Hov, hvor kommer den duft fra?

Jeg kan godt lide haver med oplevelser. Gerne overraskende oplevelser.
Hvert år i maj overraskes jeg i min egen have…
For pludselig er den der: Duften!
Når den rammer mig, stopper jeg forundret med rynket pande og drejer hovedet rundt for at finde årsagen: Liljekonvaller… nææh, så mange har jeg ikke. Liljer… nææh, det er for tidligt. Naboens vasketøj, der har fået en overdosis skyllemiddel…? nææh,…  for duften er bedre end kunstig parfume…. Tænke, tænke… Nåååh jo… Guldazaleaen, selvfølgelig! 

Azalea luteum blomsterhovede
Det er ikke så ofte, at blomster dufter på afstand, men Guldazalea (Azalea luteum) er en af dem. Den dufter endda kraftigt.

Planten står, hvor den plejer, så det burde ikke være en overraskelse, men alligevel kommer den første overdådige duftoplevelse bag på mig. Måske fordi duften er så stærk, at den når mig flere meter fra busken, hvorfor den slet ikke er i mine tanker.

Fyrbænk og Azalea luteum
Azaleaen står i hjørnet ved havehuset og Fyrbænken, hvor den blomstrer muntert og solskinsgult, så man bliver ganske glad.

Når jeg sidder på Fyrbænken ved siden af azaleaen, har jeg i flere år kunnet se de duftende blomster tæt på.
De enkelte blomster sidder tæt sammen, som det kendes fra andre azaleaer og rhododendroner, og på afstand ligner de gule kugler.
Tæt på, kan jeg se detaljer i den enkelte blomst. Kronbladene changerer i to gule farver. Især fanen, der er det øverste kronblad, har en smuk mørkegul nuance.

Guldazalea i blomst
Blomsterne med de gule nuancer og lange støvdragere er meget elegante. Synd, at billedet ikke kan gengive duften.

Planten er et duftende vidunder, der er som skabt til små haver, da den – ud over oplevelserne med både duft og smukke blomster – leverer efterårsoplevelser med fantastiske høstfarver. Så mange oplevelser på så lidt plads…! (Den kan nemlig beskæres.)

FAKTA OM PLANTEN

Guldazalea (Azalea luteum) er en løvfældende busk til surbund.
Den er livskraftig, sætter gerne rodskud (som jeg fjerner), og den kan efter 10-20 år blive 2½-4 meter høj og bred. Det afhænger af vækstforholdene. Den kan sagtens beskæres, så den ikke bliver for stor, hvis pladsen er trang. Det gør jeg straks efter blomstring.
Den vokser og blomster helst i sol. 
Blomstring er altid gul, men orange nuancer forekommer.
Har smukt orange efterårsløv.

Guldazalea
Fremover skal jeg se opad for at nyde azaleaens smukke blomster mod en blå himmel. Heller ikke dårligt.

I år er det absolut sidste gang, jeg kan sidde ned og nyde detaljer i blomsterne, for jeg er ved at stamme busken op til et træ med krone over mit hovede – mere om det en anden gang.
Foreløbig nyder jeg oplevelsen med detaljerne i blomsten.
Og oplevelsen med duften, selvfølgelig.

____

Få en mail med mit næste indlæg – klik HER
Hvis du giver dig tid til en kommentar, skal du vide, at der kan gå nogen tid, før den vises, da mit system tjekker for spam. Jeg svarer på alle kommentarer.
Del gerne indlægget med andre – brug ikonerne:

22 kommentarer til “Hov, hvor kommer den duft fra?”

 1. Tænk, jeg vidste ikke at en azalea kan have en stærk duft. Det lyder godt! Og den er også køn at kikke på. Det er et modigt og spændende projekt at du vil stamme den op. Det er sådan noget jeg ikke tør, men jeg er sikker på at det vil lykkes for dig, og jeg glæder mig til at se resultatet 🙂
  Jeg ønsker dig endnu en fin forårsdag!
  Kh Nana

  Svar
  • Kære Nana
   Duften er bestemt fantastisk, og jeg kan virkelig anbefale den.
   Den kan sagtens stammes op – det kan mange buske faktisk. Det ved jeg, fordi jeg har en lille have. Du kan jo blot plante løs på dine mange (nye) hektarer.
   God dag til dig også – vejret er jo fabelagtigt 🙂
   Kh Lisbeth

   Svar
 2. Uroligt man kan overraskes den ene gang efter den anden. Azaleaen er smuk og navnet passer jo perfekt til den. Spændende med din opstramning af den .
  Havehilsner fra Linda

  Svar
  • Hej Linda
   Ja, tænk at man kan blive overrasket hvert år. Men det kender alle vi havemennesker nok. Åh, står den der.. Nej, er den så høj.. Nåh, er den så flot….
   Jeg tror, det bliver et flot træ 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 3. Hej Lisbeth
  Ja guldazalien er uundværlig i haven, mine to står inde midt i skoven, der har jeg ingen bænk, men duften kommer til mig alligevel.
  Jeg er i gang med opstamning af flere af mine rhodoer, et spændende projekt. For bare to år siden kunne jeg ikke nænne det, nu er det en nødvendighed.
  Jeg nød dine smukke billeder af guldazalien 🙂
  Kh Lisbeth

  Svar
  • Hej Lisbeth
   Mon ikke Bent kan fikse en skovbænk?
   Det er bestemt spændende at opstamme rhododendroner. Måske du så billedet af mine sidste år
   I år er de ikke noget at skrive om endsige fotografere, for jeg beskar dem sidste år, og de har haft det tørt her i foråret. Så er det godt, jeg har Guldazaleaen 🙂
   Tak. Det er en fotogen blomst.
   Kh Lisbeth

   Svar
 4. Nej det første år efter beskæringen, er de ikke noget hit. Jeg gemmer altid en gren eller to, der kan se pæn ud året efter, hvis ikke det er MEGET nødvendigt at tage hele busken, det er det somme tider.

  Svar
  • Ja, jeg beskar engang en rododendronkrone helt ned, fordi den var skæv og kun voksede ud til den ene side (den stod frit). Jeg ville have, at den skulle sætte nye velfordelte grene. Det eneste, den gjorde, var at sætte fire nye grene, der ikke bare var skæve, men totalt skæve. Den er GRIM, og burde udskiftes.

   Svar
  • Jeg forsøger at gøre mig hård. Planterne har også fortjent at blive beundret. Men jeg kender det godt.

   Svar
 5. Hvor er du god til at beskrive oplevelser, og selve den gule duftende azalea- bliver endnu lækre med det du skriver, jeg får sådan en lyst tl at eje. Jeg er glad for farver, også meget glad for Gul-d og glad for blomster;-) Men skal ikke have den i min have, for vores jord er sand, og ligger i et af de områder hvor regnen ofte går udenom. Så har valgt at tilpasse mig efter forholdene.
  Varme-solskinds-hilsner
  Anette

  Svar
  • Kære Anette
   Tusind tak, det er sødt af dig at sige 🙂
   Det er virkelig klogt at tilpasse sig efter forholdene. Det er jeg ved at gøre her i haven, da det har vist sig at være meget mere tørt i Ebeltoft, end vi har været vant til i andre haver.
   Majsommerhilsener til dig.
   Lisbeth

   Svar
 6. Kjære Lisbeth

  Hvilken overraskelse! Det er jo så mange dufter ute nå, og det var godt at du fant ut hvor den kom i fra 🙂

  Den er for øvrig veldig giftig. De nordiske vikinger brukte den til å gå berserk før de dro på tokt sies det 😉
  Det er nok best å ikke spise den!

  Ha en god aften

  Svar
  • Kære Marit
   Det var en sjov historie – den kendte jeg ikke, så tak for den.
   Jeg lader være at spise den 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 7. Hej Lisbeth

  Vil du venligst rette min mailadresse – jeg har lavet en ny på min e-pad. – den mail du har sendt til ser jeg ikke så tit.

  KH Birthe

  Svar
  • Kære Birthe
   Det må vi have rettet 😉
   Den mail, som systemet sender til, er den, du selv har oprettet engang, men hvis du sender mig din nye adresse, så skal jeg nok rette den. Du kan evt. sende den via formularen på bloggen, så andre ikke kan se din mailadresse.
   Kh Lisbeth

   Svar
  • Hej Karsten
   Ja, duftende blomster er en del af havens mange oplevelser, og Guldazaleaen er en af de bedre 🙂
   Dejlig varm sommeraften til dig også
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar
 8. Så fin og så med duft, dejligt.
  Ja det er sjovt, som man kan overraskes over noget, man jo godt kender. I aftes kom min mand ind og siger at der er noget der dufter over hele den gamle have, vi kigger efter og bliver enige om at det må være Duskkonvallen. Senere kommer jeg ud og opdager at det selvfølgelig er en Daphne som vi undres over hvert år 🙂 Duskkonvallen dufter nu også skønt.
  mvh
  Lene Bedstemorshave

  Svar
  • Hej Lene
   Utroligt, at det kan blive ved at snyde os. Og skønt, at vi kan forundres i vores egen have.
   Dufte i haven er vigtige og både Daphne og Duskkonval er dejlige 🙂
   Mange hilsener Lisbeth

   Svar

Skriv en kommentar