække jorden totalt med planter af enhver slags.
   Jeg er sådan set også spændt på, hvad jeg finder frem til i ugens løb :-)))))
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth

  ‘Plads til hvile’ Ja, denne ‘trend’ tror jeg egentlig haver altid har haft. Det er nok mere formen og måden, der selvfølgelig afspejler den personlige stil i den tid vi lever i.
  Problemet for mange, er nok snarere ‘tid til hvile’:)

  Så en sund have der ikke kræver for meget vedligehold ja. Det ligger lige til højrebenet.
  Det er påfaldende at Louise ikke har dette med som et af sine trend punkter… Er det af hensyn til havebranchen?

  Lige et pip om roser: Der er masser roser der er super-sunde og lette at passe – Ingen vil vel påstå at eksempelvis Louise Bugnét eller Rhapsody in blue er vanskellige? En årlig studsning, ingen sprøjterier eller gødning, så er den hjemme.

  Svar
  • Ja plads og tid til hvile skal der være i haven. Selv om jeg ikke er så god til at tage mig tid til hvile. Men det hænger også sammen med, at jeg kun er i min have på gården i weekender og ferier, og når jeg så hele tiden har gang i nye haveprojekter, skal der jo arbejdes lidt for sagen. Men om sommeren skal der være tid til morgenkaffe på terrassen med udsigt til vandet og et par kapitler i en god bog, og ikke mindst et glas rose i aftensolen efter dagens gøremål.

   Jeg ville ønske, at jeg var bedre til det enkle, for jeg synes faktisk at området foran sommerhuset i Blåvand er smukt, men jeg er ikke så god til minimalisme, når det gælder min egen have, for jeg elsker roser, pæoner, dahliaer osv. Så jeg finder hele tiden planter, jeg bare må have. Jeg er dog ved at lave et område mellem min måneskinshave og den gamle del af haven, hvor jeg er ved at lave bede med græsser, grålige bladplanter, salvier, lavendler og agastache.

   Og selv om jeg nu er midt i 50`erne og sikkert burde overveje en mindre pasningskrævende have, er jeg en ukuelig optimist, der tror på, at jeg sagtens klare at passe min have de næste mange år, da der er så mange havedrømme og planer, der stadig skal prøves af.

   Hilsen
   Anette

   Svar
   • Kære Anette
    Det er godt at høre, at du også sidder ned og nyder det. Jeg kan slet ikke forstå de haveejere, der pisker rundt og laver noget hele tiden. Jeg elsker at sidde og nyde haven.
    Det lyder smukt med et bed med grålige planter. De er også tit tørketålende, så du kommer på forkant med den tørken.
    Det gælder mig at du kan se det smukke i forhaven i Blåvand. Hvis du ser på deres hjemmeside eller facebookside, så kan du se mange andre haver, der er lidt mere grønne. Jeg tror godt, jeg kunne have sådan en have, for der kan jo være mange spændende planter i de bede der er.
    Det er skønt med optimisme, og hvorfor lave om på noget, man selv mener, man kan klare. Der er også mange der er gode til at leve med det, hvis det en dag vokser dem over hovedet. Så siger de pyt og kigger på noget andet. Det er jeg bare ikke så god til, så jeg forbereder mig. Allervigtigst er det nok, at jeg synes, det er en virkelig sjov udfordring at finde noget, der er pænt og nemt. Jeg morer mig mens jeg leder og planlægger.
    Rigtig god fornøjelse med dine drømme og planer.
    Mange hilsener Lisbeth

    Svar
  • Hej Karsten
   Der er ingen tvivl om, at sunde planter kræver mindre vedligehold. Det er nok både et spørgsmål om at vælge sunde sorter, og om at vælge rette plante til rette sted. Jeg er stor fortaler for det sidste, for man kan helt sikkert spare megen tid og få mange ekstra glæder ved at vælge efter voksestedet. Nu skriver Louise ikke så meget – det er mest en billedartikel, og jeg opfatter det mest som et punkt om design, så det er måske derfor, det mangler. Jeg kan ikke forestille mig, at det skyldes skjulte hensyn, men jeg ved det naturligvis ikke.
   Hvis jeg en dag får lyst til roser igen, så vil jeg helt sikkert spørge dig og andre erfarne rosennørder til råds, så jeg kan få at vide, hvilke sorter, der er sunde og tætte buske. Jeg er sikker på, de findes (du nævner to, som jeg ingen erfaring har med). Jeg har bare ikke set ret mange planter indtil nu, hvor jeg tænkte: Sikken en smuk busk. Jeg synes oftest jeg tænker: Sikken en smuk blomst. De lyder nemme, dem du nævner.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. En hurtig tanke,, gad vide om de smarte udekøkkener mon brugt??
  En arbejdsbesparende have,, joho, hvor man laver om for gad vide hvilken gang, fordi omgivelserne, mulighederne, osv har ændret sig,, men det er nu sjovt at lave om og plante nyt. og drømme,,,, Siddende på siddepladser rundtom. Dem skal der osse være en masse af. Som jeres. Selvom du siger I prøver at lave jeres have mere enkel, så syntes jeg den ser så spændende ud. og større end den er. Men sommetider kan det nu osse blive fòr enkelt. Det billede af Concept garden er ikke min smag. Kedeligt syntes jeg.
  Præriebede er så smukke, men desværre ikke her, der for skyggefuldt. Hosta passer bedre. de er nu osse fine. jeg er ved at få flere forskellige. det er starten på min pensonisthave, hihi. Langsomt planter jeg bede med mindre pasningskrævende ting, men jeg vil jo heller ikke undvære,,,,, det er jo nok havenørders største problem.
  Jeg er spændt på om 20 år hvordan det haverne har udviklet sig.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Kære Gunvor
   Det er en oplagt tanke med udekøkkenerne. Jeg tænker, at det også må gælde de mange udendørs brusere (hvis det var så fedt at stå ude, så havde vi vel ikke opfundet de indendørs badeværelser med varme i gulvet). Mange gange drømmer vi om mere end vi reelt magter i hverdagen. Nogen skal nu nok bruge dem med stor glæde. Jeg var selv engang vild med at grille. I dag siger det mig intet. Sådan ændrer vi os vist løbende, men siddepladser bliver vi to aldrig trætte af, vel?
   Jeg synes, at balancen mellem det kedelige og spændende er svær. Men også sjov. Nogen gange tager jeg fejl og må ændre igen (surt), men det er godt, hvis du synes, der er lidt af begge dele.
   Jeg er godt klar over at mange vil finde Concept Gardens design for kedeligt. Jeg synes helt generelt, det er smukt, det de laver, selv om jeg naturligvis kan lide nogle af deres haver mere end andre.
   Jeg synes den største udfordring ved præriebedene er, at de skal være store for at virke imponerende, og det er meget langt fra en lille byhave.
   Det lyder spændende, det du har gang i med hostaer og mindre pasningskrævende ting. Jeg synes, det er frygteligt at skulle vælge, og er nogle gange længe om det. Jeg overvejede fjernelsen af vores rosenbed i fire år, før jeg tog mig sammen.
   om tyve år må vi huske at kigge tilbage og se, hvor meget vi har flyttet os 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Jeg har lige været inde på hjemmesiden og set alle jeres siddepladser. Hvor har I mange hyggelige pladser – sådanne pladser, hvor man får lyst til st slå sig ned med læsestof, måltider, et lille glas eller en kop kaffe, kartoffelskrælning, håndarbejde osv. Jeg synes, det er så vigtigt, at haven har ikke bare en, men mange af den slags pladser. Det er sundt for os at komme ud, enten det er for at arbejde eller for at slappe af.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Tak Elna. Der er mange, der spørger, om vi bruger dem, men jo: Vi sidder på dem alle. Nogle er mere yndlings end andre, men jeg ville ikke undvære en eneste. Nogle bruges mest til kaffe. Andre til eftertænksomhed. Andre igen som pausested, når vi arbejder i haven. Jeg elsker at sidde derude og bare se, dufte og lytte. Og lægge planer ;-))))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Tror jeg er med på jeres bølge, derude i Ebeltoft. Skal dog ha, få, roser, med grimme stængler, gemt bag noget, kan ikke undvære duften. Og kan altid tænke på rosernes by, der står de grimme duftende hårdføre roser nærmest i ingenting, der er roserne i et charmerende element. Har også set Jeanettes helt igennem forrygende præiebede, men der er jeg heller ikke i mit personlige rum, og tror faktisk det er ret så pasningskrævende efter tre år, for græsser breder sig. Har vist fortalt hvilket mål i egen have jeg arbejder på, så ikke mere om det nu.
  Vores bedste plads, er omkring bålet, ultimativ ferie på en hverdagsaften!
  Godt nytår
  Mange hilsner fra Anette

  Svar
  • Hej Anette
   Smart, at gemme de grimme stængler bag noget pænere. Rosenduft er vidunderlig, så jeg kan godt forstå, den står i mange haver.
   Jeg er vild med de der præriebede, men de skal have stooore forhold for at tage sig ud, synes jeg. Og det har jeg jo ikke.
   Jeg har læst, at hvis bedene er tilplantet rigtigt (som fx Piet Oudolf kunne), så kan de holde sig selv i skak, men skal græsser og stauder ikke altid plantes om efter nogle år? Det må vi huske at spørge om, om nogle år 🙂
   Bål og flammer tiltaler vist manges urinstinkt. Jeg storelskede det som spejder. Og det gad jeg godt igen. Jeg kan derimod ikke rigtig se havemanden og mig sidde på gårdspladsen og stirre på et bålfad. Vi er vist blevet for magelige ;-))))
   Tak i lige måde.
   Kh Lisbeth

   Svar
 11. Jeg skal lige ind og læse om de tørketålende igen – godt, du lagde linket ind. I år skal der bare styr på den skovhaves forvandling til tør skov, som det jo er. Siddepladser – det ser så kønt ud, men jeg synes bare aldrig, man har tid til at sidde der 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Ja tørke er vist allerede landet i den nærmeste fremtid, så det virker relevant med de tørketålende planter. Jeg eksperimenterer troligt videre.
   Altså, Karen – du behøver ingen siddepladser i haven med fuldtidsarbejde, B&B, to aktive hunde, en jægermand, kirken og alt det løse. Måske når du en dag holder op med at arbejde. Det giver SÅ meget mere tid og livskvalitet, synes jeg. Og så har I da lige pavillonen med den fedeste udsigt. Jeg håber, I når at sidde der.
   Kh Lisbeth

   Svar
 12. Hvor er vi alle dog forskellige – det er sikkert meget godt. Dit billede af roserne er jo bare så smukt, for mig er den daglige tur rundt for at klippe visne roser ren meditation og ja det er rigtigt, at der følger nogle ærgrelser med, når pletter og meldug melder sig, men ….. Græsser ligner for mig ukrudt eller en have hvor der ikke er blevet vandet, men er utrolig smukt i naturen. Nå, jeg er nok bare ikke med på havetrenden, men jeg var lige nødt til at sige min mening. Jeg følger med spænding jeres forandringer.

  Kh. Jette

  Svar
  • Kære Jette
   Du er da bare så megatrendy med roser i haven 🙂 Jeg tilhører et absolut mindretal. Mit gæt er dog at rosenglæden kunne finde på at aftage. Gætte, gætte. Det er ikke godt at vide.
   Nej, hvor er det sjovt, at du synes, at græsser ligner ukrudt, eller at der ikke er vandet. Men egentlig har du nok ret, for jeg har bl.a. græsser, for at det skal have et naturligt udseende. Jeg vil huske din kommentar fremover :-)))
   Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar