Miniferie med haver, arkitektur, kager, broderier og sort lak

Sidste sommer tog havemanden og jeg på miniferie i nordjylland, og hvis du har lyst til et par gode, danske oplevelser nu i sommer, får du et par ideer i dag.

Turens egentlig formål var et vennebesøg i et sommerhus i Thy, men vi besluttede at se noget på vej derop, og i første omgang besluttede vi at se Bayeux-tapetet på Børglum kloster, som vi havde fået anbefalet.

Planlægning

For at det ikke skulle blive for sammenpresset at se både Bayeux-tapetet og klostret inden vi skulle ankomme til eftermiddagskaffe i sommerhuset, tog vi en overnatning. Tapet og kloster den første dag og sommerhus og kaffe den næste.
Det endte med at blive til to overnatninger, fordi vi fandt ud af, at Børglum Kloster har meget andet at vise end Bayeux-tapetet, bl.a. kunstudstillinger, så vi valgte, at vi simpelthen ville tilbringe en hel dag i området (der skulle jo også være tid til diverse iskiosker, udsigter og hvad man ellers laver på en ferie), og dermed var vi nødt til også at have en overnatning inden Børglum. Det blev i Haven i Hune – så fik vi nemlig også lige den oplevelse med.

Af sted…

Fyldt af alskens pikpak mosede folkevognen en tidlig formiddag mod nord. (Jeg tænker ofte på Jørgen Leth, der har fortalt, at når han rejser, har han tre kufferter med. En til bøger. En til tøj. Og en til medicin. Ak ja!)

På vejen gjorde vi et par stop for at nyde god, moderne arkitektur. Først Gug Kirke, der er tegnet af arkitekterne Inger Exner og Johannes Exner. Dernæst Musikkens Hus i Aalborg, der også er et spændende sted. Begge dele kan anbefales.

Musikkens Hus. Bag den fine beplantning med lyse træer og grønne græsser kan I ane en bid af den spændende arkitektur.

Jomfru Ane Park

Efter Musikkens Hus tog vi ned til havnefronten, hvor der er en interessant blanding af arkitektur og grønne anlæg. Mange nybyggerier i vore dage ledsages af spændende beplantninger, der er designet, så de kan klare sig selv med sparsom pasning, og jeg er derfor evigt nysgerrig efter at studere plantevalget. På en af p-pladserne helt ud til vandet spiste vi den medbragte mad i bilen. Det var desværre lidt for fugtigt og koldt til at sidde ude på en af bænkene.

Jeg havde læst, at havnefronten også rummede noget, der hedder Jomfru Ane Park, så der kørte vi hen efter frokosten. Det viste sig at være et ganske lille, men vel gennemtænkt åndehul langs havnefronten. De havde bl.a. en pergola, som vi i dag genbruger nogle ideer fra i den pergola, vi er ved at bygge nu. Inspiration kommer de særeste steder.

Jomfru Ane Park for enden af… ja gæt: Jomfru Ane Gade.

Fra Aalborg kørte vi direkte til Hune.

Haven i Hune

Haven i Hune ligger blot 20 km fra Børglum, og der er mulighed for overnatning, hvis man er hurtig.
Jeg havde booket annekset, der har eget bad/toilet og tekøkken, hvor vi kunne passe os selv med mad og drikkelse. Den slags passer os godt.

Selve haven, dens indretning og planter er der skrevet og fortalt meget om, så det vil jeg springe over og i stedet fortælle om de særlige oplevelser, man får, takket være overnatningen.

Kage, kaffe og haverunde

Vi ankom om sidst på eftermiddagen medbringende kager fra Hune Bageri (og café), der viste sig at være en kageelskers slaraffenland (husk det, hvis vejen falder forbi). Vi begrænsede os og købte kun tre kager til hver.
Kagerne og kaffen (vi havde jo eget tekøkken) kastede vi os over, mens vi ventede på, at haven skulle lukke og alle dagsgæsterne forsvinde. (Nej, vi kunne ikke spise alle kagerne, men åh, hvor var de gode.)

Vores helt private kaffebord i Haven i Hune. Lampen er naturligvis lavet af Anne Just. (Og spritflasken i baggrunden minder os om coronaen, som vi p.t. har glemt i krigens skygge.)

Efter kageorgiet tog vi vores første haverunde i den tomme have. Der er meget godt at sige om haven, men den hører strengt taget ikke til mine største haveoplevelser. Jeg savner tydelig stringens og tema i haverummene (når de nu engang er lavet), således at hvert haverum ikke bare er lidt forskelligt, men markant forskelligt fra de andre. Som det er nu, tænker jeg mest, at det er meget nydeligt, og bestemt ok at holde åben have, men ligefrem begejstret, bliver jeg ikke, og jeg forstår ikke, at det er berømmet. Når det er sagt, er havebesøg altid en stor fornøjelse, for det giver anledning til at finde ud af, hvad man selv kan lide, og havemanden og jeg diskuterede livligt – så bliver det ikke bedre.

Efter haverunden var det tid til et glas vin inden aftensmaden.

Drink i atelieret

Vi havde fået en ferieflaske af nogle venner, og drinken indtog vi i Anne Justs atelier (hun var både maler og keramiker), og jeg må sige, at det var fuldstændig magisk at sidde helt mutters alene i det store, højloftede, smukke rum, som Anne Justs mand, arkitekten Claus Bonderup, har tegnet, og som Anne har indrettet i sin velkendte maksimalistiske stil. Hvor mange har lige prøvet den magi?

Aftendrink i Anne Justs atelier. Indretningen er fantastisk smuk og helt sig selv. En enestående oplevelse.

Have by night

Inden sengetid var det tid til anden haverunde, hvor der nu var tændt lys i haven. Dén oplevelse er heller ikke mange forundt, og kan også kun gøres, hvis man tager en overnatning (der i øvrigt ikke er dyr, synes jeg (og naturligvis heller ikke luksuriøs)).

Et af havens bassiner med en af Anne Justs mange keramiske værker. (Det lykkedes mig at undgå de svømmende plastik ænder på billedet.)

Haven ser helt anderledes ud i mørke.
Ja, ja, det ved vi alle, kan du sige, men det var ikke desto mindre forunderligt at opleve forandringen, stilheden, det mørke og mystiske.

Bayeux tapetet

Næste morgen tøffede folkevognen mod Børglum, og jeg må sige, at Bayeuxtapetet på Børglum Kloster var en af feriens helt store oplevelser, som jeg er nødt til at nævne, selv om det intet har med haver at gøre. Tilgiv mig, og tag dertil, hvis I kan. Det er som sagt ikke langt fra Hune.

Historien om tapetet er, at en mindre gruppe af damer har lavet en kopi af originaltapetet, der hænger i Frankrig. Tapetet (der reelt ikke er et tapet, men et broderi) er en 70 meter lang og beundringsværdigt detaljeret tegneserie om tiden før, under og efter Slaget ved Hastings i 1066. (70 meter er imponerende langt, når man ser det i virkeligheden.)

Tapetet er fyldt med detaljer. Bemærk de to forreste ryttere, der har glatragede nakker – det er normannere. Der er styr på fortællingen, og datidens læsere har garanteret forstået det hele uden forklaringer.

Processen er vild at høre om. Damerne har bl.a. fået hjælp af franske eksperter, så alt er korrekt.

Fem-seks meter af det lange broderi. Der er forklaringer om handlingen under tapetet.

Aj, det er altså bare så flot, og det er helt ligegyldigt, om man interesserer sig for broderi og/eller historie eller ej. Alle må tabe næse og mund. Havemanden, der bestemt ikke broderer, blev i hvert fald totalt fan, og vi skal tilbage en anden gang, det har vi aftalt.

En drabelig kampscene. I den underste frise ses de døde soldater med afhuggede hoveder og lemmer! Det har taget timevis at brodere blot én hest med rytter. Se lige detaljerne helt fra hjælmen til sporen på støvlerne

(Der reklameres ikke ret meget for Bayeux-tapetet på Børglum, synes jeg. Det er, som om de ikke selv ved, hvor fantastisk det er. Sådan en slags nordjysk beskedenhed. Men det fortjener altså dansk verdensberømmelse.)

Cafe Vognporten

På Børglum Kloster er der også museumsbutik, kunstudstillinger, legetøjsmuseum, kjoleudstilling, julekalenderudstilling m.m., og altså ikke kun historier om middelalderens katolske munke, så der er noget for enhver smag.
Og så er der den smukkeste cafe, jeg har set. Indrettet i den gamle, rustikke vognport med sorte borde, så skinnende blanke som man kan forestille sig.

Cafe Vognporten med brostensrende i midten og pianoblanke borde på begge sider.

Alle bordene er genbrugsborde med hver sine udskæringer, og alle er shinet fuldstændig ens op med sort lak. Kontrasten til den gamle vognport var henrivende. Det er vist et fjollet gammelt ord, men jeg kan ikke komme på et bedre. Bjergtagende, måske. Jeg forelskede mig i hvert fald pladask.

Cafeen var lige overtaget af nye ejere, og der var lidt knas med kaffen, men vi fik da et par krus og et eller andet spiseligt. Jeg husker ikke, hvad det var, for jeg så kun lokalet og indretningen og var ikke til at hive væk igen.

Kommer I til klostret, så lov mig at gå ind i cafeen. Jeg håber, de aldrig laver det om. (Husk også lige at kigge ind på toiletterne!)

Til sidst havde vi set hele Børglum Kloster og turen gik videre til næste overnatning i det nordjyske.

Cafehaven – havebesøg og B&B

Via en rundtur ad snørklede veje rundt om i det nordjyske og ud langs kysten (og et ishus) kom vi tilbage til Børglum, hvor vi skulle overnatte på Cafehaven, der er en B&B. Vi har været der før og vidste, at stedet er både rent og velholdt, og at værterne er meget venlige.
Denne gang havde vi opgraderet os selv fra værelse til hytte i haven, og dét var endnu mere superkanongodt end sidst.

Gemt i et hjørne af den store og særdeles spændende landbohave lå en hytte med egen lille terrasse, hvor vi trætte og fyldt med dagens oplevelser drattede om med medbragt chips og rødvin.

Hytten ligger skjult i haven. Det samme gør terrassen, hvor vi fik chips og vin. Under halvtaget er en lille kogeplads, hvor havemanden kogte kartofler og stegte bøffer til os. What’s not to like?
Haven er delt i to af indkørslen og består dels af store, åbne græsplæner, dels af stier gennem velkomponerede bede og gennem en lille skov, dels af tre store, runde drivhuse/orangerier og dels af masser af borde og stole både ude og inde. Bålfade og grill er der også, hvis man er til det.

Ejerne er tydeligt haveglade, og haven har tidligere været ‘Åben have’. I dag er den kun åben for os, der overnatter. Surt for de lokale, men super for os andre.

Endemålet

Næste dag tog vi til Thy. Vi kunne lige nå at se “Besøgscenter Østerild ved Det Nationale Testcenter for Store Vindmøller” på vejen. Vindkraft, selvforsyning, grøn energi osv. er jo et aktuelt emne, og udstillingen var ganske interessant.
Endelig om eftermiddagen nåede vi målet for hele turen: Jettes sommerhus i Thy, hvor vi dejsede om i et par bløde sofaer med udsigt over klitterne, mens værtsparret sørgede for munter samtale, kaffe, kage, chips, drinks, mad og vin i en lind strøm. Sommerhusgrunden/haven er helt privat og kan ikke besøges, men hvis du holder af rå natur, kan du se den skjulte perle i et tidligere indlæg: En have i Thy.

Sådan en udsigt med et glas vin og godt selskab er intet mindre end den perfekte afslutning på et par indholdsrige dage med haver, arkitektur, kager, broderier og sort lak.

God fornøjelse, hvis du skal nordenfjords.

Tilføjelse: Jeg har tidligere skrevet om en anden tur til nordjylland – den er her.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

42 kommentarer til “Miniferie med haver, arkitektur, kager, broderier og sort lak”

 1. Kære Lisbeth

  Det lyder som en dejlig tur med masser af inspiration i både den ene og den anden retning. Jeg har aldrig set Haven i Hune, selv om jeg kommer på de kanter indimellem, men jeg har set billeder og hørt samme beskrivelse fra andre, som du giver. Men måske jeg alligevel skulle forbi i sommer, for man kan jo også lære meget af, hvad man ikke er så tosset med.
  Har du været i Papirmuseet i Blokhus? Det er fyldt med de fineste papirklip, og jeg kunne forestille mig, at du ville værdsætte håndværket ☺️

  Svar
  • Kære Trine
   Jeg synes bestemt, du skal se haven – alene fordi den er så kendt, så du også kan danne dig din mening. Der er mange gode detaljer, jeg undrer mig bare over den store berømmelse, selv om jeg jo godt ved, at Annes karisma og historie samt tv-serien (og Claus Dalby) har hjulpet godt på vej. Plastikænder og pasningsgraden kan man også diskutere, men jeg har i det mindste set haven, og, som du siger, lært hvad jeg kan lide.
   Du kan tro, jeg har set papirmuseet – det mest fantastiske sted. Jeg er totalt fan. Vi overvejede at mase det ind igen, men programmet var efterhånden lidt tæt. Det bliver næste gang, vi skal se Bayeux-tapetet.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Høres ut som en flott tur, en skulle gjort mer av sånne småturer som blir lengre enn tenkt. Haven i Hune har jeg bare sett på tv, den så flott ut da og sikkert enda bedre i virkeligheten. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  Svar
  • Hej Ingeborg
   Det var den skønneste tur med oplevelse efter oplevelse. Sjovt at du har set haven på tv. Jeg var meget begejstret for tv-serien, men synes ikke, at haven i dag er så interessant som dengang. Men smag og behag…
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 3. Kjære Lisbeth
  Så flott tur dere har vært på! Haven i Hune så jeg på norsk tv mens Anne levde for den ble sendt her da. Det var et fantastisk bilde du har tatt av den blå krukke i vannet om kvelden. Bayeux teppet/broderiet er helt fantastisk, og det er jo utrolig at det har blitt så godt bevart. Det var lekkert med de svarte bordene, og det hadde jeg nok likt jeg også hadde jeg vært der. Flott hage var det der også. Dere har virkelig fått med dere mye på en kort ferietur 🙂

  Hilsen Marit

  Svar
  • Kære Marit
   Sådan en kort tur, der er pakket med oplevelser, er den bedste ferie, jeg kan have.
   Jeg var meget begejstret for haven i Hune, da jeg så den i tv, men mindre i dag. (Den anden have var meget mere interessant.) Oplevelsen af at gå i haven i nattemørket var ikke desto mindre interessant, fordi det pludselig var andre ting, der fangede øjet, bl.a. krukken. Men du ved jo alt om at bruge lys i mørke.
   Hvis du skulle komme til Danmark, så må du virkelig overveje Bayeux-tapetet og en kop kaffe i cafeen. De blanke borde var en overraskende oplevelse. Helt blanke og ikke en ridse. Jeg leder hele tiden efter et sted, hvor jeg kan gentage ideen.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Kære Nina
   Selv tak. Du må da snart med færgen til Ebeltoft (!!) og videre til nordjylland. Jeg har tidligere skrevet et andet indlæg om overnatning og oplevelser i nordjylland – jeg laver da lige et link nederst i indlægget.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Tak for en velskrevet artikel med gode anbefalinger til kulturelle oplevelser. Påskønner din blog med god variation. Men troede du havde behov for blog pause også af helbredsmæssige årsager? Håber du kan bevare energien til blog, men forstår godt det kan være nødvendigt at trække sig. Vh.

  Svar
  • Kære Maja
   Tak skal du have 🙂
   Jeg er helt ærligt lidt vankelmodig med bloggen, nu du nævner det, for i to uger sådan cirka (når jeg har fået blodtransfusioner) har jeg det fint. De næste to uger kan jeg næsten ikke slæbe mig op i haven uden at benene ekser under mig. Jeg har besluttet at tage en dag af gangen, så må vi se. Det er jo morsomt at skrive og at have kontakt med alle jer dejlige havefolk, der læser med.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Den slags små ture er guld værd. De virker som en hel ferie, og så skal man ikke have hjælp til at få vandet blomster og tømt postkasse 🙂
  Der er noget helt særligt ved at være alene på steder som Haven i Hune. Jeg husker også tydeligt at være alene foran søen i Tivoli Friheden i den mørke eftermiddag med alle julelysene. Det var fantastisk. Haven var lukket, men vi havde været til et arrangement der, og fik lov at gå rundt bagefter…
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Jeg foretrækker helt klart den slags ferie 🙂
   Sådan en stor mørk og oplyst park som Friheden må være fantastisk uden alle daggæsterne. Lys i mørke fremhæver i det hele taget nogle helt specielle ‘billeder’.
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Kære Lisbeth
  Jeg sad og hyggede mig med dit indlæg på færgen, men tænkte det var nemmere at kommentere her hjemme fra computeren. Det er noget af en tur, I har været på, men det lyder til, at I fik fuld valuta for den tid, hvor du gik glip af haven. Den kan man nemlig ikke være fra ret længe, det forstår jeg godt. Jeg var af sted i formiddag, det var nok for mig. Haven i Hune har jeg aldrig været i, jeg kommer der heller ikke. Jeg har set alt for mange blogindlæg om den, jeg synes, den er kedelig, men jeg vil godt tro, at det er en helt anden oplevelse om aftenen.
  Efter at have læst indlægget igen herhjemme, ser jeg, at turen var sidste sommer, jeg undrede mig også, at der var tid og overskud til en tur i år, men mon ikke det kommer senere.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Ja, det var sidste år og ment som inspiration. Jeg ved ikke, hvad vi skal i år / hvad jeg kan, men sådan nogle korte ture har altid været min favoritferie.
   Uanset hvad, så var den mørke have sjov at gå rundt i helt alene. Og at sidde i atelieret og kigge ud, var også fantastisk.
   Kh Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth
  Når du er så begejstret for “tapetet”, kender du måske også bogen “Dværgen fra Normandiet”? Ellers kan den varmt anbefales. Men du bliver nok nødt til at se tapetet igen bagefter:-)
  Mvh Malene

  Svar
  • Hej Malene
   Den må jeg da vist have fat i inden mit næste tapetbesøg. Tak for tippet 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Vi hørte den som lydbog på bilferie rundt i Frankrig, og kørte så ind og så tapetet i Bayeux på hjemvejen. Det gav lige en ekstra dimension til et i forvejen imponerende stykke historiefortælling.
    Selv de yngste nød museumsbesøget, fordi de kendte og genkendte historien – god læselyst

    Svar
    • Super ide med børnene. Jeg har fundet bogen antikvarisk og har bestilt den. Jeg tænkte, at det måske var godt at kunne tage den med dertil og kiggelæse, mens vi ser tapetet.
     Tak!

     Svar
 8. Ja, det er bestemt et fantastisk arbejde med tapetet. Et ligeså stort arbejde, kan man se i Håndværkernes hus i Hjørring. Inspireret af Bayeux tapetet. Dette er også broderet af frivillige, som mødtes en gang om ugen. Er 42 m langt og blev færdig sidste år. Et besøg værd .
  P.S. Jeg ved ikke, om du ved ,at Claus Bonderup døde i maj måned.

  Svar
  • Hej Birthe
   Tak for den oplysning. Det kigger jeg efter. Det er godt med en liste over interessante steder.
   Nej, det vidste jeg ikke. Vi hilste på ham da vi var der sidste år.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. A wonderful trip from start to finish, combining many different interests and things to occupy an inquiring mind. I think that the Bayeux Tapestry would have been the highlight for me, knowing of its historical significance, and realizing that it is extremely unlikely that a work of art such as this will ever be produced again. Then you had cakes, and wine, and snacks, and garden tours at night, and lively discussions about gardens. It doesn’t get much better does it? With my very best wishes – David

  Svar
  • Oh no, David, it doesn’tt get better. It was an explosion of impressions – both for the brain and the tummy. I love this kind of holidays. If you like the historical theme I’m absolutely sure you would love the tapestry too. You must see it when you come to Denmark. I’ve just heard that Canada and Denmark (Greenland) now share a border on Hans Island, so now you can cross the border on foot (and while you watch birds) ;-))))
   Regards Lisbeth

   Svar
 10. Haven i Hune har jeg altid kunnet tænke mig at se. Men der har været skiftende ris og roser om den… Vist nok alt efter hvilken gartner der har-har haft ansvaret for den.
  Tapetet ser altså spændende ud, tænk de har kopieret det så nøjagtigt. Fantastisk.
  Sådan en ferie ville osse være mig-os.. Problemet er bare at turen derop vil være noget længere for os, så det må være en semi mini ferie. hihi. Men ikke i år, der er en fodoperation i sigte, (gemalen).. Dejligt for mig, så har jeg ferie i haven, det passer mig bedst.
  Hilsner Gunvor

  Svar
  • Kære Gunvor
   Smag og behag er jo heldigvis forskellig – det var bare mine helt subjektive oplevelser og kritikpunkter af haven.
   Tapetet burde du se – og cafeen. Med færgen over til Ebeltoft kan du faktisk nå det hele. I kan evt. droppe kirken og musikkens hus. Tænk lige over det… ;-))))
   Ferie i haven er noget af det bedste, så hvis bare operationen går godt, er det ik’ så ringe.
   Kh Lisbeth

   Svar
 11. Det er dybt imponerende, så pakket et program I fik stablet på benene sidste sommer med forskelligartede indslag. Bare en enkelt overnatning giver en form for feriestemning, er vores erfaring, og fjerner den stress, der ellers let følger med, hvis man skal nå alt muligt på en enkelt dag. Det er spændende, hvordan fremtiden bliver for Haven I Hune, nu hvor begge beboerne er borte.

  Svar
  • Ja, tænk hvad en tur til et sommerhus afstedkom, men med lidt ihærdig planlægning, kan vi som regel nå en masse med bare en enkelt overnatning, som vi også gerne tager. Så kan vi bl.a. nyde en middag i fred og ro og snakke hyggeligt om dagens og morgendagens oplevelser. Jeg kan godt lide at få sjælen med.
   Jeg kan forstå på Birthes kommentar, at Claus Bonderup nu også er væk, så ja: Gad vide, hvad der nu sker.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Hvor er det skønt at følge med på din blog. Jeres oplevelser er SÅ fint og godt beskrevet, – og totalt inspirerende! Jeg har besøgt Haven i Hune flere gange, og må sige at jeg havde det lidt ligesom dig den sidste gang. Første gang var for maaange år siden, Hvor Anna Just stadig sad og malede i sit lille lysthus. Men for mig at se er det utrolige at Anna Just formåede at anlægge haven på goldeste sandjord.
  Jeg vidste dog ikke, at man kan overnatte der! Det vil jeg overveje næste gang. Jeg håber du kan holde til at skrive længe endnu, – men håber også at du passer på dig selv! Det er en slem sygdom du slås med. Venlige tanker herfra 🙂

  Svar
  • Hej Birte
   Tusind tak. Jeg ville sådan ønske, at jeg havde besøgt haven, mens Anne levede, og haven endnu var sprød og lækker (ja imponerende at anlægge den på sandjord). Første gang jeg kom der, var et par år efter, at hun ikke var der mere, og dengang tænkte jeg, at man kunne se, at haven havde mistet sin ejer.
   Du skal tjekke overnatningsmulighederne. På deres hjemmeside kalder de det ‘Havehotel’.
   Ja det er en ‘godt træls’ sygdom at have hængende over hovedet, men jeg vil arbejde på at finde en balance. Mange tak for dine gode ønsker. Det varmer.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 13. Hej igen!
  Jeg kan se, det kan misforståes, det jeg skrev om tapetet i Hjørring. Det er ikke en kopi af Bayeux tapetet, men Hjørrings historie fortalt i broderi helt op til nutiden. Inspireret af Bayeux..Så imponerende.
  Håber det blev rettet.

  Svar
  • Hej Birthe
   Det var såmænd nok mig, der skrev det dumt, for jeg forstod sagtens, hvad du mente i første omgang. Det er meget originalt at finde på at brodere ‘sin egen’ historie, og jeg kunne godt tænke mig, at se det. Hjørring har jo også et dejligt kunstmuseum med bl.a. Poul Anker Bech, som jeg godt kan lide (jeg har været der, men kunne godt se det igen).
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Kære Lisbeth.
  Det var dog en dejlig tur. Jeg tror at haven I Hune skuffer fordi den er, som da den blev skabt og siden er der jo sket en masse på havefronten med nye blomster, andre farver og andre måder at lave have på. Den sidste gang jeg var der, havde jeg slet ikke den glæde, som da jeg var der første gang, da var den jo virkelig fantastisk. Det betyder nok også noget, at den sjæl Anne Just lagde i den er væk, nu bliver haven bare passet.
  Det var bare tanker.
  Mange hilsener fra Jette.

  Svar
  • Kære Jette
   Ja, måske er det også noget med stil og forventning. Og en have på tv kan jo se meget anderledes ud i virkeligheden. Samtidigt bliver planterne også ældre, og nogle af hækkene trænger helt ærligt til fornyelse. Det sker i alle haver, men når det nu er en fremvisningshave… Nå pyt, de skal gøre det som de vil, men jeg tror du har ret i, at sjælen på en eller anden måde forsvandt.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Tak og selv tak Lis 🙂
   Danmark er fyldt med oplevelser, og man kan klare en tur på et par dage. Super!
   Kh Lisbeth

   Svar
 15. Amazing experience, Lisbeth. I especially liked your story about wallpapers and photos. It’s such a huge job to embroider a long pattern. I had never heard of this museum before. I probably should have gone there when I was in Copenhagen.

  Svar
  • Indeed it was amazing, Nadezda.
   Oh, I didn’t know you had been in Copenhagen! Great to know. Next time you must consider a trip to Jutland and the tapestry.
   Regards Lisbeth

   Svar
 16. Tak for et fint og oplysende indlæg!
  Der er gennem de seneste år sket så meget på havnefronten i Aalborg, og de spændende bygninger og udenomsarealerne er bestemt et besøg værd.
  Det var godt, I nød jeres ophold i Haven i Hune. Jeg kan forestille mig, hvor fredfyldt det er at gå rundt i haven, når der er lukket for besøgende. Jeg har, som du sikkert ved, besøgt haven mange gange , og jeg tror min begejstring er større end din. Jeg holder så meget af haven. I bund og grund er det nok Claus Bonderups præg på haven, der tiltaler mig mest (proportioner, stramme linjer, vedbendarealer m.m.) Men når så bedene bliver fyldt ud med Anne Justs “vildskab”, går det hele op i en højere enhed, og jeg synes resultatet bliver meget spændende. Når jeg besøger haven og træder ind i det gule haverum, bliver jeg grebet af forventning og begejstring. Desværre mister en have noget af sin sjæl når ejerne dør, og Haven i Hune bliver aldrig det samme, som den var engang. Jeg regner med at se haven i næste uge på vej til Skagen.
  Bayeux-tapetet er imponerende. Jeg så det for en del år siden på en sommerferie i Frankrig. Forrige år så jeg kopien på Børglum. Kopien er godt lavet, hvor må det have været et stort arbejde. Jeg kan bare ikke forstå, man vil bruge så meget tid på en kopi, ville det ikke være sjovere selv at finde på et motiv? I Søndermarkskirken i Viborg hænger Hærvejstæppet. Det er et helt fantastisk stykke broderiarbejde udført i 65 farver af en gruppe kvinder. Hvis ikke du har set det, kan jeg anbefale dig at lægge vejen forbi.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Kære Elna
   Det er sådan en fornøjelse, når de arbejder med udeområder i byerne, og havnefronten var bestemt et besøg værd.
   Jeg ved, du er glad for Haven i Hune og ser noget andet end jeg. Jeg synes bl.a. de stramme linjer i mange af hækkene er ved at være lidt slidte, men tanken er interessant og altid en drøftelse værd. Sjovt, at du også er vild med det gule rum. Jeg husker bare, at der var en bænk, der var fuldstændig overgroet, så jeg ikke kunne sidde der. Men også her er ideen med et gult rum interessant, det medgiver jeg.
   Åh jeg ville gerne have set tapetet i Frankrig. Min far har skrevet et undervisningshæfte om det til skolebrug, så det har på en måde været en del af vores familie.
   Tusind tak for tip om Hærvejstæppet. Jeg kan forstå, der også hænger et i Hjørring om deres historie. Jeg vil helt klart på tæppe-tur 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Det lyder spændende, at din far har skrevet om Bayeux-tapetet. Jeg har læst bogen “Dværgen fra Normandiet”. Det er vist en børnebog, men den kan godt anbefales.

    Svar
    • Hvor er det godt, du kan anbefale bogen. Det var der nemlig også en anden, der fortalte om den, så jeg har købt den. Jeg glæder mig til at læse den.

     Svar
 17. Blev först konfunderad när du skrev om Bayeux tapet i Danmark men förstog sedan. Jag har sett originalet i Frankrike och det är ett imponerade arbete och vilken historia den visar.

  Nu på morgonen lyssnade jag på radion och om hur vi kan hjälpa insekter på traven. En sak de framhåller – om du ska ha ljus i trädgården se till att stänga av det på kvällen. Det är så många insekter som inte klarar av vårt mänskliga ljusspill nattetid. Har läst en hel del om haven i hune så det var spännande att få en delvis annan sida. Har upplevt flera gånger när jag besökt haussade trädgårdar – vad var allt stojet om??

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Jeg har desværre aldrig set original-tapetet, men må nøjes med kopien. Hvor har det været et stort arbejde. Ikke mindst for dem, der syede originalen og også skulle udtænke hele forløbet m.m.
   Interessant med lys og insekter. Det er jo egentlig ganske logisk, at vi ødelægger deres liv og vaner med vores lys.
   Nej, det er ikke altid, at man kan forstå en berømmelse, uanset om det er en have eller andet.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar