Min hjemmesnittede gren blomstrer

I maj – for præcis et år siden – fortalte jeg, hvordan et af mine søjleæbletræer (Malus ‘Starcats’) manglede sidegrene på hovedstammen, og hvordan jeg havde ‘snittet en ny gren’

I dag vil jeg vise jer, hvor godt det efterfølgende er gået.

Jeg begynder med et foto, som viser den daværende status, det vil sige, hvordan jeg tvang en sovende knop til at sætte et fint lille skud i maj 2018. Det er den lille dims til højre på stammen, der er skuddet. I kan se snittet lige over.

Maj 2018.

I løbet af sommeren 2018 vokser skuddet, og efter første vækstsæson går det vinteren i møde som en meget kort gren. 

December 2018.

I april i år begynder grenenden at springe ud.

19. april 2019. Den nye gren springer ud.

Ti dage senere har det grønne foldet sig ud som blade og blomsterknopper.

27. april 2019. Pink blomsterknopper på æbletræets nye gren.

Efter yderligere tre dage er knopperne blevet til de yndigste æbleblomster, der forhåbentlig bliver til æbler senere på året.
Det har jo desværre ikke været de bedste dage for bestøvning grundet kulde og generel mangel på bier.

30. april 2019. Min nye gren med hvidrosa æbleblomster.

Bliver det ikke til æbler i år, kan jeg i det mindste glæde mig over, at jeg har haft succes med at lave en lille blomsterbærende gren lige dér, hvor der manglede en. En dag skal der nok komme æbler på.

Æbleblomst før weekendens blæst og hagl. I dag er kronbladene lidt flossede og ikke noget at vise frem, men blomsten har rent faktisk overlevet, så hvis der ellers har været en tapper bi ude i pels og gummistøvler, så kan der godt komme et æble.

Der mangler stadig sidegrene på søjletræets hovedstamme, og jeg har igen i år lavet et nyt snit over en ny sovende knop, så samme mirakel kan gentage sig.

Begyndelsen af april i år: Jeg har lagt et nyt snit, så jeg om et år får nye æbleblomster lige dér.

Jeg tager en knop af gangen for ikke at kompromittere saftstigningen i stammens bark.
Hvis jeg lægger mange snit på én gang, kan det nemlig svare til at ‘ringe’ træet, det vil sige at skære barken over hele vejen rundt med det formå at svække det eller slå det helt ihjel.
Jeg vil for alt i verden ikke skade træet, så jeg er tålmodig og snitter kun lidt år efter år, indtil stammen en dag er fyldt med hjemmesnittede og velplacerede sidegrene.

____

Du kan hjælpe mig med at vinde Haveselskabets pris som Årets haveblog 2019 ved at stemme HER.
Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Din første kommentar vises ikke med det samme, da ‘mit system’ tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

24 kommentarer til “Min hjemmesnittede gren blomstrer”

 1. Det er da smart! Og en langt mere livsbekræftende handling end at beskære et træ. Jeg har altid haft det svært med beskæring 🙂 Jeg skal huske dit trick til at skabe nye grene.
  Kh Nana

  Svar
  • Ja ikke? Jeg har det sådan set ok med at formbeskære et træ. Det er ligesom at snitte en ny gren – det med at forme og gøre træet smukt, så det rigtig kan vise sig frem. Som at klippe negle på en baby. Men at fælde…. Altså jeg er grædefærdig. Gælder også andres haver. Og det gælder de stakkels planter i byggemarkeder og billige forretninger, der bare køber stort hjem, og sælger hvad de kan, før planterne går ud, da de ikke vander. Det knuger inden i mig at se den slags mangel for respekt for liv.
   Men at lave nye grene og at se dem blomstre året efter – det er top-mageløst, det er jeg enig i 🙂 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Tak Lis.
   Det er ret smart, når man nu gerne vil have at træet er harmonisk – og bærer masser af æbler ;-)))
   /Lisbeth

   Svar
 2. Hej Lisbeth
  Ja men det er jo gået rigtig godt. Jeg har lige købt et nyt Belle de Boskop træ, fordi det gamle stort set ikke har båret æbler, i år er der slet ingen blomster. Måske skal jeg prøve at kigge på det gamle, som altså ikke er så gammelt. Tak for tippet.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Det er gået super godt, og jeg er glad. Men der er desværre næsten ikke andre blomster på netop det træ i år. Et andet af mine æbletræer har næsten heller ingen blomster. To andre har ok blomster, men ikke overvældende. Pæretræet er det, der har blomstret bedst. Jeg giver sidste års og dette års tørke skylden.
   Selv tak.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Hvor fint <3 Det vidste jeg ikke, man kunne. Jeg begynder at kunne se charmen ved en lille have, for der får man tid til at lave alle de finurlige og sjove ting og ikke bare kæmpe mod skvalderkål og andet 'bunddække'. Ja, jeg ved jo godt, I har haft jeres kampe, før det kom til at se ud, som det gør. Men det er altså en bid af paradis i jeres store, lille have.
  Kh, Karen

  Svar
  • Jeg er bestemt glad for at have fået en lille have. Og jeg er glad for, at vi fik bekæmpet skvalderkålen, inden vi anlagde. Det tog et lille år, hvor vi et par gange om ugen fjernede de rodskud, vi hele tiden overså. Til gengæld kan jeg i dag holde dem væk på de 5-10 meter skel, hvor naboen dyrker dem på den anden side 😉
   En gang i mellem savner vi stor plads, må jeg indrømme, hvor der er plads til en rendegraver og til at slå tiloversblevne planter ned i et stort bed o.l. Det er svært at få det hele, og jeg synes jo, I har et stooort paradis 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Hvor er det dog fint! Jeg kan godt huske den snittede gren fra sidste år. Hvor er det dejligt, når de små eksperimenter lykkes.

  Svar
  • Kære Sara
   Det er de små sejre, der holder os kørende 🙂 Der er jo desværre også det modsatte ind imellem, men dem glemmer jeg for en stund ;-)))
   /Lisbeth

   Svar
 5. Kære Lisbeth
  Hvor finurligt. Og så på blot et år. Og hvor er du en dygtig fotograf. Og hvor er du dog den mest fantastiske fortæller. Jeg tror, det er den mest fantastiske æbleblomst, jeg har set fotograferet. Man får helt lyst til at klæde sig i netop de farver!
  Ole købte på Ebeltoft Ebelfestival for et par år siden et lille æbletræ – hvad andet end: “En Gravensten, som smager … .. af bækken ved min faders gård og mulden i hans ager..“ (Ludvig Holstein, 1915).
  Dette lille fine træ må hellere få en lille ny gren. Jeg må i haven for at se, om der er en lille knast, der kan bruges. OG så sætter jeg vand over til kaffe …
  KH Birthe (og Ole (min havemand))
  KH Birthe

  Svar
  • Tak tak Birthe.
   Selvfølgelig skulle han da have en Gravensten 😉 Dejligt æble.
   Du må hellere sætte rigeligt med kaffe over. Dels er det ikke udevejr, og dels skal du nok vente til marts-april næste år med at snitte. På det tidspunkt er saftstigningen størst – men du kan naturligvis også prøve nu, og så se om det virker. SÅ kan vi lære det.
   Kh til jer begge.

   Svar
 6. Øv der kom et kh for meget på – sådan går det når citater skal være så rigtige som muligt,

  Svar
 7. Hvor smart! 🙂
  Her blomstrer mine æbletræer helt overdådigt i år, hvorimod de nærmest ingen blomster havde sidste år. Sådan er det åbenbart her hos mig: hvert andet år blomstrer de nærmest ikke.
  Hvad angår bier, så har naboen anskaffet sig bistade 2, så hvis det ellers ville blive lidt varmere…
  Så dog hellere at det var vilde bier, der bestøvede her.

  Svar
  • Ja, det er sådan en omvendt beskæring 🙂
   Jeg har et enkelt æbletræ, der vekselbærer (bærer hvert andet år), men det har altid haft blomster. Det har det ikke i år. Og de andre er også ramt – det må på en eller anden måde være noget med tørken. Men jeg kan ikke helt greje det, og jeg er spændt på, hvordan det går næste år.
   Det er heldigt for dig, at du har nabobier – og ja, det er trist, at vi er ved at udrydde de vilde bier.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Hei Lisbeth.
  Dette var morsomt å se at er mulig. Tror vi ofte har motsatt problem – at det spretter skudd ut som vi ikke ønsker.
  Man ønsker jo alltid å skape en riktig form på epletrærne, så da er det fint å kunne dette også.
  Takk for deling av kunnskap.
  Veldig hyggelig at du besøker min blogg, ha en fin søndag, Lisbeth!
  Hilsen fra Turid

  Svar
  • Tak i lige måde, Turid.
   Vi haveejere har nok et evigt ønske om at forme alting på en eller anden måde. Ellers var det jo bare helt vild natur og ikke en have. Og lige med mit lille bitte æbletræ vil jeg også gerne have så mange æbler som muligt 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Hej Lisbeth, hvor er det bare godt 🙂 Det vidste jeg ikke at man kunne, men hvor er det fint.
  Ad åre skal du nok få et fuldstændigt perfekt træ – tålmodighed belønnes 🙂
  kh Ulla

  Svar
  • Hej Ulla
   Åh ja, den tålmodighed. Det er ikke min stærke side, men man tvinges til det som haveejer, for ting tar den tid de tar ;-)))
   Kh Lisbeth

   Svar
 10. Hej Lisbeth,

  Hvordan ser grenen ud de efterfølgende år, altså sidste år 2020 og i år 2021?

  Jeg er nysgerrig på hvordan det er blevet.

  Kh Allan

  Svar
  • Hej Allan
   Tak fordi du er nysgerrig og skriver. Grenen har det godt og er sådan cirka 7 cm lang, så det ser ud til at være en holdbar succes 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar