LISBETH


Bloggeren og haveejeren

(LISBETH ROSDAHL)

Jeg er mangeårig haveejer og i gang med min sjette have (inklusiv en sommerhushave). Haven, der ligger i Ebeltoft, har jeg sammen med Bent, der heldigvis er lige så haveentusiastisk som jeg, og vi har designet og anlagt haven i fællesskab. Hele herligheden er på 500 m2 inkl. et gammelt bindingsværkshus i tre længer. 

Barndommens have
Faktisk er det min syvende have, for allerede som barn havde jeg min egen have i et hjørne af mine forældres have. Her regerede jeg suverænt.
Fars og mors bidrag bestod udelukkende i, at de donerede lidt frø og sommerblomster hvert år (og de har sikkert vandet, når jeg glemte det).
Men belæring holdt de sig fra og lod mig designe og lege med evige omplantninger, til planterne døde. Det var dét, jeg lærte af, er jeg sikker på.

Min haveglæde

Min haveinteresse er som nævnt blevet grundlagt ganske tidligt, og dét, der gang på gang har vist sig at fange mig, er:

 • havedesign – dvs. hvordan man får skruet haven sammen, så der er plads til (næsten) det hele, så der er flest glæder og mindst irritation, og sådan at det ser harmonisk ud
 • planter – dvs. viden om hver enkelt plantes egenskaber og krav. ‘Smukke planter’ er nemlig det samme som planter, der trives.

Jeg har i mange år udlevet min passion:

 • I min egen have
 • På besøg i andres haver og på udstillinger
 • På planteskoler, hvor jeg går og snuser i alle hjørnerne
 • På nettet, hvor jeg læser om planter og havedesign
 • I lænestolen med havebøger og skønne fotos
 • Foran fjernsynets haveprogrammer. (De engelske er desværre ofte de bedste.)
 • Bag mit kamera
 • Ved tastaturet
 • I bestyrelsen i Syddjurs Havekreds

Formidling af haveglæde

Professionelt har jeg altid undervist og formidlet. I dag, hvor arbejdslivet endelig er slut, og der er fri leg på dagsprogrammet, formidler jeg på hjemmesiden, i min haveblog, og når nogen ellers vil lægge øre til.

Mine digitale haveredskaber

Jeg må være faldet i en gryde med en tekniksuppe, da jeg var barn, for jeg har en barnlig glæde ved tekniske apparater, gadgets, dimser og især det, de kan.

Fotografiapparat

Jeg er glad for at fotografere, men dur ikke til det med spejlrefleks, så jeg klarer mig med et almindeligt digitalt kamera og mobilen samt viden om komposition, et godt fotoredigeringsprogram, som jeg så vidt muligt behersker i detaljer, og ikke mindst tålmodighed til at prøve om og om igen. En luksus, som professionelle fotografer ikke kan tillade sig.

Computer

Siden verden blev digitaliseret har jeg været svært inficeret med en it-virus. Det betyder, at jeg bruger mange, mange timer ved min computer, hvor jeg optimerer, effektiviserer og leger.
Min hjemmeside og blog er tunet med detaljer, som andre nok ikke ser, og jeg har lært mig selv at kode til husbehov, så jeg kan få mine helt egne farver, knapper, bokse m.m.

Plantelister
Jeg har oprettet kæmpestore regneark med lister over havens planter. Deres navne, placering, vækstkrav osv. Lister med indviklede formler, så jeg automatisk mindes om beskæringstidspunkt og andre fikse finurligheder.

Haveplan
Og jeg har naturligvis lavet haveplan på computeren. I et ganske almindeligt Word-dokument, såmænd. Min mand mener, det havde været hurtigere at tegne på et stykke papir. Men jeg synes, det havde været mere besværligt, for så skal man viske ud hele tiden – eller starte forfra. Og pludselig bliver det regn, mens man har travlt med at opmåle haven, og haveplanen går i bogstaveligste forstand i opløsning, og efter et par år, er papirplanen oven i købet forsvundet på mystisk vis, når man skal bruge den igen (nisserne får skylden). Næh, må jeg bede om de digitale løsninger? Det ved man, hvad er.

Botanik i haven på godt og ondt

Jeg har været amatørbotaniker i mange år. Desværre havde jeg en længere pause, da vi i 2002 flyttede her til Djursland, der viste sig at være en landsdel uden botanikgruppe. I den forbindelse kunne jeg konstatere, at jeg ikke er så nørdet, at jeg pisker rundt og botaniserer alene. Det skal være sammen med nogen. (Det var nu også svært at komme til en helt ny vandkant af landet, hvor jeg ikke kendte lokaliteterne.) Den lykkelige slutning blev, at jeg startede en botanikgruppe her på Djursland sammen med Peter Wind. Peter er en af landets førende botaniske kapaciteter, så jeg har været meget stolt over at rende i hans fodspor og lave plantelister m.m., mens han fortæller og forklarer. I den forbindelse har jeg haft travlt med at genopfriske botanikken. Det er forfærdeligt, hvad der kan forsvinde ud af ens hoved på 15 år. I dag tillader helbredet desværre ikke, at jeg tager på flere botanikture, men ‘botanikken’ fylder stadgi.

Roser og rhododendron

Hvorfor er min interesse for botanik relevant i havesammenhæng? Jo, en god forståelse for planters vækstkrav er ganske nyttigt at have. Det samme er en forståelse for biotoper, dvs. plantesamfund, og dermed hvilke planter, der naturligt vokser sammen, fordi de har samme vækstkrav. Sidstnævnte har desuden den effekt, at jeg har det bedst, når planterne i haven ser ‘naturlige’ ud. Jeg har masser af forædlede sorter i vores have, så det er ikke på den måde, jeg søger naturlighed, men jeg magter ikke at have fx rododendron og roser sammen, fordi min hjerne ved, at den ene vokser i surbund og den anden i lerjord.