Opgradering af haven #4: Min bare…

Haven er under opgradering fra ‘optimist-version 1.0’ til ‘skavank-version 2.0’. Så selv om nogle af mine krukker blomstrer dejligt orange, kan jeg også fremvise et frygteligt syn: Min bare jord.
Det er længe siden, der har været så megen bar jord i haven, og det er det foreløbige resultat af min og havemandens slæben og skovlen for på sigt at forenkle havens pasning. 
Sådan ser nogle af jordplamagerne ud:

Til venstre: Bar jord den 16. maj, hvor vi har besluttet, at der skal være kampesten mellem Magnoliabedet og Gårdspladsen – de store sten vejer mellem 150 og 200 kg!!  (Hvem sagde dårlig ryg og dårlig skulder?)
Til højre: 3 dage senere, hvor vi i mellemtiden har nået 1: at beslutte, at der skal være plantekasser af cortenstål i stedet for sten, og 2: vi har bestilt otte kasser hos Hadsten Smede, der skar og svejsede dem på 6 timer…! og 3: vi har hentet kasserne på traileren, og 4: vi har slæbt kasserne ind gennem porten, og 5: vi har slæbt ½ tons sten væk igen. Suk! På billedet er den første kasse møffet på plads.

Jordplamager i hhv. Underbedet og Espalierbedet, hvor jeg graver høstanemoner og storkenæb væk. De kan nemlig ikke lide vores tørre jord, så der kommer – om ikke marehalm – så noget andet tørketålende, fx Mandstro, Røllike og Sankt Hansurt.

Hadebedet under tujaen, hvor min bare jord er beplantet med små Geum. De bliver nok store en dag…! Til højre er der sørme mere bar jord i bedet bag Skovbænken, hvor en alt for grov Laurbærkirsebær er fjernet til fordel for små Buskvedbend og en lillebitte Klatrehortensie. De bliver nok også store en dag…!

Sådan kunne jeg blive ved lidt endnu, men nu skal I slippe, for min bare jord er bare midlertidig, og jeg har allerede indkøbt mange af de planter, der skal dække.
Jeg kunne også have brugt pengene på at købe spidsen af en jetjager, men hvad søren skulle vi med sådan en dims? Bent har en lidt anden logik, men jeg fastholder: Hvad SKULLE vi med sådan en spids?

Den bare jord ser man heldigvis ikke over hele haven. Jeg har bl.a. plantet stedmoder rundt om min græs ‘Stipa tenuissima’, som jeg tidligere har lovprist. Det gav lidt farve til haven allerede i april.

Hestehalegræs 'Stipa tenuissima' med stedmoder rundt om.
I den høje krukke til venstre vokser en hestehalegræs ‘Stipa tenuissima’, som jeg i år har plantet stedmoder rundt om. Jeg synes selv, den er rigtig sød med grønt hår.

Det er første gang, jeg prøver at plante rundt om græssen, og det bliver bestemt ikke sidste gang, selv om jeg nyder farveklatten ekstra meget i år – med al min bare jord. 
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

22 kommentarer til “Opgradering af haven #4: Min bare…”

  • Tak. Ja, det er med at holde drømmeresultatet for øje. Vi glæder os meget til at tage en flaske vi-er-færdige-for-denne-omgang-vin 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 1. Kjære Lisbeth

  Bar jord er ingen fordel nei, for der kommer det bare ugress. Skal si dere får gjort mye! Det blir spennende å se det ferdige resultatet. Ta det også litt rolig innimellom, for ryggen har godt av litt hvile 🙂

  Svar
  • Kære Marit
   Nej bar jord kan vi ikke lide. Den tørrer også alt for hurtigt ud, hvilket vi mærker i disse sommertemperaturer.
   Det er ganske rigtigt klogt at holde pause – men svært ikke at være utålmodig 😉
   Håber, du selv får tid til at nyde vejret.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Kære Lisbeth
  Ja bar jord er ikke rart, det har jeg heldigvis ikke noget af, ukrudtet har invaderet alt, dog ikke rosenbedene, der er der valmuer. Gad vide om I får tid til en lille tur på fredag?
  Det bliver ikke nemt.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Jeg er også lidt træt af den bare jord, men der er ikke noget at gøre. Jeg håber at få plantet en del til i løbet af den næste uges tid, og så ellers vande, vande, vande.
   Du kan tro, vi får tid til en fredagstur 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Jeg er vild med Stipa tenuissima og har selv én, men hvordan er din blevet så langhåret i år allerede? Den er fin med stedmoderblomster under:-)
  Jeg er enig, hvad skal I med spidsen af en jetjager? Næ, planter er meeeget bedre og jeg glæder mig til at se hvilke.
  Jeg håber at jeg får lige så let adgang til en smed som kan skære og svejse, når jeg flytter længere ud på landet – her i området koster alt spidsen af en jetjager inklusiv jern og stål ting:-)

  Svar
  • Mnajh, jeg ved sørme ikke, hvordan den er blevet så langhåret. Den er klippet ned tidligt i foråret, som den plejer. Det må være varmen…!
   Forhåbentlig får du en god jernpusher, når du flytter. Det var så fin service, vi fik fra smedene. Tænk. jeg ringede kl. 10, og kl. 15 kunne vi hente kasserne. Sådan!
   Mange hilsener Lisbetb

   Svar
 4. Hej Lisbeth

  Ja, det er bare så fornuftigt at planlægge og indrette for fremtiden. Analysen og grundigheden nu den får man mange gange igen!

  Held og lykke med opgraderingen

  Svar
  • Hej Karsten
   Hvor er det godt at høre, at du tror på hele processen 🙂 Ind i mellem kan jeg tænke, at vi er helt på vildspor, men ja: Det må være det hele værd.
   Tak for gode ønsker.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Bar jord er jo startskuddet til at tænke kreativt og få nye ideer, som skal føres ud i livet. Skønt! Lad være med at trille for meget rundt med de store sten, det har ryggen ikke godt af. (Undskyld, det var bare den gamle ergoterapeut, der ikke kunne lade være med at blande sig.) Jeg tror, det bliver rigtig godt med plantekasserne, og jeg glæder mig meget til at se billeder af det færdige resultat.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hej Elna
   Ergoterateut….. uh, så skal du vist slet ikke vide, hvordan vi fik bikset den tungeste sten på næsten 200 kg 30 meter gennem haven og ned ad syv trappetrin. Nu har vi aftalt med en ven, at han hjælper med at få den ud af haven og væk. Den skal ikke tumles mere 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. God idé med de orange stedmoderplanter omkring græssen – smuk krukkeopstilling! Jeg glæder mig til at se det færdige resultat med plantekasserne, for det lover godt. Det er tungt at flytte rundt på sten – det kender “vi” alt til:)

  Svar
  • Kære Susanne
   Tak, Jeg er også selv ret glad for årets krukker i teglhaven. Det var en ny ide.
   Sten er flotte sammen med planter, men for søren hvor er de tunge. Nu mangler vi ‘bare’ at hente 20 store gamle brosten og 4 m2 pigsten, der skal lægges foran kasserne. Jeg glæder mig til at vise resultatet 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Herlig overskrift, jeg måtte jo se din bare, ikke stor forskel fra min;-)))
  Kan forestille mig der har været rå mængder af overvejelser i jeres beslutning om at omlægge, det er et stort arbejde at i har kastet jer ud i, men hvor lyder det GODT. Jeg glæder mig meget til at følge.
  Jeg har jo også besluttet at indrette mig efter forholdene, så må der være ting jeg må undvære -nogle af dem må få plads i krukker. Men det er så SPÆNDENDE.
  Fedt i gør det, jeg er sikker på det bliver godt.
  Hilsner Anette

  Svar
  • Hej Anette
   Tak, skal du have 😉
   Du har helt ret, man må indrette sig efter forholdene – det kan jeg jo også se, at du gør. Vi har tænkt og tænkt og tænkt i et par år. For det er rigtig træls, når man føler at man er nødt til at lave nogle ændringer på grund af jordbund eller skavanker eller andet, man ikke selv er herre over, men det SKAL til, og jeg tror, det bliver godt og langtidsholdbart til sidst.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Hej igen
  Jeg vil gerne linke til din blog. Min blog har et system der gør at der skal være et billede og en beskrivelse af bloggen(ellers kan jeg ikke udgive/linke). Jeg sad så og ville “stjæle” noget af din tekst, og et billede. Men det kan ikke lade sig gøre, smart. Jeg kan selvfølgelig selv lave en tekst, og finde et af egne billeder. Men føler ikke jeg kan gøre det så din blog kommer til at fremstå så stærk som den er. Hvis jeg må linke til dig? Må du meget gerne sende mig en mail med billede og beskrivelse. Min mail er flora.flora@gmail.com.

  Svar
  • Hej Anette
   Selvfølgelig skal vi da linke til hinanden. Jeg finder lige noget frem og sender til dig.
   Lisbeth

   Svar
 9. Første skridt i forenklingen var ad en stenet vej, må man sige ☺ Løsningen, I ender på, bliver sikkert en fin løsning til den placering. Bare jordpletter irriterer simpelthen et haveøje, men burde måske tværtimod opfattes som en samling af skjulte muligheder, som det gælder om at få øje på.

  Svar
  • Hej Marie
   Ja, det var unægtelig en stenet vej… 😉
   Jordpletterne er svært irriterende, især da der var pænt grønt (med beskæring og vanding), inden vi gik i gang. Men det bliver sikkert pænt igen og mindre arbejdskrævende i hverdagen.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Uha – bar jord er ikke godt. Jeg har også lige ryddet og gravet, indtil jorden blev som beton, og projektet nu er udsat, til der kommer regn. Men den bare jord, der er ryddet, er nødt til at stå, som den er, til jeg bliver færdig… Tror, jeg vil kopiere dig og lægge nogle sten mellem planterne. Jeg har nemlig en rigtig god kiropraktor 🙂
  Rigtig god weekend og kh, Karen

  Svar
  • Nej bar jord er fæl, og tør, bar jord er decideret fæl 🙁
   Jeg har fået en masse tørketålende planter, så de bliver plantet i weekenden. OG vandet derefter. Jeg har bl.a. nogle pileurter stående i potter – af dem, jeg fik af dig. De skal også ned nu.
   Dem, jeg plantede ud sidste år ser ud til at vokse 🙂
   God weekend til dig også.
   Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar