Julegaver til haven

Hvad er det nu lige, man skal ønske sig til jul?
Eller give til jul?
Hmmmm…?
Noget til haven for eksempel…

Her er et par af de haveredskaber, jeg er gladest for – måske det kan inspirere.

Beskærersaks på teleskopskaft

Det redskab, jeg nok er top-gladest for i haven, er min beskærersaks på teleskopskaft.

Min tre meter lange teleskopsaks.

Med sådan en lang saks kan jeg beskære selv højt oppe, jeg kan beskære på meget lidt plads, og jeg kan nemt beskære grene på 3 cm uden at bruge mange kræfter, hvilket er godt med mine dårlige fingre, albuer og skuldre.
Jeg bruger saksen hver uge, tror jeg, for jeg bruger den i mange situationer.

Et at de steder, jeg bruger teleskopsaksen, er i ‘Søjlebedet’, hvor der vokser fem frugttræer i søjlefacon. Jeg ved ikke, hvor høje sådan nogle søjletræer kan blive, men jeg vil rent æstetisk gerne holde dem i samme højde som udhustaget, så jeg klipper toppen af søjlerne i cirka 2½ meters højde.
Strengt taget kunne det gøres fra en lille stige, tænker du måske, og en gang om året – eller hvert andet år – stepper jeg da også op på en lille stige og finklipper toppen, men hen over sæsonen, når der kommer et strittende skud, der generer øjet, så er det teleskopsaksen, der er i aktion.
Lige netop i Søjlebedet er saksen særligt smart, da træerne står i et bunddække af bispehuer, hvor det er ufikst at gå ind og placere en stige.

Bunddække af Bispehue (Epimedium warleyense 'Orange Queen').
Et par af søjletræerne i et tæt april-bunddække af Bispehue (Epimedium warleyense ‘Orange Queen’).
Bunddækket bliver kun tættere hen over året (her i august), og træerne studses lettest med teleskopsaksen, mens jeg står på fliserne frem for at trampe rundt i bedet.

Du kan læse mere om hvorfor jeg er glad for saksen i mange andre situationer i indlægget ‘Mit bedste haveredskab’. Her kan du også læse, at jeg har den i to versioner.
Min model er en ‘Fiskars Universalsaks med teleskopskaft’.

Vandslange

En helt særlig gruppe af nyttige redskaber her i haven har til formål at forenkle og effektivisere vanding, fordi vi har oplevet tre års tørke, og fordi det nok desværre ikke er sidste gang.
Til det brug må jeg især nævne vandslangen ‘mit gule bæst’, som jeg præsenterede i august.
‘Flexslange’ er det korrekte navn og ikke bare ‘vandslange’.

En vandslange, der ikke laver knæk, og som kan opbevares i en lille spand… What’s not to like?

Med de gamle, stive slangetyper var det et værre bøvl at rulle både ud og ind, uden at der kom mindst ét knæk undervejs.
Derudover knækkede slangen hver evig eneste – som i Eneste – gang, jeg stod med slangen og vandede og trak bare den mindste smule i slangen… Bom! Knæk! Ikke mere vand…
Så måtte jeg lægge sprøjtehåndtaget fra mig og gå hen for at rette knækket ud, hvorefter slangen og håndtaget piskede rundt i luften af glæde over pludselig at få tilført masser af indestængt vand.
Nogen gange var den så glad, så den også lige knækkede et par blomsterstilke af bare jubel.

Det er slemt nok at bruge tid og penge på at vande uden også at skulle døje med ovenstående, så jeg er simpelthen kisteglad for mit knækløse bæst, der ligger pænt og samarbejdsvenligt, mens jeg vander og trækker, og jeg ønsker mig én mere i julegave, så de kan ligge permanent i hver sin ende af haven i vedvarende tørkeperioder.

I tørken 2020 slangede mit gule bæst sig overalt i havens skygge og udførte livreddende nødhjælp til tørstige planter.

Slangen købte jeg i en lille plastkasse på størrelse med cirka fire liter mælk – lige til at vikle om med julepapir og lægge under juletræet.
Blot til orientering er min model en ‘Hozelock Superhoze flexslange’, der er 10 meter lang og kan blive 30 meter med fuldt tryk på vandet. Jeg har kun haft den i en sæson, så  holdbarheden over mange år vil jeg ikke garantere, men foreløbig er jeg godt tilfreds.

Knæpude

Hvis du mangler et lille gaveønske, der passer børns sparegris (som ingen har mere), så kan jeg anbefale en knæpude af en slags.

Sådan en knæpude er nyttig ved både lugning, plantning og fliselægning.

Beskærersaks, men hvilken?

Ud over at ønske mig en ekstra flexslange ønsker jeg mig en helt almindelig beskærersaks til jul.
Jeg har været glad for min lille Fiskars i mange år, og da den efterhånden trængte til udskiftning, købte jeg en ny i foråret, men det var åbenbart en mandagsmodel, for den ‘sakser’, eller hvad det hedder, når man vil klippe noget over, og de to sakseblade så bare glider ned på hver side af grenen, så grenen sidder uhjælpeligt fast – hvis I forstår, hvad jeg mener. Alle har sikkert prøvet det. Helt utroligt irriterende!
Min nye saks skal være god, men heller ikke alt for dyr, for det hænder desværre, at jeg mister den i et bed eller kommer til at hælde den ud med haveaffald.
Har du en model, du kan anbefale?

Rigtig god adventssøndag til alle. Det er nemlig i weekenden, at julen og julegaverne for alvor nærmer sig.


____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.

24 kommentarer til “Julegaver til haven”

 1. Kære Lisbeth

  Det ser super godt ud med dine søjletræer med bunddække under. Jeg har overvejet at kopiere ideen, men hvad gør du, når du skal plukke æblerne?

  Det glæder mig, at du har glæde af din flexslange. Den er jo super smart, men jeg er på min 3. Inden for et par år, og de er desværre alle blevet utætte inden for kort tid, så nu vil jeg se, om jeg kan finde en, der er mere solid end Hozelock. Så måske er det sådan en, jeg skal ønske mig i julegave.

  Rigtig god dag.

  Anette

  Svar
  • Kære Anette
   Tak. Det er på mange måder et praktisk arrangement, for det tætte bunddække sørger for at jorden omkring træerne ikke tørrer ud. Når jeg skal plukke, sætter jeg en forsigtig fod eller to ind i bunddækket. Det tåler det sagtens og lukker totalt igen, når jeg træder ud.
   Min første flexslange var en billig fra Fakta, tror jeg det var. Den holdt kun et årstid.
   Jeg håber, at min Hozelock er bedre. Ofte passer pris og kvalitet sammen (men desværre ikke altid), men det er ærgerligt at høre, at du ikke har gode erfaringer med den. Men smart i brug er den nu godt nok 🙂
   Tak i lige måde.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth
  Ja det med at vande kender vi begge meget til, jeg har også mange gange prøvet knæk på slangen, det er mega træls, men vi har også prøvet de der Hozelock slanger, jeg må give Anette ret, de er også gået i stykker her, så jeg tror ikke, at Bent vil være med til, at vi investerer i sådan en igen.
  Derimod synes han godt om beskærersaksen på teleskopskaft, vi har også en, men den er ikke så god og solid som den du har. Din er nok i en dyrere prisklasse.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Uh ja vanding har fyldt meget. Det er da osse sørens at høre, at din heller ikke holdt. Jeg krydser fingre for min, og ellers må jeg prøve et andet mærke, for en flexslange i decideret tørke er uundværlig.
   Jeg kan sagtens forestille mig, at Bent også er glad for sin teleskopsaks med alle jeres træer og høje klatreroser. Jeg ved ikke, hvad priserne er på de forskellige mærker, men det er helt klart en noget dyrere ting end en alm. saks. Til gengæld er den svær at undvære, og for mig har det været en engangsudgift. Min har foreløbig holdt i hvert fald i 15 år, og den bliver slidt grundigt – også til ret tykke grene.
   Godt grej er en fornøjelse.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Jeg har tænkt, om man kan ønske sig en træl i julegave? De var så nyttige i vikingetiden, og jeg kunne godt bruge en. Bare et lille raid på nabolandsbyen og så hapse en duelig en af slagsen? Ellers er det nogle gode ønsker, du viser. Slangen er for kort til vores have – jeg bøvler med tre sammensatte slanger – og bøvler er det rigtige udtryk. Men haven har da overlevet 🙂
  Jeg købte en billig saks i Billigblomst, en af dem med lyserødt håndtag, og den har vist sig at være bedre end Fiskars saksen, der netop har gjort det, du beskriver. Måtte den holde i mange, mange år endnu.
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Den havde jeg ikke lige tænkt på… Jeg er ikke sikker på, at det går an ;-))))
   Hmmm sammensatte slanger kan jeg godt forstille mig er noget bøvl. Mon ikke der en dag (snart) kommer en lang. Du kan jo da ikke være den eneste med sådan en stor have, der har brug for det.
   Tak. Jeg noterer mig “en lyserød saks fra Billigblomst”. Det er alså p…irriterende, når den ‘sakser’. Min gamle gjorde ikke, men nu vil jag ha’ et nyt mærke. Den slags skal bare være i orden, ellers er jeg videre.
   Jeg håber, din holder til mange års hyggeligt havearbejde.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Kjære Lisbeth

  Deres hage er så fin med disse søyletrærne og bispeluer under. Er det epletrær du har som søyletrær?
  Ja, god redskap er halve jobben sies det her, og jeg har også en stor grensaks fra Fiskars med lange skaft. Den bruker jeg hvert år. Jeg har en saks som ligner veldig på din blå, men min har jeg bare godt å si om. Det skal sies at det finnes utrolig mange modeller av de, og du har nok vært uheldig med ditt eksemplar.
  God hageredskap er gull verdt, og noe jeg ikke kan unnvære er mine trillebårer. Jeg har to stykker, og de er med meg overalt i hagen 🙂

  Svar
  • Kære Marit
   Det er fire æbletræer og et pæretræ. Oprindeligt havde jeg to kirsebærtræer og to æbler, men kirsebærtræerne fik hele tiden lus, og det blev jeg i dårligt humør af at se på, så de blev skiftet ud med to æbler.
   Når først man har prøvet den lange saks, opdager man, hvor utroligt praktisk den er til mange ting. Redskaber skal bare være gode… når man bruger dem dagligt, er det et ‘must’. Ja, måske jeg bare var uheldig, men det giver mig lyst til at prøve noget nyt.
   Du ved, jeg elsker din lyserøde trillebør. Vi har ikke rigtig plads til sådan en, men jeg kunne ellers godt bruge den til alt det, jeg hele tiden klipper væk. Alene den overraskende farve ville jeg elske at have stående. Jeg har aldrig set dem i DK.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Min lyserøde trillebår kommer fra Italia, men det er et norsk firma som har importert de. Jeg likte den så godt at jeg likegodt kjøpte en til bare at den er lyseblå som på bildet 🙂

    Jeg forstår godt at du ble lei lusene. Jeg har også fjernet et kirsebærtre her av samme grunn.

    Svar
    • Jeg kan godt huske den lyseblå, men den lyserøde er altså noget helt for sig selv. Der er åbenbart ikke nogen danske plantecentre, der har set dem. Jeg tror ellers, de ville sælge godt.
     Næh, lus er ikke rare. Uf.

     Svar
 5. Det med at forlægge havesaksen kender jeg desværre kun alt for godt. Min favorit lige nu kaldes multihavesaks på nettet, men ser ikke ud til at være til salg lige nu. Det, jeg godt kan lide, er, at bladene er spidse og temmelig lange, så de kan nå ind alle mulige steder. Hjemmesiden Den engelske gartner har nogle, der ligner den meget

  Svar
  • Jeg kan se et billede af multihavesaksen, og de lange blade ser virkelig smarte ud. Min Fiskars so-far havde lidt smallere blade end mange andre, hvilket jeg var meget glad for. Jeg har kigget på Den engelske gartner, og de ser meget interessante ud. Men også tynde. Kan du klippe grene med dem, eller er det kun roser, stauder, hortensiaer og lignende.
   Tak for tip.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Jeg har osse en teleskopsaks. Faktisk 2, men den ene er med snore træk, så den bruger jeg næsten ikke mere. Fingerne kan ikke li den. Den anden er en Fiskars. Rigtig god.
  Min yndlingshåndsaks er Felco 2. Den klipper super, kan slibes og ligger godt i hånden. Eneste minus er at lukke låsen har det med at blive slidt efter 6-7 år. Men den er lidt pebret i indkøb.
  Jeg har faktisk overvejet en flexslange siden du skrev om din i sommers. Jeg er slangetæmmer hver tørke- periode, så det er ikke altid bedene får vand i tide. Men de fleste overlever da alligevel.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Tak for tip. Felco har jeg kigget på mange gange, men jeg er bange for at komme til at forlægge den. Du har åbenbart evnet at passe på din. Nu frister du igen 😉
   Med hensyn til vandslanger, så er jeg kommet dertil, at jeg kun vil have flexslanger. Det er simpelthen megameget lettere. Forhåbentlig kan jeg finde en model, der holder. Nu satser jeg på Hozelock. Ellers er der andre, og hvis prisen ikke gør en forskel, så må jeg bruge de billige, så længe de holder. Flex er kommet for at blive her hos mig 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth!
  Dejligt med nogle gaveforslag til havefolket!Som du skriver kan man ikke komme i tanke om noget når julen nærmer sig!Beskærersaksen på teleskopstangen er helt sikkert noget jeg kan ønske mig!
  Flexslangen har jeg haft i to sæsoner(-magen til din) og er superglad for den!-nu er livet blevet for kort til “de gammeldags typer”!
  Det er meget smukt med søjletræerne underplantet med bispehue!
  Mvh Lise

  Svar
  • Hej Lise
   Ih, hvor er jeg glad for at høre, at du har haft din flexslange i to sæsoner. Det giver håb om, at den dur på langt sigt. Du har helt ret: Livet er for kort til slangeknæk.
   Du bliver glad for teleskopsaksen, er jeg sikker på – hvis altså julemanden kommer med en 🙂
   Tusind tak.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Jeg har en Felco 6 (Felco 2 er for stor til min hånd). Jeg har haft den i årevis, og jeg er super glad for den.
  Min teleskopsaks brugte jeg netop i dag, da jeg var på havearbejde. Det er ikke så tit, jeg bruger den, men jeg vil ikke undvære den. Man skal ikke gå ned på udstyr, og jeg bruger alle mine haveredskaber, men nogle mere end andre. Kultivator, kost, løvrive og beskærersaks har jeg altid med mig på havearbejde, men det ender næsten altid med, at jeg får de fleste redskaber hentet frem.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hej Elna
   Det var et godt tip, det med størrelsen af hånd. Jeg har nu studeret Felco lidt mere. De har i hvert fald tre sakse til små hænder, kan jeg se. Det er en stor glæde med ordentligt grej. De har faktisk også nogle, der ikke koster voldsomt meget, så jeg kigger videre…
   Åh, hvor jeg kender det med at begynde med det mest nødvendige, og inden jeg ser mig omkring har jeg gang i en hel masse – og typisk også flere steder på en gang, fordi jeg pludselig kommer i tanker om et eller andet.
   Kost og rive er min mands gebet. Dem har HAN til gengæld altid med 😉
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Bra tips! Alla vet om mitt trädgårdsintresse och kanske vet dem att det mesta redan finns i flera varianter. Så jag har köpt till mig själv och då blir det vackra saker som ljuslyktor som kan få hänga och rosta ute med mera 🙂

  Ha det gott! Carian

  Svar
  • Hej Carina
   Det er meget lettere at købe til sig selv 😉 Jeg har netop købt en havebog fra mig til mig. Dine lygter er også en god ide.
   Men børn og børnebørn synes, der skal være gaver, så det bøjer vi os for.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar