Julerødt i haven

Der er ikke megen kulør i haven for tiden, men lidt naturligt julerødt er der trods alt (hvis man ellers kan finde det i mørket, for det er da godt nok nogle kedelige og mørke dage, vi har for tiden, med fugtige skyer, der hænger helt ned om ørerne på os).
Her får du fire styks vinterkulør fra min have – lidt har også ret.

Rødgrenet kornel

Først og fremmest er der rødt på gårdspladsen. Ikke bare vinduerne, men også min rødgrenede kornel (Cornus alba ‘Sibirica’), som jeg nyder dagligt.

Vinterrøde grene på Cornus alba 'Sibirica'
Nogle år er kornellen større end andre år, men STOR bliver den aldrig, da jeg beskærer den. Det er nu ikke størrelsen, der gør det, for sammen med vinduerne giver den et dejligt farvesplash.

Det er kun de unge grene, der er røde, så man skal huske at beskære den – og dermed holde den nogenlunde lav, hvis man vil have røde grene om vinteren. Ellers bliver det bare en brun busk med røde grenender.

Dværgmispel – Cotoneaster

På den anden side af gårdspladsen vokser en dejlig plante op ad baghusets hvide væg.
Jeg aldrig kan huske det danske navn (som er Dværgmispel), men kalder den konsekvent cotoneaster, da det lige netop er en Cotoneaster horizontalis. Nå, pyt med navnet – den har de skønneste lakrøde bær.

Cotoneaster horizontalis

Cotoneaster horizontalis
Bærrene er små – bare ½ cm, men når der er mange nok, bliver buskene helt røde at se på (og i øvrigt får de også fantastiske, røde efterårsfarver).

Der er ikke så mange bær som sidste år, hvor det var aldeles overdådigt, men længere oppe i haven har vi fire riohegn (12-15 meter i alt), der er dækket af Cotoneaster, så alt i alt rækker årets bær til et par solsortemaver i et par uger.

Benved

I det bagerste haverum ‘Skoven’ er der røde bær på min Kapooow-busk officielt kendt som Vinget benved (Euonymus alatus ‘Compactus’).

Bær på Euonymus alatus 'Compactus'
Bittesmå, røde julekugler på min benved.

Jeg må nu tilstå, at sidste uges blæst og formentlig også fuglene har gjort et godt indhug i ‘julepynten’. (Fuglene er tilgivet.)

Kristtorn

De sidste røde bær, jeg vil vise, er de røde bær på kristtornen (Ilex Aquifolium ‘J.C. van Tol’). Bærrene lyser og stråler allerkønnest i sne, så jeg har tilladt mig at hente et billede fra arkivet, da vi desværre ikke har sne i disse dage (og intet i vente, så langt DMI kan skue).

Bær på lex Aquifolium 'J.C. van Tol'
Kristtornens røde bær er allersmukkest i hvid sne, men naturligvis lyser de også op i en hverdags-vinterhave.

Bonusinfo om Kristtorn og jul

Kristtorn langt tilbage har været været betragtet som et helligt træ, og de gamle romere forærede hinanden kristtorngrene i forbindelse med en decemberfest, der hed Saturnalia, opkaldt efter guden Saturn. De mente, at Kristtorn gav frugtbarhed, held og lykke og hang derfor også grene op i hjemmet. (I sagens natur må planten have heddet noget andet dengang, da Kristus endnu ikke var født/skabt, men den detalje springer jeg over i dag.)
Ideen – med at hænge grene op – nuppede de kristne, selv om de naturligvis ikke troede på guden Saturn. Mange steder var det imidlertid sådan, at præsterne som godt gedigent spin og PR miksede gamle og nye skikke i bestræbelserne på at indføre kristendommen i stedet for de daværende religioner. Følgelig tillod de kristne, at planten ‘Kristtorn’ blev hængt op i kirkerne ved fejring af Kristi fødsel, og det er årsagen til, at planten især i engelsktalende lande er meget brugt ved julefestligheder – og dermed også i tiltagende grad her i landet. Gammel romersk skik og hyldest til guden Saturn og Kristus!
Personligt er det kun de røde bær, jeg finder juleattraktive ved Kristorn, for ellers holder jeg rent faktisk mest af gran til jul. Og kogler.

Kristtorn, efeu, buksbom, gran – kogler, mos og røde bær… Uanset, hvad I hver især er til, så ønsker min julerøde julebamse og jeg:

Glædelig jul og godt nytår!

Pas godt på hinanden, og på gensyn i januar.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Jeg er taknemmelig for enhver kommentar og svarer naturligvis på alt.
Der kan gå nogen tid, før din kommentar vises, da mit system tjekker for spam.

62 kommentarer til “Julerødt i haven”

  • Tusind tak, Lise. Det er en fornøjelse at vide, at du læser med.
   Ha’ en god jul og pas på dig og dine.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 1. Ah, Lisbeth – kelterne brugte også kristtorn – i førromerske tider. Træet hed Tinne. Det har en mængde magiske egenskaber. Det holder lynnedslag væk, det beskytter mod onde ånder og troldtøj, og smider man det efter vilde dyr, bliver de tamme og lægger sig ned. Godt at vide, hvis man skulle møde en ulv. Alle burde have en kristtorn i haven bare for en sikkerheds skyld.
  Jeg bruger meget enkelte par af bladene i dekorationer. De holder så fint, og de ser så julede ud.
  Det er i øvrigt sjældent, vi stadig har grene med bær på benvedplanterne her. Selvom vi har så mange af dem i hegnet. Fuglene er helt pjattede med bærrene, så de holder ikke længe 🙂
  God jul til jer også!
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Ork ja, Kristtorn har vokset i Danmark i 7000 år og hed af logiske årsager ikke Kristtorn i Jylland har den bl.a. heddet/hedder? Hyffeltorn. Det er godt, vi har sådan et par planter i haven. Og de virker, for her er ikke set en ulv i lange tider.
   Jeg medgiver, at Kristtorn er holdbar i dekorationer, måske også mere end gran. Sidstnævnte er bare indbegrebet af jul for mig, men traditioner er jo mildt sagt forskellige, selv om vi synes, at ‘jul’ er ‘jul’.
   Det er mærkeligt, at I ikke har bær på benved’erne. Her svinger det ganske vist meget, men jeg synes de bærer nydeligt.
   Tak i lige måde – det var godt du fik tredje stik. Forhåbentlig har Per også fået, så julen bliver så sikker som mulig.
   Kh Lisbeth

   Svar
   • Jeg elsker de gamle planter, vi har haft så længe. Og historierne om dem – og hvordan de har udviklet sig gennem tiden – er fascinerende.
    Der er skam mange bær på vores benved i september og oktober – de bliver bare ædt i løbet af november. Er det ikke solsortene, kommer der et træk sjaggere, og så er alt ribbet.
    Jo, vi har begge fået det tredje stik, og det har I vel også. Der var en uhyggeligt lang kø, så vaccinationsprocenten må stige betragteligt i de her dage. Alle vil nok gerne være sikret lidt ekstra til jul.
    Kh, Karn

    Svar
    • Det er også sjovt med navnene. Der findes en bog, der handler om planters navne, kommer jeg lige nu i tanker om – den må jeg ønske mig.
     Så kan jeg bedre forstå det – de få bær altså – når det er fuglene, der ribber dem.
     Jo, vi er vaccineret tredje gang for længe siden. Jeg blev allerede i september, men det er fordi jeg hører til de udsatte. Det er flot, at de sætter så massivt ind, for at vi kan få tredje stik inden jul og nytår, og jeg tænker at alle – som du – lever med (den irriterende) ventetid, så julen er reddet, så godt som vi kan.
     Kh Lisbeth

     Svar
 2. Rigtig god jul og godt nytår til dig også, Lisbeth. Hvor holder jeg dog meget af at følge med her hos dig. Jeg håber, det bliver næste år, jeg får mulighed for at se din have i virkeligheden ☺️ Hvornår på året er mon det bedste tidspunkt?
  Mange hilsner
  Trine

  Svar
  • Kære Trine
   Tak skal du have for både ros og gode ønsker. Det er så hyggeligt at du læser med og tak for dine kommentarer.
   Du er velkommen i haven. Jeg synes selv, vi skal hen i forsommeren, før haven bliver rigtig grøn og frodig. Juni, fx 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Det lyder skønt. Det vil jeg glæde mig til. I øvrigt tænkte jeg på, om du måske på et tidspunkt kunne skrive om dine ti yndlingsplanter i haven? Jeg synes, det er så inspirerende at læse om andres favoritter, og så især i en have som din, hvor du lægger meget vægt på at prioritere og har mange krav til, hvad planterne skal kunne ☺️

    Svar
  • Kære Anette
   Den røde farve er dejlig hele vinteren, men lige netop i december er det som om mit blik fanges ekstra af rød.
   Ha’ en god jul – og pas godt på dig selv og dine. Vi ‘ses’ i januar 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Kjære Lisbeth
  Jeg nyter å se din røde farge både på vinduer og bær hos deg selv om jeg tilhører de som ikke liker de varme farger. Jeg ser at det er pent, men jeg er nå en gang litt egen av meg så de farger finnes omtrent ikke her 😉
  Det er bare sånn det er. I min forrige hage da jeg bodde i rekkehus ( jeg vet ikke om det heter det samme på dansk), så hadde jeg Cornus alba ‘Sibirica’ plantet som en liten hekk ut mot veien. Det er som du sier, for det er bare de nye greinene som har den røde fargen. Så den må klippes ofte. Her i Norge fikk denne sorten en sykdom, så den er sjelden å se i salg. Det er jo synd, for den er jo fin mot en hvit bakgrunn sånn som hos deg. Kristtornen er også så flott med snø på, for de røde bærene blir fremhevet mot den hvite snøen. Veldig søt bamse også!
  Jeg ønsker deg og dine en gledelig jul, og et riktig godt nytt (hage)år!
  Hilsen Marit

  Svar
  • Kære Marit
   Der er vist ingen risiko for, at du kommer til at bo i et yndigt rødt træhus, som for en dansker er indbegrebet af Norge. Hurra for særheder. Det er jeg nødt til at mene, for jeg er også meget sær på visse punkter – altså kun i haven 😉 😉
   Jo, det hedder også rækkehus her, og jeg kan tænke mig, at en hæk har været flot (hvis man kan lide rød). Det lyder trist med kornel-sygdommen. Den har jeg ikke hørt om her, så jeg må krydse fingre.
   Røde bær og hvid sne er bare noget at det flotteste, jeg ved, og dét er endnu en grund til at holde af sne om vinteren.
   Du og familien må have en god jul. I har jo fået nogle ekstra corona-restriktioner, som er ærgerlige, men forhåbentlig vil virke. Her har de ikke lukket lige så meget ned, men det truer i horisonten, må jeg sige. Nå, men så tager vi en jul mere med forsigtighed. Det skal nok blive en god jul alligevel.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Nei, det finnes ingen risiko for at jeg gjør det 😉
    Ja, litt sære har vi alle lov til å være i hagen og i andre sammenhenger 😉
    Ok, da vet jeg det. Noen ganger er språkene våre like, og andre ganger ikke.
    Ja, her er det nå mange restriksjoner og det kommer stadig nye. Ja, dette coronaspøkelset har kommet for å bli, og det truer egentlig det meste. Men sånn har det blitt. Vi holder oss hjemme i størst mulig grad, og er forsiktige. Vi har ennå ikke fått tredje booster dose med vaksine, men tror den kommer snart.
    Tusen takk, og god jul igjen til dere!

    Svar
  • Selv tak, Alice. Tak fordi du læser med.
   Vi tænker næsten dagligt på den kommende pergola – hvordan skal vi dog få det lavet? Men vi glæder os også til at komme i gang og håber på en kort vinter.
   God jul og mange hilsener, Lisbeth

   Svar
 4. Ja det er dejligt med bær i røde farver her i december, du skal nu også have de gule, jeg har igen taget billeder af viburnum med de fine gule bær. I øvrigt har det da været fint vejr i dag, solen har skinnet så fint, ganske vist en bleg vintersol, men bedre en gråvejr.
  Her på din blog vil jeg også ønske glædelig jul og godt nytår, og ikke mindst tak for det gamle, det var rigtig hyggeligt med jeres besøg. Da jeg ikke holder juleferie endnu, håber jeg at høre fra dig på min blog, ellers ses vi på bloggene i det nye år.
  Kh til jer begge
  Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Jeg havde set dig, men ganske rigtigt misset at svare, undskyld. Det er godt, du kan sige til. Jeg plejer på et tidspunkt at tjekke på selve hjemmesiden – så er det tydeligt, hvis der mangler noget, og jeg håber på den måde at fange mine fejl. Men du kender det kan jeg forstå. Det gør nok de fleste bloggere.
   Ja, de gule bær frister jo 🙂 Vi så oven i købet den gule sol i dag. Ikke så meget, synes jeg, men det var skønt, mens det varede.
   Selv mange tak fordi du læser med og har mange gode kommentarer.
   Mon ikke vi høres ved på din blog… men i hvert fald ønsker jeg jer begge en glædelig jul og et godt nytår – med hilsen fra havemanden. Det var hyggeligt at mødes i år. Nu må vi se, hvad næste år bringer og tillader.
   Kh Lisbeth

   Svar
   • Det er ok, som sagt jeg ved, det kan ske. Solen var nu mere hvid, en rigtig vintersol, men det blev i hvert fald lysere, det var dejligt. Ja vi må se, hvordan det går næste år, det kan blive en god tradition. Hils havemanden 🙂

    Svar
 5. Så mange tak for årets hygsomme finurlige og lærerige indlæg og smukkeste billeder, glæder mig til at følge med også det kommende år – ☺️
  Min have er stor , vild og helt uoverkommelig – men hyglig – så dejligt at følge med i Jeres smukke have , og læse om de tanker der tænkes herom.
  Rigtig glædelig jul og godt nytår til dig og havemanden .
  ❄️lone

  Svar
  • Kære Lone
   Mange tak for de søde ord, og fordi du læser med. Det er dejligt at vide, at du er der.
   Det glæder mig, hvis du kan blive inspireret og underholdt, selv om du har en dejligt stor have, der lyder vidunderlig.
   Glædelig jul og godt nytår til dig – jeg sender din hilsen videre til havemanden 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Tak for mange gode og sjove historier i årets løb. Du har en fantastisk morsom måde at fortælle om Jeres arbejde i haven
  Du/I ønskes en rigtig glædelig jul og godt nytår, fra en trofast læser gennem efterhånden mange år.

  Svar
  • Kære Else Marie
   Selv mange tak, og tusind tak fordi du giver dig tid til en kommentar, Der trygt og godt at vide, at der er nogen ‘derude’. Og det glæder mig, at du bliver godt underholdt.
   Tak i lige måde.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Ih hvor det pynter med de flotte julerøde bær og grene i denne mørke tid. Fantastisk kontrast med din flotte Cotoneaster op ad den hvide mur. Er den bundet fast til muren? Og en god jul til dig og dine!

  Svar
  • Kære Sydney
   Knaldrøde farver er guld værd i en mørk tid. Om sommeren stråler farven ikke nær så meget.
   Cotoneasteren har aldrig været bundet fast til muren, hvor den har vokset i 15 år. Men i år har en enkelt af de høje grene haft det lidt tungt, så jeg tror, vi sætter en krog eller to til næste år, som vi kan fiksere et par af de højeste grene til.
   Tak i lige måde.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Din cornel matcher liige jeres bindingsværk,, flot. Jeg må se at lære at beskære vors cornel noget hårde. Den er ikke meget rød…
  Bær i “kapoowbusken ?? ojoj det vil jeg glæde mig til min bittelille engang får. Forresten hvor sol-skyggetolerant er den?? Kom til at tænke på om min er sat for skygget. Den fik kun gule blade i år. Men det er jo osse første sæson.
  Sjovt med kristtorn. Vores ,brogetbladet, har osse ret mange bær i år. Den grønne ingen, det har den aldrig haft. Sjov bonusinfo,,, Jeg vidste den havde brugt siden tidernes morgen, men ikke det var sammen med Saturn. Det er sjovt at finde ud at planters brug og betydning i rigtig gammel tid.
  Buhu ser vi først noget til dig til Januar,,, Men så må I have en rigtig god og glædelig jul og et godt nytår..
  mange julehilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Du skal endelig gå til den med kornellen. Jeg beskærer helst inden løvspring.
   Min Kapooow-busk står i fuld sol, men den tåler halvskygge. Jeg kan ikke forstå, at din fik gule blade. Min har altid været knalderrød, og det er de også på billeder. Det er forhåbentlig den rigtige sort du har. Og ellers må du prøve at give den mere sol. Det eneste, jeg har erfaret, at den ikke så godt kan lide, er at tørste.
   Øv, med din kristtorn, men nogle sorter har både han- og hunplanter, så det er måske en hanplante, du har. Det er en virkelig gammel plante, der har vokset mange steder, og morsomt, at så mange kulturer har knyttet særlige gode egenskaber til den.
   Ja, buhu, nu er det juleferie, for det er jo jul allerede i næste uge, og alle inkl. mig får travlt med alt muligt julehalløj og nytårsfestligheder. Men tak, fordi du så trofast har læst med og kommenteret 🙂
   God jul og godt nytår til dig – og på gen’syn’.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. I suppose we should not be surprised that red has become a colour associated with Christmas, since by its very nature it is a bold, cheerful colour. Red berries against white snow and conifer boughs are synonymous with Christmas cards and idealized winter scenes. I am happy that as part of this festive spirit you are providing lots of nutritious winter food for birds. I have no doubt they appreciate it!

  Svar
  • Oh yes David, red is a wonderful Christmas and winter colour. And we all dream of snow for Santa don’t we.
   I am glad that you noticed the many berries for the birds. Mr. Google made a terrible translation to English not knowing that the bird Solsort in Danish = Blackbird in English and therefore translated it into ‘Sunflower seeds’. I am so glad that you hang on.
   Christmas greetings Lisbeth

   Svar
 10. Kære Lisbeth.

  Også herfra skal lyde en glædelig jul og et godt nytår til dig og din havemand, med tak for alle de dejlige, sjove og inspirerende indlæg som jeg læser med stor fornøjelse. Synes det er en frygtelig grå og kedelig tid på året. Nok særligt for os havetosser da det ikke frister meget med det udendørs hvor haven alligevel sover vintersøvn.
  Du har sikkert regnet ud, at jeg blev nødt til at investere i en ny Benved compact, som pudsigt nok ikke fik de der ildrøde blade i efteråret. De blev istedet mere gul/orange, men måske fordi den endnu er så ung??
  Men tænk jeg havde lysegule rølliker helt hen i november, og når du nu altid leder efter tørketålende stauder….mon du så har prøvet dem? De findes jo i mange farver og er så nemme. ( Også i krukker )!

  De bedste julehilsener…….Lillian

  Svar
  • Kære Lillian
   Mange tak og i lige måde. Det er dejligt at du læser med og dejligt at høre fra dig.
   Det er unægtelig en mørk og grå tid, og jeg længes efter de først lune solstråler.
   Jeg husker ikke, at min benved har haft gulorange blade – jo, FØR de blev knaldrøde. Gunvor skriver det samme, så jeg er mystificeret. Jeg håber sandelig der kommer røde farver på. Jeg har også prøvet at google, og samtlige fotos er knaldrøde.
   Rølliker i november lyder fantastisk – kan de mon tørres… Jeg har faktisk en enkelt røllike, der burde stå perfekt, men den holder kun nogle år, så går den ud og jeg køber en ny. Også her er jeg mystificeret. Haven kan virkelig holde os beskæftiget på mange måder 😉 (Måske jeg skulle prøve i en krukke.)
   Mange julehilsener fra Lisbeth

   Svar
  • Tak, Marie. Og farverne er kommet helt af sig selv (ja altså jeg plantede engang, men ingen julepynteri).
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 11. Kære Lisbeth
  Tusinde tak for alle dine humoristiske og inspirerende indlæg med smukke billeder af dit lille paradis
  Jeg ønsker dig og din havemand glædelig jul og et fantastisk godt nytår – og jeg glæder mig til at læse dine indlæg i det nye år 🙂

  Svar
  • Kære Tove
   Det er vel nok sødt sagt – jeg får ganske julerøde kinder 🙂 Det er noget så godt at vide, at du læser med og hygger dig.
   Tak for de gode ønsker, jeg skal nok hilse havemanden.
   God jul til dig og et dejligt nyt år – vi ‘ses’.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Det var sandeligt trist med din kornel. Jeg har også slået et par stykker ihjel, men det var også min egen skyld, for jeg gjorde det under løvspring. Den, jeg har nu, har klaret det i 15 år.
   Dværgmisplen er bestemt en dejlig busk.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. The Cotoneaster horizontalis looks beautiful, especially against the background of the white wall of the house, Lisbeth. Since you will not be on the blog until January, I wish you a Happy Christmas and Happy New Year. Health, joy to you on holidays!

  Svar
  • Thank you, Nadezda.
   I wish you a Merry Christmas and a Happy New Year too. Take good care of yourself and your loved ones.
   Greetings Lisbeth

   Svar
   • A merry Christmas to you Lisbeth!
    May you and your family feel light and laughter, love, peace, health and joy in this holiday. I wish your Christmas be relaxing so that you can recharge for the new year. Happy Holidays!

    Svar
    • Thank you Nadezda 🙂
     I had some nice Christmas days together with my husbands family. I hope you had some good days too.
     They have three small children so I am not relaxed but I will be after a few days at home 😉
     Greetings Lisbeth

     Svar
  • Tak Ingeborg, ja jeg er også ret glad for det røde mod det hvide – både i julen og også resten af vinteren.
   God dag til dig også, Lisbeth

   Svar
 13. Glædelig Jul og tak for mange herlige blogindlæg. Du skriver så skønt og det er en fornøjelse at følge din blog.
  Mvh Sanne-Pande-Kaffekande

  Svar
  • Selv mange tak 🙂 Det er en gensidig fornøjelse at vide, at du læser med. Tak også for kommentarer.
   Mange julehilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar