Kun en tåbe frygter ikke haven – beskæring af rododendron

Jeg frygter det: Beskæring af vores rododendrontræer. De er lavet af nogle helt almindelige buske, der er opstammet. Du kan se en af kronerne herover.

Det er mig, der står for beskæringen. Jeg gruer for det i et helt år, og jeg ser tiltagende panisk ud i de sidste måneder inden ‘B-dag’. Når dagen oprinder, vågner jeg tidligt og grubler over, hvor jeg begynder. Den lange proces er, at jeg starter med at konstatere, at “nu fylder kronen for meget”, eller “den er blevet for tæt”. Det konstaterer jeg som regel omkring blomstringstid, hvor træerne netop tiltrækker øjet.
På det tidspunkt er det perfekt at beskære: Lige efter blomstring. Det tør jeg bare ikke. Rododendron er nemlig ikke lige så lette at beskære som andre buske/træer. Til gengæld kan man godt, hvilket ikke mange ved.
Nå, men i stedet for at skride til handling, når jeg konstaterer behovet, giver jeg mig til at studere kronen og grenene. Hvad kan man fjerne? Hvad sker der, hvis jeg fjerner denne gren? Hvilken del af kronen forsvinder? Bliver der hul? Bliver det skævt? Uh, der er så meget at tage stilling til. Det er frygteligt at være haveejer.

Overspringshandling

På et tidspunkt bliver det ‘heldigvis’ for sent på sæsonen til, at jeg kan beskære, og jeg er ‘fredet’ indtil næste år. Hvem sagde overspringshandling? Jeg véd det godt!
Når næste havesæson begynder, bliver jeg igen mindet om opgaven, der jo bare er udsat og fortsat ligger og venter (og kronen er blevet et år større!), og jeg går så og samler mod hen mod afblomstringen.

I dag var det B-dag

I dag var modet der, og jeg har beskåret to opstammede rododendrontræer. Det var i sidste øjeblik, for de afblomstrede for næsten 14 dage siden. Jeg har bare ikke været hjemme, så det kunne eksekveres, men derimod i Amsterdam og se på haver og i København og besøge CPH Garden. Det er en helt anden historie, for i dag var det B-dag!
Modet kom sammen med morgenkaffen og efter sidste slurk, skyndte jeg mig ud og klippede det første af, inden jeg fortrød. Når første hug er lavet, er der nemlig ingen vej tilbage.

Afklip fra én rododendronkrone

Når jeg ser, hvad der ligger på bænken bagefter, kan jeg blive helt bleg over hvor meget, der er fjernet, men der er ærligt talt ikke meget at se på kronen. Måske jeg har taget for lidt …? Det vil vise sig i løbet af året og måske først til næste år. De er længe om at skyde nyt.
Nu er det i hvert fald gjort, og mit adrenalinniveau er ved at være normaliseret. (Det stiger nok igen til næste år, når jeg skal se resultatet.)

Skal man beskære?

Skal man beskære stedsegrønne rododendron? Nej, egentlig ikke. Faktisk helst ikke. Buske, der vokser i deres naturlige form, er altid de kønneste.
Når jeg alligevel roder mig ud i det, er det fordi vi har en lille have, som vi gerne vil have træer i. Vi vil kunne gå under trækroner, når vi går i haven. Og vi vil have lyse, luftige og lette kroner, der giver frodig flimmerskygge til både planter og mennesker. 

Beskæring af rododendron

Udfordringen med at beskære stedsegrønne rododendron er, at de ikke skyder så villigt som almindelige løvfældende buske.
Typisk sidder det grønne yderst på nøgne, forveddede grene. Dvs. at busken er nærmest bar indeni med en grøn skal omkring.
Hvis man skærer i det grønne eller i det, der er dannet inden for de seneste par år, så kan man regne med, at de skyder friskt i bladhjørnerne, men hvis man skal ind i det forveddede, er det, at jeg bliver nervøs, for så kan jeg ikke styre, hvor de nye skud kommer og dermed sørge for, at nye grene er velplacerede.

Vækstpunkter

Det er nemlig sådan, at der oftest er nogle vækstpunkter på grenene, hvorfra der kan bryde nyt (men men kan i sjældne tilfælde være uheldig, at der ikke er, og så er f… løs). Det er lidt forskelligt fra art til art, hvor villigt de bryder, men de par stykker, jeg har øvet mig på, har opført sig nogenlunde ens. På nogle af dem kan jeg ane vækstknopperne på de ældre grene. På andre arter kan jeg ikke. Hvis jeg kan fornemme vækstknopperne, er jeg mindst nervøs.

Et lillebitte vækstpunkt på en gammel, forveddet gren (ved pilen).

En meget kyndig rododendronmand har lært mig, at man på de allerfleste rododendron kan lykkes med at skære dem helt ned, og så kommer de fint igen. Det har jeg prøvet, og det var overvejende succesfuldt. Det absolut vigtigste er, at man efterlader et tilstrækkeligt grenstykke til, at der er vækstknopper på. For at være mest sikker skal den resterende gren være mindst 30-50 cm. Jeg har prøvet at klippe ned til omkring 15 cm. Det var dumt.

Udtynding frem for tilbageskæring

I år har jeg prøvet at udtynde i stedet for at beskære totalt. På den ene krone, som er den almindelige Catawbiense ‘Grandiflorum’, kunne jeg se vækstknopperne, og jeg var derfor relativt frisk og beskar både store grene inde i midten, hvor jeg efterlod noget gren med vækstknopper på, og unge grene, hvor jeg skar tilbage til et bladpar med synlige knopper. Dvs. både udtynding og tilbageskæring. På den anden, ‘Blueshine Girl’, havde jeg kun mod til at udtynde, da en ordentlig tilbageskæring af kronen ville kræve, at jeg alle steder skulle skære i gamle grene. Med en forsigtig udtynding kan jeg se, om den overhovedet vil skyde, og hvor villigt. 
Jeg bruger dels min lange yndlingssaks, som jeg tidligere har fortalt om og dels en almindelig grensaks.

Det skal nok gå

Indtil næste blomstrings- og beskæringstidspunkt vil jeg nu gå og studere kronerne fra alle sider, i sol og overskyet, med større eller mindre mod og hele tiden vurdere, om der skal studses mere næste år. Måske du også har en rododendron, der er blevet for stor? Og måske du frygter beskæringen lige så meget som mig? Så vil jeg ønske god fornøjelse med den mentale forberedelse til næste års B-dag. Det skal nok gå.

Nyt skud på tilbageklippet gren. Det kan tage flere måneder, før det sker.

PS Jeg udtyndede en opstammet rododendron ‘Vischy’ for en måneds tid siden. Den har allerede brudt fra nogle af vækstpunkterne, så både den og jeg har overlevet, og det er nok slet ikke så slemt, som jeg frygter. 

PPS Hvis du vil vide, hvordan jeg beskærer helt generelt, så kik ind på hjemmesiden.

Lisbeth

——
Skriv gerne en kommentar herunder. Det er kun dit navn, og ikke din mailadresse, der vises.
OBS: Første gang du skriver, kan der gå et par timer, før kommentaren vises. Det er fordi min spamrobot tjekker, om indholdet er ‘sobert’, og om din mailadresse virker ægte. 
Vil du have en mail, når der er et nyt indlæg? Tilmeld dig her.

2 kommentarer til “Kun en tåbe frygter ikke haven – beskæring af rododendron”

 1. Hej Lisbeth.
  Først tak for en dejlig dag ved Fregatten og platformsøsætningen. Skøn frokost og sol fra siden, noget godt i glasset og masser af nyheder, vi skulle fortælle og lytte på.
  Sikken nervepirrende periode, du har været igennem med beskæring af rhododendron. Jeg vidste godt, det er svært, men ikke at det var svært for dig!
  Spændende indslag med masser af dramatik.
  Tak fra Lis

  Svar
  • Hej Lis.
   Selv tak. En snak i haven eller på havnen er godt.
   Jeg elsker min have og at være haveejer, men nogle ting er bare svære. Heldigvis får jeg mere og mere erfaring; det var endnu sværere i starten. En af fordelene ved alder.
   Kik ind, og se resultatet af beskæringen 🙂
   Mange hilsener
   Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar