Hvem fortjener en Cph Garden Award?

Et nyt og næsten ubrugt haveår ligger foran os, og mine tanker kredser om, hvad 2019 skal bestå af.
Et af årets have-højdepunkter bliver Cph Garden, der er Haveselskabets store udstilling med bl.a. showhaver, foredrag og købe-fristelser til haven. Sidste gang (i 2017) købte jeg en jernkugle, som jeg den dag i dag er vældig glad for.

Jernkugle købt på Cph Garden 2017

Jeg deltog også i en fotokonkurrence, hvor jeg indsendte et foto i kategorien ‘haveliv’. Jeg vandt ikke, og det var da heller ikke et særligt nuttet motiv, for det var havemandens arbejdsstøvler for enden af et par herreben. 

Du kan læse her om min fotooplevelse og se vinderbillederne. (Jeg indrømmer, at jeg ikke var imponeret over vinderbillederne. Billederne var såmænd gode nok, men der var bare flere af de nominerede, der slet passede til kategorierne, syn’s jeg. Fx at en kronhjort var nomineret som ‘dyr i haven’, og at et foto fra en park var nomineret som ‘haveliv’. Nå, pyt, det er længe siden, og jeg vil nødigt lyde mavesur; jeg undrede mig bare.)

Hvem vil du anbefale?

Dette års Cph Garden løber af stablen i juni måned (den 20.-23.), men det er allerede nu i januar, at alle vi haveglade (uanset om du er medlem eller ej) skal pege på det bedste, vi ved, inden for fem havekategorier. Så hvis du har noget, du vil rose eller anbefale, så er det nu, at du skal indsende dine forslag til:

 • Bedste haveredskab
 • Bedste haveblog
 • Bedste haveoplevelse
 • Bedste nyhed
 • Bedste grønne profil

Efterfølgende udpeger Haveselskabet fem nominerede i hver kategori.
De fem x fem nominerede lægges ud til afstemning, og vinderne offentliggøres på Cph Garden.
Du skal sende forslagene ind senest 1. februar, og du gør det via denne side, hvor du også kan læse mere om nomineringen

Jeg brugte søndagen på at beslutte mig og aflevere mine forslag – så er det gjort. Og det lugter da lidt af havearbejde her i vintertiden. 
Det ‘rigtige’ havearbejde tog kuns tyve minutter, og så var jeg indendørs igen. Det bestod kort og godt i at brække høstanemonernes frøstande af (Anemone japonica), for ellers ligger de som uklædelige vattotter over det hele (og det var i sidste øjeblik), samt at grave nogle af mine Italienske Arum (Arum italicum) op – de breder sig og skal begrænses, selv om de står med flotte grønne blade nu.

Blade i januar på Italiensk Arum (Arum italicum)

Giver det mening med en award?

Tilbage til award’en. Jeg har sendt forslag ind, fordi jeg gerne vil støtte op om prisen. Dels fordi det giver velfortjente klap på skulderen til de ting eller personer, der nomineres, dels fordi jeg synes, det er en udmærket måde, at alle vi havefolk får kendskab til særligt gode ting.

Om det er retfærdigt og retvisende, kan man sikkert diskutere uendeligt, for sidste gang kan jeg huske, at der var noget snak i krogene om, at de flittigste havde skaffet sig en masse stemmer via de sociale medier, uden at dem, der stemte, overhovedet vidste, hvad det drejede sig om. Men det er jo åbent for enhver både at indstille og stemme, sååæh… sådan er det vist bare. Konspirationsteorier trives alle vegne. Nogle er sande. Andre er ikke.

Så jeg vælger bare at være spændt på, om der er andre, der har anbefalet det samme som jeg, så nogle af mine favoritter bliver nomineret. 

Der er forresten også fotokonkurrence i år, hvis du har lyst.
____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

28 kommentarer til “Hvem fortjener en Cph Garden Award?”

 1. Hej Lisbeth

  Det er jo alltid spennende med fotokonkurranser! Dine arum er så fine, og bildet er godt synes jeg. Den sorte bakgrunnen og de grønne bladene er så dekorative. Hell og lykke med deltagelsen!

  Svar
  • Arum er faktisk en af de planter, jeg godt kan lide, selv om mange er trætte af dem. Bladene er flotte og de orange bær ikke mindre. Mine står imidlertid i et bed, hvor jeg gerne vil have forårsløg, og så er bladene ikke så smarte – så derfor holder jeg dem nede.
   Tak – det er jo slet ikke sikkert, at dem, jeg har foreslået, bliver nomineret, men jeg håber.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 2. Jeg undrede mig også lidt over priserne sidste år, men…. pyt. Der er ingen tvivl om, at dem med rigtig mange Instagram følgere hurtigere kommer i vinderklassen. Det kan jo så også være, fordi der er en grund til, at de har mange følgere. Også selvom man måske ikke selv kan se det…

  Jeg håber, Haveselskabet inviterer mig til pressedag igen næste år – det var en rigtig god dag, og jeg fik lov at være ægte starstruck over kronprinsessen 🙂
  Kh, Karen

  Svar
  • Med sådan nogle offentlige afstemninger er det umuligt at afgøre, hvad der er op og ned, og man kan lige så godt tro, at det er ok som det modsatte. Det vigtigste er vel også at skabe noget opmærksomhed på forskellige emner.
   ‘Pressedag og kronprinsesse’… sejt 🙂 Jeg fik ‘bare’ en gratis billet, da mit billede var nomineret, men det var jeg enormt tilfreds med.
   Kh Lisbeth

   Svar
 3. Uh, jeg synes jeg bliver lidt træt af at havedyrkning bliver gjort til en konkurrence. Jeg forstår godt argumentet om at det tiltrækker opmærksomhed, men jeg tror nu alligevel ikke at jeg – sådan helt personligt – rigtigt bryder mig om at man konkurrerer om haver. At dyrke en have er for mig faktisk nærmest det modsatte. Det er noget med at give sig tid, hvile i det, gøre det fordi man bliver glad af det, og fordi man gerne vil glæde andre. – Fx med en kop te i skyggen under et blomstrende æbletræ eller en buket nyplukkede georginer. Jeg synes at vi skal præstere så mange andre steder. Også FOR mange andre steder, og lige haven synes jeg fortjener en anden slags opmærksomhed, end den der kommer ud af konkurrencer og præstationer. Nu kommer jeg til at lyde som en sur gammel dame. Det er jeg ellers ikke 🙂 Ej heller er jeg imod konkurrencer som sådan. Og hvis du igen deltager med et foto, håber jeg at du vil finde endnu ét der viser ægte haveglæde som det fra sidste år 🙂
  Kh Nana

  Svar
  • Kære Nana
   Du er velkommen til at kritisere 🙂 Jeg synes bare slet ikke, det er havedyrkning, der konkurreres om. Og jeg kan ikke rigtig følge dig i, at det handler om at præstere.
   Men selve konkurrencemomentet kan jeg såmænd godt følge dig i, og jeg synes da også, det er nomineringen, der er det vigtigste. Og jeg synes, det er helt ok, at havefolk anbefaler fx det bedste haveredskab, de kender. Eller hvad der nu ellers er mulighed for at anbefale i de fem kategorier. Fx en god haveblog. Jeg tænker, at det også kan glæde andre at få kendskab til ting, de måske ellers ikke kendte.
   Med hensyn til at præstere, så præsterer vi jo jævnligt med vores have, alene fordi vi har en haveblog, som vi skriver og fotograferer til i stedet for blot at være til stede i haven, eller måske især hvis vi er på facebook, instagram og andre sociale medier, så det har jeg ingen problemer med. Og det er jo da kun i fotokonkurrencen, at man selv melder sig på banen med en præstation, hvor der jo altså ikke konkurreres i havedyrkning, men i fototeknik og motiv.
   Selve prisuddelingen, altså Awarden, som er det, jeg primært reklamerer for i dag, er ikke noget, man selv melder sig til at konkurrere i, men et udtryk for, hvad andre finder væsentligt. Og jeg har med glæde anbefalet både haveredskab, haveblog, bedste nyhed m.m.
   Jeg glæder mig til at se både udstillingen og nomineringerne. Måske jeg lærer noget nyt at kende. Måske jeg bare ryster på hovedet – så skal jeg sende dig en meget kærlig tanke (det gør jeg alligevel) ;-)))
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Tycker om när man gör något och inte – som jag tyvärr upplever att många gör nuförtiden – bara klagar. Vem som sen vinner bestämmer juryn och det är bara att acceptera. Har slutat lägga mycket energi på sådant som jag ändå inte kan påverka. Funderar, och ska kolla, men jag gissar att det är en dansk historia men kan kanske rösta som svensk ändå 🙂

  Ha det gott! Carina

  Svar
  • Hej Carina
   Ja, det skal være en leg – ikke blodig alvor 🙂
   Jeg tror godt, du både kan anbefale noget og senere stemme, men det skal måske nok være ting, der findes i Danmark, som du anbefaler. Man skal ikke være medlem af det danske haveselskab for at kunne indsende sine forslag, så svensk input er garanteret ok :-)))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 5. Hej Lisbeth
  Her vælger jeg at holde lav profil, jeg bryder mig ikke om måden, det blev gjort på sidste gang. Det var grunden til, at jeg meldte mig ud af foreningen. Derfor vil jeg heller ikke stemme på noget, også selvom jeg godt må. Jeg blev godt nok inviteret derover for 2 år siden, men jeg er kun et lille guds ord for landet, så jeg bliver hjemme i Høneballehaven 😉 Den slags udstillinger er ikke lige mig, jeg holder mig til markedet i Geografisk have i Kolding, det er rigeligt for mig med alle de folk.
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Kære Lisbeth
   Der sker sørme også så meget i haveverdenen, at man ikke kan nå det hele. Det er jo to helt forskellige oplevelser, og jeg har plantemarkedet i Kolding til gode. Det håber jeg, der bliver tid til i år 🙂
   Jeg synes, der var meget, der kunne have været bedre ved sidste Cph Garden, men tænker, at al begyndelse må være svær, så jeg giver dem en chance mere. Jeg håber i hvert fald at forplejningsmulighederne er blevet bedre 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 6. Ja det har du ret i, så vi springer noget af det over. Ja du har Kolding til gode, jeg håber, vi mødes der i år. Der er mange mennesker, men der er også mange venner, så det er hyggeligt at mødes der. Forplejningen skal vi selv have med, så er vi da sikre på at få noget, hvis vi husker at tage madpakke med.
  Jeg husker godt dit billede fra Cph, det var vist der, vi “snakkede” sammen første gang, og fandt ud af, at begge par hed Lisbeth og Bent 🙂

  Svar
  • Ja, det er hyggeligt at mødes – Plantemarked eller udstilling. Det skal nok passe at det var der vi opdagede navnene :-))

   Svar
 7. Personligt kan jeg ikke rigtigt tage de garden awards ret alvorligt, og det kan vel heller ikke være meningen, at man skal det. De er vist mest skabt for at udfylde programmet for Cph, og så har man skelet til, hvad der sker f.eks. i England på Chelsea haveudstillingen. Hvordan man skal kunne kåre den bedste haveblog, for nu at nævne en nærliggende kategori, helt uden givne kriterier, forstår jeg slet ikke. Det fine ved haveblogs er netop deres store forskellighed efter min mening, og så havner vi nok der, hvor det er antal følgere, der bliver afgørende. Som sagt er det ren skæg og ballade for mig at se, og det er da også helt ok.

  Svar
  • Hej Marie
   Jeg synes det er en god pointe, at man ikke skal tage det alvorligt. Jeg opfatter det heller ikke som en eksakt videnskab, hvor man finder det bedste/perfekte, men snarere som en slags festtale, hvor man fremhæver et eller andet ud fra lyst og følelser, og hvor hver enkelt, der stemmer, bare stemmer på det, han/hun kan lide. Helt uden kriterier. Jeg synes nemlig slet ikke, man kan opstille kriterier for hverken et godt haveredskab eller en blog. En blog kan fx vurderes på antal læsere, antal abonnenter, antal kommentarer i alt eller antal kommentarer i forhold til antal læsere, antal gange, der henvises til bloggen, antal penge, som bloggeren tjener, antal indlæg, antal billeder, billedkvalitet osv osv.
   Jeg har som sagt ikke noget imod legen uden kriterier, og personligt glæder mig nok mest til at se hvilke haveredskaber, andre haveejere kan lide.
   Og jeg synes det er skønt, at de laver en udstilling. Lad os endelig få noget mangfoldighed.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Hej Lisbeth

  Ja, så skal vi til det igen. Haveselskabet afholder den store livsstilsmesse med lidt havetema:)
  Jeg har tænkt mig også at skrive om det, men vil afvente det endelige program.
  Da jeg snakkede med Charlotte Garbo i forsommeren 17 satte hun i udsigt at man fremover ville gøre mere for netop haveblogs.
  Der er intet sket.
  Haveselskabet virker uden andet fokus end antallet af medlemmer. De manglende holdninger er indimellem ret morsomme. som når man i sidste nummer havde en faktisk rigtig god artikkel med Frugttræeksperten Villy Mougaard der videregiver sine erfaringer med bla kræft i frugttræer (han er faktisk ret ligeglad og tror den overdrevne rengøring af haver kan medføre netop sygdomme), for så på næste opslag at lade “kemimanden” Magnus Gammelgaard fortælle hvordan man bekæmper denne forfærdelige sygdom.
  Hvad mener man selv? Ingenting?
  Og nu skal vi andre så vælge blogs og andet for dem. Sidst var det vist en livstilsblog der vandt.
  Jeg foreslog Charlotte at de istedet lavede et portræt i hvert nummer af en haveblog. Ærgerligt at hun ikke lyttede.

  Jeg tager selv derind til CPH-Garden, Jeg håber at blive overrasket:)

  Ha en dejlig aften

  Svar
  • Hej Karsten
   Ja, den med artiklerne om frugtkræft er ‘morsom’. Men måske også bare et udtryk for, at der ikke er én vedtaget løsning.
   Interessant ide at sætte fokus på haveblogs. Det har jeg ikke tænkt på, men hvorfor ikke.
   Jeg har besøgt livsstilsmesser, fx den ved Ledreborg og jeg synes jo nok, at Cph Garden er en havemesse i den sammenæng. Vi slap da for spegepølser, borddækkning m.m. Når det er sagt, så håber jeg nu også at blive overrasket, og jeg satser primært på, at fejlene fra sidst er fjernet som udtryk for, at de lærer og tager kritik til sig.
   Om der så er nye fejl, kan jeg sådan set godt leve med – HVIS de vel at mærke er færre og igen bliver rettet til næste gang.
   Vi får se. Kedeligt er det ikke at interessere sig for haver og hvad deraf følger 🙂 Det vidner dagens mange dejlige kommentarer om – det er simpelthen en fest i sig selv :-)))
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 9. Hej Lisbeth
  Først så er jeg vild med din blog og den måde du formulere dig på! Også er du fremragende til at holde foredrag:-)
  Jeg ved faktisk slet ikke hvad jeg mener om de award-er, kan se de er forbedret, eller også er Haveselskabet mere fremme i skoene i år, måske en erfaring af sidste års kritik, i år kan jeg nemlig selv vælge hvem og hvad jeg nominere…….nu må jeg finde ud af om jeg har en holdning til konkurrencen, og hvis så, vil jeg stemme inden 1.februar 🙂 Jeg stemte på Maria sidste år, fordi hun nåede ud til mange aldersgrupper, og hun var en af valgmulighederne. Hvis jeg stemmer i år vil det være anderledes, også pga stafetten;-)
  Dejligt at blive inspireret til at have en holdning;-)
  God aften
  Hilsner Anette

  Svar
  • Tak, Anette. Det var søde ord – jeg holder meget at at komme ud og holde foredrag 🙂
   Jeg husker ikke, hvordan det der med haveredskaber og blogge m.m. blev nomineret sidste gang, men hvis det er ændret på grund af kritik, så skal de have ros for det.
   Foreløbig skal vi kun indsende vores forslag til, hvem/hvad der skal nomineres. Selve afstemningen kommer først senere. Jeg har nok formuleret det uklart.
   Jeg kan rigtig godt lide, at man kan stemme ud fra helt personlige vurderinger, så må resultatet blive som det bli’r. Og det skal tages i samme ånd.
   Stafetten??? Hvad er det?
   Kh Lisbeth

   Svar
 10. Maria skriver i hendes nyeste indlæg at give stafetten videre, så deraf udsagnet. Og sidste år hvor vi blev opfordret til at stemme, da havde vi et x antal blogs at vælge imellem , det samme med de andre kategorier. Eller også blev vi først virkelig opfordret til at stemme da “nogle” havde valgt dem vi kunne vælge imellem. Jeg vælger at tro haveselskabet har taget sidste års kritik til sig ift nomineringer, og det er jo dejligt:-))
  PS Nej jeg oplever ikke du har formuleret dig forkert, klikkede ind på linket og videre igen.

  Svar
  • Nåååh, dén stafet 😉
   Godt du fandt linket – du må overveje, om der er noget du vil anbefale, og som vi senere kan stemme på

   Svar
 11. Først Arum, vi har dem også, selvom vi prøver at slippe for det. De er rigtig flotte, både bladene og de røde frøstande, men for Søren da, hvor de breder sig. Jeg troede faktisk, at den med grønne blade var Dansk Arum og den med brogede blade Italiensk Arum, men måske tager jeg fejl.
  Der er godt nok mange meninger om CPH og de forskellige Award. Jeg regner med at tage med haveselskabet til udstillinge i år, jeg var der ikke sidste år og kan derfor ikke have en mening om selve udstillingen, men jeg glæder mig til det, jeg håber på at en stor vellykket udstilling måske kan skabe lidt mere haveinteresseret her i landet. Med hensyn til de forskellige Awards, kan jeg se at Haveselskabet har taget kritikken fra sidste år til sig og det er jo godt. Det er fint, at alle der har lyst til at nominere inden for de forskellige kategorier, har mulighed for det og hvad angår afstemningen vil det jo næsten altid være de mest “kendte” der vinder, om det så er de mest “rigtige” er jo svært st sige.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Ja, Arum breder sig ret meget. Mine står i et bed, hvor jeg sidste efterår plantede Bølgetkronet storkenæb. Jeg tænker, at de kan tage livet af de Arum’er, jeg ikke kan grave op. Og ellers må jeg bare holde dem nede.
   Det er den italienske, der er broget. Det ses måske ikke så godt på mit billede, men jeg synes, min har hvide tegninger, og den italienske skulle også være (mere) vintergrøn i modsætning til den danske, men jeg kan sagtens tage fejl, for den stod i haven, så jeg har ikke noget skilt.
   Jeg håber som du, at en udstilling kan tilbyde noget nyt til havefolket, som de eksisterende plantemarkeder og diverse medier ikke kan. I sammenligning med fx England og Holland kunne vi nemlig godt tåle, at flere blev have-interesserede. Det skaber i hvert fald debat, må man sige, og det er en god start. Der er aldrig en ‘rigtig’ vinder, som jeg ser det. Det er vist lige som i sport. Hvis en kamp blev spillet fire timer senere, så var resultatet måske blevet anderledes, og alligevel har vi både OL, VM og jeg ved ikke hvad. Så det lever jeg fint med.
   Jeg tager også med Haveselskabet dertil. Vores kreds arrangerer en endags bustur, så jeg slipper for parkering og bare kan drikke kaffe og sove i bussen 🙂 Måske vi ligefrem ses derovre?
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 12. Dengang jeg udfyldte mit “skema” brugte jeg faktisk en del tid på at finde ud af, hvad/hvem jeg ville stemme på – og det var sådan set ret inspirerende, for man kommer til at tænke på alle de gode haveredskaber, de gode initiativer mm., som man ser og bruger. Jeg havde til at begynde ret svært ved at finde nyheder overhovedet, men da jeg så kom til at tænke nærmere over det, var der jo mange nyheder – med andre ord, der sker mere end man sådan umiddelbart går og tror.
  Jeg synes, havemandens støvler var et godt motiv. Når billedet ikke vandt, var det måske fordi man gerne ville have set lidt mere af din havemand.

  Svar
  • Hej Elna
   Jeg hyggede mig også med at bruge tid på at tænke tilbage på gode ting – og der var faktisk meget godt, da jeg begyndte at læse her og der 🙂
   He-he jeg har aldrig tænkt på, at der burde have været mere med af havemanden på fotoet ;-))) Jeg er ikke sikker på, at han er med på den.
   Kh Lisbeth

   Svar
 13. Mojn Lisbeth
  godt nytår…. Interessant indlæg du har fået skrevet, noget af en mundfuld endda (griner) og så tør du at åbne for pandoras æske med at nævne AWARD….., uha… Har godt ikke glemt balladen fra sidste gang !!!
  – Nå… pyt… jeg er kommet videre 😉 – Personligt er det for mig umuligt at begynde på at udvælge nogen blandt alle mine gode blogvenner, jeg ser på dem alle på lige fod uanset størrelse, aktiviteten på bloggen, store som små haver, ukrudt eller clean havegang osv….osv… – for mig betyder GLÆDEN ved havedyrkning ALT…..
  – Men det bliver spændende at se hvordan arrangementet bliver i år…., også om der er kommet forbedringer i forhold til sidste gang…

  Svar
  • Hej Tim
   Tak, og tjaah, jeg føler jo ikke, at jeg har noget i klemme, så jeg tør godt nævne det, der sker omkring os, og evalueringer af alt muligt finder sted så mange steder – også blandt bloggere selv, hvor der tælles besøgende, kommentarer, reklamepenge osv., og hvor der ind i mellem er indlæg om bedste redskab, bedste rose, bedste gødning, bedste havebog o.l., men jeg kan godt forstå, hvis bloggere ikke vil anbefale andre bloggere (men så kan man jo anbefale noget inden for de andre kategorier, for det handler sådan set om meget andet end blogge).
   Lad os se, hvad der videre sker 🙂 og ja: Det er meget spændende, hvordan kvaliteten på arrangementet er i år. Forhåbentlig kan man se, at de værste begynderfejl er væk. Øvelse gør mester.
   Og rigtig godt nyt år.
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 14. Nu har jeg læst hele tråden på den her blog. Hvor må jeg bare sige danskheden er at de sko man selv går i er alt for små. Troede ikke havefolk var så larmende misundelige på hvem der vandt en award sidste CPH Garden. Hold nu op hvor i fortjener noget sukker i kaffen venner tak dog og ros vedkommende for hendes indsats i stedet for at sprede løgne….

  Svar
  • Der kan jo være mange grunde til, at nogen ikke vil deltage i en konkurrence, og det har jeg stor respekt for. Især hvis de har gode og høflige argumenter. Jeg kan ikke se, at der nogen, der spreder løgne.
   Vh Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar