Hyggelige græskar

Mens nationen i forgangne halloween-uge væltede sig i rædsom gru og uhygge med monstrøse mængder af hullede græskar, har vi haft det anderledes fredsommeligt her i haven. 

Her har pynten på gårdspladsen bestået af et par helt enkle græskar uden lysende øjne og skæve tænder.

Jeg har nemlig lavet mine første græskar af beton, og det er dem, der har udgjort pynten.
Tre styks blev det til (samt et fjerde, der ikke er godkendt, fordi det tabte ‘stilken’).

Hjemmelavede betongræskar
Der er lidt detaljer, der kunne være bedre, men når bare græskarrene ses lidt på afstand, er jeg mer’ end tilfreds.

Jeg har længe kigget misundeligt på de mange flotte ting, som andre laver af beton, så da Haveselskabet arrangerede en workshop, slog jeg til. 

Kirsten og Lene blander beton.

På workshoppen fik vi mange tips og ideer, men den korte version er, at græskarrene er lavet af ‘universalbeton 0-4 mm’, der er rørt op med vand og efterfølgende fyldt i nylonstrømper og bundet i facon med sejlgarn. 

Det første græskar, jeg lavede, blev ikke godt. Snorene var for stramme. De tre næste så derimod lovende ud.

Græskar af beton i strømper og bundet med snor.
Græskar i strømper og bundet med snor.

Efter workshoppen transporterede jeg forsigtigt alle mesterværkerne hjem og satte dem til tørre.
Snorene lirkede jeg af dagen efter.

Da græskarrene havde tørret et par uger, ville jeg farve dem med jernvitriol.

Inden farvningen, forsøgte jeg at pille strømpen af det første, mislykkede græskar, for at se, hvordan det ville virke, men det holdt jeg straks op med, for stilken faldt af.
Så nu har jeg tre græskar med sokker på…

De sokkeklædte græskar lagde jeg i blød i vand med jernvitriol, der ruster, når der kommer ilt til. Sådan cirka en håndfuld jernvitriol til en lille spand vand.
Det bedste er vist nok at lægge betonting i blød allerede efter nogle dages tørretid, men det vidste jeg ikke, så de nåede at tørre et par uger. Det gik nu godt alligevel. 

Jernvitriolvand sviner og kan ikke fjernes fra bl.a. fliserne, så jeg brugte handsker og havde spanden stående inden i en stor balje.

Græskarrene fik et par omgange i spanden med efterfølgende iltning, indtil jeg var tilfreds med mængden af rust.  

Efter en samlet tørretid på godt en måned satte jeg græskarrene ud i et bed på en omvendt underskål for at vente på regn, så overskydende rust kunne løbe af.

Heldigvis (i den forbindelse) har det ikke skortet på regn i oktober, så efter få dage var de grundigt skyllet, og jeg kunne sætte mine tre fine græskar på brostensmuren på gårdspladsen.

De tre iltede betongræskar passer ret godt til de rigtige jernting i baggrunden, syns jeg, og sokkerne ses ikke på afstand.

Muren og græskarrene kan jeg se fra huset, og det har været en ganske hyggelig og stilfærdig fornøjelse.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

30 kommentarer til “Hyggelige græskar”

 1. Hej Lisbeth

  Du har all grunn til å være fornøyd med resultatet! De ble veldig fine. Jeg har flere ganger hatt lyst til å prøve på noe lignende, men det har blitt med tanken. En sånn workshop er jo glimrende til å komme i gang.

  Ha en fin høstdag 🙂

  Svar
  • Hej Marit
   Tak 🙂
   Jeg er glad for, at jeg kom med på workshoppen, for egentlig er det ikke så svært. Jeg skulle bare lige i gang og se det.
   Tak i lige måde 🙂
   Lisbeth

   Svar
 2. Imponerende! Hvor sjovt at kende til fremstillingen af så fine eksemplarer af orange græskar, som du har beskrevet. Jeg har opskriften på brød, bagt som græskar-udseende kuvertbrød, helt efter samme metode, næsten.
  Jeg foretrækker dine græskar frem for dem med skæve øjne og uhyggeligt udseende, hvis de altså ikke lige var lavet af børnebørnene….
  Hilsen Lis

  Svar
  • Hej Lis
   Det var virkelig morsomt både at lære og at lave græskarrene, og jeg skal helt sikkert prøve igen.
   Egne børnebørns udskårne græskar er i en helt særlig liga og alledels ikke uhyggelige 😉
   Den med græskarbrød må jeg høre mere om.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Jeg er jo heller ikke til pynt og halloween, men disse her er du sluppet godt fra, det ser super ud. Tænk at jernvitriol kan gøre dem så flotte, det vidst jeg ikke, men det er heller ikke min spidskompetence.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Ja ikke? Jeg er selv ret imponeret over, at de kan laves i første forsøg.
   Jernvitriolen købte vi for 14 år siden, fordi vi ville lægge grå cementfliser og farve dem i en varm nuance. Vi kom bare ikke så langt, for så fandt vi på en helt anden belægning. Nu kan jeg så bruge bøtten på betongræskar. Der skulle være til resten af mit liv 😉
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Hvor er de blevet fine. Det med jernvitriol er en genial ting. Det er så sjovt at lege med beton – faktisk er det år og dag siden, jeg sidst gjorde det. Måske jeg skal i gang igen? Det er helt fint at lave beton nu, hvor det ikke tørrer for hurtigt. Bare der ikke kommer frost…
  Jeg så din kommentar til det indlæg, der forsvandt i dag – du har fuldstændig ret. Udvikling er ikke nødvendigvis også fremskridt.
  Kh, Karen

  Svar
  • Hej Karen
   Det var virkelig morsomt at være på den workshop. Og jeg skal på en eller anden måde prøve med andre betonting også.Faktisk eksperimenterede jeg også med at lave små huse, men dem må jeg skrive om en anden gang.
   Altså det der cyberspace har nogle drillenisser…
   Jeg har arbejdet med en form for it-support og måtte ofte fortælle brugerne, at det, de klagede over, altså ikke kunne ske. Det måtte være dem selv, der havde gjort et eller andet. Inderst inde har den der nisseteori nu altid rumlet i min sorte sjæl, men det KAN man jo bare ikke sige som it-ansvarlig… Hermed undskyld til alle dem, det er gået ud over.
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Tak, Karsten. Jeg kan lige præcis godt lide det rustikke. Det klæder haven og brostensmuren godt.
   God dag til dig også.
   Lisbeth

   Svar
 5. Ih altså det ser rigtig godt ud som de står der og er rustne og så lyder det sjovt med en workshop.
  Her på matriklen holdt vi lav profil med halloween, der var så mange børn og forældre ude og så meget slik havde jeg ikke købt ind:-)

  Svar
  • Det var virkelig sjovt med workshoppen. Faktisk talte vi om at lave en lille gruppe, der kunne mødes en gang i mellem og lave ‘ting til haven’.
   Jeg tror, at mange roligt kunne holde lidt lavere profil til halloween. Det går nærmest uhyggeligt grassat visse steder, har jeg indtryk af.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. de er dejligt rustikke. Jeg er ikke til “pynterier” i haven, men enkelte lidt rustikke ting er i orden. Især hvis det er naturmatrialer.
  Kunne godt bruge nogle fif, da jeg har syslet lidt med betonen, uden at ha været på kursus. Desværre var jeg forhindret da der var et kursus indenfor en overkommelig afstand. Smart at bruge strømper til forme, jeg havde sommetider tænkt på hvordan de græskar blev lavet.
  hilsner Gunvor

  Svar
  • Hej Gunvor
   Lige netop – jeg er heller ikke til pynterier, men lidt rustikt eller overraskende hist og her er godt.
   Jeg krængede strømpen ud over en plastikurtepotte. Så var det nemt at fylde betonen i. Du skulle prøve en dag. Det er forbavsende sjovt, hvis man er bare lidt af et legebarn.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Jernvitriol forbinder jeg mest med bekæmpelse af mos i græsplænen (er vist ulovligt nu) men det har da virkelig fungeret perfekt på dine betongræskar.

  Svar
  • Uhada… bare jeg nu ikke bliver klynget op for noget ulovligt. Jernvitriolen købte jeg for 14 år siden. Farven er perfekt til beton 🙂
   /Lisbeth

   Svar
 8. Hvor er de fine. Beton er en hyggelig hobby, hvor der kan laves mange spændende og fine ting til dekoration i haven. Jeg er i gang med at støbe beton, flere teknikker afprøves. Selv om jeg har støbt i mange år, dukker der hele tiden nye ideer op.

  Kærlig hilsen Anette

  Svar
  • Tusind tak, Anette. Det er jo bl.a. din skyld, at jeg har fået øjnene op for, at man selv kan lave betonting i haven, så det er stor ros. Du er simpelthen så dygtig og kreativ 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 9. Jeg kan godt lide dine fredsommelige græskar. Jeg er ikke så meget til gys og gru. Græskarrene har fået den perfekte placering, hvor både farven og det rustikke præg passer til omgivelserne.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Hej Elna
   Jeg er helt klart med på hygge-vognen frem for afhuggede fingre og lagenspøgelser. Faktisk forstår jeg ikke fascinationen, men sådan er vi så forskellige.
   Tak – jeg er også ret glad for farven. Det var lidt spændende at se, hvad det blev til.
   Hilsen Lisbeth

   Svar
  • Tusind tak.
   Det var rigtig godt med den workshop. Det viser sig, at det ikke er SÅ svært, men nogen gange skal man bare hjælpes i gang.
   God weekend til dig også. Lisbeth

   Svar
 10. Hej Lisbeth
  De er flotte de græskar du har lavet, og passer perfekt der hvor de står og pynter. Kurset ser super hyggeligt ud.
  Jeg har aldrig kastet mig over betonen, af den simple årsag at jeg altid får så mange ideer, og gerne ser dem udført, og helst straks, så forsøger mig med begrænsningens kunst;-)
  Rigtig god weekend
  Hilsner Anette

  Svar
  • Hej Anette
   Tak. Jeg kan godt følge dig i, at beton ikke går hurtigt nok til din idespruttende hjerne. Det er vist bedre, at du bare kan gå en tur og hente materialer og vupti, så står der en dekoration. Men nogle af dine andre ideer tager nu da også tid. Var der ikke noget med en hel masse kobberledninger, der skulle have fjernet plastikken. Dét havde jeg nok ikke orket ;-)))
   Tak i lige måde.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
   • Fik mig vist ikke formuleret klart, for det er ikke tålmodigheden der mangler, nogle af projekterne tager flere dage inkl ventetiden.(min manglende tålmodighed ligger i når noget bliver for ensformigt binderi mæssigt, men kan godt;) Det er det at der står så mange andre gode ideer i kø før betonstøbning. Så må købe mig til det i beton;-)
    Masser af søndags-solskinds-hilsner Anette

    Svar
    • nåååh… jeg tror gerne, at din hjerne har lange køer med ideer :-)))))
     Herfra kan jeg desværre kun sende regnvejrshilsener, men de er kærligt ment 🙂

     Svar
 11. Snygga pumpor och tack för beskrivningen 🙂 Hade ingen aning om att järnvitriol bildar rost på betong. Och visst passar de perfekt mot stenen och det rostiga i sista bilden.

  Ha en fin helg! Carina

  Svar
  • Selv tak, Carina
   Vi købte oprindeligt jernvitriolen til at farve cementfliser med. Det kan det også bruges til.
   God weekend til dig også. Lisbeth

   Svar
 12. De er blevet så flotte, sjov ide med jernvitriol. Jeg laver selv ting i beton, også mange græskar. Jeg putter også beton i en nylonstrømpe, sætter en stump bøjet jernstang ned som stilk, med elastik rundt om og sætter så 4 elastikker rundt, til at forme græskarret. Allerede dagen efter fjerner jeg elastikkerne og kan så nemt fjerne nylonstrømpen. Så skal den bare tørre videre. Det kunne du evt prøve næste gang,- hvis du helst vil af med nylonstrømpen

  Svar
  • Hej Dorte
   Tak for de gode ideer. Jeg må have fat i noget jernstang.
   Jeg har funderet en del over, hvordan jeg kunne løse problemet. Ideen med elastik omkring sådan en jernfidus må jeg bestemt prøve, for jeg vil helt sikkert prøve igen. Og så vil jeg glæde mig til at kunne fjerne strømpen. Den er lidt kikset :-)))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar