Noget skal det jo hedde, fx ‘Gårdspladsen’

Næsten alt her på matriklen har et navn.
Det skyldes ikke krukkeri, men ene og alene, at haven rummer så mange planter og detaljer, at det er lettest for os selv, fordi hverdagens samtaler ofte handler om haven, og det bliver lidt ‘Goddag-mand-økseskaft’ , hvis en af os foreslår, at vi skal flytte ‘den der grønne plante bag ved den med de lange strittere lige til højre for bænken i det bagerste haverum’.

Clematis tangutica med blomster og frøstande.
Dette er kort og godt vores ‘Tangutica’, der heldigvis ikke hedder noget så langt som ‘Klatreplanten med de gule blomster på hjørnet af havehuset’.

Ved at anvende planternes korrekte navne og ved at døbe småhuse, haverum, bede, stier og siddepladser, bliver det meget nemmere. Det kender nok de fleste haveejere.

Hvor kommer navnene fra

Nogle navne giver sig selv. Gårdspladsen hedder fx ‘Gårdspladsen’!
Andre navne er mindre gennemskuelige, Nogle gange popper de bare op, andre gange morer vi os med at finde på (især legebarnet ‘mig’). Det vender jeg tilbage til, for jeg har tænkt mig at præsentere vores have og havens navne i en række indlæg til almindelig vinterunderholdning.

Det bliver til en tur gennem en have, der er grøn og til tider ligefrem sommerlig, fordi jeg har hentet billeder hist og her fra de sidste par år.
Kom med!

Gårdspladsen

Fra gaden går vi gennem ‘Vognporten’ og ind på ‘Gårdspladsen’s ene hjørne.

Gennem ‘Vognporten’ kommer man ind på ‘Gårdspladsen’ i det ene hjørne, hvor der vokser en thuja.

Fra hjørnet af ‘Gårdspladsen’ kan man se hen langs forhuset og over på mellemhuset, hvor I til venstre kan se ‘Det sorte hjørne’, og til højre kan I se et spisebord under en parasol, hvor der er plads til gæster.

‘Gårdspladsen’ med ‘Det sorte hjørne’ til venstre og bord og parasol til højre.

Det sorte hjørne

Hvis man ser ‘Det sorte hjørne’ tæt på, er det tydeligt, at det har sit navn fra en sort pumpe, en sort blomsterbænk samt et sort bord med sorte stole. Ikke opfindsomt, men præcist.

‘Det sorte hjørne’ i skygge under en parasol.

Bordet er forresten det skrivemaskinebord, jeg tidligere har fortalt om, som vi blev inspireret til i en åben have.

Bordet på gårdspladsen

Gårdspladsens hjørne med spisebordet har mærkværdigvis ikke noget navn. Det står der bare og hedder slet og ret ‘Bordet på gårdspladsen’.

Havegæster omkring ‘Bordet’ i 2020: På venstre side: Haveblogger fru Høneballe (Lisbeth) med hr. Høneballe (Bent). Overfor: Haveblogger frk. Anemone (Ulla) med Mr. M (Malcolm). Havemanden sidder, i præcis det sekund jeg fotograferer, og roder efter et eller andet på fliserne.

Kaffehuset

Modsat spisebordet, i det hjørne der ligger lige over for Vognporten, ligger det hvide ‘Kaffehus’. Som I kan se har det nytteværdi året rundt, for det blev brugt til fastgøre guirlanderne på, da havemanden gjorde dem klar i december.

‘Kaffehuset’ på Gårdspladsen er et lille femkantet hus op af naboens gavl. Her set fra Vognporten. Ovre i hjørnet bag guirlanden står ‘Bordet’.

‘Kaffehuset’ fik sit navn for et par år siden, da vi opgraderede det fra at være hyndeboks, for efter den tid har vi siddet der næsten dagligt med vores frokostkaffe fra tidligt forår til sent efterår.
Frokosten indtages nemlig enten i ‘Det sorte hjørne’ eller indendørs – afhængigt af vejret, men uanset hvor vi sidder, er det let bagefter at smutte over i ‘Kaffehuset’, smække benene op og tage sig en morfar kop kaffe.

‘Kaffehuset’ set fra ‘Det sorte hjørne’.

Trods det beskrivende navn ‘Kaffehuset’ hænder det, at der sniger sig et glas vin ind før middagen. Man skal ikke være fanatisk.

Det var lidt om navnene på gårdspladsen.
I næste indlæg tager jeg jer med op gennem ‘Slugten‘, der begynder på den anden side af ‘Kaffehuset’, hvilket I kan se det på ovenstående billede. I ‘Slugten‘ vil jeg bl.a. vise jer ‘Tudseborg’.

Inden da kan vi sende et sidste blik tilbage over Gårdspladsen mod Vognporten.

Gårdspladsen fra ‘Kaffehuset’ over mod ‘Vognporten’, hvor vores tohjulede køretøjer står.

havens hjemmeside kan du se en haveplan og læse om vores tanker om materialer, farver og planter på bl.a. Gårdspladsen.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam.

32 kommentarer til “Noget skal det jo hedde, fx ‘Gårdspladsen’”

 1. Kjære Lisbeth

  Jeg må bare si at jeg er veldig imponert over alle de flotte og beskrivende navn du har på hvert område i hagen! Jeg har ikke engang tenkt tanken på å sette navn på de forskjellige delene av hagen 🙂 Det er jo så smart tenkt!
  Gårdsplassen er et ord som også brukes her i Norge.
  Jeg er også veldig imponert over din hjemmeside. Så bra å samle all info om hagen der.
  Jeg gleder meg til fortsettelsen! Hilsen fra hagen i nord med -13,8 grader akkurat nå. Jeg bor ikke langt mot nord her i Norge, men likevel nord for deg 🙂
  Ha en god dag i syd!

  Svar
  • Kære Marit
   Man vænner sig hurtigt til at have navne på det hele, synes jeg, fordi det er praktisk, men derudover morer det mig også 🙂
   Tak – hjemmesiden kom flere år før bloggen, så det er der, jeg prøver at samle den generelle info, men jeg indrømmer at det kan være svært at nå begge dele.
   Jeg drømmer om kulde og sne – her var det vist lige under frysepunktet i nat, og med lidt god vilje, ligger der noget hvidt drys på taget, men intet på jorden, der er alt for varm til det pjat. Du er heldig, at du lige netop bor så nordligt, at I får vinter.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 2. Hei Lisbeth, så mange fine navn.
  Det er et deilig sted dere har, skulle gjerne også hatt et lite kaffehus i disse tider. Et lite tilfluktssted…
  Nå går det mot mildere tider, og snart et nytt hageår.
  Godt nytt år til deg og dine,

  Klem, Ida

  Svar
  • Hej Ida
   Sådan et kaffehus er dejligt så tæt ved huset. Og vi glæder os SÅ meget til, at vi snart skal ud igen. Hvem gør ikke det. Ikke mindst i coronatiderne.
   Tak i lige måde.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth.
  Som havens fotos dog indbyder til en fysisk rundvisning. Vi venter på varmere vejr og nyder at drømme os frem til muligheden for det. Billederne viser så smukt stemninger fra de forskellige steder i jeres “store” have.

  Svar
  • Tak, Lis. Det er dejligt at tænke frem og tilbage på en grøn have og udevejr. Jeg så i mit fotoarkiv, at vi i 2019 drak kaffe i ‘Det sorte hjørne’ den 26. februar, så måske det kun varer præcis en måned, før vi kan komme ud igen. Det er i hvert fald dejligt at tænke på. Og sikken en sol, det pludselig er blevet. Det giver energi.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Ja men der sidder vi jo 🙂 Inden vi nåede så langt, sad jeg og tænkte, det var der, vi spiste frokost og dine skønne kager. Det er en god idé med navne til de forskellige steder i haven, det har vi også her til det meste, nogle gange kan det være svært at forklare, hvor det er.
  Jeg kom til at tænke på det med at være kreativ, når man skal finde på navne. Det var jeg, da jeg fandt på navne til vores hunde. Schippo = Schipperke og Pomeranie (ja men det er da lige til)
  Hvad skulle den næste så hedde, ja det gik jeg længe og tyggede på. Bellis = Bent og Lisbeth, og så er det ovenikøbet en blomst :)))
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Ja, det er et hyggeligt minde 🙂
   Det er nemlig lidt svært at forklare, hvis der ikke er navne. Og det skulle jo nødigt være den forkerte plante, der bliver gravet op. Eller den forkerte, der bliver fældet 😉
   Hundenavnene er lige efter mit hjerte. De er rigtig godt fundet på.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Hej Lisbeth
  Sjovt indlæg:) Det er praktisk med navne, og I har da været kreative. Glæder mig til næste indlæg, når turen går til ‘Tudseborg’. Vi har også navne til de forskellige haverum, men ikke så detaljeret, som hos jer, men jeg kunne godt blive inspireret til at finde på flere navne.

  Holder I åben have på et tidspunkt i år?

  Kh Susanne

  Svar
  • Hej Susanne
   Jeres store have er vist nødt til at have navne, for at I kan finde rundt – Den gule have, fx. Det vigtigste er, at det er praktisk med navnene, men hvis det også kan frembringe et lille smil eller en forundret panderynken, så er det bestemt et plus :-)))
   Jeg tror ikke, vi vover at binde an med bestemte dage, hvor haven er åben. Den der dumme virus er stadig lidt usikker, har vi på fornemmelsen, så vi vil helst ikke have gæster, der ikke kender hinanden. Skal de smittes, skal det ikke være hos os. Men vi åbner gerne haven, hvis man laver en aftale i forvejen – og det i øvrigt passer i vores kalender. Så skriv endelig, når du ved, hvornår omkring I kan komme. Det vil være et hyggeligt gensyn 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. hej Lisbeth

  Ja, navne skal der til, beskrivende eller morsomme, måske endda begge dele!
  Flot gårdsplads, enkel med gode materialer og uden for meget diller daller;)

  Ha en dejlig uge

  Svar
  • Hej Karsten
   Ja, ikke? Selv det mest saglige, faglige og seriøse må gerne ledsages af et smil.
   Tak, jeg er glad for at du kan lide det enkle. Jeg kan godt se det charmerende i maksimalisme og opstillinger hos andre, jeg kan bare ikke selv ha’ det. Og man bestemmer jo heldigvis enerådigt over sit eget kongerige.
   I lige måde til dig. Lisbeth

   Svar
 7. Der skal da navne til. Vi kalder også vores dele af haven ved forskellige navne, for ellers ville det – som du også siger – blive totalt umuligt at snakke om det. Vi har udsigtshaven, blomsterhaven, skovhaven og ‘den gamle urtehave’ også kendt som hvalpetræningspladsen 🙂
  Hvor ser det bare dejligt ud med den velordnede gårdsplads. Spic ‘n span. Jeg bliver lidt misundelig. Efter blæsevejret i sidste uge kørte jeg seks nye trillebøre blade ud på marken inde fra haven. Uanset, hvor meget jeg knokler, er der altid kaosområder i vores have. Men det giver da råstyrke i arme og ben…
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Jeg kan specielt godt lide ‘Hvalpetræningspladsen’. Det er totalt grandiost og uventet i en have 😉
   Gårdspladsen er ret ‘tom’ for at have en kontrast til de bagerste/øverste af haven, hvor der er noget tættere pakket.
   Der er virkelig en pris for at have de vidunderlige store træer, som I har, kan jeg forstå. Selv på denne årstid. Det er en naturlig version af crossfit.
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Hvis der ikke var fulgt billeder med din beskrivelse af gårdspladsen, ville jeg have troet, at den var kæmpestor med alle de forskellige rum, den indeholder. Det må være alletiders sted til udendørs sociale aktiviteter.

  Svar
  • Selv om man er lille, kan man godt være stor 😉 Det er et dejligt sted at sidde, men det meste af tiden er vi længere oppe i haven, hvor der er flere planter, som dejlig kontrast til det nærmest minimalistiske.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Ligesom med kattene her på matriklen skal områder i haven gøre sig fortjent til deres navn! I haven er de fleste navne nu ret meget lige ud af landevejen, lige med undtagelse af bedet, der internt i huset kaldes Tissemandsbedet….. Officielt hedder det noget andet! Kattene får ofte et navn som små, men det ændrer sig, når de får lidt personlighed eller gør sig bemærket. Vi har haft en Rasmus Vovehals (han var bange for at forlade gården alene), en Handy (han var født med en handicappet pote, men konge på gården) og Besøgsmis (en fremmed kat, som kommer og mænger sig).
  Din fine rundvisning satte noget på plads for mig i forhold til jeres Kaffehus, jeg forestillede mig, det lå et andet sted. Jeg er for øvrigt vild med det kaffehus, som ser ud som om at det er vokset ud af muren, og måske endda fortsætter gennem muren og er dybere.

  Svar
  • Der er jo ikke ligefrem fantasi i ‘Gårdspladsen’, så er der godt nok mere swung over ‘Tissemandsbedet’ 😉 Og kattenavnene er sandelig også fantasifulde.
   Tak. Det var godt, jeg fik vist gårdspladsen og kaffehuset, kan jeg forstå. Det er ret svært at beskrive sin have bare med tekst og billeder. Jeg har aldrig tænk at ‘det fortsætter gennem muren’. Det vil jeg huske nu. Vi er især glade for at det ligger op af gavlen, fordi gavlen helt forsvinder. Ingen tænker over, at den er der.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Dejlige billeder og vist er det nødvendigt og også lidt sjovt, at give de forskellige steder i haven navne. Vi har også givet navne til de forskellige rum i vores have, men de er ikke så sjove som dem I har, her er det mere Det Lilla Bed, Sumpbedet osv. Det skulle lige være Parken, der kom til at hedde det da jeg plantede et par Hosta, Jurassick Park og T-Rex en af sønnerne mente så at haven skulle hedde Jurassick Park, men til daglig kun Parken.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Vi har også ‘Det lilla bed’, hvilket er ganske rigtigt er mere beskrivende end fantasifuldt, men det vigtigste er jo, at vi selv ved, hvad vi taler om. Det underliggende eller dobbelttydige er nok primært noget, der morer mig selv. Hvilket er tilladt i egen have 😉
   Jurassic Park er et skønt navn, også selv om det ‘kun’ hedder Parken i daglig tale.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Fnis,, Ja, det er om at bruge navne til at vise rundt. Enten hjemmelavede eller fine latinske. Det har vi osse til de forskellige steder. Dog må jeg indrømme, at flere af planterne har navne som “ruths blomst” ” mormors busk” eller ligende.
  Jeg er vild med jeres kaffehus,, og gårdsplads og ja det hele.
  hilsner gunvor

  Svar
  • Kære Gunvor
   ‘Ruths blomst’ o.l. er et herligt navn. Navne med baggrund og historie er supergode. Dem har vi bare ikke så mange af, så vi må nøjes med de danske/latinske navne.
   Tak skal du have. I 2019 sad vi første gang ude i Det sorte hjørne i slutningen af februar, så der er ikke længe til. Måske.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Mon ikke en del af os tænker på Anne Just, når vi læser dit indlæg. Hun var god til at finde på navne.
  Der ser hyggeligt ud på gårdspladsen, I er gode til at vælge farver, der binder hus(e) og have sammen.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hvor er det sjovt, at du siger det, Elna, for det har jeg slet ikke tænkt på, men du har fuldstændig ret. Det er nogle år siden vi var der, men jeg husker tydeligt ‘Griseslottet’. Anne Just var vist også lidt af et legebarn 🙂
   Tusind tak, det er jeg glad for at du siger, for vi holder meget af selve kompositions-processen, hvor bl.a. planterne skal indgå i en større helhed.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Gårdsplanen är ett bra namn och gårdsplanen var det centrala på alla gårdar förr. Det var där det hände precis som det gör hos er. Och visst behöver man ha namn på delar och planteringar i trädgården likaväl som de vetenskapliga namnen är viktiga.

  Er gårdsplan är ett vackert utrymme med många mindre rum – smart och vackert planerat!

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Gårdspladsen er uhyre central, alene af den grund at det er den, vi ser ud på hele vinteren, mens det, de fleste kalder haven, ligger oppe bag ved huset. Tak, med sparsom plads til rådighed, må alle hjørner udnyttes.
   Det kan virke nørdet med de videnskabelige navne, men de er uundværlige, hvis man selv eller andre vil have noget magen til. Eller hvis man vil vide mere om planten og dens behov. Jeg ved jo, at du altid bruger disse navne, hvilket er dejligt, så en ikke-svensker som jeg ved præcis, hvad du taler om.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Tak for hyggeligt indlæg, I er gode til at finde på navne og jeg kan se af de andres kommentarer at der er flere sjove metoder til at finde på gode navne.

  Jeres gårdsplads er så fin og jeg elsker ideen med jeres kaffehus, som er så skønt.
  Glade minder:)
  Hos os har vi også inddelt i områder, f.eks. morgenmadsterrassen og trekantbedet.
  Fortsat god søndag til jer.

  Svar
  • Tak, Ulla. I kan heller ikke undvære navne, kan jeg forstå, og strengt taget er det jo ligegyldigt, hvad barnet hedder, bare man ved, hvad den anden taler om. Ind i mellem morer jeg mig, når der pludselig dukker noget op, der er lidt anderledes.
   Kaffehuset undrer vi os fortsat over. Tænk, at vi skulle bo her i 13 år, før vi fik ideen.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar