Nørdens nye plante

Jeg er nok lidt af en nørd, når det gælder havedesign, for jeg bruger gerne masser af timer på at undersøge og afprøve forskellige designelementer for at blive klog på, hvad de betyder for en haves udseende og stemning. Samtidigt kan jeg lide det omvendte: At sætte mål for det jeg vil opnå, og dernæst finde ud af hvilke designelementer, der skal anvendes for at nå dertil. Det er hér min nye plante har en væsentlig funktion, da den skal være med til at illudere skov.

Skovsti
En lille frodig skovsti mellem træstammer og under trækroner.

Behovet for, at planten kan illudere skov, skyldes, at vi har bestemt, at det sidste af haverummene i vores have skal være skov. Ikke nogen stor skov. Bare 10 x 10 meter. Men af hensyn til havens overordnende design, skulle dette rum have flimmerskygge og frodighed, og så var det oplagt at lave en skov. Haverummet er derfor designet med elementer, der er karakteristiske for en skov og beplantet med haveplanter, der kan give den i rollen som skovplanter.

Et overbærende smil

Det lyder måske langhåret at have ‘design’ som hobby, men bare lige for at tale det lidt ned, så er det noget, vi alle gør: Vælger én ud af mange typer fliser til terrassen, udvælger nogle sorter planter til haven og fravælger nogle andre, anskaffer havehynder i materialer og farver, der adskiller sig fra naboens, osv. Når jeg hører mig omtalt som nørd, er det nok, fordi jeg gør det hele meget bevidst ud fra nogle principper for både små detaljer og store linjer, som andre lever fint foruden. Det er sikkert ligesom en alpin plantesamlernørd, der går op i granit versus skifer, hældningsgrader på stenene, kornstørrelsen på gruset og meget andet, som vi andre springer over – vi lægger blot en tilfældig kampesten som pynt, når det går højt. Både plantesamlerne og jeg er nørder for Vorherre, og I andre er velkomne til at smile overbærende af os.
Hvis du vil se nogle af de designelementer, jeg leger/nørder med, er du velkommen på havens hjemmeside.

En skov i haven

De to arketypiske elementer i en skov er ‘træstammer’ og ‘trækroner’. Det ved I godt, men det forklarer, hvorfor jeg prioriterer små træer med træstammer og kroner, og det tilhørende beskæringsarbejde. Et tredje element er ‘frodig beplantning’ i skovbunden, hvoraf græsser er en vigtig del. Prøv selv at gå en tur i en dansk skov og se, hvor mange græsser der er. 

 

Skovstemning med græs
Et billede fra ‘Skoven’, hvor der bl.a. står en græs nederst til højre. Skovfrytle hedder den (Luzula sylvatica). Jeg har besluttet, at der bør være flere græsser for at understrege skovstemningen.

En evig proces

Processen med at finde ud af, hvad det skulle være for elementer, der kunne skabe min skov, har været morsom og spændende, og jeg er for så vidt ganske godt tilfreds. Mange gæster giver heldigvis venligt udtryk for, at de også synes, at det ER en skov, og at de finder en følelse af fred, ro og harmoni ligesom i naturen. Når det er sagt, så er mit design af ‘Skoven’ langt fra perfekt og færdigt, og jeg arbejder hele tiden på at forbedre resultatet. Fx købte jeg jo den der lille bitte, ny plante på sidste weekends plantemarked.

Ophiopogon japonicus minima - Slangeskæg
Ophiopogon japonicus minima – Slangeskæg – er ikke en græs, men hører til konvalfamilien. Efter sigende kan den tåle, at man træder på den, men det nænner jeg nu godt nok ikke.

Ophiopogon japonicus minima – Slangeskæg

Min nye plante er en 10 cm høj græs. Rent faktisk er det ikke en græs, for den hører til konvalfamilien, men den har græslignende blade og kan sagtens illudere græs, som er en mangelvare i min skov. De seneste år har jeg nemlig gået og filosoferet mig frem til, at min skov mangler græs, da den sine steder er lidt for haveagtig. Der skal muligvis også andre korrektioner til, men i hvert fald skal der tilføjes græsser, og jeg har studeret rigtig mange plantebeskrivelser og billeder af græsser – og kikket efter i mange haver. En græs er jo ikke bare en græs, men skal leve op til mine krav om både højde, spredningskraft, vækstkrav, blomstringstidspunkt, blad- og aksfarve. Den skulle jo helst give associationer til skov og ikke til hverken grøftekant, klit, eng eller prærie. 

Derfor blev jeg så kisteglad, da jeg opdagede den lille Slangeskæg på plantemarkedet og pludselig kunne se, at den havde lige netop alt det, jeg søgte. Hvor var det altså heldigt, at jeg var lige dér, den dag. Jeg har tidligere gjort andre fantastiske køb sådan nogle steder og glæder mig til næste gang. Det helt særlige er, at det ikke kan planlæges. Det handler kun om at gribe heldet, når det er der.

Trappetrin med ukrudt

‘Græs’planten er nu flyttet ind på sin blivende plads, som er et trappetrin i ‘Skoven’. Sådan nogle trin er super velegnede til små planter – det husker I måske, at jeg skrev om i et tidligere indlæg: Niveauforskelle – også godt for planter.

Slangeskæg (Ophiopogon japonicus minima) og trædebregne (Cotula/Leptinella minima)
Slangeskæg (Ophiopogon japonicus minima) på et trappetrin i selskab med en anden minima, nemlig trædebregnen Cotula/Leptinella minima.

Det bliver spændende at følge den lille Slangeskæg. Foreløbig er jeg rigtig godt fornøjet og synes, at den er med til at illudere både græs og skov. Hvis jeg er rigtig heldig, er den så livagtig, at der er nogle, der tror, det er ukrudt, og at jeg da godt kunne have luget, før de kom. 
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

10 kommentarer til “Nørdens nye plante”

 1. Vi er vel alle havenørder på hver vores måde, nogle samler på det ene og andre på det andet. Nogle interesserer sig for design og andre for pynt, det er det spændende ved at følge med på bloggene.
  Det ser godt ud i din skov. Jeg har en sort slangegræs, der er rigeligt, hvis du er interesseret.
  Hilsen Lisbeth

  Svar
  • Ja, nogle nørder har plads til at samle på roser… 🙂 Og glæden ved hele tiden at udvikle og lave nyt er garanteret den samme. Havenørder er vi alle.
   Tusind tak for tilbuddet, men jeg har faktisk også den sorte i en krukke på gårdspladsen. Jeg anede ikke, at den også fandtes i en grøn version, men sådan kan man hele tiden blive klogere.
   God weekend. Håber du får noget vejr, der passer dig 😉
   Mange hilsner, Lisbeth

   Svar
 2. Kære Lisbeth
  Et frisk pust og en herlig beskrivelse. Godt du fik det lille foto med, hvor den er kommet på plads i hjørnet på trappen. Det var svært at se størrelsen på det store billede. Så må jeg huske “ikke at hjælpe med lugning, når jeg kommer på besøg” – der er jo mening i galskaben. Det er jo så flot.
  Fortsæt bare …
  KH Birthe

  Svar
  • Hej Birthe
   Tak – det er sådan en lille bitte fætter, der stod i en lille potte. Simpelt hen så nuser.
   Lugearbejdet springer vi over, når I kommer – det er bedre med et lille glas hygge ;-). Måske september kan byde på lidt egnet have-sidde-ude-vejr. Det har jo været lidt skralt hidtil.
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
  • Hej Karsten. Tak, jeg er også selv glad for placeringen. Jeg må vist læse lidt mere om slægten. Også om erfaringer med at gå på dem. Det lyder sært.
   God weekend til dig også.

   Svar
 3. Den er rigtig fin. Vi har den også, og den breder sig ret villigt, når den har fået godt fat. Vi har også en rigtig skøn stribet udgave: Ophiopogon planiscapus ‘little tabby’. Hvis du ikke kender den, så er den værd at kigge efter.

  Svar
  • Hej Ole
   Jeg glæder mig til at se den vokse til. Jeg har set den stribede på din anbefaling på facebook og vil bestemt kigge efter den. Jeg kan forstå, at I har den i halvskygge. Jeg har læst, at den også skulle kunne klare skygge, så jeg har et skygget sted, hvor små de græsblade skal prøves – nu skal jeg bare have fundet den, men jagten er jo sjov, og glæden, når det lykkes, er stor 🙂
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 4. Spændende indlæg om din skovhave og den lille slangeskæg har fået en super placering. Jeg er selv meget begejstret for den sorte slangeskæg, som jeg formoder er i familie med denne. Det var nemlig nyt for mig at den også findes i en grøn variant. Straks popper der tanker op, om hvor den mon kan placeres… 😉

  Svar
  • Hej Fru Friis
   Tak, skal du have. Det er skønt at møde nye planter. Jeg købte den af Børge, der har have ved Ålsø: http://www.japanskinspirerethave.dk/
   Jeg har også selv den sorte slangeskæg og er meget glad for den.
   Ole har i en kommentar nævnt en anden sort, der er fin med hvide striber på bladene. Dén er jeg i gang med at finde et sted til. Jeg vil i hvert fald prøve, men ved ikke om det tiltænkte sted er for skygget. Nu skal jeg jo så også først finde planten. Men jagten er også sjov 🙂
   Mange hilsener, Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar