Hvidt i hvidt – ‘Tasmanian Tiger’

En af havens nye indbyggere er en vortemælk med det vidunderlige navn ‘Tasmanian Tiger’. Fornavnet er Euphorbia characias, så alt i alt lyder den det pompøse navn Euphorbia characias ‘Tasmanian Tiger’.

Den har formentlig sit navn på grund af de stribede blade, for dyret ‘Tasmansk tiger’ (der desværre er en af de mange arter, vi har udryddet i vor tid) havde nemlig lyse striber på bagkroppen.

Det er på grund af bladene, at jeg har anskaffet den. De er ikke bare stribede, men overvejende hvide.
Jeg er vild med dem.

Vortemælk. Euphorbia characias 'Tasmanian Tiger'.

Jeg er altid på jagt efter ‘gode blade’, for jeg kan godt lide at designe / indrette / tilplante haven, så den er så ‘selvkørende’ som muligt og desuden så nydelig som muligt i så stor en del af året som muligt, og her er bladplanter uundværlige. Blomster holder ofte kun 3-4 uger, hvorimod blade pynter hele sæsonen.

Sidste år plantede jeg tre ‘Tasmanian Tiger’.
Den ene står i et staudebed, de to andre har jeg plantet sammen med bl.a. hvidbroget benved og hvidblomstret vinca. De står foran en en masse buskvedbend, der laver en flot mørkegrøn baggrund, så de hvide blade virkelig kan stråle og tiltrække opmærksomheden (foto herunder).

Vortemælk. Euphorbia characias 'Tasmanian Tiger' med hvide blade.

Og se nu bare her, hvad jeg har fået i bonusgevinst: De yndigste cremehvide blomster i marts. De skulle efter sigende holde april med, og måske helt ind i maj.

Blomst på Vortemælk. Euphorbia characias 'Tasmanian Tiger'.

What’s not to like?

LIDT FAKTA OM VORTEMÆLK ‘TASMANIAN TIGER’

Jeg har samlet lidt om planten, hvis andre skulle være interesserede.
Euphorbia characias ‘Tasmanian Tiger’ er en hårdfør halvbusk.
Den bliver 60-80 cm høj og bred, så mine nyplantede buske mangler stadig noget fylde, men bliver heldigvis aldrig for store til min lille have.
Den foretrækker sol/halvskygge og veldrænet jord (der kan være såvel sur som basisk) og er tørketålende. Dvs. velegnet som krukkeplante. Måske jeg kan have den i havehuset.
Bladene er stedsegrønne. Stedsehvide, skulle det måske hedde.
Den blomstrer i marts-april-maj, og efter blomstring (juni) anbefales det at skære blomstrende grene af ved basis, da det skulle kunne give en ny blomstring senere på året. Det vil jeg prøve, hvis jeg nænner det. Man kan også bruge de blomstrende grene til buketter, men det er nu nok ikke rigtig mig. Jeg kan bedst lide blomster på rod. På den anden side set, så blomstrer den på et tidspunkt, hvor det kan være rart at trække lidt forår ind i huset.
Som alle vortemælk er den hudirriterende, så man skal have handsker på ved beskæring.
Den er forresten også giftig, hvis man skulle få lyst til at gnave i den!! Men det er rabarberblade også, så det bekymrer mig ikke.
Til gengæld bliver den ikke spist af snegle. I hvert fald er mine ikke blevet spist, hvilket muligvis kan hænge sammen med, at det er en halvbusk. Rådyr skulle også undgå den.

Vortemælk. Euphorbia characias 'Tasmanian Tiger'.

Dyrk lige detaljerne. Jeg har svært ved ikke at blive forårsforelsket og glemme alverdens strabadser, når jeg ser ind i de små, cremehvide klokkeblomster.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

30 kommentarer til “Hvidt i hvidt – ‘Tasmanian Tiger’”

  • Hej Lene
   Dér købte jeg den også 🙂 Den er ikke til at stå for.
   Held og lykke med din.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 1. Det er da en pragtfuld sag. Jeg har set dem med gule striber, og dem er jeg ikke vild med. Men de hvide er skønne. Igen giver du mig lyst til at bruge lommepenge. Og denne gang er det ikke et umuligt ønske som sidst: tørketålende og hårdfør. Lige noget for vores have, der ikke er egnet for sarte prinsesser. Her er der jo ærter under madrasserne 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Det er bare sådan en lækker farve. Og eye catching fordi den er mere hvid en grøn.
   Jeg tror ikke den tasmanske tiger bemærker en enkelt ært eller to. Han er en sej prins, er jeg sikker på. Ikke noget med tøsefnidder.
   Foreløbig har jeg haft den siden juni sidste år, og det ser meget lovende ud.
   Go for it. Og danske webshopper er jo guld i disse tider.
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Jamen Lisbeth, det er jo en af dem man må ha :)) jeg må da straks ind og bestille lidt yndigheder. Det værste er at jeg jo slet ikke kan styre mig når jeg komme ind på staudemarken.
  Tak for endnu et godt tip.
  Kh Linda

  Svar
  • Hej Linda
   Det er nemlig en ‘must have’ 🙂
   Jeg tog op til Anne / Staudestedet sidste år for at købe et par hvide tvetand. Og kom hjem med en masse andet. Bl.a. denne vortemælk, der lige netop var et ‘must have’. Men man køber jo kun lidt ekstra, fordi det netop er ‘must have’, og så er det jo i orden, ikke? :-))))))
   Selv tak.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Den er godt nok fin! Jeg er også vild med planter med særligt løv – det er så godt med variation. Blomsten er nu heller ikke dårlig!

  Svar
  • Jeg købte den udelukkende på grund af bladene og fordi den skulle være tørketålende. Jeg havde slet ikke i tankerne, at den ville blomstre, selv om jeg jo nok ved at vortemælk blomstrer. Så min glæde var enorm, da jeg pludselig opdagede de cremehvide blomster. De er så fint lavet, når man betragter detaljerne.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 4. Ja flot er den, den kommer til at stå i mange haver efter din reklame. Mig gjorde du noget i tvivl, for jeg havde tænkt mig at sende bud efter stauder fra Staudemarken i foråret. Jeg har også kigge på Stauder i Stovby, der er også spændende sager, men det koster jo alt sammen i fragt, når man ikke bor i nærheden, som I gør. Jeg må lige overveje igen.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Verden er fyldt med fristelser for haveejere 🙂
   Mon ikke de har den flere steder? Eller i hvert fald noget, der ligner???
   Har du måske nogen, du kan bestille sammen med?
   Hi-hi. Hvor morsomt, hvis der nu kommer til at stå fine hvide pletter spredt rundt om i haverne :-)))
   Kh Lisbeth

   Svar
 5. Kjære Lisbeth

  Den var fantastisk vakker! Jeg elsker jo alt som er variegert, stripete og med mye hvitt i bladene, og denne hadde jo alt dette! 🙂
  Den er neppe herdig her, men jeg skulle gjerne prøve den. Jeg har aldri sett den før. Takk for tips om den!

  Svar
  • Kære Marit
   Her regnes den for hårdfør og skal kunne klare sig ned til i hvert fald -10. Måske vinterdækning kan klare det hos dig?
   Du burde have den i samlingen. De næsten hvide blade er fantastiske. Jeg håber, du finder den.
   Selv tak.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 6. Hej Lisbeth.
  Hvor er det en skøn vortemælk, du har. Den lyser rigtig op i haven og så blomstrer den endda.
  Hilsen Lis

  Svar
  • Hej Lis
   Bladene er virkelig skønne, og jeg satser på, at den vil lyse op, der hvor jeg har plantet den. Der er lidt halvskygge.
   Blomsterne er simpelthen bare en fantastisk ekstragave 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
  • Hi David
   I agree. When I wrote the post I decicded that in my next garden life I will collect plants with amazing names 🙂 This one will be on top ten.
   Best regards, Lisbeth

   Svar
  • og meget forskellige planter, der inkluderer både stauder og halvbuske. Indtil sidste år kendte jeg kun stauderne.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth

  Flot sag du har fået fat i!
  Lige lidt mere om denne tasmanske tiger: Den er faktisk fra Tasmanien og udviklet af, eller snarere fundet hos, en haveejer: Sally Johannsohn.
  Godt med disse gode plante portrætter!

  Ha en dejlig aften

  Svar
 8. Jeg tror, den kunne være fin i min hvide have sammen med alle de gråløvede planter, jeg har i forvejen.

  Hilsen Elna

  Svar
  • Den vil være meget flot, er jeg sikker på. Og sikkert også give god struktur. Nu kender jeg den jo ikke ‘som voksen’, men hvis den bliver en lidt kompakt busk, må den blive fin sammen med bl.a. løsere stauder.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Vacker Euphorbia den skulle jag gärna odla i ett mörkt hörn 🙂 Men den är hos mig som hos Marit den anses inte härdig. Det är synd för det finns många i släktet som är såå vackra.

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Øv, hvor er det ærgerligt, at den ikke dur hos dig, for den er helt bestemt smuk i halvskygge. Jeg håber, den bliver glad for at bo i min have.
   Tak i lige måde. Lisbeth

   Svar
  • Hej Joy
   Nu er den jo ny her i haven, men jeg har læst mig til, at den bliver en rund og kompakt busk. Det betyder bare, at den bliver tæt. Altså modsat ‘en åben busk’.
   Hvis du tænker på, om den breder sig med rodskud, så har jeg ikke læst det noget sted.
   Jeg glæder mig til at følge mine og tænker bestemt, at jeg lægger et par billeder på bloggen, når den er blevet ældre.
   Mange hilsener Lisbeht

   Svar

Skriv en kommentar