Nektarbaren er åben – insektvenlige krukkeplanter

Som jeg fortalte i sidste indlæg, har jeg tre sorte plantebaljer/krukker i haven. De to første købte jeg for femten år siden, og i år anskaffede jeg nr. tre, som jeg nu har tilplantet med insektvenlige planter.

Sort plantebalje/krukke/potte klar til jord og planter.

Faktisk var det hulens svært at finde plantebalje nr. 3, for de to første var købt i 2006 på Grenå havn, som de senere år har gennemgået et såkaldt ‘udviklingsløft’ med strategiske løsninger, innovativt havnecenter og turistvenlige cafeer, således at der ikke længere er plads til et gammelt træhus med 1001 mærkværdige ting og sorte baljer.

Det endte med en Hvide Sande-model

Efter Grenåhavnens udvikling/afvikling måtte jeg ty til fru Google og spørge, om hun kunne skaffe en fiskerbalje. Det kunne hun for så vidt: Der var masser af lave firkantede baljer og runde kurve med huller i, så vandet kan løbe ud, når man hælder fisk i, men intet, der lignede min høje, runde balje med pæn bred kant foroven. (Jo: I Grønland og Norge, men det var liiige langt nok…)
Efterhånden knækkede jeg koden:
Fiskerne kalder ‘min’ balje for en ‘garnbalje’.
Hestefolket kalder den en ‘foderbalje’.
Murerne kalder den en ‘svær murerbalje med bred kant’.
Nogen kalder den slet og ret for en ‘universalbalje’.
De kalder den alt andet end fiske(r)balje.
Fra nu af kalder jeg det en plantebalje!

Nå, pyt, det er fortid, for jeg fandt x-baljen, og endte med at købe hos et firma, der dels har en webshop og dels har en fysisk butik her i Jylland, nærmere bestemt Hvide Sande. Jeg bestilte til selvhentning, således at havemanden og jeg kunne få en køretur til Vesterhavet ud af det.

Uden at genere nogen, kan jeg vist godt sige, at en kold og tåget mandag formiddag i marts under corona-nedlukningen skete der ikke meget i Hvide Sande.

Fish & chips på en øde p-plads i Hvide Sande. Eneste bevægelse var havgusen, der kom rullende, mens vi sad der.

Jeg fik min x-balje uden problemer, men Vesterhavet og Ringkøbing Fjord så vi ikke på grund af havgus. Hmmm…. øv!
…og det var så dén måneds oplevelse. Man bliver nøjsom her i coronatiden.

Her er et link til den balje, jeg har købt. Der er to størrelser: 65 og 90 liter. Jeg har den største. Det koster, så vidt jeg kan se, under 60 kr. at få den sendt.

Insektvenlig beplantning

På en af påskens første dage, hvor det endnu var lunt og godt, tilplantede jeg Hvide Sande-baljen. Solisten er en sommerfuglebusk (Buddleja), der endnu kun er en pind.

Det er svært at se, men der står en sommerfuglebusk midt i plantebaljen/krukken.

Jeg havde først overvejet en hortensia med runde sensommerhoveder, men da jeg har bestemt, at fremtidige planteindkøb så vidt muligt skal gavne insekter som enten mad eller bolig, tjekkede jeg hortensiaers bi-venlighed. Det viste sig, at bl.a. de kuglerunde hoveder er helt uden insektmad.
(Oversigt over bivenlige hortensiaer.)

Jeg endte med at droppe hortensiaerne og købe en sommerfuglebusk, fordi de ud over at have nektarblomster også har blomster i farver, jeg godt kunne bruge lige netop dér, hvor plantebaljen skulle stå.
De fleste buddlejaer bliver ganske vist større end hortensiaer, men der er efterhånden fremavlet sorter, der er så små, at de kan være i min have.

Buddleja davidii ‘Flower Power’

Mit endelige valg blev en Buddleja davidii ‘Flower Power’, der beskrives som 1-2 meter høj, og derfor ikke er helt så lav som dværgsorterne, men jeg regner med, at jeg kan skære den ned hvert år, og så går det nok. Hvad ved jeg… nu prøver jeg. Jeg har aldrig haft en sommerfuglebusk før.

Når det absolut skulle være lige netop ‘Flower Power’, skyldes det blomsterne, der har både lilla og orange nuancer, hvilket vil matche mit kenzo-kaffe-tema i Slugten, som jeg har fortalt om her og her.

Buddleja 'Flowerpower'
Buddleja davidii ‘Flower Power’. Når de lilla blomster ældes, bliver de mere og mere orange.

Forberedelse af baljen

Inden jeg plantede, borede jeg otte store huller i bunden af baljen (de skal være mindst 8 mm), og jeg dækkede bunden med filt, så jorden ikke drysser ud.
Det vigtigste fif, hvis du også vil have sådan en balje, er, at lægge flade sten under baljen, dér hvor den skal stå. Hvis man ikke gør det, trykker vægten af jorden baljebunden helt ned mod fliserne, så vandet ikke kan løbe ud. Jeg taler af erfaring. Så husk at tage nogle flade sten med hjem fra en tur til stranden og placer dem under bunden – uden for hullerne.

Bunddække

Under sommerfuglebusken har jeg plantet insektvenligt bunddække med vinca og hornvioler, og til næste forår er der også krokus.

Vinca minor ‘Rubin’

Helårsbunddækket i baljen/krukken er stedsegrønt med lilla blomster, nemlig Vinca minor ‘Rubin’, som jeg har hentet i et af havens bede. Den har hovedblomstring sådan cirka i april efterfulgt af lidt spredte blomster hen over sommeren.

Hornvioler

Mellem vincaerne har jeg plantet færdigkøbte og fremdrevne hornvioler (Viola cornuta), der blomstrer lilla allerede nu og indtil engang i forsommeren.

Hornvioler kan – i hvert fald i princippet – være flerårige, men jeg regner med at plante nogle fremdrevne hvert år.

Krokus

Til efteråret lægger jeg lilla krokus af vernus-typen, der vil blomstre i marts.

Det var anskaffelse og tilplantning af nektarbaren. Den genåbner for udendørs servering, så snart vejret tillader det – og det ser ud til, at vi kan få to-cifrede varmegrader om en uges tid. Det er vi mange, der ser frem til.

Buddleja i pyjamas

De sidste par uger har det ligefrem været så koldt, at jeg lavet en pyjamas til sommerfuglebusken, for at den sarte drivhusfrøken ikke skulle få natlige mareridt, når temperaturen kom ned på og under frysepunktet. Den har desværre været i brug et par gange.

Pyjamassen er til at vokse i (det var den længde bambuspindende havde). Billedet er fra den 7. april, som var en af de dage, hvor der kom en ordentlig haglbyge forbi.

Pyjamassen består af fire bambuspinde, et par meter filt og et to håndfulde klemmer.

Og så er det ellers bare at væbne sig med tålmodighed, indtil der en dag står en stor, flot busk.

Tillægsspørgsmål

Tror I, jeg skal klippe sommerfuglebusken (-pinden) ned i begyndelsen af maj? Eller skal jeg lade den gro frit det første år? Den består p.t. kun af en enkelt kort stamme, der deler sig i tre små grene, hvoraf den ene er lillebitte. (De har alle blade på).
Hvis jeg skal beskære i år: Hvor korte skal de små grene være? Jeg kan kun læse mig til, at den kan klippes ‘helt ned’. Jeg skal vel ikke skære den over nede på selve stammen, så den kan forgrene sig derfra? Skyder sommerfuglebuske nyt nede fra jorden?
Skriv gerne dine erfaringer – de modtages med kyshånd.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for hver eneste kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå lidt tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

41 kommentarer til “Nektarbaren er åben – insektvenlige krukkeplanter”

 1. Det var spændende at læse, og hvor var det dejligt, du fandt ud af, at dine plantebaljer har så mange navne. Jeg er lige som dig meget optaget af finde insektvenlige planter. Én ting har jeg lært om mine mange sommerfuglebuske, og det er, at hvis man klipper de visne blomster af, så kommer der nye.
  Dine Vinca har en skøn farve, som jeg ikke har set før.
  Mange hilsner fra Gitte

  Svar
  • Hej Gitte – der er som bekendt ingen, der har sagt, at det skal være let, og nu HAR jeg baljen og navnet til en måske næste gang.
   Jeg håber at se mange insekter i min nektarbar, for der har været sørgeligt få i min have de senere år, og jeg vil sørge for hurtigt at klippe de visne blomster af .
   Vincaen er ikke megasjælden, hvis du skulle få lyst.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Hej.
  Jeg ville nøjes med at skære den bare lidt tilbage i år, så den kan samle kræfter under jorden.
  Har for øvrigt også denne sommerfuglebusk, som jeg lige har flyttet fra østsiden af vores sommerhus (Storebælt siden) til en lidt mere beskyttet plads på vestsiden. Håber det vil give den lidt mere power.
  Tak for din humoristiske måde at skrive på.
  Bedste hilsner Jytte

  Svar
  • Hej Jytte
   Hvor hyggeligt, at du har den samme sort. Min busk får desværre en af havens udsatte pladser, men jeg trøster mig med, at haven generelt er beskyttet, fordi den ligger i byen og tæt på vandet, der holder på vintervarmen. Jeg håber, at din får mere power efter flytningen. Vi vil jo gerne have mange blomster på.
   Tusind tak for dit tip og søde roser 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. De der baljer er nu ikke nogen helt dårlig ide. Jo mere, jeg tænker over det, jo mere nyttige bliver de… Vi har (muligvis burde der stå har haft – jeg er bange for, den er død i vinterens 20 graders frost) en lille sommerfuglebusk – en patio-model – der har stået i den samme krukke i tre år. De findes altså som små – men din mangefarvede er gudeskøn, så pyt med størrelsen. Sommerfuglebuske bliver store, selvom man skærer dem ned 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Jeg er vældigt glad for min x-balje og håber, den vil klare sig, selv om det er på trappen, hvor det blæser en del. Jeg ved jo godt, at sommerfuglebuske er vintersarte. Fik I virkelig 20 graders frost i vinter? Det har måske været for hårdt for din lille busk. Så må du jo nok desværre forbi dine nye blomsterpushere på Viborgvej.
   Jeg håber, jeg kan styre størrelsen – ellers må vi gå under ‘kronen’.
   Kh Lisbeth

   Svar
   • En nat med minus 20, og ellers et par dage med minus 17,5. Der er koldt herinde i landet. Jeg kigger også med misundelse på billederne fra Troensehaven, hvor der allerede er så meget i blomst. Dernede i de indre farvande er der ekstra godt vejr 🙂

    Svar
 4. Kjære Lisbeth

  Plantebalje må være det rette navnet ja! Her kalles de som selges for murerbaljer. Jeg har sett flere som har plantet blomster i de her også.
  Sommerfuglbusker er så fine, men om nedklipping skal jeg ikke uttale meg om. I år ser alle mine helt døde ut
  Hos deg med det milde klima ville jeg latt den vokse i år, og heller se det an til neste år. I fjor overlevde alle mine sommerfuglbusker, men da hadde vi en “dansk” vinter. Det har vi ikke hatt i år…
  Jeg kommer til å la de stå og se om det kommer noen grønne skudd på de.
  Smart innpakning til den sarte frøken. Jeg bruker også klyper/klemmer til veldig mye i hagen når planter skal dekkes.
  Ja, det er så hyggelig å finne planter/blomster til insektene. De fortjener all den mat de kan finne, så vi må bare fore de med godsaker

  Ha en god dag i syd! Her skinner solen i dag, men det er iskaldt med kun 1 grad ute nå. Brrr…

  Svar
  • Kære Marit
   Her har vi også murerbaljer, men de ser en anelse anderledes ud (lidt lavere og bredere og med en lidt mindre kant foroven), så jeg er glad for at jeg fandt min balje. Jeg har rent faktisk også en murerbalje med planter i et helt andet sted, for det var før jeg fandt de andre.
   Åhhh, tror du virkelig at alle dine er døde? Hvor er det trist. Du må prøve at have en dværgsort i en krukke, du kan tage indendørs om vinteren, nu du ikke længere skal slæbe hortensiaer.
   Jeg tænker også selv, at min buddleja har brug for at samle kræfter. Den kan måske også bedre stå imod næste vinter, hvis den har godt med grene.
   Insekterne har brug for hjælp, ja, og sommerfuglebusken og bunddækket burde være godt, men jeg må indrømme, at jeg er lidt spændt, fordi vi har haft foruroligende få insekter i haven de sidste par år.
   Her har vi også solskin og et par grader mere end hos dig, men vi har en del blæst, især op af dagen, så chill-faktoren er lav. Så også “brrr….” herfra.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Ja, det er sant at murerbaljer ser litt annerledes ut, for de har ikke den smarte nedbrettede kanten som stopper sneglene
    Jeg håper jo at det er liv i noen av mine sommerfuglbusker, men det vil tiden vise. Enn så lenge skal jeg ikke en gang klippe i de. Det er bare å smøre seg med den tålmodigheten jeg ikke har akkurat nå

    Svar
 5. Kære Lisbeth.
  Jeg tror, du skal lade busken have fred i år og kun klippe visne blomster – hvis den da vil blomstre i år. Skulle den mod forventning skyde voldsomt i alle retninger, kan du jo altid tage de hårde metoder i brug. Jeg har selv 2, den ene er måske 8 år gammel, den bliver beskåret ret kraftigt hvert år, den anden fik jeg for 2 år siden og først i år vil jeg beskære den.
  Mange hilsener Jette.

  Svar
  • Kære Jette
   Jeg må nok lade den være for i år og måske også næste, som jeg kan forstå, at du har gjort.. Det passer mig sådan set godt, for så kan jeg lissom lære den at kende. Jeg ved ikke, om man allerede nu kan se blomsteranlæg, men spidsen af den ene gren ligner det. Det ville være morsomt, at se en blomst i mine omgivelser 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. hej Lisbeth

  Nydelig sommerfuglebusk, De er noget af det mest robuste, vand om vinteren og frost er vel det den ikke kan lide.
  Og plantebaljen har jo dræn, men rødderne må bare ikke få frost så er den færdig og det har du jo så sjældent.
  Når den er i god vækst kan du klippe og beskære den som det passer dig bedst – den skal nok komme retur og også med blomster

  Ha en dejlig dag

  Svar
  • Hej Karsten
   Det glæder mig, at du kalder den robust. Vintervand bliver lige netop ikke et problem i baljen, men frosten må jeg passe på. Hvis jeg mod forventning her ved vandet får hård frost, må jeg vikle et vattæppe omkring baljen. Eller anskaffe noget bobleplast.
   Godt, du siger, at den skal være i god vækst, før jeg kaster mig over saksen. Jeg vil se den an. Det er spændende at skulle lære en ny plante at kende.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 7. Kært barn har mange navne, det gælder i hvert fald for fiskebaljen/plantebaljen, godt du knækkede koden. Synd det ikke var havvejr, da I var i Hvide Sande, det betyder meget, når man bevæger sig ud til Vesterhavet.
  Jeg tror heller ikke, jeg ville klippe ret meget i den lille pistling, du har der. Gad vide hvordan min har det, vi har lige ryddet op ved og i pavillionen, men jeg kan ikke huske, at jeg har set den. Jeg har ikke klippet mine sommerfuglebuske endnu, for det vejr er godt nok lumsk, solen skinner en dag og sneen daler en anden. Godt du har fabrikeret nattøj til den lille, det er nødvendigt.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth – ja det var uheldigt, at det lige netop den dag skulle blive ‘havguset’. Men vi kørte gennem Skjern Enge på vej hjem, og det var pænt, så lidt så vi da.
   Det ekstra lumske er, at når det er godt, så stryger jeg ud og leger forår og sætter potter ud osv. Hvis bare jeg kunne holde nallerne i ro indtil det temperaturerne helt sikkert var ok, så… Ja nattøj måtte der til ;-))) Jeg er spændt på, hvor meget den vil gro i år. Jeg håber, dine stadig er i live, men du burde kunne se dem… øv
   Kh Lisbeth

   Svar
 8. Kært barn har mange navne. Jeg bliver mere og mere lun på de baljer.
  Jeg har flere forskellige sommerfuglebuske. De gamle i diverse lilla og rødlige nuancer er lige blevet beskåret godt halvt ned. jeg kan godt lide de har noget størrelse. De nye fjerner jeg kun det visne. De har været puttet i grangrene i vinters. Når de var så nye kan de være lidt sarte. Og den ene er en gul fra Høneballehaven. Så den pusler jeg ekstra om.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Ja, det må være, fordi det er et kært barn, Gunvor 🙂 for baljerne er ret fine, hvis man ikke vil tumle med lerkrukker i den størrelse.
   Jeg kan godt forstå, at du ikke skærer dine helt ned, når du har plads til at de bliver store – det må være et flot syn, når de blomstrer.
   Måske jeg kan give min lidt gran næste år. Allerhelst vil jeg have, at de klarer sig selv, for jeg gider ikke rigtig det der med at dække til og flytte krukker, men de første par år er det ok.
   Ja sådan en høneballebusk må du værne godt om. De gule er ret flotte.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Hej Lisbeth…….tak for linket til baljerne, måske man kunne få brug for sådan en hvis noget bliver for stort til en af de almindelige krukker. Kan jeg lokke dig til at måle diameter plus højde på din, det står der nemlig ikke noget om på hjemmesiden?
  Med hensyn til sommerfuglebusken tror jeg ikke du skal beskære i år. Ellers plejer jeg hvert år i april at skære hele planten ned til 20-30 cm over jorden. Jeg har en helt lille dværg ( ” Free Petite ” ) i krukke som kun bliver 40-50 cm høj og en ( Glass Slippers ) i Beder som bliver ca. 1m høj og bred. Den er kun 1år gammel hos mig og allerede sidste sommer nåede den fuld højde og bredde. Det plejer virkelig at være en busk som VIL noget og jeg har aldrig haft indtryk af at de skulle være så sarte som nogen mener. Jeg har aldrig pakket dem ind som jeg har haft, heller ikke i krukke da det jo ikke ser så “nice” ud i en endnu ret åben have i et nybygget kvarter.
  Så de SKAL altså klare sig, selv om det jo selvfølgelig har været en iskold vinter, og kan de ikke det må det jo blive en ommer.
  Nej mere bekymret er jeg for mit lille Compactas vinget benved træ. Den har fået benmel, vand og noget RootBooster, så kan jeg kun håbe! Glemte at spørge dig om din er begyndt at få nye blade?
  Bedste ønsker med din sommerfuglebusk……den bli’r du glad for!. Vh. Lillian

  Svar
  • Kære Lillian
   Det er bestemt fine baljer/krukker. Jeg har lige målt her til morgen: De er 43 cm høje og 64 cm i diameter foroven.
   Det er lige netop sådan nogle små sommerfuglebuske som dine, jeg havde kigget på, da jeg blev fristet af farverne på Flower Power. Nu er jeg spændt på om min også vil gro så godt første år, som din ‘Petite’. Ja, jeg må nok hellere vente med beskæring.
   Jeg er helt på linje med dig og har også den holdning, at enten kan de lide det, jeg kan tilbyde eller også kan de ikke være her. Men lidt kærlig pleje det første år, er ok. Og et tæppe hvis vi får virkelig hård frost kan jeg vel også strække mig til, men ellers ikke.
   Min compacta har bittesmå rødlige knopper. Jeg håber sandelig, at din kommer.
   Tak skal du have. Jeg glæder mig og håber at vise en blomst til sommer.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 10. Den er godt nok flot den sort sommerfuglebusk du har købt. Dejligt med lidt spræl i. Jeg vil nok også vente med at klippe noget i år, så den kan bruge kræfter på at etablere sig. Jeg vakler hvert år mellem at klippe godt ned (20-30 cm høj) for at få blomsterne i øjenhøjde og kun at studse for at den får lidt højde.

  Svar
  • Hej Sydney
   Jeg håber, de gamle blomster bliver flotte orange, men der går jo desværre et par måneder, før jeg ser det.
   Jeg venter med beskæring ser det ud til, og så skal det nok være omkring 20 cm fremover for at få den så lav som mulig. Jeg har jo ikke brug for at få højde på, som du har – og har plads til.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Godt at du fandt baljen og når man kan lave en tur ud af det, er det jo ekstra hyggeligt – men Hvide Sande om vinteren er nok en stille affære.
  Skjern Å enge er nu også fint.
  Du har fået mange råd om sommerfuglebusken, så jeg undlader. Det skal nok blive fint med din nektarbar og dejligt at tænke i de baner.
  PS. nattøjet er fint 🙂
  kh Ulla

  Svar
  • Kære Ulla
   Ideen med køreturen var god nok, og det var da også en fin tur i godt selskab (os selv), men jeg havde sat næsen op efter havudsigt. Det bliver en anden gang.
   Jeg håber meget, at baren bliver velbesøgt. Vi har haft bemærkelsesværdigt få insekter de sidste par år. Sidste sommer bemærkede jeg endda døde bier der lå rundt omkring. Det har jeg aldrig set før. Og det er ikke fordi jeg sprøjter. Det var mærkeligt.
   Tak. I nat var det frost igen, så nattøjet gjorde gavn 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
 12. Når man skal søge på nettet er det vigtigt med det rette navn, men godt du fandt din balje.
  Fin beplantning i baljen. Vi har en stor sommerfuglebusk, som vi klipper helt ned hvert år, men jeg tror du skal se tiden lidt an med den nye, den skal lige komme godt i gro, inden du klipper i den.
  Heldigvis er der rigtig mange fine planter, der er bivenlige. Jeg har de sidste år lagt mærke til at bierne er helt vilde med erantis, krokus og påskeklokker her i det tidlige forår.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Jeg kunne ikke forstå, at det var så svært at finde, for jeg søgte godt nok på mange ord, men det endte heldigvis godt.
   Du har ret i at der er mange bivenlige planter – jeg er bare ikke vant til at tjekke det før indkøb, men i disse tider vil jeg gerne give mit lille bidrag. Jeg ved, at krokus er eftertragtede, men jeg har aldrig set en bi i en erantis. Måske jeg ikke er så tidligt ude, at jeg opdager det 😉 Jeg må holde øje med mine påskeklokker, når solen og varmen får lokket flyverne frem.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Fin bar har du har åbnet. Hvornår mon begyndte folk sådan for alvor at tage planternes bivenlighed ind i billedet ved plantekøb? Det er vel i virkeligheden ikke ret længe siden.

  Svar
  • Jeg satser på, at baren bliver byens nye hot-spot.
   Det er helt sikkert ganske nyt for flertallet af os at tænke i de baner. Det er det i hvert fald for mig, men det er også først de senere år, at vi dels har hørt om tilbagegang på 50 % nogle steder og bemærket de uplettede bilruder, dels er det først de sidste to år, at jeg for alvor har kunnet se en markant nedgang i antallet her i haven. Det er nok sidstnævnte, der for alvor ramte mig. Det er ganske uhyggeligt.
   Nu gør jeg mit, og når man ser hvor stort et areal, de danske haver rent faktisk udgør, så kan små indsatser forhåbentlig gøre en forskel.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Din sommerfuglebusk ser ud til at være 3-grenet, så du er da godt på vej til at få en fin lille busk. Jeg har læst alle de gode råd om beskæring, som du har fået. Jeg har nemlig også en sommerfuglebusk. Den har kun en gren, og grenen gror meget skævt, så jeg har været i tvivl, om jeg skulle klippe grenen ned til 10 cm over jorden. Men når jeg læser dine kommentarer, forstår jeg det sådan, at jeg hellere må lade “busken” have fred.
  Jeg købte min sommerfuglebusk sidste sommer i Medicinhaverne på Langeland, for den rørende pris af 10 kr. På navneskiltet stod slet og ret “blå sommerfuglebusk”. Tja, hvad kan man få for 10 kr.? En blå 1-grenet sommerfuglebusk .

  Hilsen Elna

  Svar
  • Jeg kan forstå, at jeg fører på point med hele TRE grene 🙂 Det var ellers et godt køb, du gjorde, for 10 kr! Min må være et år ældre end din.
   Det lyder helt klart, som om vi skal vente. Det er godt med erfarne læsere 🙂 Jeg var lidt nervøs for, om det ville være et problem, at den kun har én stamme og så forgrener sig derfra. Den må da knække, tænkte jeg, men det lader til at det er sådan, det skal være, og træer er jo strengt taget også ligesådan. Måske den skyder nyt nede fra jorden – det vil vise sig.
   Held og lykke med din.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 15. Tak for rådet om at bruge filt i bunden af stor balje med huller i bunden, så jorden ikke drysser ud – og flade sten for at løfte den lidt.

  Jeg tror det vil løse problemerne her med myrer i potterne samt give bedre vand/jord for planterne. (Desværre er alle mine spanske margueriter gået ud efter frosten, så jeg må begynde forfra.)

  Svar
  • Hej Donald
   Jeg vil også tro, at filten kan holde myrer ude – det hjælper i hvert fald helt sikkert at løfte baljen/krukken op fra jorden.
   Øv med dine spanske margueritter – selv om jeg ikke synes, det har været en hård vinter, så har der trods alt været koldt. Mine pelargonier, som overlevede forrige vinter, klarede det heller ikke. Ja – vi må forfra 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Hi Nadezda
   Thank you for your visit to my blog 🙂 Of course I will add your language – I never thought I would have a visitor from Russia.
   Yes, aren’t the good and practical?
   Regards Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar