Jeg snitter lige en ny gren til mit træ

Mit søjleæbletræ mangler grene midt på hovedstammen. 

Normalt er det sådan, at der vokser sidegrene ud fra sovende knopper, hvis man skærer en gren over.
‘Sovende knopper’ er anlæg til nyvækst, der ‘sover’, fordi planten sender saften forbi og videre op til topskuddet og højeresiddende grene, der anses for vigtigere. Hvis en gren skæres over, vil saften selvklart blive standset ud for de sovende knopper, der tvinges til at skyde. På den måde kan man styre plantens grensætning ved at skære over en knop, der har den ønskede vækstretning. Så langt så godt.

Sovende knop til højre på søjletræets hovedstamme.

Nu er det imidlertid sådan, at jeg har et søjleæbletræ, hvor der på et stykke af hovedstammen ikke er sidegrene, hvilket ser grimt og uharmonisk ud. (Og der kommer så heller ingen æbler!) Men da det jo netop er et søjleæbletræ, jeg vil ha’, dvs et træ med en lang og gennemgående hovedstamme, så dur det ikke, at jeg saver stammen over i en meters højde, for at vække de sovende knopper, for så bliver min høje slanke søjle til en lille kort stamme med en krone.

Med lidt god vilje kan man godt se, at der mangler sidegrene på et stykke af hovedstammen. Normalt skal et søjleæble have mange korte sidegrene, hvor æblerne kommer.

Jeg har følgelig stået og kigget lidt utålmodigt et par år for at se, om der dog for søren ikke skulle komme en gren ud fra en af de sovende knopper, men niks. Så nu har jeg besluttet mig for at hjælpe naturen med at sætte en ny gren.

Man kan nemlig lave det lille kunstgreb, at man inden løvspring lægger et lille snit i barken over en sovende knop. Derved standser saftstigningen, som om grenen var skåret helt over, og saften bliver i stedet presset ud i den sovende knop, der vækkes af sin tornerosesøvn.
Som sagt så gjort. Og nu er der det fineste lille skud.

Til højre ses et lille skud fra en sovende knop, som jeg har tvunget til at vågne, fordi jeg har lagt et snit i barken oven over.

Med tiden får jeg en fin lille gren her. Til næste år lægger jeg et snit mere over en af de andre sovende knopper.
Jeg har valgt at gøre det i flere omgange for ikke at standse saften mere end højst nødvendigt. Der skal jo fortsat en masse
 saft op til de øverste dele af træet.
Med tiden – og en masse tålmodighed – skal det nok blive godt.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

22 kommentarer til “Jeg snitter lige en ny gren til mit træ”

  • Hej Marianne
   Tak. Jeg håber, jeg får min vilje.
   Joh, det blev vist lidt nørdet 😉 men fascinerende, at man kan, ikke?
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 1. Det vidste jeg ikke – tak for spændende info – nørdet eller ej 🙂 Tålmodighed skal der til i haven. Se bare vores ranunkelbusk, der var en pistling i rigtig mange år. Pludselig fik den fat og står som en sol i sit mørke hjørne. Tålmodighed er virkelig en dyd – men det er en af de meget svære dyder 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Kære Karen
   Selv tak. Det er mærkeligt, som planterne engang i mellem har deres helt eget liv – som din ranunkel 🙂
   Jeg synes, at en god ting ved at have have er, at man lærer tålmodighed, for der er simpelthen ikke andet at gøre. Men svært: JA!
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Det er næsten, som om dit æbletræ er i en identitetskrise og ikke ønsker at være et søjleformet træ, men ønsker at danne en krone. Spændende hvem der ender med at få sin vilje.

  Svar
 3. Hej Lisbeth
  Ja det var også nyt for mig, man kan nok ikke gøre det med alle træer. Jeg mangler grene på den ene side af et fyrretræ. Jeg må se, om der er sovende knopper, men jeg tvivler.
  Spændende indlæg – tak for det.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Mon ikke man også kan med nåletræer? Du må prøve, så vi kan finde ud af det.
   Selv tak 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Tack! Det var ett fantastiskt bra tips som ju måste fungera på många träd tänker jag 🙂 Lycka till med ditt äppleträd nu. Gissar att det är ett pelarträd som heter vad det nu hette på danska 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Ja, det virker på andre træer også.
   Jeg tror også, at pelarträd er det samme som søjletræ 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Kjære Lisbeth

  Så spennende info om epletrær! Dette var nytt for meg 🙂
  Utrolig hva som går an i planteverden. Lykke til med ditt lille epletre!

  Svar
  • Kære Marit
   Ja, det er vældig smart, og det kan bruges på andre træer også. Om det også gælder nåletræer ved jeg nu ikke.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Hej Elna
   Tak. Ja, det er mageløst, hvad naturen kan – og hvordan kan ‘hjælpe den lidt’ 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Hej Karsten
   Jeg skal nok vende tilbage og håber det bliver med billedet af en stor flot gren 🙂
   God aften til dig også 🙂
   Lisbeth

   Svar
 6. det er sgu’ egentlig smart med snittet ovenpå et skud !!!! blver spændende at se om træet udvikler sig som ønsket 😉

  Svar
  • Hej Tim – Det er nemlig smart, når man godt kan lide at bestemme… 🙂
   Skuddet vokser dag for dag, så jeg forventer, det fortsætter.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Spændende læsning Lisbeth. Tak for info, og held og lykke med et smukt og harmonisk træ:-)
  God weekend
  Hilsner fra Anette

  PS :-)Faktisk minder det mig om dengang vi havde gummiplanter i stuerne. De havde det også med at smide blade, så de blev utroligt trælse/uharmoniske at kigge på, men satte man neglen ind i selve stammen, ja så kom der nyvækst derfra.

  Svar
  • Kære Anette
   Tak skal du have. Interessant at du kende metoden fra gummiplanter – det har jeg aldrig hørt om. Smart trick til meget.
   Mange hilsener Anette

   Svar
  • Hej Sandra
   I teorien kan alle træer formes til espaliertræer og søjletræer, men det, man normalt kalder søjletræer, er træer, der af sig selv vokser som søjler. Nogle har meget få og korte sidegrene, andre har flere men opretvoksende sidegrene, så træet bliver slankt. Der findes søjletræer af mange slags: Æble, pære, kirsebær og blomme,så der er en del at vælge mellem.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar