Opgradering #7: Teglhaven

Teglhaven er ikke forandret så meget i år. Og dog. Lidt er der sket.

Først og fremmest havde jeg et hadebed under en Etagekornel (Cornus controversa) og under en opstammet thuja, der stod lige ved siden af. Der var ikke rigtig noget bunddække, der ville gro i bedet, fordi der var så tørt, og eftersom bedet er lige klods op ad en siddeplads, trængte det (og jeg) til, at der blev gjort ‘noget’. Bedet i år blev ikke mere elskeligt af, at controversaen gik ud. 

Hadebedet er lige under den mørkegrønne thuja vil venstre for bænken, og når jeg sidder her, kan jeg ikke undgå at se vissen jord med et par umage plantetjavser. Hver gang har jeg lovet mig selv, at nu MÅ jeg gøre noget ved det. 

Supersej Engelsød

Vilkårene for bunddækkeplanter i bedet er ikke de bedste: Tør, kedelig jord, dyb skygge bagerst og flere timer med stegende sol forrest. Ikke let, hvis man helst vil tilplante det med kun en – maks to – sorter, men jeg er ikke den, der giver hurtigt op.
Planten, der ser ud til at kunne klare disse vilkår, er bregnen Engelsød
(Polypodium vulgare).
Den tåler det hele, og jeg har testet, at det passer, for i foråret plantede jeg et par stykker, der var blevet til overs i et andet bed, for at se, hvordan de ville trives (lidet anende hvilke ekstremer, sommervejret ville bringe).
Den ene plantede jeg forrest i bedet med ret megen sol. Den har groet overmåde fint, men fik også vand ‘fra controversaen’, så det tæller ikke. Den anden derimod blev plantet helt inde i et hjørne i dyb skygge, og her fik den ikke vand. Jeg “prioriterede andre planter”, er vist den pæne version af glemsomhed.

Efter et par måneder!! kom jeg i tanker om den: Totalt nedvisnet. Jeg blev så gal på mig selv.
Meeen jeg havde jo læst, at de er hårdføre og bogstaveligt kan overleve tørke på en klippe, så jeg gav den vand. En kande eller to kunne jeg nok magte. Og se… miraklet skete. Den skød fine grønne blade og har det godt i dag. Jeg tænker derfor, at den kan klare sig, hvis jeg hjælper den i gang, og i øvrigt bestiller normalt sommervejr (det må jeg huske at få gjort – skal vi lave en samlet bestilling?). 

Engelsød (Polypodium vulgare)
Engelsød (Polypodium vulgare). Til venstre ser I den plante, der blev forkælet og fik lys og vand. Til højre ser I den anden, der blev plantet helt inde i et tørt, mørkt hjørne, hvor den blev mishandlet af sin dumme ejer og alligevel har skudt med fine blade. Ok, der er forskel, men alligevel en sej fætter, der aftvinger respekt.

Fantastisk plante, som jeg vil fortælle mere om en anden gang.

Sensommerens smukke solbrud

Den anden planlagte opgradering var at flytte haverummets hovedblomstring med brændte og varme teglfarver fra højsommer til sensommer. I april fjernede vi derfor dagliljerne, der stod som små, grønne julifontæner i bispehuerne. Det kan virke uforståeligt at skille sig af med dem, men man kan jo desværre ikke have plads til det hele og slet ikke i en lille byhave, så dagliljerne flyttede hjemmefra og ind hos Birgitte.
I stedet har jeg i år haft nogle ekstra krukker med sommerblomster, som ganske vist ikke kun giver farve i sensommeren, men også i sensommeren. Det har været en succes, der skal gentages. Men nok så vigtigt, så er jeg faldet pladask for en ny solbrud, der kun bliver 40-50 cm høj (Helenium hybrid ‘Short’n Sassy’). Åh, så smuk. Og åh, så praktisk i små haver.

Solbrud (Helenium hybrid 'Short'n Sassy')
Solbruden (Helenium hybrid ‘Short’n Sassy’) skal til foråret plantes i en stor balje midt i tæppet af bispehuer. På billedet står de foreløbig i en stor potte – godt beskyttet mod (normal) vinterkulde (man ved jo ingenting om temperaturer for tiden).

Staudestedet har denne dejligt lave sort, og jeg var deroppe en stegvarm formiddag for at udvælge tre styks med de allerflotteste farver, dengang de begyndte at blomstre i slutningen af juli. Foreløbig er mine planter sat ned i en stor potte, hvor de må overvintre. Der er nemlig gået kludder i planteplanerne her på matriklen. Men så er der også lidt at lave til næste år. Er det ikke heldigt?

To – nej tre opgaver

‘Opgradering anno 2018 i Teglhaven’ er jeg for så vidt godt tilfreds med, da jeg har fået udtænkt løsninger vedr. de ønskede sensommerfarver og bunddækket i hadebedet. Jeg har sågar udtænkt hvilket træ, der skal stå i stedet for Controversaen.
At jeg så rent praktisk mangler at udføre beslutningerne, anser jeg ikke for et problem, men blot en del af fornøjelsen ved at have have.
Til foråret glæder jeg mig nu til at plante solbruden, anskaffe flere engelsød og til at plante et nyt træ, som fremover skal kaste skygge i bedet, drikke al vandet og gøre livet surt for planterne underneden.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

22 kommentarer til “Opgradering #7: Teglhaven”

 1. Hej Lisbeth

  Så fin din lille solbrud er. Godt at det kommer noen nye sorter som ikke er så høye. Jeg har en gul som skulle bli 80 cm, og i sommer ble den over 1 meter!
  Det er ikke så enkelt å få alt til å vokse og gro som en vil. Bunndekkeplanter får jo i utgangspunktet både mindre lys og mindre vann, så de må tåle litt mer enn andre planter. Bispelue er jo en fin bunndekker og den trives jo veldig godt hos deg. Jeg har jo selv skrevet om Lamium. Har du prøvd den i noen av dine bed?
  Ha en god dag.

  Svar
  • Hej Marit
   Det er både godt og ondt, når planterne vokser over evne. Jeg håber, min nye solbrud vil holde sig lav. 60 cm kan jeg evt. gå med til, men ellers….spaden!!!!
   Jeg har her i efteråret plantet to Lamium, da jeg havde læst om dine og på en anden blog. Jeg har valgt to hvide, og jeg er spændt på dem til næste år.
   God dag til dig også.

   Svar
 2. Hej Lisbeth
  En have i evig forandring, det kan vi lide, så er der hele tiden lidt nyt at pille med 🙂
  Engelsød har jeg i min skov, den breder sig pænt og roligt, det er helt fint med den.
  Din nye solbrud ser fin ud, nu tror jeg, bedet lykkes, ellers må du på den igen.
  Jeg er spændt på, hvilket træ du vælger at plante i bedet.
  Jeg er med på at bestille normal sommer næste år 🙂
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Der er vist ingen risiko for at vi kommer til at mangle arbejde – det er kun et spørgsmål om at vælge det arbejde, man kan lide, så det bliver en fornøjelse 🙂
   Jeg glæder mig til at vise jer træet. Jeg satser på, at det bliver flot, for jeg har set det i en anden have.
   Jeg laver en samlet bestilling :-)))
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth

  Det lyder som om Engelsød er en plante, jeg skal prøve. Et kommende projekt hos mig er at plante buksbom-kugler langs en nordvendt mur på vores gårdsplads. Der er lige et par meter ud fra muren, hvor solen aldrig når ned. Jeg havde også tænkt mig at prøve med Hosta mellem buksbomkuglerne, men de kunne jo blandes med Engelsød :0)

  Hilsen
  Anette

  Svar
  • Hej Anette
   Det lyder som en flot kombination med de to bladformer fra hosta og engelsød.
   Jeg glæder mig til at plante hele mit bed til med engelsød – og ikke mindst se, hvordan det arter sig fremover.
   Drømmene, vi har, kan ingen tage fra os :-)))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Hej Lisbeth

  Super erfaringer vi har gjort os i år. Kan planterne klare sig så overbevisende denne sommer – så bliver man da begejstret!
  Godt når man udvikler både store og små planter. Din Helenium ser super ud! De havde da vist også et godt år overalkt?

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Hej Karsten
   Det var rigtig dejligt, at noget kunne klare sommeren i fin stil. Andre år er det hele ved at drukne, og så opdager vi andre planter 🙂 Min drøm er at finde noget, der ikke kun kan ‘klare’ begge vilkår, men ligefem trives med det. Det bliver jeg nok aldrig færdig med at ‘eksperimentere’ med 🙂
   Jeg er meget glad for, at der i tiltagende grad udvikles planter til små haver – faktisk er det ikke kun byhaver som min, der er små, for de fleste parcelhushaver er egentlig ret små jordstykker omkring et hus.
   Denne gang har de lavet en skøn staude 🙂
   God aften til dig også.

   Svar
 5. Ja vi har lært noget i sommer. Her i haven er nogle planter blevet bortvist, mens andre er blevet delt og har fået mere fremtrædende pladser. Det er nu sjovest at have planter, der kan lide de forhold, man har i haven. Din solbrud ser fin ud, hvis den så bare vil holde sig inden for rammerne og ikke blive for høj. Det er, som om mange planter ikke har læst, hvad der står om dem i beskrivelserne, men vokser sig meget større.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hej Elna
   Jeg har også bemærket, at visse planter har irriterende dårlige læseegenskaber.
   Så må vi ty til bortvisning ;-))
   Jeg krydser fingre for den lave solbrud.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Jeg som altid har beundret Byhaven i Ebeltoft, havde aldrig forestillet mig at der kunne forefindes hadebede i den. Jeg har altid syntes at I har det så fint allevegne:-) Nej spøg til side – jeg er helt med at haven ikke er statisk og trænger til opgradering engang imellem og så er det bare sådan en god fornemmelse når tingene falder i hak som det er gjort for dig her. Det bliver jo så dejligt når du skal anskaffe flere engelsød, solbrud (hvor er den altså fin) og plante et træ til foråret.

  Svar
  • Hi-hi Lisbeth – billeder er taknemmelige, og jeg vælger jo selv motiverne :-))
   Jeg har ind imellem hadebede, hvor intet vil lykkes. Det er heldigvis ikke hele tiden, og ofte kun i mindre bidder af haven. Og du har helt ret: Når noget så lykkes, bliver man helt høj. Og jeg glæder mig helt vildt til at få plantet bedet til, når det bliver forår.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Jeg følger ivrigt med og skriver navnene på de tørketålende stauder ned på min have-huskeliste. Engelsød vil da passe fint ind i vores skovhave også. De store bregner selvsår sig på skrænten, men der må også nogle ind i bedene – især når de kan tåle ikke at blive vandet hver dag i tørkeperioder.
  Teglhavens gyldne farver er så smukke.
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Engelsød er oplagt til din skovhave 🙂 Den breder sig fint, men bliver ikke så høj, at den ikke vil tillade andre planter.
   Jeg har i et par år været på jagt efter tørketålende planter, men jeg må sige, at det pludselig blev meget aktuelt i år 🙂 Og der er vist al mulig grund til at tro, at vi oftere får tørre somre fremover.
   Tak – jeg nyder de gyldne farver ekstra meget i sensommeren lave, bløde lys.
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Det er svært at få sådan et område til at fungere, ingen tvivl om det. Vi måtte for nogle år siden fælde en magnolia, som stod i et staudebed, fordi den tog al vand i en radius af i hvert fald en meter. Det så fuldstændig tåbeligt ud, så jeg kan sagtens sætte mig ind i din ærgrelse. over den visne jord. Nu lader det til, at du har fundet en løsning, der holder.

  Svar
  • Det er rart at have en lidelsesfælle, Marie. Det ser nemlig fuldstændigt tåbeligt ud, når haven ellers er grøn og frodig.
   Jeg føler mig 99,9% overbevist om, at engelsøden bliver god. Men jeg er før blevet snydt….
   Kh Lisbeth

   Svar
 9. Vacker uppgradering – såpass att jag blir sugen på en tegelplantering själv 🙂 På svenska kallas den stensöta – ja för den växer på berget många gånger. Tråkigt med ditt träd dock. I collaget är det en växt med grön-orange blommor på något som ser ut som ett träd eller buske – vad är det? Den var vacker.

  Ha en fin helg! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Passende navn ‘Stensöta’.
   Det var rigtig ærgerligt med controversaen, men den slags giver jo plads til nyt i haven. Ikke bare skidt, men også godt.
   Er det planten nederst til venstre? Det er en Potentilla fruticosa ‘Red Ace’. Den er som hovedblomstring ikke ‘red’, men teglfarvet. I år blev den svedet af og blev gul, så min mand troede, at den var muteret eller gået tilbage til en oprindelig sort. Med da vi har 10-12 buske, der alle opførte sig ens, var jeg sikker på, at det var varmesjok. I september fik den da også sine teglfarver tilbage. På billedet er blomsterne ikke nyudsprungne – jeg tror det er derfor, der er lidt mere gult i end vanligt. Jeg må lave et indlæg om den, for det er en underbar plante. Sund og hårdfør og blomstrer fra starten af juli til oktober/november.
   De varme teglfarver i sensommeren er jeg meget glad for, så jeg kan godt forstå, at du kan blive fristet 🙂
   God weekend til dig også.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Altså det navn… Engelsød – det er da for vildt.
  Gad vide om den kunne trives under min magnolie ude ved indkørslen, der er nemlig godt tørt og ikke meget gror der om sommeren.

  Hvor er den nye solbrud bare skøn – der er altid noget at glæde sig til i kommende havesæson.

  Hav en dejlig ny uge 🙂

  Svar
  • Hej Ulla
   Mon ikke den lille Engelsød kunne klare sig under din magnolia – det vil jeg tro 🙂
   Du har ret – med en have har man hele tiden noget at glæde sig til. Jeg har store forventninger til solbruden 🙂
   God uge til dig også.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • ;-)))
   Jeg var ung, dengang det hele skulle være brunt og orange. Måske det er minderne, der gør, at jeg har været glad for orange, næsten lige siden vi tilplantede Teglhaven. Jeg kunne nemlig ikke li’ orange, da gik i gang, og vi gjorde det kun, fordi det ville se godt ud sammen med tegltaget. Efter et par år var jeg SÅ glad for farven 🙂 Jeg er nok på vej ned i barndommen 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar