Krybende Rhododendron ‘Camtschaticum’

Det er rododendrontid… og som en behagelig afveksling fra tæt, massiv og nærmest monstrøs blomstring er jeg lettere forelsket i en lille krybende rododendron med navnet ‘Camtschaticum’. Den er hverken overdådig, anmassende eller vulgær. Den kravler bare lige så stille hen over jorden med fine blomster på hver sin lille stilk med plads til masser af grønt mellem blomsterne.

Flower on Rhododendron 'Camtschaticum'
Rhododendron ‘Camtschaticum’.

Højde og bredde

Rhododendron ‘Camtschaticum’ bliver 15-20 cm høj og breder sig meget langsomt med rodskud.

Rhododendron 'Camtschaticum' is slowly spreading
Rhododendron ‘Camtschaticum’ langs stensætningen. Planten er 13 år gammel.

Min ‘Camtschaticum’ står i et bed med bunddække af Canadisk hønsebær, der breder sig særdeles villigt med rodskud, så jeg har fast arbejde med at fjerne hønsebær-skud fra den lille rododendron. Det er nu ikke specielt besværligt, og tungt arbejde kan man da slet ikke kalde det – det kræver bare hyppigt tilsyn og nipperi, hvilket sker, når jeg alligevel lusker rundt i haven og nyder tilværelsen.  

Rhododendron 'Camtschaticum' growing in the front to the left.
Rhododendron ‘Camtschaticum’ står forrest i bedet til venstre. Bedet er hævet 30-40 cm, så det er nemt at komme til.

Behåret løv og knopper

Løvet er lysegrønt og har fine små hår ligesom knopperne. Så nuser…

Hairy bud on Rhododendron 'Camtschaticum'
Knop med små fine hår.

Rosa blomster

Blomsterne, der er et par cm store, dannes på samme års skud og sidder enkelt eller parvist på stilke, der løfter dem op over løvet. De første blomster kommer sidst i maj.

Flowers on Rhododendron 'Camtschaticum'
Camtschaticum har enkelte blomster på tynde stilke.

Min blomstrer rosa, men der findes også en mørkerød og en hvid.

Jeg har for nylig læst, at hvis jeg klipper de visne blomster af, så kan jeg få den til at blomstre til oktober. Det skal jeg da prøve. Og hvis du kommer til åben have i august, kan du selv se, om det har virket.

Frøformering

Jeg har også læst, at hvis man lader blomsterne sidde, og planten ellers har de rette betingelser, så kan de frøformere sig, men det sker med garanti ikke her i min tætpakkede have, så jeg kan vist roligt klippe visne blomster af i år og spændt følge den lovede blomstring hen over sommeren.

Efterårsfarver

Om efteråret farves løvet gult og falder af.

Autum leaves on Rhododendron 'Camtschaticum'
Smukt gul-orange efterårsløv på Camtschaticum.

Voksested

Camtschaticum betyder ‘fra Kamtschatka, hvor planten blandt andet stammer fra. Dens normale voksested er gruset jord på åbne sletter og i klippesprækker. Hos mig står den i spagnum i et hævet med med kampesten og halvskygge. Det fungerer fint.

Rhododendron 'Camtschaticum' growing in a raised bed.
Rhododendron ‘Camtschaticum’ vokser langs kampesten omkring et surbundsbed. Det må dræne passende, for den gror godt.

Notits for navnenørder 

Camtschaticum’s krybende vækst og spredning med rodskud samt den lange sommerblomstring er ikke særlig rododendronagtig, så navnet ‘rhododendron’ kan forvirre. Det har ‘de kloge’ fikst fikset ved at oprette en undergruppe til den inden for rhododendronfamilien. Undergruppen har fået navnet Therorhodium, og dermed er alle glade, så hvis du er meget nørdet, kan du kalde planten for Therorhodium ‘Camtschaticum’ – hvis du ellers kan udtale det. Navnet er nu ikke rigtig slået igennem og giver ikke mange hits hos fru Google, så jeg lader mig ikke forvirre og holder fast ved det velkendte navn.

Rododendron i en lille have

Der findes andre krybende rododendron end min, samt en hel del lave og meget lave sorter, så du kan sagtens have rododendron og azalea, selv om du har en lille have, sådan som jeg har.

Rhododendron 'Camtschaticum' can easily grow in small gardens
Rhododendron ‘Camtschaticum’ fylder ikke meget og er så fin sammen med sten.

____

HUSK: Du hjælpe mig med at vinde Haveselskabets pris som Årets haveblog 2019 ved at stemme HER.
Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg bliver glad for enhver kommentar og svarer altid. Første gang, du skriver, vises kommentaren ikke med det samme, da ‘mit system’ tjekker for spam. 
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

16 kommentarer til “Krybende Rhododendron ‘Camtschaticum’”

  • Sig det ikke – jeg får da akut hjerteflimmer…
   Eller Klokkeskilla…
   Åh nej…
   Disse ulve i fåreklæ’r skal bare væk, skal de. Os narer de ikke 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 1. En mycket vacker rhododendron och en av de första jag köpte vilket krävde en del letande då när det begav sig. Hos mig fröar den både i plantan och runt. Hade flera små fröplantor i torvblocken som tyvärr dog i torkan förra sommaren. Men de är variabla – upplever att min har sin huvudblomning i september och då har jag aldrig klippt överhuvudtaget 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Jeg tror, at min sort er nogenlunde ‘nem’ at få fat på. Måske ikke i et plantecenter, men hvis man leder lidt på internettet.
   Interessant at din har hovedblomstring i september. Min blomstrer hvert år i juni og holder så op – men nu vil jeg prøve at klippe. Jeg har ikke 1 cm bar jord, så det er nok derfor jeg ikke får frøplanter.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
 2. Ja se der tog du mig. Den vil nemlig ikke være hos mig, jeg har prøvet for en del år siden, den gik ud 🙁 måske skulle jeg prøve igen, for den er da fin. Næste gang må jeg prøve i ørkenbedet. Måske kan jeg finde en i morgen, hvis jeg er heldig. Vokser din i sol?
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kan det ske…? Åbenbart 🙂 Jeg tror, du skal prøve i ørkenbedet. Det er sådan en steppe-klippeplante, så den vil da sikkert nyde en placering dér. Min får sol, men ikke fuld sol. Måske nogle timer. Det kommer an på, hvor højt solen står, og hvor meget jeg har beskåret buske og træer på den anden side af stien. Men sådan som dens naturlige voksesteder beskrives kunne den nok tåle en del mere sol.
   Spændende, om du finder en i morgen 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth

  Så søt og vakker liten rhododendron! Skjønn farge også. Den har jeg aldri sett før. Jeg har stor respekt for alt som har rotskudd og frør seg, men den virker jo overkommelig å ta seg av 🙂

  Svar
  • Hej Marit.
   Det er en fin lille plante, og den breder sig kun 2-3-5 cm om året, så du kan nok styre den. Frølinger har jeg som sagt aldrig set, men skulle det ske, kan de sikkert nemt fjernes (eller sættes i potte og foræres væk). Jeg kunne tænke mig at man kunne have den i en lille potte.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Hvor er den yndig! Jeg bemærker, du skriver, at den hverken er overdådig, anmassende eller vulgær, og lige netop derfor er den så smuk.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Der er vi helt enige, Elna. I små doser kan jeg godt nyde farveorgierne, men jeg er klart mest til: Less is more 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Fine billeder af den lille rhododendron, som jeg også stadigvæk foretrækker at kalde den. Vi har også haft den i en del år, så jeg kan helt tilslutte mig din beskrivelse af den. I foråret investerede jeg i den hvide variant, som jeg synes er sværere at få til at trives. Den ser også umiddelbart mindre behåret ud.

  Svar
  • Tak, Marie. Ja det andet navn er lidt tungeknudrende 🙂
   Den hvide er vist nok noget langsommere voksende, så måske den kommer efter det. Jeg har også læst, at den helst vil have skygge, men himmellys (lys skygge), fx nordsiden af en sten. De vil åbenbart ikke have helt samme vilkår.
   Jeg så den rosa, som jeg har på plantemarkedet i Kolding i dag – jeg så ikke den hvide, men var nu heller ikke alle potter igennem ;-)))))
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Jeg tror ikke, den er ret almindelig, og det er egentlig synd, men det skyldes måske, at den breder sig så langsomt, at den ikke rigtig dur som bunddække, og at den let overvokses af egentligt bunddække. Den kunne være fin i en krukke.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar