På jagt efter hvide juni-stauder

Søndag besøgte jeg haven ‘Staudeblomsten’ vest for Århus for at lade mig inspirere til juniblomstrende stauder, gerne robuste og tørketålende. Jeg har nemlig et par bede, der mangler lidt blomster i juni-juli, når havens rododendroner er futtet af.

Jeg har tidligere været i Staudeblomsten og ved, at det er et sted, hvor man kan se stauder, som de ser ud i et bed og ikke bare i en potte. Og man kan se, hvad der blomstrer her og nu – og ikke drevet frem i et gartneri.
Hvis du ikke kender stedet, kan du læse lidt om det her og se, hvornår der er åben have.

Hvert haverum har hver sin farve. Her er det brændte nuancer.

Søndag drog jeg hjemmefra i højt solskin og 16-18 graders varme. Perfekt vejr til en havevandring.
Jeg er imidlertid en frossenpind, så jeg tog en vest med i reserve.
Jeg burde have været klogere og taget en god jakke med (også), for jeg veeeed jo godt, at Ebeltoft har mere sol og mindre regn end det meste af Danmark grundet et særligt klimastrøg herfra og til Sjællands Odde, og at vi i tilgift har høje temperaturer, da vi bor ved vandet på en en østvendt kyst.

Ganske rigtigt, dummernik: Da jeg drejede mod syd og nærmede mig Århus forsvandt solen, og  skyer fyldte horisonten.
Og da jeg parkerede foran Staudeblomsten viste bilens termometer 10,5 grader. Læg dertil blæstens chill faktor. Brrrrrrr….!

Det tog nu ikke forventningens glæde fra mig, for jeg skulle mødes med Karen, der har bloggen Dalsgaard i Skivholme. Karen havde taget ‘bondemanden’ med, og sammen gik vi rundt og sludrede hyggeligt og kiggede på blomster. Og Karen og jeg fotograferede.
Ind imellem fik vi alle tre en god snak med Morten og Kirsten, der har haven. De er uddannede anlægsgartnere og passionerede staudefolk, der gerne deler ud af deres viden.

Skærmplanten Baltisk persille beundres og drøftes (Cenolophium denudatum).

Jeg var især på udkig efter hvide stauder (evt. helt lyse pasteller i blå, rosa og gul) og gerne med et vist naturligt præg.

Der er desværre ikke navne ved stauderne, men man kan slå op i en mappe, hvor man med en vis ihærdighed og hjælp fra Morten og Kirsten kan finde frem til stauden.
Jeg har primært fundet navnene ved at konsultere fru Google og garanterer derfor ikke helt for ægtheden.

Sølvknap (Ranunculus aconitifolius)

En sikker vinder  i det hvide haverum var denne, som, jeg mener, er Sølvknap (Ranunculus aconitifolius).

Sølvknap (Ranunculus aconitifolius)
Man genkender ranunklernes frøstande. Jeg synes, den er totalt lækker.

Den beskrives hos fru Google som en plante, der skal have fugtig jord. Men det havde den i hvert fald ikke her i Harlev, hvor den voksede i et lidt hævet bed i fuld sol, så måske jeg skal prøve med en enkelt hjemme i haven. Se bare, hvor tørt den står:

Sølvknap (Ranunculus aconitifolius)
Sølvknap (Ranunculus aconitifolius)

Hvid Sporebaldrian (Centranthus ruber ‘Albus’)

En anden plante med hvide blomster, der fangede min opmærksomhed, er denne, der ser ud til at være Hvid Sporebaldrian (Centranthus ruber ‘Albus’).

Hvid sporebaldrian (Centranthus ruber 'Albus')
Sporebaldrian er ved at springe ud. Det vil være et særdeles fint blomstringstidspunkt hos mig.

Jeg kunne godt bruge lidt ‘faste’ bladformer i mit bed, da mange af de planter, jeg har der, er græsser og stauder med små og smalle blade.
Denne tåler tørke, så den skal jeg helt sikkert overveje nærmere.

Bjørnerod (Meum)

Skærmblomster er jeg ret vild med, fordi de giver lethed og naturlighed til et bed. Jeg har i forvejen to (Villars hulsvøb (Chaerophyllum villarsii) og Hjorterod (Seseli libanotis)), men kunne måske nok bruge en enkelt mere. Dette er en Bjørnerod (Meum).

Bjørnerod (Meum)
Bjørnerod (Meum) med de fineste filigranblade.

Mange skærmplanter bliver ret høje og dur ikke i min lille have, men denne er fin.
Jeg har endda haft et eksemplar i tidernes morgen, men dengang flyttede jeg rundt med den, fordi jeg manglede et godt sted. Til sidst gik den ud. Øv. Nu kunne jeg godt bruge den.

Blåstjerne (Amsonia)

En ikke-hvid blomst, der tiltalte mig, er en Blåstjerne. Her er jeg mindre sikker på sorten, men det kunne ligne Amsonia tabernaemontana ‘Blue Star’.

Amsonia ville passe fint ind i et naturligt og juniblomstrende bed.

Den beskrives som tørketolerant, når først den er etableret.

Sort og metal

Der var i det hele taget mange skønne blomster i alle regnbuens farver – også i dramatisk sort.

Jeg tror, denne akeleje er for ‘stylet’ til min have, men smuk er den.

Jeg tog masser af billeder, for den form for planter skal jo da ikke graves ned i haven, og I skal lige se et sidste billede af en knop.
Jeg aner ikke, hvad det er, men den var stor, måske 4 cm, og skinnede helt vidunderligt som metal.

Det ligner en metalblomst, men er en ægte knop.

Efter 1½ time i staudernes verden var jeg ved at være godt nedkølet, men heldigvis var jeg inviteret på varm kaffe hjemme hos Karen og Per.

Råhygge, regn… og sol

Kaffen var ledsaget af rabarbertærte. Mummenum! Jeg ælsker rabarber, og jeg ælsker kage, og jeg sagde simpelthen ikke nej til hele to stykker. Mums!

Efter en times råhygge i pavillonen med en vidunderlig og beroligende udsigt over grønne bakker trillede jeg hjem igen.
Jeg nåede lige præcis rundt i første sving, så pladrede det ned med regn, hvilket det gjorde, indtil jeg var nord for Århus.

Vel hjemme i Ebeltoft kunne jeg konstatere, at solen skinnede og havde gjort det hele eftermiddagen (ingen regn til os), og at temperaturen i solen var omkring 20 grader.
Jeg må da snart have lært det.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer naturligvis på alle kommentarer.

26 kommentarer til “På jagt efter hvide juni-stauder”

 1. Hej Lisbeth
  Fin tur du har været på og i godt selskab, godt du kunne komme hjem i varmen hos Karen og Per.
  Hvor vi kender det med, at andre får regn, heldigvis har vi jo fået lidt, og så må vi jo bare blive hjemme og nyde solen hos os selv.
  Gad vide om jeg har hvide stauder – udover trælupinen. Jo jeg har en hvid geranie.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Godt selskab hjælper på meget 🙂
   I betragtning af at vi har så specielt vejr, var det virkelig dumt ikke at huske en ekstra jakke. Jeg troede, vesten var nok ;-))))
   Jeg har aldrig været særligt vild med hvide blomster, især ikke i sol, men hvis der er mange nok, og hvis der er lidt skygge, så kan de være ret fine, har jeg efterhånden opdaget.
   Trælupinen blomstrer jo desværre ikke her i år grundet flytningen, men ellers er det jo netop på denne tid. Jeg ser frem til næste år.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Det er så godt at komme ud og se og snakke planter og din dag lyder fantastisk bortset lige fra kulden 🙂
  Jeg må jo igang med mit planlagte indlæg vedr. juniblomster i mit hvid-gule bed, men ud over sporebaldrian har jeg vidst flest lysegule. Iblandt det hvid-gule har jeg også lidt blåt, så Amsonia står også i det bed. Den har jeg ønsket mig i en del år og jeg har været så spændt på om den klarede jorden her og nu blomstrer den så dejligt 🙂
  Men altså din dag lyder skøn inklusiv kaffe og rabarbertærte.
  Det sidste foto ligner grangivelig artiskok på både knop, stok og blade, så det må være i den familie der skal søges.

  Svar
  • Jeg er meget glad for de helt lysegule farver og vil gerne have dem blandt de hvide. Jeg har også nogle pink storkenæb, der bare er så grovillige, at jeg lader dem være hist og her. Jeg har ingen planer om en hvid have, men bare lyse farver her i forsommeren. Jeg ved ikke meget om Amsonia, men gætter på, at den kan gro i min jord. Men man kan ind i mellem blive meget forbavset over, hvad der vil gro/ikke gro. Tillykke med at din er lykkedes.
   Jeg tænkte også artiskok, men aner ikke om der findes rene prydplanter mellem dem. Det må jeg kigge på en dag i regn ;-)))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Tak for hyggeligt følgeskab på udflugten – og for de pæne ord om rabarbertærten. Opskriften ligger selvfølgelig på bloggen, hvis du kan få fat i omkring 500 g rabarber et sted. Det var en rigtig god udflugt. Jeg holder rigtig meget af Staudeblomsten og dens to vogtere 🙂 Den der lysegule Itoh pæon….. mon der kunne findes en plads?

  Kh, Karen

  Svar
  • Selv mange tak. Det er et super sted fordi man kan se stauder i fri dressur. Det er jo noget andet end billeder og planteskoler.
   Hvis jeg havde plads ville jeg have pæoner. Også den lysegule – både den med store og små blomster. Jeg er sikker på, du kan skrue en ned 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Hej Karsten
   Noget af det sjove ved at have have er at samle ideer. Også alle dem, der ikke bliver til noget.
   Jeg synes tit, at hvid er lidt kedelig, men har fundet ud af, at den er god i lidt skygge, hvor den hvide farve kan få lov at lyse op og gøre det mørke endnu mørkere.
   Tak i lige måde.
   Lisbeth

   Svar
 4. Kjære Lisbeth

  Jeg må smile her jeg sitter, for jeg kjenner meg så altfor godt igjen i det du beskriver. Jeg er nemlig også en frysepinn, og burde også snart ha lært å kle nok på meg.
  Gang på gang gjør jeg samme tabben som deg… 😉

  Spennende med alle de staudene du viser, og jeg kjenner kun en av de og det er bjørnerot. Den er så fin når den blomstrer og i grunnen er den fin uten blomster også. Hvite Primula sieboldii blomstrer her snart, og det samme med Primula japonica. Lykke til med å finne de rette! 🙂

  Svar
  • Kære Marit
   Der må være håb for os to: En dag lærer vi at tage en ekstra, ekstra trøje med.
   Bjørnerod købte jeg i sin tid for bladenes skyld. De er meget fine.
   Åh, ja ,tak… mon ikke jeg kan finde nogle primulaer, der blomstrer nu. Det vil jeg kigge efter. De kan evt. danne lidt lav bund mellem de andre stauder.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Kære Lisbeth. Ja, inspiration er dejligt og det giver tit en anden vinkel på hvad der fremhæver farverne i haven. Lige nu glæder jeg mig over en hvid violfrøstjerne, der lyser op for enden af en sti i min have.
  Mange hilsner
  Jenny

  Svar
  • Kære Jenny
   Inspiration er uundværligt, og der er næsten noget, man på en eller anden måde kan bruge.
   Jeg er vild med violfrøstjerne, men desværre bliver den for stor/høj her i haven. Den må stå flot for enden af en sti <3
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Hvide toner kan lyse et mørkt hjørne op og osse skabe en illosion af afstand.
  Hæ, jeg har ofte en trøje- jakke for meget med. Vi ligger nemlig ret køligt, så det er ofte mod lunere steder vi kører ud til.
  Oh, jo jeg har set den rabarbertærte opskrift. Lyder lækker. Desværre er jeg den eneste i familien der elsker rabarber.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Kære Gunvor
   Du har ret: De kølige farver er supergode til at skabe afstand. Jeg benytter mig godt nok ikke af det i haven, men det er et godt trick.
   Så har jeg hørt det med: Er der virkelig nogen, der ikke kan lide rabarber??? Du må lave en masse rabarbertærter, for så kan du få det hele for dig selv, he-he 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Staudeblomsten ser ud som en fin inspirationshave, når det gælder stauder. Jeg har aldrig set haven, men jeg har hørt ejerne til et foredrag i havekredsen.
  Her i haven er det skotsk lostilk, der bærer prisen som den bedste hvide juniblomstrende staude. Den står lige nu med smukke hvide skærmblomster. Jeg holder især meget af de blanke grønne blade.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hej Elna
   Jeg kan godt anbefale stedet. Jeg holder især meget af, at man kan se planterne i naturlig blomstring.
   Jeg måtte lige google den skotske lostilk. Dén tiltaler mig vældigt med de markante blade, som jeg synes, jeg mangler i bedet. Tak for tip.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Tak for tippet. Det ligner et sted, der er godt at besøge for staudeentusiaster. Amsonia vil du blive glad for. Blomsterne er fine sammen med den mørke stilk, og planten breder sig stille og roligt uden på nogen måde at blive invasiv. Vi har en, der blomstrer nu, og en anden, som først blomstrer om en måneds tid.

  Svar
  • Selv tak, Marie
   I bør overeje en udflugt dertil. Fx den 5. juli, hvor der kommer nogle og sælger liljer, stauder m.m. De har nemlig ikke selv plantesalg i forbindelse med åben have. Tippet i år er, at mange er brændt inde med produktion til diverse markeder, der blev corona-aflyst. Nu sælger de ud til en billig penge. Åh, bare jeg havde noget mere bar jord 😉
   Det lyder godt med Amsonia. Det er bedre og mere trygt at høre fra en, der selv har planten, end at læse om den.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Jeg håber, at vi kan komme en (have)tur til Jylland i løbet af sommeren, og så vil jeg da stærkt overveje at køre forbi Staudeblomsten, som både du og Karen skriver så godt om. Jeg kan godt lide din systematiske tilgang til haven! – Jeg er meget mere rodet og køber ofte uden at have planlagt og overvejet grundigt. Jeg forsøger at blive mere ligesom du er 🙂
  Kh Nana

  Svar
  • Kære Nana
   Tjek endelig deres åbningstider, hvis vejen falder forbi. Og hvis turen går helt til Ebeltoft, har I en stående invitation til at besøge os i byhaven. Det kunne være hyggeligt. Og måske du kunne smitte os med lidt impulsivitet frem for planer og overvejelser 🙂
   Det er godt, at vi ikke er ens, og jeg ville sådan savne din entusiasme og kasten-dig-ud-i-noget-sjov, hvis du blev en kedelig planlægger med seler og livrem. Det vil slet ikke klæde dig 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
 10. Hej
  Når man skal have inspiration til nye planter er det en rigtig god ide, at besøge haver så man kan se planterne i jorden og ikke bare i potter. Staudeblomsten er virkelig et godt sted, at få inspiration.
  Jeg sidder lige og kigger ud på mit hvide bed, lige nu er det Akelejefrøstjerne og Allium der stjæler billedet og Pæonerne står på spring, men de er jo alle temmelig høje, får lige øje på en lav Storkenæb også. Og så har jeg fået en hvid mælkebøtte, men den er færdig med at blomstre 🙂
  Amsonia er en dejlig nem plante, prøv at kigge hos Thybosminde stauder, hun har flere forskellige.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Glemte lige 🙂 Jeg er næsten sikker på, at din fine blomsterknop, er en Kæmpe Knopurt Centaurea macrocephala.

   Svar
  • Hej Lene
   Sådan nogle potter kan snyde ganske forfærdeligt med både højde og blomstringstidspunkt.
   Det er gode planter, du nævner. Akelejefrøstjerne synes jeg bliver for høj her i haven, og allium kan jeg simpelthen ikke få til at lykkes. Jeg lagde hvide igen sidste år, men niks. Pæoner har jeg tidligere haft, men så blev jeg træt af dem, men jeg må indrømme, at jeg er blevet lun på dem igen. Storkenæb har jeg heldigvis, og har lige købt en til, der godt nok ikke blomstrer endnu, men den skulle blive hvid med mørke årer. Hvid mælkebøtte… 😉 spændende, om den frøformerer sig som de gule.
   Tak, jeg vil kigge hos Thybosminde. Der har jeg købt spændende ting før 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Det er da en god ide at tage ud og besøge en planteskole, hvor tingene faktisk præsenteres som de nu er i sæson.
  Jeg er blevet mere og mere glad for hvide blomster, især i foråret, men lige nu har jeg hvide pæoner og hvide roser og det er også ret skønt.

  Har du set mine datoforslag til besøg hos jer? Det kan være, det kan kombineres med Nanas besøg også…
  Har skrevet i din kontaktformular på hjemmesiden.

  god ny uge 🙂
  kh Ulla

  Svar
  • Jeg er også blevet lidt mere interesseret i hvide blomster efterhånden. Især i skyggen, men osse i sol. De har det bare med at ‘forsvinde’ i skarp sol. Roser og pæoner er nok så store i hovederne, at de ikke ‘forsvinder’, men bare er imponerende 😉
   Jeg har sendt en mail om datoerne og vi glæder os til at I kommer.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar