Nye venner, nye ideer, nye planter

Forleden var jeg så heldig at besøge Marie og Sørens have nord for Skive. Marie har bloggen Hortofilia.

Det var hr. og fru Høneballe, der havde inviteret mig og havemanden på tur. ‘Høneballerne’ har også de gode, danske navne ‘Bent’ og ‘Lisbeth’, og sidstnævnte har bloggen Høneballehaven.

Med alle disse kendisser var vi i fornemt og erfarent selskab, og vi havde i dagens anledning taget vores fineste havetøj på – nye blå shorts og hvide sommerbukser. Det blev i det hele taget en fin dag med vores nye havevenner.

Parasol af pileflet

Marie og Sørens have er kæmpestor, og man kunne godt tro, at jeg ikke kunne finde inspiration til min lille have, men det kunne jeg sagtens. Parasollen af pileflet er fx fantastisk. So ein Ding muss ich auch haben. Den passer perfekt til min have. Super ide! 

En parasol af pileflet passer supergodt til en blød og naturlig havestil, hvor en traditionel parasol ville være alt for ‘kulturlig’. (Jeg elsker at besøge haver. Der er altid et eller andet, der inspirerer.)

Faste former

Der er plads til store armbevægelser i en have som Marie og Sørens, og der var bl.a. kæmpestore klippede hække med portaler. En lang hæk var næsten fire meter høj og to-tre meter bred.  Søren er klippemester – en sand mester.

Et udsnit af havens mange hække. Nogle steder gik man ligefrem mellem to velklippede hække. De har plads nok, deroppe på Salling… Det må være dejligt.

Hække i den størrelsesorden passer selvsagt ikke i min have på 300 m2, men det skarpe look forstærkede min mening om, at design med faste former gør noget virkeligt godt for en have, når det kombineres med omkringstående planter med løsere former – uanset havens størrelse.

Spændende kontrast mellem bløde former i buskene og træerne og skarpe former i hæk og græs. 

Græsser

Ud over at beundre og nyde de store forhold og faste former, var der også mange skønne og sjældne planter. Marie har virkelig mange. ‘Græsser’ er jeg især tunet ind på for tiden, så dem kiggede jeg særligt på. Nogle af Maries græsser så nemlig ud til at ‘blive ved jorden’, for jeg vil kun ha’ lave græsser og uden de der alt-for-lange aks, der er så moderne. Mine græsser skal også kunne klare en del tørke, og det må man jo sige, at dette års forår tester ret godt.

Carex comans 'Frosted curls'
Staren Carex comans ‘Frosted curls’ kan blive 30-40 cm høj. Maries havde ikke så mange krøller efter nedskæring, men jeg har set den på nettet, og det ser fint ud.
Panicum virgatum 'Heiliger Hain'
Hirsen Panicum virgatum ‘Heiliger Hain’. Den skulle kunne blive 60 cm, og kun 80 cm med aks. 60 cm er lige det højeste, men på udvalgte steder her i haven kunne det nok være fint.

Fru Høneballe har vist mange fine billeder fra haven, så jeg dropper at vise stort set de samme. Her er i stedet et fra kaffen, inden vi tog hjem igen. 

Jeg er en hund efter kaffe og kage i haven – helst i sval skygge, og Marie serverede den lækreste citronkage under parasollen og et gigantisk æbletræ. Hvor heldig kan man være – mums! Ser det ikke bare hyggeligt ud? Desværre var Høneballe-Bent stukket af, inden jeg fik knipset. Han er vist ellers lige så glad for kage, som jeg er, så han kommer nok igen om lidt.

Hjemad – på planteskole

På vej hjem kom havemanden og jeg forbi en af mine mange yndlingsplantepushere ‘EllenGaard Planteskole‘ mellem Randers og Viborg.
Jeg kørte engang forbi dagligt til og fra arbejde, og sjovt nok drejede bilen helt af sig selv ind på p-pladsen, da vi kom dertil. Ups! Gamle vaner…!
Jeg kan godt lide stedet, for de har altid et eller andet spændende.
Denne gang var det en dværgklatrehortensie (Hydrangea anomala ‘Cordifolia’), der blev min nye plante.

Hydrangea anomala 'Cordifolia'
Min nye Hydrangea anomala ‘Cordifolia’ skal nok vandes et godt stykke tid efter udplantning, for selv om vi har fået ‘regn’ i går og i dag, kan det ikke ses i regnmåleren, og det batter ikke, når man er en Hydrangea. Navnet stammer nemlig fra græsk hydor  = vand og angeion = kar og hentyder til plantens forkærlighed for vand – ikke at forveksle med stående vand. Dét kan den ikke li’.

Hydrangea anomala ‘Cordifolia’ er en rigtig mini, hvor alt bare er mindre, men ellers magen til storesøster: Mindre blade, mindre blomsterskærme og mindre vækst. Den skulle kunne blive 2½ meter i klatrehøjde, har jeg læst på nogle hollandske hjemmesider.

Her i haven skal planten ikke primært klatre, men derimod dække jorden i et bed og hænge ud over kanten på stolperne, der hæver bedet. Forhåbentlig er den med på ideen. 

Under alle omstændigheder var anskaffelsen af dværgklatrehortenieaen en god slutning på en knastør og dejlig majsommerdag i Marie og Sørens have. Skønt med nye havevenner, nye haveideer og nye haveplanter. 
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

30 kommentarer til “Nye venner, nye ideer, nye planter”

 1. Kjære Lisbeth

  Det må ha vært en fantastisk dag! Så hyggelig å kunne sitte under treet der og spise sitronkake, og ellers vandre rundt i den flotte hagen.
  Dere i Dannark er så heldige at så mange er interessert i hage.
  Ha en god dag.

  Svar
  • Kære Marit
   Det var SÅ hyggeligt at snakke have uden at kede de andre 🙂
   Og det er bestemt dejligt med mange haveinteresserede, men er der mon flere her end hos jer? Jeg har altid misundt englænderne. Dér er der mange. Inkl. børn og unge. Det må være fabelagtigt.
   God dag til dig også.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Herligt med sådanne udflugter, hvor der altid er ideer, der kan lagres, og så fortæller du altid vældig sjovt og positivt.

  Svar
  • Kære Lise
   Tak skal du have. Det er dejligt at vide, at du læser med og giver dig tid til en kommentar 🙂
   Ideer til lageret er noget af det bedste. Jeg kopierer aldrig, men tænker: hvis jeg nu gjorde…! Og så bliver det til noget helt andet 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth
  Ja det var et hyggeligt selskab med hele 2 x Bent og Lisbeth, og med Marie og Søren ja så blev vi et pænt lille selskab. Vi nød alle kroge i Maries have og alle de spændende planter, for ikke at tale om citronkagen som Bent ikke gik glip af, han er som dig glad for kage.
  Hækken var imponerende, men forstår slet ikke, at Søren kan klare den.
  Spændende køb du gjorde på hjemvejen.
  Vande siger du, får du ikke regn nu? Vi har fået 5 mm i nat og ikke en dråbe mere, skønt det buldrede rundt om os.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Og hvis Bent var gået glip af kagen, så kunne du nok fremtrylle en lagkage hjemme på Samsø 🙂
   Jeg fatter slet ikke at de (og I) kan overkomme så store haver, men der var så fint overalt. Hækken var godt nok noget for sig.
   Vande? JA, mon ikke! De 4 mm, vi har fået, rækker ikke til noget som helst. Til gengæld er det godt at vande, nu overfladen er fugtet. Vi fik et enkelt tordenskrald eller to. Men det er dog gråvejr i dag, og det tæller på pluskontoen 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. hvilken oplevelse det må have været at se den smukke store have. Jeg er altid så imponeret over der er nogen der kan holde så store smukke haver uden at ha et par gartnere + medhjælpere ansat.
  Jeg må ind til Fru høneballe og lure billeder :o)) Super fint køb du fik lavet, sådan en kunne jeg også godt ønske mig. Den slags planter gør at os med de små haver også kan tænke stort.
  Rigtig dejlig dag til dig og god Vanding
  Kh Linda

  Svar
 5. Hej Lisbeth
  hvilken oplevelse det må have været at se den smukke store have. Jeg er altid så imponeret over der er nogen der kan holde så store smukke haver uden at ha et par gartnere + medhjælpere ansat.
  Jeg må ind til Fru høneballe og lure billeder :o)) Super fint køb du fik lavet, sådan en kunne jeg også godt ønske mig. Den slags planter gør at os med de små haver også kan tænke stort.
  Rigtig dejlig dag til dig og god Vanding
  Kh Linda

  Svar
  • Hej Linda
   Når man er begavet med en lille have, så virker de store haver ret uoverkommelige. Jeg har nogen gange tænkt på, hvordan de store haveguruer har kunnet planlægge og tænke stort på grund af gartnerholdet – det kunne være sjovt at prøve.
   Jeg har store forventninger til dværgplanten. Den må blive nuser i den lille have 🙂
   Tak i lige måde.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Du har ikke været her endnu, jeg kan heller ikke overkomme så stor en have længere, men blomsterne bortleder forhåbentlig opmærksomheden fra det meste af ukrudtet, der er meget. Men det er et stort arbejde at vande og gøde det hele.
  Gad vide hvor al regnen blev af, jeg troede I fik jeres del.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Jeg er sikker på, at blomsterne tager fokus i din skønne have, og hvis planterne er store nok, så generer ukrudt ikke mig. Tværtimod. Det kan give en dejlig stemning.
   I snuppede al regnen fra os. Æverligt 🙂

   Svar
 7. Hej Lisbeth.
  Du beskriver opholdet i haven så præcist, så det er som om, man selv har været der…Meget at beundre og få ideer fra.
  Tak fra Lis

  Svar
  • Kære Lis
   Tak skal du have, det var pænt sagt 🙂
   Du ville også have nydt ‘parken’ og skyggen. Og de mange spændende ideer – du kunne nok have fået nogen, som du kunne sætte Jørgen i gang med 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Tak for de flotte billeder, Lisbeth, og din engagerede beskrivelse af haven og dagens samvær. Søren og jeg nød dagen i lange baner. Spændende om din klatrehortensia udvikler sig som en dværg plante; ellers bliver den vel hurtigt smidt på porten.

  Svar
  • Selv mange tak, Marie, for jeres store gæstfrihed.
   Ja, det er spændende med planten, og du har helt ret med hensyn til mig, he-he, for hvis det ikke dur, så må det væk. En kvadratmeter grim plante her er nemlig en stor procentel af hele havens 300 kvm. Jeg håber det bedste for den og mig 🙂 Du må komme og se til den en dag.
   Kh Lisbeth

   Svar
 9. Hej Lisbeth
  Jeg er vild med Marie og Sørens have, og deres sans for indretning af og i haven. For mig er parasollen et ikon, jeg forbinder med dem og deres børnebørn og sommer-hygge. Den er så lækker!
  Vi bor ikke så langt fra Ellengaard Planteskole-den er lækker. Men må tilstå jeg ikke kommer der så ofte endda.
  Især når vi er i Ebeltoft drømmer jeg om en lille have, elsker at lure ind i alle de små gård-haver-og finder næsten altid en form for inspiration uanset looket. For man kan indføre intimitet i en stor have, det er i alle tilfælde en af intentionerne her, må se om det lykkedes;-)
  God aften
  Hilsner Anette

  Svar
  • Hej Anette
   Jeg kan godt forstå, at du også er faldet for parasollen. Den er virkelig sjov og unik.
   Det er klogt at holde sig fra planteskolen – og alle planteskoler. Det kan være en dyr omgang 🙂
   Man kan heldigvis finde inspiration i alle haver, uanset om de har samme størrelse som ens egen eller ej. Når du kommer til Ebeltoft engang, så må du sige til i forvejen, så du kan se ind i min lille have bag en sort port.
   God aften til dig også.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Det lyder som om I havde en rigtig god dag Det er altid dejligt, at være på havebesøg sammen med andre “havetosser” og man får næsten altid en masse nye ideer med hjem uanset om det er en stor eller lille have man besøger.
  Spændende med din nye klatrehortensia.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Det var bestemt en god dag, og det er altid skønt at kunne ‘snakke have’ uden at kede de andre. Og sjovt at gå og finde ideer hist og her.
   Jeg har store forventninger til dværg-klatrehortensien. Den bliver forhåbentlig plantet i morgen, og så skal den nusses og pusses 🙂 Jeg vender helt sikkert tilbage til den i et senere indlæg.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Hej Lisbeth

  Alletiders som vi havebloggere inspirerer hinanden – både gennem bloggene og med de besøg der sker.
  Jeg havde ikke mit stubberi heroppe, hvis det ikke havde været for Marie og Gunilla (Hagtorpet)

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Hej Karsten
   Ja, det er virkelig et inspirerende og festligt netværk.
   Maries stubberi var bestemt en interessant ‘feature’. Hun har også nogle store kugler, hun selv har viklet. De var ret sjove. Dit stubberi er helt anderledes, så vidt jeg kan se, men det er netop det, der er det gode. Én ting bliver til noget andet, som inspirerer en tredje 🙂
   God aften til dig også.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Tak for en rigtig dejlig beretning af jeres besøg hos Søren og Marie, vi kunne jo desværre ikke deltage pga. alt for mange andre arrangementer. De har godt nok en fin og stor have, mange flotte elementer og den der parasol af pileflet er helt vidunderlig.
  Havebesøg når det er bedst med masser af inspiration og hygge.

  Svar
  • Hej Ulla
   Selv tak. Det var synd, I måtte holde Danmark i gang, mens vi hyggede og samlede inspiration – bl.a. parasollen 🙂
   Mon ikke vi pludselig ses et andet sted? Fx til blogtræf 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Hej Lisbeth
  Hvor herligt med alle kommentarerne. Jeg laver lige en æblekage fra den Sønderjyske bog om glemte kager. Det gør ikke noget kagen kommer en tur i fryseren, men så er der kage klar, når I kommer her forbi. Vi har både vild natur og klippede stier. Der er Bents elskede flimmer skygge flere steder, bl.a. Under bøgetræet.

  Kan ikke huske at alle rhododendroner næsten har været i blomst inden udgangen af maj måned. Den azalie vi (du og jeg) købte sammen for mange år siden er bare så skøn. Den havde godt af regnen . Det er ikke let at skulle vande dem med spande vand. Den lille lyserøde fra jer måtte have nogle stykker – spande vand vel og mærke – så fylder vi 8 spande på traileren efter havetraktoren og kører så rundt og vander.
  Efter regnen: Vi målte 5 mm på den ene måler, men opdagede målet var revnet. Den anden måler sagde 10 mm.
  Hvor er lyset flot her til morgen. igen igen igen – hvilken gave. Kærlige hilsener og tak for dine skønne haveoplevelser som du så professionelt (altså med navne mv.) deler med os alle. / Birthe

  Svar
  • Kære Birthe
   Havevenner med flimmerskygge og kage klar i fryseren er det godt at have 🙂
   Der må bestemt være store udfordringer med jeres store have og vand. Smart at køre rundt med traktoren. Jeg kan høre, at alle med rhododendroner vander på livet løs. Vi gør også, men har jo bare få kvadratmeter, og da jorden er helt dækket, holder det lidt på fugten. Vi har kun fået 4-5 mm (regnmåleren er spritny og tæt…), men det er jo også dejligt med udevejr, varme og sol. Vi kan lige så godt stornyde den del 🙂
   Selv mange tak. Det er dejligt at kunne udveksle haveoplevelser dig og andre.
   Kh Lisbeth

   Svar
 14. Sikke en skøn have. Jeg er også helt vild med parasollen. Mon man kan købe sådan nogle – eller skal man lære at flette selv?
  Kh, Karen

  Svar

Skriv en kommentar