Inspiration fra Fru Pedersens Have

Tænke, tænke, tænke!
Mens mange danskere tilbragte første søndag i advent med at gå i kollektiv tændeadventskransejulehyggerus, så jeg skiskydning i flimmeren (min favoritsport – altså at se på), jeg returnerede en fejlbehæftede projektor (som jeg netop har købt, til når jeg holder foredrag), og jeg besluttede, at mandagen skulle bruges til et længe ønsket besøg i Fru Pedersens Have. Efter et søndagstjek af vejrudsigten stod det nemlig klart, at mandag ville være den bedste dag i ugen til den fornøjelse. Næste søndag er sidste dag, hvor haven er åben i denne omgang, så mandag skulle det være.
Det var et interessant besøg, der satte mange tanker i gang.

Fru Pedersens have

Fru Pedersens have er en privat have med rummelige åbningstider og mange besøgende. Hun kalder selv haven på denne årstid for en julehave, og selv om julemanden har indrettet værksted i et af husene, er der mange ikke-julede ideer til hele den mørke vinter.  

Mandag kl. 15 rullede manden og jeg folkevognen ind foran haven ved Vemb. Solen skinnede lavt fra en flot og krystalklar himmel, og straks vi var kommet ind på gårdspladsen, kom Fru Pedersen ud og bød velkommen og fortalte lidt om haven.

Knapt inden for i haven blev temaet med lys slået an. Her i form at et par lanterne med levende lys.
Noget af det første, vi så i haven, var et par lanterner, der slog temaet med lys i haven an.

Vores plan var, at vi først ville se haven i dagslys, dernæst drikke en kop kaffe og spise en af Fru Pedersens hjemmebagte kager, for til sidst at se haven i mørke. Som sagt så gjort.

Fru Pedersens hjemmebagte kage
Mens jeg spiste kage og drak kaffe (uhm, jeg nyyyder den slags!), mørknede det, så haven bagefter viste sig fra en ny side. 

På turen rundt i haven, mens det var lyst, kom vi forbi mange flotte arrangementer, og vi kiggede og kiggede. Vi fik begge to mange ideer og ny inspiration, men det var havebesøget efter kaffen, der gav mig den mest uventede aha-oplevelse.

Paddehatte af cement i en bund af grønt bunddække.
Paddehatte af cement i en bund af grønt bunddække med gran og lyskæder. Sådan kan man også bruge lyskæderne. Jeg har altid tænkt, at de enten skal vikles ind i en dekoration eller hænges på en busk/et træ. Men det er nok min fejl. Nu har jeg så lært det.

Havevandring i mørke – med lys

Kaffen og kagen indtog vi indendørs i et dejligt varmt lokale, og her fik vi en hyggelig snak med Anette, der er kvinden inden i Fru Pedersen. Vi kender hinandens blog (selv om Anette unægtelig har noget mere erfaring, end jeg), så det var dejligt at få sat ansigt på. Fru Pedersens blog finder du her. Efter kaffe og snak tog vi en ny havevandring – denne gang i havens mørke – og lys.
Nu lyder det måske ikke sååå specielt, at gå tur i en have om vinteren. Der er mange haveejere, inkl. mig selv, der går vintertur i haven og nyder rimfrost, frøstande og den sidste blomst, men det er typisk i dagslys, at man gør det.
Det lyder måske heller ikke sååå specielt at have lys i haven. Det har mange, inkl. mig selv.

En frøfætter, som jeg først opdagede, da det blev mørkt og lyset blev tændt.
En frøfætter, som jeg først opdagede, da det blev mørkt, og lyset blev tændt.

Dét, der for alvor fascinerede mig hos Fru Pedersen, var kombinationen. Altså at jeg kunne gå tur i havens mørke og få oplevelser, jeg kun kunne få i mørke, og som jeg kun kunne få, hvis jeg bevægede mig væk fra husets vinduer og ud i haven. Måske der er andre, der har den slags gå-tur-i-mørket-haver, men der er i hvert fald ikke annonceret mange åbne haver i Haveselskabet i perioden december-februar, så ligefrem hyppige kan de næppe være.

Snebolde af cement.
Snebolde af cement. De hang inde i et ‘lysthus’ af gran og lyskæder, og man måtte derind for at opdage dem. Jeg ved lige, hvor de skal hænge hjemme hos mig. Her vil de blive en del af sommeroplevelserne. Nu skal jeg foreløbig have lavet dem. Der er en opskrift på Fru Pedersens blog.
Juletræer af hønsenet og mos.
Et par juletræer af hønsenet og mos med lyskæder. For tiden er jeg meget optaget af at skaffe faste former i haven uden at formklippe. Måske jeg kan arbejde videre med denne ide.
En balje/stort fad med glaskugler og lyskæder i gran og grene.
En balje/stort fad med glaskugler og lyskæder i gran og grene. Det runde glas gav en helt særlig reflektion af lyskæden, så lys’prikkerne’ ikke var lige store. Meget fint. Hvis jeg kan finde kuglerne, ved jeg, hvor det skal afprøves.

Tænke, tænke, tænke

Besøget hos Fru Pedersen genererede som sagt mange (helårs-) ideer og inspiration, som vi fremover vil bruge i vores egen have. Er det ikke bare noget af det bedste, der kan ske: At man kan blive ved med at få ny inspiration og se ting på nye måder? Tak, fru Pedersen.

Aha-oplevelsen – med at lyset kan bruges til at gå lange ture i mørket – har også sat tanker i gang. Jeg ved ikke, om jeg har mod på en hel gå-tur-oplyst-vinterhave, for jeg er ikke sikker på, at jeg for alvor vil gå der, når det er koldt, men det kan jo komme an på en prøve, og jeg kunne jo begynde i det små. I dag, hvor vi har lamper med solengergi og pærer, der næsten ingen batteri bruger, er det unægteligt lettere at gå til end for år tilbage, da store kabeltromler var en del af julepynten.
En anden og mere oplagt ide end ‘gå-tur-i-vinterhaven’ er, at jeg kunne la
ve mere lys i sensommermørket, så vi kan gå på oplevelsestur i de lune, fløjlsnætter. Jeg ved, at Fru Pedersen holder lysaftener, og vi har selv for år tilbage holdt illuminationsfest i vores byhave i august, så jeg ved, at det er smukt, men det kunne organiseres og systematiseres på en sådan måde, at lyset blev en fast del af havens sensommermørke. Dermed kunne vi få endnu flere og helt andre oplevelser ud af de kvadratmeter grund, vi nu engang har til rådighed.
Tænke, tænke, tænke.

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

10 kommentarer til “Inspiration fra Fru Pedersens Have”

 1. Hej Lisbeth
  Ingen tvivl om at den vigtigste pynt i en vinterlig mørk have er mere lys, der er jeg helt med. Jeg har nu kun lys i min til husbehov, altså det vi kan se uden for vinduerne, men jeg har så heller ikke åben julehave og får det bestemt ikke. For når samsingerne ikke vil komme om sommeren, så vil de nok slet ikke om vinteren. Men jeg nyder min have i dagslys, når vejret er til det. Det er ikke i dag.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Lys er bestemt godt. Vi har lys i lysthuset og havehuset, og det er meget flot at kigge ud på. Jeg har ingen planer om at lave åben have om vinteren, men måske jeg selv ville nyde det: At gå en tur gennem haven en stille aften og se på det hele i skæret fra lysene. Hvis jeg kunne glæde mig over det nogle gange om ugen, ville det måske være ulejligheden værd. Jeg tænker.
   Måske samsingerne vil komme i haven om vinteren i lys, når alle de grimme grønne planter er væk 😉
   Her er vejret også trist i dag. Det var meget, meget flot i går, hvor vi kombinerede havebesøget med en (kort) frisk tur ved Vesterhavet. Der er vist heller ikke rigtig sol på vej, men du er jo flink til at hoppe i støvlerne, når den pludselig er der 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Der skal rigtig mange lyskæder til her, hvis vi skal kunne se at gå rundt uden lommelygte, så det bliver ikke i år. Vi ser vores kæder, når vi går hundetur og så er der stadig dem, vi kan se ud af vinduerne.
  Her var det bestemt ikke dejligt vejr i går, vi så solen stå op og gå ned, det var alt, vi så til den, men mandag var det fint vejr.

  Svar
  • Ti-hi. Pandelamper kunne være en ide.
   Vi snuppede åbenbart al solen i går 🙂 Nu varer det ikke mange dage, før lyset vender. Dejligt at tænke på.

   Svar
 3. Jeg elsker Anettes have. Jeg har kun været der om sommeren, men jeg er helt sikker på at vinterhaven også er fantastisk. Jeg har faktisk allerede en aftale om at overnatte i nærheden, så jeg kan kommer en tur til Fru Pedersens have næste år 🙂 Anette har et stort talent for at skabe stemning, og jeg bliver også meget inspireret af hende.
  Kh Nana

  Svar
  • Kære Nana
   Jeg har til gode at se haven om sommeren – der kender jeg den kun fra billeder, men ud fra dem er der helt sikkert mange dejlige sommer-stemninger. Dem må jeg opleve en anden gang.
   Hvor dejligt, hvis du kan kombinere besøget med en god overnatning i nærheden. Så skal du også ud til Vesterhavet, går jeg ud fra. Naturen derude er så dejlig anderledes, end vi er vant til.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Fru Pedersen sender også lys til idéer til min have. Tak, Lisbeth for god formidling – som at være der selv. Hilsen Lis

  Svar
  • Kære Lis
   Det vil da være skønt, hvis du kan lade dig inspirere på tredje hånd. Det er utroligt, hvad man kan få ud af sin have, hvis man er opmærksom på mulighederne.
   Vi må ud og have fat i nogle lyskæder.
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Så kom I endelig af sted 🙂 Hvor er jeg glad for at høre, at I også faldt fuldstændigt for den vidunderlige oplevelse. Fra første gang, jeg så Anettes billeder fra haven, vidste jeg, at her var der gang i noget nyt, som jeg gerne ville lære – meget – af. I må afsted igen til sommer.
  Når man ikke har gæster på den måde, Fru Pedersens Have har, kan det gøre meget bare at lave lysoplevelser omkring de steder, hvor man går hver dag på vej ind og ud – og de steder, man kan se inde fra huset.
  På den her tid kan man jo næsten ikke få lys nok. Det er så mørkt, så mørkt. Heldigvis ser det ud til, at der kommer sol i dag. Jeg kan se lidt blå himmel her fra min arbejdsplads på førstesalen.
  Kh, Karen

  Svar
  • Jeg er også glad for, at have set haven og fået ny inspiration 🙂
   Jeg bor jo i et byhus, så afstanden fra fortovet til hoveddøren er 5 cm, så der kan ikke være mange julekæder. Der er dog 2 meter til bryggersdøren i vognporten, og jeg er helt sikker på, at jeg skal have fundet på noget mere lys hertil. Og måske jeg også skal have lave det, så jeg kan gå rigtig tur i haven i mørket. Jeg tygger i hvert fald på ideen.
   Forhåbentlig er solen nået hen til dig. Her er den i strålende humør 😉
   Kh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar